17 ارديبهشت 1398 - 10:51

قطار سلاح‌های غربی به مقصد بهشت تروریسم، دیکتاتوری و جنگ

افزایش صادرات سلاح کشورهای غربی به امارات، عربستان و بحرین در حالی صورت می‌گیرد که این دولت‌ها پرونده بسیار سیاهی در امر رعایت حقوق بشر و احترام به آزادی های سیاسی و اجتماعی در داخل و دخالت خارجی و بی ثبات سازی در امور منطقه‌ای دارا هستند.
کد خبر : 2894

پایگاه رهنما :

وزارت دفاع آمریکا پنتاگون از فروش ۶ میلیارد دلار سلاح به کشور‌های امارات متحده عربی و بحرین خبر داد. این وزاتخانه سهم بحرین از این خرید تسلیحاتی را ۲.۴۸ میلیارد دلار تخمین زده است که شامل ۳۶ موشک هدایت شونده MIM-۱۰۴E سیستم دفاع موشکی «پاتریوت» با قابلیت سرنگون‌سازی پهپاد‌ها و موشک‌های کروز و تجهیزات و پشتیبانی‌های مربوط به این سامانه می‌باشد. علاوه بر این بحرین می‌تواند تسلیحات بیشتری برای هواپیما‌های اف ۱۶ به مبلغ ۷۵۰ میلیون دلار بخرد.

وزارت خارجه آمریکا نیز در یادداشت جداگانه‌ای به کنگره اعلام کرد که با فروش سلاح‌های دیگر به بحرین شامل ۳۲ موشک AIM-۹X، ۲۰ موشک AGM-۸۴ Block II Harpoon، یکصد بمب GBU-۳۹ و خمپاره‌های با قطر کوچک و انواع دیگر مهمات به ارزش ۷۵۰ میلیون دلار موافقت کرده است.

وزارت خارجه آمریکا همچنین با فروش ۲.۷۳ میلیارد دلار سلاح به امارات شامل تجهیزات مرتبط با موشک‌های پاتریوت، از جمله ۴۵۲ (PAC-۳) و (MS EMC) موافقت کرده است.

فروشندگان اصلی این سلاح ها، شرکت‌های «ریتون» و «لاکهید مارتین» هستند که امارات قرارداد‌های این خرید نظامی را در بهمن ۱۳۹۷ و در جریان برگزاری نمایشگاه بین المللی دفاعی «ایدکس وناودکس ۲۰۱۹» در شهر ابوظبی به ثبت رسانده بودند. بر اساس گزارش تارنمای «امارات الیوم»، قرارداد‌های خرید تسلیحات نظامی امارات متحده عربی با ۱۵ شرکت بین المللی و ۱۸ شرکت محلی به امضا رسید.

بازار داغ سلاح‌های غربی در خلیج فارس

کشور‌های ثروتمند نفتی حاشیه خلیج فارس همواره یکی بازار‌های مهم فروش تسلیحات در جهان محسوب می‌شوند. این کشور‌ها در طول سالیان اخیر به داشتن بیشترین درصد هزینه‌های دفاعی به نسبت تولید ناخاص داخلی و خرید‌های کلان نظامی مشهور بوده‌اند. در میان ۱۰ کشور با بالاترین میزان هزینه نظامی (به نسبت تولید ناخالص داخلی) در جهان در سال ۲۰۱۸ سه کشور از منطقه خلیج فارس هستند: عربستان سعودی (۸.۸ درصد از تولید ناخالص داخلی)، عمان (۸.۲ درصد) و کویت (۵.۱ درصد). در این میان بر اساس آخرین گزارش موسسه تحقیقاتی صلح استکهلم از بررسی بودجه نظامی کشور‌های جهان در سال ۲۰۱۸ عربستان سعودی با ۶۷ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار در رده سومین کشور پس از ایالات متحده و چین بوده است.

بر اساس این گزارش آمریکا با برخورداری از ۳۴ درصد بازار فروش تسلیحات بزرگ‌ترین فروشنده و صادرکننده تسلیحات در جهان می‌باشد تا یکی از مهمترین بخش‌های در آمد‌های اقتصاد این کشور را صادرات سلاح تشکیل دهد. حدود ۴۱ درصد سلاح‌های آمریکا را عربستان و امارات متحده عربی خریداری کرده‌اند. دومین واردکننده بزرگ تسلیحات در جهان عربستان سعودی است. میزان واردات تسلیحات به این کشور در پنج سال گذشته در مقایسه با پنج سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۲ سه برابر شده است. طی سال‌های گذشته امارت نیز خرید‌های تسلیحات نظامی خود را افزایش داده به طوری که پس از عربستان سعودی به عنوان دومین کشور خریدار تسلیحات در حوزه جنوبی خلیج فارس تبدیل شده است.

عطش سیری ناپذیر کشور‌های عربی حاشیه خلیج فارس برای خرید‌های تسلیحاتی به لطف درآمد‌های نفتی بادآورده و کلان موجب ایجاد رقابت میان کشور‌های عمده صادرکننده سلاح برای دستیابی به بخشی از بازار پررونق این منطقه شده است. رقابتی که با روی کار آمدن دونالد ترامپ و رویکرد‌های خاص دولت وی به اهداف و راهبرد‌های سیاست خارجی آمریکا در منطقه غرب آسیا تشدید نیز شده است به صورتی که می‌توان شاهد تلاش‌های گسترده دیگر تولیدکنندگان همچون روسیه، فرانسه، انگلیس و آلمان برای انعقاد پیمان‌های امنیتی و نظامی با این کشور‌ها بود.

