دوشنبه ؛ 11 فروردين 1404

بمباران سنگین آمریکا در یمن؛ صنعا تسلیم می‌شود؟

عملیات نیروهای مسلح یمن علیه کشتی های اسرائیلی در دریای سرخ، بار اضافی بر دوش اقتصاد رژیم صهیونیستی نهاده که تنها گلوگاه آن ایلات(ام الرشراش)، گذرگاه حیاتی این رژیم و بزرگترین بندر واردات آن است.
کد خبر : 18678

تبیین:

بیش از۴۸ ساعت است که ائتلاف آمریکا و انگلیس در تجاوزی مشترک مشغول بمباران یمن هستند. بمبارانی که تا کنون در نتیجه آن بیش از ۶۰ نفر به شهادت رسیده‌اند و تعداد قابل توجهی از افراد آسیب دیده و شهید نیز از میان زنان و کودکان بوده‌اند.

در بمباران یمن که با فرمان «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا آغاز شده است، نام کودکان یمنی به کرات دیده می‌شود. جالب آن‌جاست که صبح همان روزی که کودکان یمنی بر اثر بمباران تحت فرمان ترامپ به شهادت رسیدند، رئیس جمهور آمریکا عکسی از خود با یک کودک آمریکایی در محوطه کاخ سفید را منتشر کرده بود. شاید ترامپ با انتشار عکسی از خود کنار یک کودک آمریکایی تصمیم داشت تا خود را دوستدار کودکان نشان دهد، اما بمباران کودکان یمنی با فرمان ترامپ باردیگر نشان داد که شعار دفاع از حقوق بشر و حقوق کودکان در حد همان شعار است نه چیزی بیشتر!

درعین حال بمباران یمن در چند روز گذشته توسط جنگنده‌های آمریکایی خسارت گسترده‌‍ای را متوجه یمن کرده است. در این وضعیت سوال اصلی این است که فشارهای نظامی و حملات آمریکا خواهد توانست که نیروهای یمنی را به تسلیم وادارد؟

آمریکا، وکیل مدافع اسرائیل

آمریکا مدعی است که حملاتش علیه نیروهای یمنی را با هدف بازگرداندن امنیت به مسیر کشتیرانی و تجاری دریای سرخ انجام می‌دهد. مسیری که نیروهای یمنی از زمان آغاز جنگ اسرائیل علیه غزه بارها کشتی‌ها و نفتکش‌های حامل بار به مقصد اسرائیل در این مسیر دریایی را هدف قرار داده‌اند. در واقع نیروهای یمنی کشتی‌ها و نفتکش‌هایی را هدف قرار می‌دهند که منافع اسرائیل را تامین می‌کنند، چون بنابر اعلام دولت یمن، حملات علیه کشتی‌ها به مقصد اسرائیل با هدف پاسخ به تجاوزات اسرائیل علیه فلسطینی‌ها انجام می‌شود. به عبارت دیگر، آمریکا با بمباران یمن در مقام وکیل مدافع اسرائیل در نسل کشی علیه غزه ظاهر شده است و اکنون این آمریکاست که به حملات یمن علیه منافع اسرائیل در مسیر دریای سرخ پاسخ می‌دهد.

واقعیت هم آن است که حملات نیروهای یمنی در دریای سرخ علیه کشتی‌ها به مقصد اسرائیل به میزان زیادی توانسته اسرائیل را تحت فشار قرار دهد. آثار حملات یمن علیه منافع اسرائیل در موارد ذیل قابل بررسی است:

افزایش قیمت محصولات و تورم در اسرائیل: تهدیدات یمنی‌ها، به افزایش قیمت محصولات به ویژه مایحتاج اساسی غذایی در اسرائیل منجر شده و این به علت کمبود کالا در بازار به علت افزایش هزینه باربری دریایی و نیز افزایش نرخ بیمه خطرات است. جایگزین های حمل و نقل دریایی بسیار گران است و اقتصاد اسرائیل تاب و تحمل آن را در دراز مدت ندارد. در واقع عملیات نیروهای مسلح یمن علیه کشتی های اسرائیلی در دریای سرخ، بار اضافی بر دوش اقتصاد رژیم صهیونیستی نهاده که تنها گلوگاه آن ایلات(ام الرشراش)، گذرگاه حیاتی این رژیم و بزرگترین بندر واردات آن است.

