با توجه به مخالفتهای مصرانه ایالات متحده آمریکا با برنامه غنی سازی هستهای ایران به بهانه مقابله با سلاح هسته ای؛ رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیتالله العظمی خامنهای در بیانات متعدد و در طول بیش از دو دهه اخیر، دلایل مختلفی را برای مخالفت آمریکا با برنامه هستهای صلحآمیز ایران و به ویژه غنیسازی اورانیوم مطرح کردهاند که برابر بررسی به عمل آمده محور اصلی این دلایل، تلاش آمریکا برای جلوگیری از پیشرفت علمی و استقلال ایران و حفظ انحصار و سلطه خود بر منطقه و جهان است. در ادامه به تبیین برخی از مهمترین دلایل از دیدگاه ایشان اشاره میشود:
۱. مخالفت با پیشرفت علمی و استقلال ایران:
ایشان معتقدند که آمریکا و قدرتهای غربی اساساً با پیشرفت علمی و تکنولوژیکی کشورهای مستقل مخالفند، زیرا این پیشرفتها میتواند به استقلال بیشتر و کاهش وابستگی این کشورها منجر شود. انرژی هستهای و توانایی غنیسازی اورانیوم به عنوان یک فناوری پیشرفته و استراتژیک، نمادی از این پیشرفت و استقلال است.
دیدار فرماندهان و جمعی از پرسنل نیروی هوائی ارتش:
«آنها با هر کشوری که بخواهد مستقل باشد، روی پای خود بایستد، از استعدادهای درونی خود استفاده کند، مخالفند؛ حالا اسمش ایرانِ اسلامی است، یا هر جای دیگر. علت مخالفتشان با فعالیت هستهای ما هم همین است. مسئلهی آنها مسئلهی بمب اتم و سلاح هستهای نیست - خودشان هم میدانند - مسئله این است که میخواهند این حرکت علمی متوقف بشود؛ میخواهند نگذارند ایران از لحاظ علمی این رشد را بکند.» (۱۹/۱۱/۱۳۸۹)
دیدار با مداحان اهل بیت علیهم السلام:
«آنها با پیشرفت ملّت ایران مخالفند، با قدرتمند شدن ملّت ایران مخالفند، با تبدیل شدن ایران به یک کشور و یک ملّت اثرگذار و الهامبخش در دنیای اسلام مخالفند؛ اصل دعوا سر این چیزها است.» (۲۰/۱/۱۳۹۴)
مقام معظم رهبری بارها تأکید کردهاند که ادعای آمریکا مبنی بر تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هستهای، یک "دروغ" و "بهانه" برای فشار بر ایران و توجیه مخالفتهایشان است. ایشان فتوای حرمت تولید و استفاده از سلاحهای هستهای را یادآوری میکنند و تأکید دارند که اگر ایران قصد ساخت بمب اتم را داشت، آمریکا نمیتوانست مانع شود.
دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری:
«آنها مسئلهی هستهای را بهانه کردهاند. همه میدانند که ما دنبال سلاح هستهای نیستیم؛ این را هم خود آمریکائیها، هم سرویسهای اطلاعاتیشان، هم کسانی که اهل فکر و تأملند، از اظهارات ما، از فتوای ما، از عملکرد ما، از رفتار ما، در این زمینه کاملاً میفهمند. آنها هم میدانند که ما دنبال سلاح هستهای نیستیم. مسئله این است که آنها میخواهند از این پیشرفت جلوگیری کنند.» (۱۷/۱۲/۱۳۹۱)
دیدار اساتید و دانشجویان دانشگاههای شیراز:
«چرا با پیشرفت علمی یک کشور این قدر مقابله میکنند؟ چون میخواهند جلو رشد استعدادهای ملی و بومی را بگیرند تا وابستگی ادامه پیدا کند. اگر یک ملتی خودش تولید کرد، خودش ساخت، خودش ابتکار کرد، دیگر به آنها احتیاجی نخواهد داشت و زیر بار زور آنها نخواهد رفت. علت مخالفتها این است.» (۲۵/۲/۱۳۸۶)
