سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان در گفتگو با شبکه فاکس نیوز، در خصوص چرایی غنیسازی توسط ایران گفت: چون این یک دستاورد علمی است؛ دستاوردی که خودمان به آن رسیدهایم، چرا باید چیزی را که خودمان میتوانیم تولید کنیم، وارد کنیم؟
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به این سؤال مجری؛ "چرا شما غنیسازی را تا درصدهای زیاد، بالا میبرید؛ مثلاً 90٪ یا 60٪، در حالی که باید در حد 3.5٪ باشد؟"، گفت: نه، نه، ما هرگز به 90٪ نمیرویم. ما متعهد هستیم که برای تولید سوخت نیروگاههای هستهای زیر 5٪ بمانیم. ما همچنین تا 20٪ غنیسازی میکنیم چون یک راکتور تحقیقاتی در تهران داریم بهنام «راکتور تحقیقاتی تهران» یا TRR، ما برای نیازهای خودمان اورانیوم غنی میکنیم.
وی افزود: ما یک بار تا 60٪ هم رفتیم، و آن پس از خرابکاری در تأسیسات هستهایمان بود، و بله، در آن زمان به 60٪ رسیدیم، اما در جریان مذاکرات به طرفهای مقابل گفتم که اگر توافق هستهای حاصل شود، بلافاصله به سطح پایینتر باز خواهیم گشت.
عراقچی در پاسخ به این سؤال که آیا برنامه غنیسازی ایران از سر گرفته شده است، گفت: فرایند غنیسازی اورانیوم در زمان حاضر متوقف شده است، چرا که خسارتها [به تأسیسات هستهای] بسیار شدید بوده است. قطعاً ما نمیتوانیم از غنیسازیمان صرفنظر کنیم، چون این دستاورد دانشمندان ماست و اکنون فراتر از آن است، این مسئله به غرور ملی تبدیل شده است، غنیسازی برای ما بسیار ارزشمند است.
وی در پاسخ به سؤال دیگر درباره چرایی ساخت تأسیسات هستهای ایران در اعماق زمین و همچنین اظهارات ترامپ مبنی بر از بین بردن برنامه هستهای ایران گفت: بهدلیل تهدیدات و فشارهای مستمر که از سوی اسرائیل و ایالات متحده در گذشته وجود داشته است، ما راهی جز محافظت از تأسیسات، مواد هستهای و دانشمندان خود نداشتیم. پیام من به ایالات متحده این است که بیایید راهحلی مبتنی بر مذاکره برای برنامه هستهای ایران پیدا کنیم.
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به این سؤال که آیا ایران در زمان حاضر تلاش میکند رئیسجمهور ترامپ، وزیر خارجه پیشین مایک پمپئو، سفیر سابق جان بولتون و دیگر مقامات دولت ترامپ را ترور کند، اظهار داشت: خیر، ما هرگز چنین چیزی نگفتهایم. شاید برخی افراد در اینجا و آنجا حرفهایی در این خصوص زده باشند، اما این هرگز موضع رسمی ایران نبوده است.
وی در پاسخ به این سؤال که ایران چرا "مرگ بر آمریکا" میگوید، گفت: فکر میکنم همه اینها پروپاگانداست، همیشه گفتهایم و این سخن بارها از سوی رهبر و دیگر مقامات رسمی ما نیز تکرار شده است که شعار «مرگ بر آمریکا» در واقع اشاره به سیاستهای ایالات متحده دارد، نه به مردم این کشور. ممکن است برخی اشخاص یا گروههای تندرو، چه در داخل و چه در خارج از ایران، اظهارات افراطی مانند آنچه شما اشاره کردید مطرح کنند، اما این هرگز سیاست رسمی جمهوری اسلامی نبوده، نیست و نخواهد بود. ما سیاستی برای ترور هیچ فردی در خارج از کشور نداریم، چه رسد به رئیسجمهور کشور دیگر.
عراقچی در پاسخ به این سوال که آیا ایران آمادگی گفتوگوی مستقیم با دولت ترامپ است یا خیر، اظهار داشت: ما از گفتگو استقبال می کنیم، اما در حال حاضر نه بهصورت مستقیم. اگر هدف رسیدن به یک راهحل بُرد-بُرد باشد، من آمادهام وارد تعامل شوم.
وی افزود: منظورم این است که ما آمادهایم هرگونه اقدام اعتمادساز لازم را انجام دهیم تا ثابت کنیم برنامه هستهای ایران صلحآمیز بوده و برای همیشه صلحآمیز باقی خواهد ماند و ایران هرگز به دنبال سلاح هستهای نخواهد رفت. در مقابل، انتظار داریم آنها نیز تحریمهای خود را بردارند. این یک بازی بُرد-بُرد است و ما برای ورود به چنین تعاملی آمادهایم. اما ما نمیتوانیم این مذاکرات را بهصورت مستقیم آغاز کنیم؛ همچنان ترجیح میدهیم مذاکرات بهصورت غیرمستقیم انجام شود.
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوال فاکس نیوز مبنی بر اینکه آیا شما واقعاً اختیار دارید که اگر کار به توافق برسد، چنین توافقی را نهایی کنید، گفت: البته که من اختیار داشتم برای رسیدن به توافق. اگر منظورتان مذاکراتم با آقای ویتکاف باشد، من معتقدم امکان دستیابی به توافق وجود داشت.
وی افزود: من چندین بار خیلی صریح به آقای ویتکاف گفتم که اگر هدف این مذاکرات دستیابی به توافقی باشد که در آن ایران متعهد شود هرگز بهدنبال سلاح هستهای نرود، چنین توافقی کاملاً قابل دستیابی است. اما اگر هدف از این گفتوگوها محروم کردن ما از حقوق مشروعمان، از جمله حق غنیسازی باشد، چنین چیزی امکانپذیر نیست.
عراقچی همچنین در خصوص وضعیت مواد غنی شده ایران گفت: من اطلاعی دقیقی ندارم. همانطور که گفتم، اکنون سازمان انرژی اتمی مسئول این موضوع است. آنها در حال ارزیابی دقیق هستند که دقیقاً چه اتفاقی برای مواد هستهای ما افتاده است، و بهزودی آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) را از جزئیات آنچه دقیقاً رخ داده مطلع خواهند کرد.
وی تاکید کرد: ما همکاریمان با آژانس را متوقف نکردهایم و همچنان با آنها کار میکنیم. البته بهدلیل تخریب تأسیسات، به یک سازوکار جدید نیاز داریم.
عراقچی در پاسخ به این سوال که آیا این به این معناست که ممکن است دوباره به بازرسان آژانس اجازه ورود به کشور و بازدید از تمام سایتها را بدهید، توضیح داد: بر اساس سازوکاری که با آژانس به آن برسیم، این امکان وجود خواهد داشت؛ بهصورت مورد به مورد.
وی افزود: بنابراین، هرگونه درخواستی از سوی آژانس برای بازدید از مکانی یا اعزام بازرسان، باید به دقت از سوی شورای عالی امنیت ملی ما بررسی شود، بهویژه با در نظر گرفتن ملاحظات ایمنی و امنیتی.
ارسال نظرات