شرکت‌های بزرگ نظامی فرانسوی از جمله 'داسو' و 'تالیس'طی سال‌های اخیر قرارداد‌های عظیم فروش تسلیحات به کشور‌های حاشیه خلیج فارس از جمله عربستان، امارات و قطر امضا کرده‌اند. پاریس که از بزرگ‌ترین صادرکنندگان سلاح در جهان به شمار می‌رود، در تلاش است با افزایش فروش شناور‌های جنگی، تانک و توپخانه به کشور‌های امارات، عربستان و مصر به نقطه اتکای کشور‌های منطقه خاورمیانه در تامین سلاح تبدیل شود. پاریس در شش ماه نخست سال ۲۰۱۸، حدود سه میلیارد و ۹۲۰ میلیون دلار به کشور‌های عرب خاورمیانه سلاح فروخته است.

از طرف دیگر می‌توان شاهد همین تلاش‌ها از سوی انگلیس بود. رأی مثبت مردم انگلستان به برگزیت موجب افزایش وزن خلیج‌فارس به‌ویژه از منظر اقتصادی برای انگلستان شده است. از سال ۲۰۱۰ تا سال ۲۰۱۶، دولت انگلستان شش هزار مجوز صدور تسلیحات نظامی به منطقه خلیج‌فارس با ارزش مجموعاً ۱۶ میلیارد پوند صادر کرده است که ۳۰ درصد از کل مجوز‌های صادرشده را در بر می‌گیرد. در این میان، عربستان و امارات متحده عربی به ترتیب بزرگ‌ترین واردکنندگان اسلحه انگلیسی در جهان هستند. دولت انگلستان، در ۱۵ بخش مجزا فرصت‌های سرمایه‌گذاری در کشور‌های عضو شورای همکاری خلیج‌فارس را مشخص کرده است که برآورد می‌شود به ۲۹ میلیارد پوند سرمایه‌گذاری تا سال ۲۰۲۲ منجر شود.

دوات آلمان نیز که پیشتر مجوز فروش سلاح به عربستان و امارات را به دلیل انجام جنایت در یمن لغو کرده بود نیز برای عقب نماندن از قافله کشور‌های صادرکننده سلاح بار دیگر در فروردین ماه امسال از صدور مجوز فروش این سلاح‌ها به عربستان خبر داد.

خلیج فارس بهشت دیکتاتوری و جنگ‌آفرینی.

اما افزایش صادرات سلاح کشور‌های غربی به امارات، عربستان و بحریندر حالی صورت می‌گیرد که این دولت‌ها پرونده بسیار سیاهی در امر رعایت حقوق بشر و احترام به آزادی‌های سیاسی و اجتماعی در داخل و دخالت خارجی و بی ثبات سازی در امور منطقه‌ای دارا هستند.

جنایات امارات و عربستان در جنگ یمن که با استفاده از سلاح‌های غربی در بمباران منازل مسکونی و بیمارستان‌ها و مدارس و... صورت می‌گیرد به کشتار غیرنظامیان و بروز بحرانی انسانی در این کشور انجامید است. در این رابطه به طور اخص میتوان به گزارشات مختلف از وجود بازداشت‌گاه‌های مخفیانه امارات در یمن نام برد که محل شکنجه، تجاوز و قتل اسرای یمنی می‌باشد.

همچنین این کشور‌ها از سلاح‌های غربی برای تجهیز تروریست‌ها در دیگر کشور‌ها و بی ثبات کردن کشور‌های رقیب خود در منطقه استفاده کرده اند که جنگ سوریه و عراق نمونه بارز می‌باشد. اخیرا نیز گزارش‌ها از نقش آفرینی مستقیم نظامی امارات در کمک به تجاوز نیرو‌های حفتر به طرابلس خبر داده اند.

در بعد داخلی نیز این کشور‌ها با استفاده از سلاح‌های غربی به ارعاب مخالفان و سرکوب معترضان می‌پردازند. عربستان اخیرا ۳۴ زندانی معترض از جمله ۳۲ شیعه را بدون محاکمه عادلانه اعدام کرد. بحرین نیز از سال ۲۰۱۱ به پشتیبانی عربستان و امارات با دستگیری، زندانی کردن، تبعید، شکنجه و لغو تابعیت معترضان، توانسته است جنبش مردمی کاملاً مدنی و غیرخشونت‌طلب شیعیان را سرکوب کند.

این امر انتقادات مکرر سازمان‌های غیرانتفاعی جهانی همچون عفوبین الملل را نسبت به تداوم فروش‌های تسلیحاتی به این کشور‌ها در پی داشته است. انتقاداتی که در نتیجه بسته شدن چشم و گوش دولت‌های غربی با دلار‌های نفتی کاری از پیش نبرده اند.
منبع: الوقت
برچسب ها: سلاح تروریسم جنگ

ارسال نظرات