۲. خوی استکباری و سلطه گری آمریکا
آیتالله خامنهای در موارد متعددی، ریشهی اصلی مخالفت آمریکا با پیشرفتهای ایران، از جمله در زمینه فناوری هستهای و غنیسازی اورانیوم را "خوی استکباری" و "سلطهطلبی" آمریکا دانستهاند. در این بیانات، آیتالله خامنهای به وضوح تأکید میکنند که مسئله اصلی آمریکا، نه نگرانی از سلاح هستهای (که آن را بهانه میدانند)، بلکه حفظ و تداوم "سلطه"و جلوگیری از استقلال و قدرتمندی کشورهایی است که حاضر به پذیرش این سلطه نیستند. پیشرفت ایران در زمینه غنیسازی و فناوری هستهای به عنوان نمادی از این استقلال و خودکفایی، با "خوی استکباری" و منافع سلطهجویانه آمریکا در تضاد است و به همین دلیل با آن مخالفت میشود. در ادامه برخی از بیانات ایشان که مستقیماً به این موضوع اشاره دارد، درج میشود:
حرم مطهر رضوی:
«مسئلهی هستهای بهانهای است برای دشمنی. همانطور که قبلها هم گفتیم، اگر مسئلهی هستهای هم نبود، بهانهی دیگری، چیز دیگری را پیش میکشیدند؛ کمااینکه در آن اوایلی که مسئلهی هستهای اصلاً مطرح نبود، بهانههای دیگری مثل حقوق بشر و ... را مطرح میکردند. غرض، خوی استکباری و سلطهطلبی قدرتهایی است که میخواهند سرنوشت دنیا را، سرنوشت منطقه را، سرنوشت کشورهای این منطقه را به دست بگیرند و منافع نامشروع خودشان را تأمین کنند. وقتی یک ملتی مثل ملت ایران در مقابل اینها میایستد، طبعاً اینها با او دشمنی میکنند. دشمنی ذاتی است.» (۱/۱/۱۳۹۳)
دیدار مسئولان و کارگزاران نظام جمهوری اسلامی ایران:
«اینها [قدرتهای استکباری]منطقشان، زورگوئی است؛ حرفشان، تحمیل است؛ انتظارشان، تسلیم دیگران است. خوی استکباری یعنی این. نمیخواهند قبول کنند که یک ملتی حق دارد روی پای خودش بایستد، منافع خودش را تشخیص بدهد، به سمت آن منافع حرکت کند؛ ولو این حرکت و این تشخیص، با منافع آن ابرقدرت یا آن قدرت استکباری معارضه داشته باشد. مسئلهی هستهای ما هم از همین قبیل است... مسئلهی آنها این است که میخواهند این حرکت علمی متوقف بشود؛ میخواهند نگذارند ایران از لحاظ علمی این رشد را بکند؛ چون این رشد علمی برای آنها یک دردسر بزرگ است، یک مانع بزرگ است، یک مزاحم بزرگ است؛ میخواهند این نباشد.» (۳/۵/۱۳۹۱)
دیدار اساتید و دانشجویان دانشگاههای شیراز:
«روح استکبار و سلطهگری و افزونطلبی قدرتهای بزرگ، علت اصلی مخالفت با پیشرفتهای علمی ما از جمله در زمینهی هستهای است.» (۲۵/۲/۱۳۸۶)
دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری:
«اینها میخواهند که ایران در آن روزی که به انرژی هستهای نیاز پیدا میکند، نیازمند آنها باشد، به آنها احتیاج داشته باشد تا بتوانند شرایط خودشان را تحمیل کنند، تا بتوانند زورگویی کنند و باجگیری کنند؛ دنبال این هستند.» (۴/۱۲/۱۳۹۹)
۳. جلوگیری از شکلگیری یک الگوی موفق و مستقل اسلامی:
آیتالله خامنهای معتقدند که آمریکا از موفقیت جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک نظام مستقل و مبتنی بر ارزشهای اسلامی که میتواند الهامبخش سایر ملتها باشد، هراس دارد. پیشرفت در عرصه هستهای نیز بخشی از این موفقیت تلقی میشود.
