دوشنبه ؛ 06 مرداد 1404
05 مرداد 1404 - 21:31

بازی چین و روسیه در دریای سرخ برای تامین منافع

کد خبر : 19481

💢گزارش اندیشکده شورای آتلانتیک آمریکا از فروپاشی ساختارهای امنیتی پیشین در دریای سرخ

 

✍️بخش دوم: بازی چین و روسیه در دریای سرخ برای تامین منافع

 

🔹بحران دریای سرخ نشان داد، چگونه قدرت‌های رقیب می‌توانند با دنبال کردن موازی منافع فردی، به همسویی استراتژیک برسند که اثرات تجمیعی آن فراتر از توان هر یک به تنهایی است. غرب در دریای سرخ با توطئه مواجه نیست بلکه با چیزی چالش‌برانگیزتر از آن روبرو است: همسویی ارگانیک منافع متخاصم که نیاز به برنامه‌ریزی مرکزی نداشته و نقطه فشار واحدی نیز برای مهار ندارد.

 

🔹این همسویی همه جا دیده می‌شود. در حالی که چین و روسیه به طور علنی حملات به کشتی‌های غیرنظامی را محکوم کردند، اما در ۱۵ ژوئیه ۲۰۲۵ هر دو از تصویب قطعنامه ۲۷۸۷ شورای امنیت درباره حملات انصارالله خودداری کردند و فاصله بین اظهارات دیپلماتیک و سیاست واقعی خود را نشان دادند. 

 

🔹چین هشدار داد که «قطعنامه‌های شورای امنیت نباید به طور نادرست یا سوءاستفاده برای توجیه اقدامات نظامی علیه یمن تعبیر شوند» که عملاً باعث شد که فشار بر انصارالله کاهش یابد. این الگو به کشورها اجازه می‌دهد که هنجارهای دیپلماتیک رسمی را حفظ کنند و همزمان اهداف استراتژیک متناقض را در مقام عمل دنبال کنند.

 

🔹انصارالله نیز در استفاده از دارایی‌های توقیف شده، سازگاری عملیاتی پیچیده‌ای نشان داده‌اند. کشتی Galaxy Leader که پرچم باهاما داشت و در نوامبر ۲۰۲۳ توسط نیروهای صنعا توقیف شد، به ایستگاه راداری شناور با سیستم‌های نظارتی برای ردیابی ترافیک دریایی تبدیل شده است. این تحول نشان می‌دهد که نیروهای متحد ایران چگونه قابلیت‌های سطح دولت را برای جنگ نامتقارن به کار می‌گیرند. 

 

🔹این ترکیب همراه با اطلاعات پیشرفته و اقدامات رسانه‌ای دقیق که توسط روایت‌های همبستگی با فلسطین همراه است، هم مزایای تاکتیکی و هم پوشش استراتژیک برای آنچه عملیات دریایی است را فراهم می‌کند.

 

🔹اما حمایت مادی چین، بزرگ‌ترین محرک توانایی‌های ایران است. محموله‌ای از بنادر چینی که به اندازه سوخت ۲۶۰ موشک میان‌برد برآورد شده، نشان‌دهنده، اولویت منافع پکن نسبت به زیر پا گذاشتن هنجارهای جهانی همانند عدم اشاعه است. آن‌ها مواد شیمیایی پیش‌ساز موشک را به عنوان «تجارت عادی» توصیف می‌کنند. 

 

🔹اوایل مارس، تحقیقات تجهیزات نظامی کشف کرد که پهپادهای انصارالله اکنون سلول‌های سوخت هیدروژنی ساخت چین را به کار می‌گیرند که بُرد آن را سه برابر و تاثیرات حرارتی را کاهش داده و آن را تقریباً برای دفاع‌های سنتی غیرقابل شناسایی می‌کند. قطعاتی که به غلط به عنوان کپسول اکسیژن برچسب زده شده‌اند، از راه‌های گمرکی عبور کرده و این اولین استفاده ثبت‌شده هیدروژن در سیستم‌های بدون سرنشین توسط گروه‌های غیر دولتی در جهان است.

 

🔹این انتقال فناوری در کنار توافق اقتصادی گسترده‌تری است که رویکرد حساب‌شده چین به بحران در دریای سرخ را نشان می‌دهد. با وجود فشار بر کشتی‌های اروپایی، کشتی‌های چینی بدون مزاحمت از همان آب‌ها عبور می‌کنند.

 

🔹تحریم‌های وزارت خزانه‌داری آمریکا تأیید کردند که محمد علی الحوثی از رهبران انصارالله با مقامات روسیه و چین برای اطمینان از اینکه مقامات صنعا به کشتی‌های روسیه یا چین در دریای سرخ حمله نکنند، ارتباط برقرار کرده است.

 

🔹از سوی دیگر، سهم روسیه در توافق دریای سرخ با حفظ جایگاه سنتی‌اش به عنوان میانجی میان آشوب و نظم، حلقه اتصال را کامل می‌کند. وال استریت ژورنال در اکتبر ۲۰۲۴ مدعی شد که روسیه داده‌های ماهواره‌ای را از طریق واسطه‌های سپاه پاسداران به انصارالله داده است. این مسئله، الگوی مشارکت فزاینده را نشان می‌دهد. 

 

🔹همچنین، دیدار ویکتور بوت در آگوست ۲۰۲۴ برای ترتیب فروش سلاح‌های سبک از جمله AK-74 و احتمالاً موشک‌های ضد تانک کورنت به انصارالله، نشان‌دهنده تمایل مسکو برای استفاده از دارایی‌های خود برای دامن زدن به بی‌ثباتی منطقه‌ای است.[....]

ارسال نظرات