بررسی نوسانات نرخ ارز در تحولات مختلف نشان میدهد که بازار ارز به خوبی موفق شده اثرات روانی و هیجانی ناشی از رخدادهای سیاسی و بینالملل را کاهش داده و تأثیرات غیراقتصادی بر بازار را نادیده بگیرد. این موضوع بویژه در یکسال اخیر و پس از رویدادهایی نظیرعملیات طوفان الاقصی درهفتم اکتبرسال گذشته و در ادامه آن عملیات وعده صادق یک وترور شهید هنیه کاملاً محسوس بود. هرچند در کوتاهمدت شاهد اثرات روانی این رخدادها بودیم، اما به طور کلی بازار ارز بخوبی در مقابل نوسانات هیجانی مقاوم شده و شاهد ثبات در بازار ارز بودهایم.
عمر کوتاه سیگنالهای کاذب
بررسیها نشان میدهد که نرخ دلار همزمان با شهادت اسماعیل هنیه در بازار تهران به ۶۲ هزار تومان رسید؛ اما پس از چند روز با کاهش روبهرو شد و به کانال ۵۹ هزار تومان بازگشت. پس از اعلام خبر شهادت سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله نیز شاهد نوسان شدید و هیجانی در بازار ارز نبودیم و به نظر میرسد بازار بخوبی دریافته که نرخسازیها در مواقع افزایش رخدادهای سیاسی، فقط و فقط سیگنالهای کاذبی است که موجب ضرر و زیان برای برخی خریداران هیجانزده شده و سود بادآوردهای را نصیب برخی دلالان میکند. در حقیقت تنها برنده روزهای پرالتهاب از نظر سیاسی در بازار ارز نوسانگیران و دلالان بوده و باورمندان به این هیجانات کاذب درنهایت بازندگان اصلی در این مواقع هستند.
تجربههای تاریخی مد نظر قرار گیرد
در زمان عملیات وعده صادق ۱ نیز با اینکه کشورمان در موقعیت جنگی قرار گرفت، اما دلار پس از رشدی اندک دوباره در نرخ قبلی خود تثبیت شد.در کل بازار ارز پس از رخدادهای پرتنش سیاسی مانند وعده صادق یک، شهادت رئیسجمهور، ترور اسماعیل هنیه و درنهایت شهادت سیدحسن نصرالله نه تنها افزایشی نبوده که حتی با کاهش هم روبهرو بوده است. البته در کنترل نوسانات بازار ارز، نقش بانک مرکزی غیرقابل انکار است و شهروندان بهتر است به جای سناریوسازیهای عموماً شبکههای اجتماعی، با الهام از تجربههای تاریخی در رخدادهای مشابه و پس از آن، به این سیگنالهای کاذب بیتوجه باشند.
برقراری ثبات در مدتی کوتاه
با تمام این تفاسیر بررسی روند تغییرات نرخ ارز در زمانهای مورد اشاره نشان میدهد که روند تغییرات نرخ ارز مقطعی بوده و پس از مدت کوتاهی به ثبات در همان حول و حوش رقم قبلی رسیده است. به عنوان نمونه پس از عملیات طوفان الاقصی، نرخ ارز به یکباره در پانزدهم مهر سال گذشته بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ تومان رشد کرد، اما پس از یک هفته دوباره به نزدیکیهای رقم روز چهاردهم مهر ماه بازگشت.
در ۴ رخداد بعدی یعنی وعده صادق ۱، ترور شهید اسماعیل هنیه، ترور شهید سیدحسن نصرالله و وعده صادق ۲ نیز بررسی روند تغییرات نرخ ارز نشاندهنده رسیدن به ثبات در بازار در مدت زمان کوتاه پس از رخداد بوده است. البته نکتهای که باید به آن توجه داشت، این است که پس از عملیات غرورآفرین وعده صادق یک، نرخ ارز با بیش از ۴ درصد کاهش تنها پنج روز پس از رخداد به رقم ۶۰۹۰۰ تومان رسید.
سیگنال اقتدار نظامی به بازار ارز رسید
تحلیلگران بازار ارز معتقدند آنچه موجب شد قیمت ارز کمی آرام بگیرد تغییر تاکتیک حزبالله لبنان بود؛ قبلا حزب الله فقط در حملات خود شهرکهای شمالی را نشانه میگرفت، ولی اخیراً راهبرد استراتژیک خود را تغییر داد و به رژیم صهیونیستی این پیغام را داد که وارد بازی خطرناکی شده است. حزب الله حیفا را زد و به رژیم صهیونیستی پیغام داد که اگر اراده کند قلب حیفا را هم میزند و گنبد آهنین نمیتواند جلوی آن را بگیرد.
نکته بعدی این بود که با وجود اینکه گمانه زنیها درباره حمله رژیم صهیونیستی به ایران به اوج خود رسیده بود و تقریبا گارد دفاعی گرفته بودیم با تغییر تاکتیک حزب الله و نیروهای نیابتی از این وضع خارج شدیم و دشمن مجبور به عقب نشینی شد.فعالان بازار ارز معتقدند با اعلام سیاستهای نظامی ایران و همچنین نمایش اقتدار نظامی ایران و نیروهای مقاومت، این سیگنال به بازار داده شد که احتمال جنگ کم است و دشمن جرأت حمله را ندارد.همچنین خبر مهم دیگری که به بازار ارز سیگنال نزولی داده بود تلاش دولت دموکرات آمریکا برای جلوگیری از یک جنگ جدید و ارائه بسته پیشنهادی به رژیم صهیونیستی بود.
دولت دموکرات الان در وضعیت بدی قرار دارد و کشاندن دنیا به یک جنگ جدید باخت این دولت را در انتخابات پیش روی آمریکا قطعی میکند. به همین دلیل دولت آمریکا به رژیم صهیونیستی بسته پیشنهادی داد تا به اهداف خاص در ایران حمله نکند و به نظر میرسد این بسته نتیجه داده است.
همچنین خبرهایی از سفر گالانت وزیر جنگ رژیم صهیونیستی به آمریکا در روزهای آینده منتشر شد که نشان میدهد رایزنیها برای توقف جنگ بیتاثیر نبوده است.
ارسال نظرات