دیدار مسئولان و کارگزاران نظام:
«هدف آنها این است که جمهوری اسلامی را از مؤلّفههای قدرتش خالی کنند؛ مؤلّفههای قدرت جمهوری اسلامی اینها است: ایمان مردم، وحدت مردم، پایبندی به مبانی انقلاب، پیشرفتهای علمی، پیشرفتهای فنّاوری، حضور مردمی.» (۲۰/۴/۱۳۹۴)
دیدار با مداحان اهل بیت علیهم السلام):
"علّت اینکه با جمهوری اسلامی دشمنی میکنند، این است. میخواهند سلطهی خودشان را بر این منطقهی حسّاس، به قول خودشان، غرب آسیا -که ما میگوییم منطقهی اسلامی- حفظ کنند؛ نگذارند یک نظام مستقل، یک نظام الهامبخش، یک نظام دارای منطق در اینجا قد عَلَم کند. دعوا سر این است. مسئلهی هستهای بهانه است؛ خودشان هم میدانند. مسئلهی حقوق بشر بهانه است؛ مسئلهی تروریسم بهانه است... مسئله، سلطهی آمریکا است؛ مسئله، جلوگیری از به وجود آمدن یک قدرت اسلامی مستقل و الهامبخش است.» (۲۰/۱/۱۳۹۴)
بیانات در ارتباط تصویری با مردم آذربایجان شرقی:
«همیشه یک بهانههایی جور میکردند: یک روز مسئلهی حقوق بشر، یک روز به شکلهای گوناگونی تسلّط بیمحابای دین زشت جلوه دادن، یک روز مسئلهی هستهای، یک روز مسئلهی موشکی، یک روز مسئلهی حضور منطقهای؛ اینها بهانه است، اصل قضیّه این است که این نظام اسلامی حاضر نیست شریک نظام سلطهی جهانی بشود و در سلطهگری و سلطهپذیری با آنها همراهی کند. نظام اسلامی ایستاده است؛ با ظلم مخالف است، با سلطه مخالف است.» (۲۹/۱۱/۱۳۹۹)
۴. تلاش برای حفظ انحصار انرژی و کنترل منابع:
از دیدگاه ایشان، یکی دیگر از دلایل مخالفت آمریکا، تمایل به حفظ انحصار در بازار انرژی و کنترل منابع سوخت هستهای است. اگر ایران بتواند سوخت مورد نیاز نیروگاههای خود را تولید کند، از وابستگی به کشورهای دیگر رها شده و این امر با منافع سلطهجویانه آمریکا در تضاد است.
مراسم بیست و یکمین سالگرد رحلت امام خمینی (ره):
«امروز اگر ملت ایران برای بیست درصد غنیسازی اقدام نمیکرد، راه دیگری نداشت؛ چون ما برای راکتور تهران احتیاج به این سوخت بیست درصد داریم... گفتند خیلی خوب، ما به شما سوخت میدهیم؛ آمدند شرائطی گذاشتند، که معنای آن شرائط این بود که عملاً به ما سوخت نخواهند داد... مجبور شدیم خودمان اقدام کنیم. این معنایش استقلال یک ملت است.» (۱۴/۳/۱۳۸۹)
ایشان همچنین در موارد متعدد به نیاز ایران به حداقل ۱۹۰۰۰۰ سو برای تأمین سوخت نیروگاههای آینده اشاره کردهاند و اینکه آمریکا با این میزان تولید هم مخالف است، نشان میدهد هدفشان صرفاً جلوگیری از دستیابی ایران به سوخت است، نه نگرانی از بمب.
۵. تلاش برای بازگرداندن سلطه گذشته بر ایران:
ایشان بارها به این نکته اشاره کردهاند که آمریکا به دنبال بازگرداندن نفوذ و سلطهای است که پیش از انقلاب اسلامی در ایران داشت و استقلال ایران در زمینههای مختلف، از جمله فناوری هستهای، مانع این هدف میشود.
دیدار اقشار مختلف مردم:
«هدف آنها این است که بتوانند همان نفوذ دوران طاغوت را در ایران پیدا کنند و همان سلطه را بر ایران عزیز ما پیدا کنند. ملّت ایران بیدار است، ملّت ایران آگاه است.» (۱۸/۶/۱۳۹۴)
بیانات در دیدار جمعی از کارآفرینان سراسر کشور:
«سلطه میخواهد برگردد به این کشور. همهى این تلاشها براى این است. مسئلهى انرژى هستهاى بهانه است. آن کسانى که خیال میکنند اگر ما مسئلهى انرژى هستهاى را حل کردیم، مشکلات حل خواهد شد، خطا میکنند. مسئلهى انرژى هستهاى را مطرح میکنند، مسئلهى حقوق بشر را مطرح میکنند، مسائل گوناگون را مطرح میکنند، که اینها بهانه است. مسئله، مسئلهى فشار است، میخواهند یک ملت را به زانو در بیاورند؛ میخواهند انقلاب را زمین بزنند.» (۱۶/۶/۱۳۸۹)
به طور خلاصه، از منظر آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی، مخالفت آمریکا با غنیسازی ایران ریشه در اهداف استکباری و سلطهجویانه آن کشور دارد و بهانههایی مانند نگرانی از سلاح هستهای، صرفاً پوششی برای جلوگیری از پیشرفتهای علمی و بومی ملت ایران و همچنین جلوگیری از تبدیل شدن ایران به یک قدرت مستقل، پیشرفته و تأثیرگذار در منطقه و جهان اسلام است.
ارسال نظرات