در دوران پساجنگ و آتشبس تأثیر شایعات بر افکار عمومی و راهکارهای مقابله با این پدیده نکتهای است که به عنوان یک دغدغه برای جامعه امروز مطرح میشود.
حسین ایمانی جاجرمی جامعه شناس و استاد دانشگاه در گفتوگو با میزان با بیان اینکه شایعه زمانی شکل میگیرد که منبع معتبری برای اطلاعات وجود نداشته باشد گفت: دشمن همیشه نقاط ضعف را شناسایی و از آن برای تاثیرگذاری استفاده میکند. اگر ساختار اطلاعرسانی در جامعه ضعیف باشد، شایعات بهراحتی گسترش مییابند. در اینجا نقش رسانهها در مدیریت بحران بسیار مهم و اساسی خواهد بود.
ایمانی جاجرمی تصریح کرد: رسانهها باید در فضایی حرفهای و تخصصی عمل کنند، متاسفانه گاهی شاهدیم که برخی رسانهها بهجای ارائه تحلیلهای واقعبینانه، به انتشار اخبار هیجانی روی میآورند و این خودش یک نقطه ضعف بزرگ است. در شرایط بحرانی، مردم نیازمند اطلاعات دقیق و قابل اعتماد هستند.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: در دنیای امروز که حجم اطلاعات نادرست بسیار بالاست، سواد رسانهای یک ضرورت است. متأسفانه در سالهای گذشته به این موضوع کمتوجهی شده و نتیجه آن، آسیبپذیری جامعه در برابر شایعات است. اولین قدم، توانمندسازی جامعه است. مردم باید یاد بگیرند که چگونه اطلاعات را ارزیابی کنند و منابع معتبر را از غیرمعتبر تشخیص دهند. چنانچه جامعه به سمت منابع اطلاع رسانی خارجی گرایش پیدا کند، امنیت روانی به خطر میافتد.
ایمانی جاجرمی اظهار کرد: مردم باید بتوانند مانند یک شهروند آگاه، اطلاعات را پردازش کنند. اگر میخواهیم در جنگ روانی پیروز شویم، باید همهجانبه و هوشمندانه عمل کنیم.
سیما فردوسی، روانشناس نیز با بیان اینکه اگر مردم بعد از جنگ هنوز دچار اضطراب باشند، مسئلهای کاملا طبیعی است گفت: وقتی بحرانهایی مثل جنگ و ترور به وجود میآید، مردم مدتی دچار ترس میشوند تا اینکه به تدریج مطمئن شوند صلحی تضمین شده و پایداری به وجود آمده و پس از آن التهاب نگرانیها فروکش میکند.
وی راهکارهای موثر بر کاهش میزان نگرانی در زمان بحران را مورد بررسی قرار داد و بیان کرد: خانوادهها به هم کمک کنند و سعی کنند بیشتر با همدیگر باشند و خیلی در فضای مجازی به دنبال این مسائل نروند.
فردوسی تصریح کرد: کودکان و نوجوانان اگر تجربه این بحران را داشته باشند، ترسشان شدیدتر خواهد شد، اما بزرگسالان یادگرفتند که یک سری مراقبتها را به عمل آوردند.
ارسال نظرات