22 شهريور 1400 - 23:37

اقیانوس‌ها در تسخیر ناو‌های ایرانی

موفقیت ناوگروه مکران در عملیات بزرگ دریانوردی، قدرت دریایی و توانمندی تکنولوژیکی صنعت نظامی ایران را به رخ جهانیان کشید
کد خبر : 9816

پایگاه رهنما :

نیروی دریایی همواره یکی از پایه‌های اصلی قدرت دریایی کشورها بوده است. از ویژگی‌های جغرافیایی که در قدرت کشورها بسیار تأثیرگذار بوده، دریا و میزان و نحوه دسترسی دریایی کشورها بوده است. دریا از دیرباز تاکنون نقش مهمی در سرنوشت بشر داشته است. با شروع دریانوردی مدرن، نقش دریا در قدرت‌آفرینی کشورها در عرصه‌های مختلف نظامی، سیاسی، اقتصادی و... دوچندان شده است.

دریا همواره نقطه تقابل قدرت‌های بزرگ بوده؛ ازاین‌رو سیادت و کنترل دریایی نقش بسیار بالایی برای کشورها در دستیابی به قدرت دریایی و تأمین جهانی امنیت و منافع ملی و بین‌المللی داشته است. به‌گونه‌ای که تحت‌کنترل‌بودن دریاها و حضور و تسلط بر آب‌های بین‌المللی یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های کشورهای قدرتمند است.

دریاسالار آلفرد تایر ماهان ابداع‌کننده «استراتژی دریایی» و نویسنده کتاب اثرگذار و نامدار «تأثیر و نفوذ قدرت دریایی در تاریخ» می‌گوید: اقیانوس‌ها و دریاهای کره زمین، حبابی پر آب هستند که سه‌چهارم جدار زمین را پوشانده‌اند. هر کشـور یـا ائتلافی از کشورها که قدرت فرماندهی بر این دریاهای بزرگ را داشته باشد، می‌تواند ثروت دنیا را کنترل کند و از این طریق بر کره زمین مسلط شود. شرط اساسی و لازم برای این کار، وجود یـک نیروی دریایی قدرتمند است کـه دارای پایگاه‌های عملیـاتی و نظـامی در داخـل کشـور و مـاورای دریاها باشد و با انبوهی از ناوگان تجاری، تکمیل و پشتیبانی شود. این تلقی منسجم از «قدرت دریایی» نشئت‌گرفته از شرایط خاص جهان پیشرفته امروز است.

جمهوری اسلامی ایران از جمله کشورهایی است که موقعیت دریایی مناسبی دارد و می‌تواند از این موقعیت دریایی برای اعمال قدرت دریایی استفاده کند. واقع‌شدن در سواحل جنوبی دریای خزر از سمت شمال، خلیج‌ فارس و دریای عمان و به‌ویژه تنگه استراتژیک هرمز از سمت جنوب، موقعیت دریایی بسیار حساس و استراتژیکی را برای کشور به ارمغان آورده است.

ایران در دهه‌های گذشته با توجه ویژه به توسعه توانمندی‌های دریایی با تدوین برنامه‌های راهبردی دفاعی حرکت به سمت تبدیل شدن به یک نیروی دریایی قدرتمند را آغاز کرده است به صورتی که اکنون نیروی دریایی ارتش و سپاه پاسداران با بومی کردن فناوری تولید انواع تکنولوژی‌های نظامی و تسلیحاتی سطحی و زیرسطحی پیشرفته دریایی علاوه بر تأمین امنیت کامل مرزهای دریایی ایران در شمال و جنوب کشور و آمادگی برای انجام عملیات در تمامی آب‌های منطقه‌ای، در حوزه فرامنطقه‌ای و آب‌های بین المللی نیز به گسترش عمق راهبردی دریایی جمهوری اسلامی توجه دارد که این امر به ارتقای جایگاه قدرت منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای ایران کمک خواهد کرد.

