به دنبال انتشار خبری در روزنامه نیویورک تایمز آمریکا مبنی بر احتمال قرار دادن نام گروه اخوان المسلمین در لیست گروههای ترویستی از سوی دولت ترامپ، روز گذشته سارا سندرز، سخنگوی کاخ سفید در بیانیه ای اذعان کرد که دولت در این قضیه کار می کند و موضوع درج نام اخوان المسلمین در حال طی کردن روند عادی است تا اینکه در قالب بیانیهای رسمی اعلام شود
منابع مطلع به این روزنامه آمریکایی خبر دادند، بعد از سفر ۹ آوریل (۲۰ فروردین) «عبدالفتاح السیسی» رئیسجمهور مصر به واشنگتن و دیدار او با ترامپ، کاخ سفید به مقامهای وزارت خارجه و شورای امنیت ملی دستور داد که راهی برای اعمال تحریمها علیه اخوانالمسلمین پیدا کنند.
این طرح برای نخستین بار نیست که مطرح میشود. در فوریه 2017 نیز کاخ سفید ترامپ بنا به درخواست مصر و امارات متحده عربی چنین موضوعی را در دستور کار قرار داد اما در آن برهه به دلیل مخالفت پنتاگون، کارمندان امنیت ملی و دیپلماتهای وزارت خارجه این اقدام صورت نگرفت. با این حال میتوان اهداف و انگیزههای کاخ سفید از تلاش دوباره برای تروریستی اعلام کردن اخوان المسلمین را با توجه به شرایط جدید منطقه به صورت زیر برشمرد.
آخرین جبههگیری تا معامله قرن
به طور حتم یکی از اصلیترین برنامههای ترامپ در منطقه غرب آسیا که به شدت به دنبال اجرایی کردن آن تا پیش از رقابتهای انتخاباتی ریاست جمهوری است طرح معامله قرن میباشد. اجرای این طرح که به صورت یکجانبه در راستای منافع و اهداف صهیونیستها میباشد میتواند مسیر وی پیروزی در انتخابات 2020 را هموارتر سازد. با این حال اجرای این طرح با وجود مخالفتهای بین المللی و منطقهای و عدم پذیرش فلسطینیها به سادگی میسر نیست. در این شرایط ترامپ فشار بر مخالفان اصلی اجرای معامله قرن را در دستور کار قرار داده است. از یکسو با انجام اقداماتی چون تشدید فشارهای اقتصادی بر ایران، قرار دادن سپاه در لیست گروههای تروریستی، تحریم و فشار بر حزب الله لبنان، تلاش برای انحلال حشدالشعبی، باز گذاشتن دست عربستان و امارات برای کشتار شیعیان یمن و... محور مقاومت را در کانون حملات خود قرار داده است و از سوی دیگر با تروریستی اعلام کردن اخوان المسلمین دست رژیم صهیونیستی را برای تشدید فشارهای غیرانسانی علیه ساکنان غزه و گروه حماس که دیگر مخالف بزرگ معامله قرن هستند باز خواهد گذاشت.
از طرف دیگر این اقدام عملاً پاداش آمریکا به کشورهای مصر، عربستان و امارات در ازای همراهی با طرح معامله قرن پس از رونمایی رسمی از آن خواهد بود. روز سه شنبه روزنامه الاخبار بنابر اسناد به دست آمده از نشست وزیران خارجه کشورهای عربی در امان برای برسی تصمیم آمریکا در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل، اعلام کرد عادل الجبیر نماینده سعودیها در این نشست «پیشنهاد بهت آور» تشکیل کشوری واحد اسرائیل و پایان دادن به تشکیلات خودگردان در رام الله را مطرح کرده بود. همچنین اوایل اردیبهشت رسانهها به نقل از برهی مقامات صهیونیستی اعلام کردند که ترامپ به درخواست نتانیاهو پذیرفته است که پیش برنده و به عبارتی مأموریت اجرای معامله قرن از شخص محمد بن سلمان عبدالفتاح السیسی منتقل شود. این در حالی است که در گزارش نیویرک تایمز ترامپ به درخواست السیسی طرح ترویستی اعلام کردن اخوان المسلمین را پذیرفته است.
جان بخشیدن به ناتو عربی
اما دلیل دیگر اقدام و یا به عبارت بهتر ریسک کاخ سفید در تروریستی اعلام کردن نیروهای مخالف خود در منطقه از جمله سپاه پاسداران ایران، حزب الله لبنان و احتمالاً اخوان المسلمین را باید در نتیجۀ در تگنا قرار گرفتن آمریکا در شرایط جدید منطقه و تقلای برای خروج از این وضعیت ارزیابی کرد. تحولات مختلف منطقه غرب اسیا طی یک دهه اخیر عمتاً برخلاف منافع آمریکا و متحدان منطقهای آن پیش رفته است. انقلابات عربی و موج بیداری اسلامی به تهدیدی جدی برای تداوم حیات رژیم های طرفدار آمریکا در منطقه بویژه عربستان سعودی تبدیل شدهاند. آمریکا ترویج هرگونه از اسلام سیاسی در منطقه حساس خلیج فارس را به زیان منافع خود میداند و اخوان اولین سنگ بنای اسلام سیاسی در میان ملل اسلامی گذاشت. تقویت ایدئولوژی اخوانی با نگاه همسوتر به آزادی های سیاسی و اجتماعی همواره بخشی از نگرانی شیخ نشینان عربستان و امارات بوده است که به شکل دیکتاتوری و استبدادی اداره می شوند.
از طرف دیگر این تحولات ضریب امنیتی رژیم صهیونیستی به عنوان مهمترین اولویت سیاست منطقه ای کاخ سفید را نیز به شدت کاهش داده است چرا که کمربند امنیتی مقاومت اسلامی اکنون سرزمینهای اشغالی را محاصره کرده است. علی رغم این واقعیات ترامپ حاضر به پرداخت هزینه های جنگ های جدید در منطقه نیست با توجه به اینکه در جنگ آینده تضمینی برای موفقیت و طولانی نبودن آن نیست و امنیت اسرائیل به شدت به مخاطره خواهد افتاد.
در این شرایط واشنگتن راه چاره را در تشکیل یک جبهه مشترک نظامی- امنیتی از متحدان خود در منطقه همانند ناتو دیده است که با هزینه خود این کشورها منافع آمریکا در منطقه حفظ شود.
با این وجود این طرح با اعلام انصراف مصر تقریباً بی اثر شده است. مصر یکی از بزرگترین شرکای استراتژیک آمریکا در منطقه است. کشوری که 40 سال قبل با اسرائیل به عادی سازی روابط پرداخت و یکی از بزرگترین مقاصد کمک های ایالات متحده و بیش از 1 میلیارد دلار در سال است. ترامپ امیدوار است همراهی با السیسی در تروریستی اعلام کردن اخوان المسلمین (در کنار چشم پوشی بر اقدام ایجاد تغییرات در قانون اساسی برای ماندگاری در قدرت و همچنین تحرکات قاهره در حمایت از عملیات نیروهای ژنرال حفتر در لیبی) عنصری اساسی در ترغیب قاهره به مشارکت در ایجاد ناتو عربی باشد.
ارسال نظرات