40 تا 50 درصد افزایش هزینه حمل و نقل به اسرائیل: طبق گزارش منابع وابسته به شرکت «یو پی اس» اسرائیل، نرخ حمل و نقل دریایی از آسیا به سرزمین های اشغالی افزایش بین ۴۰ تا ۵۰ درصدی را شاهد است. بیشتر شرکت های حمل و نقل اعلام کرده اند که بار خود را در بنادر اروپایی تخلیه و با کشتی های کوچک به فلسطین اشغالی می‌برند که این خود هزینه ها را افزایش می دهد.

ورشکستگی مهمترین بندر اسرائیل: در تابستان گذشته نیز، بندر جنوبی ایلات در مناطق اشغالی فلسطین به دلیل کاهش ۸۵ درصدی فعالیت‌ها در اثر حملات نیروهای یمنی به کشتی ها در دریای سرخ، اعلام ورشکستگی کرد. بندر ایلات نسبت به بنادر مدیترانه‌ای اشدود و حیفا بسیار کوچک‌تر است، اما حملات نیروهای یمنی تأثیر بزرگی بر تجارت اسرائیل گذاشته است. این بندر که نقش مهمی در بارگیری فله‌ای و واردات خودرو ایفا می‌کند، اکنون به دلیل کاهش شدید فعالیت‌ها و درآمدها با بحران جدی مواجه شده است.

یمن حملات خود علیه اسرائیل و دفاع از فلسطین را متوقف می‌کند؟

با وجود حملات سنگین صورت گرفته از سوی آمریکا علیه یمن، اما نشانه‌‌ای در دست نیست که نشان دهد یمنی‌ها بعد از این از حمله به منافع اسرائیل دست خواهند کشید:

به آمریکا پاسخ می‌‎دهیم: برخلاف محاسبات آمریکایی‌ها، یمن پس از بمباران‌های اخیر اعلام کرده که اهداف و منافع آمریکا در منطقه را هم هدف قرار خواهد داد. در واقع، حملات آمریکا نه تنها باعث نشده که یمن حملات خود را علیه منافع اسرائیل متوقف کند، بلکه یمنی‌ها بعد از این منافع آمریکایی‌ها را نیز هدف قرار خواهند داد. روز دوشنبه نیز، همزمان با موج جدید حملات آمریکا، یمن اعلام کرد که در شبانه‌روز گذشته دوبار به ناو هواپیمابر یو‌اس‌اس هری ترومن نیروی دریایی آمریکا حمله کرده‌ است. یمنی‌ها همچنین در واکنش به حملات جدید آمریکا هشدار داده‌اند که حملات خود را تشدید خواهند کرد.  

تجربه مقابله با بمب‌های آمریکایی: از سوی دیگر، این اولین بار نیست که یمن با بمب‌های آمریکایی بمباران می‌‍‌‌‌شود، بلکه یمنی‌ها پس از سال 2015 نیز در جریان جنگ تحمیلی عربستان سعودی بارها با بمب‌‌های آمریکایی بمباران شده بودند، اما این حملات که تا سال 2022 نیز ادامه داشت، هیچگاه باعث تسلیم شدن نیروهای یمنی نشد. سازمان عفو بین‌الملل، در ۴ مهرماه ۱۳۹۸، گزارشی را منتشر کرد که در آن به استفاده از بمب‌های ساخت ایالات‌متحده در حملات مرگبار علیه غیرنظامیان یمنی اشاره شده است.

از مارس ۲۰۱۵ تاکنون، محققان عفو بین‌الملل در خصوص ده‌ها مورد حمله هوایی نیروهای ائتلاف تحقیق کرده‌اند و به‌طور مکرر بقایای مهمات ساخت آمریکا را کشف و شناسایی کرده‌اند. براین اساس بمباران اخیر یمن توسط آمریکا نخستین بمباران یمن با بمب‌های آمریکایی نیست و همان گونه که بمب‌های آمریکایی در جنگ 2015 تا 2022 نتوانستند نیروهای یمنی را متوقف کنند، اکنون نیز بعید است که بمباران آمریکا تاثیری در اراده و تصیمیم رهبران و مردم یمن برای حمایت از فلسطین داشته باشد.

منبع: الوقت

ارسال نظرات