 

مأموریت تاریخی ناوگروه 77؛ بزرگترین رویداد نظامی- دریایی ایران

روز پنجشنبه هفته گذشته با پهلوگیری ناوگروه دریایی 77 نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در سواحل خلیج فارس، رویدادی بسیار بزرگ وتاریخی رقم خورد.

این رویداد پایانی بود برای مأموریت بی سابقه ۱۳۳ روزه دو ناو نیروی دریایی ارتش که با پیمودن ۱۴۴ هزار کیلومتر رکوردی جدید را در عملیات‌های دریایی تاریخ ایران به ثبت رساند و قدرت دریایی ایران را به رخ جهانیان کشید.

آغاز عملیات بزرگ دریانوردی ناوگروه مکران شامل «ناوبندر مکران» و ناوچه تماماً ایرانی «سهند» با مأموریت دریانوردی و شرکت در رزمایش دریایی روسیه، در تاریخ ۲۰ اردیبهشت ماه سال جاری با حرکت به سمت اقیانوس اطلس حرکت آغاز شد.

این ناوگروه برای برای اولین بار در تاریخ دریانوردی نظامی ایران توانست بدون پهلوگیری در بنادر دیگر کشورها وارد اقیانوس اطلس شود و سپس به سمت تنگه جبل الطارق حرکت کرده و در ادامه به سمت دریای بالتیک رفتند تا در تاریخ سوم مرداد ماه در رژه روز نیروی دریایی روسیه در بندر سنت پترزبورگ شرکت کنند.

پس از شرکت در رژه نیز، این دو کشتی به سمت جنوب حرکت کرده، وارد دریای مدیترانه شده و پس از عبور از کانال سوئز، دریای سرخ، تنگه باب المندب، خلیج عدن و اقیانوس هند، وارد آب‌های سرزمینی ایران در دریای عمان شدند.

موفقیت در این عملیات بزرگ دریانوردی قدرت دریایی و توانمندی تکنولوژیکی صنعت نظامی ایران را به رخ جهانیان کشید.

این ناوگروه همچنین همراه با خود مجموعه ای گسترده از تسلیحات قدرتمند شامل قایق‌های ایرانی تندرو و موشک‌انداز کلاس ذوالفقار، یک فروند هلیکوپتر از نوع آگوستا بل ۲۱۲، تیربار ۲۰ میلیمتری، راکت‌انداز و شمار گسترده دیگری از تسلیحات سبک و سنگین را با خود حمل می‌کردند.

در حالی که طی ماه‌های اخیر با حوادث بوجود آمده برای کشتی‌های رژیم صهیونیستی در خلیج فارس و دریای عمان، سران تل آویو یاوه گویی و تهدیدات لفظی را علیه منافع دریایی ایران سر دادند، عبور بدون مشکل ناوگروه مکران از نزدیکی آب‌های سرزمینی فلسطین اشغالی در دریای مدیترانه و انجام موفقیت آمیز مأموریت حمایت از نفتکش‌های ایرانی اقتدار دریایی جمهوری اسلامی را نمایان کرد.

در همین راستا امیر دریادار شهرام ایرانی فرمانده جدید نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران هفته گذشته عملیات دریانوردی ناوگروه مکران را بزرگترین رویداد تاریخی نظامی در حوزه دریا نامید.

ایرانی ادامه داد: این ناوگروه توانسته ماموریت خود را با عبور از سه اقیانوس هند، اطلس جنوبی و اطلس شمالی و پیمودن حدود ۴۵ هزار کیلومتر در عرصه اقیانوس ها به اتمام برساند و به ایران مراجعت کند.

وی انجام مأموریت در آب‌های اقیانوس اطلس را بسیار مهم دانست و گفت: عبور ناوگروه ارتش جمهوری اسلامی ایران در آب‌هایی که قدرت‌های استکباری در آن حضور دارند و موفقیت در این ماموریت نشان دهنده اقتدار، توانمندی و اقتدار ایران است.

منبع: الوقت

ارسال نظرات