23 دی 1400 - 08:32

تسلیم ناپذیری در برابر استکبار، محور سیاست خارجی انقلاب اسلامی ایران

دیپلمات سابق جمهوری اسلامی ایران به بررسی تلاش‌های دشمنان برای حساسیت‌زدایی از اصول سیاست خارجی انقلاب اسلامی پرداخته است. سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مانند اغلب کشور‌های جهان، در نهاد‌های بالادستی تنظیم می‌شود و بر منافع بلندمدت و اصول و ارزش‌ها استوار بوده و وزارت امورخارجه در این فرآیند مشارکت داشته و مجری این اصول است
کد خبر : 10722

پایگاه رهنما:

به گزارش پایگاه رهنما به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب در یادداشتی از محسن پاک آیین، دیپلمات سابق جمهوری اسلامی ایران به بررسی تلاش‌های دشمنان برای حساسیت‌زدایی از اصول سیاست خارجی انقلاب اسلامی پرداخته است.
سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مانند اغلب کشور‌های جهان، در نهاد‌های بالادستی تنظیم می‌شود و بر منافع بلندمدت و اصول و ارزش‌ها استوار بوده و وزارت امورخارجه در این فرآیند مشارکت داشته و مجری این اصول است. در بسیاری از کشور‌ها از جمله جمهوری اسلامی ایران، اصول سیاست خارجی با رفت‌وآمد دولت‌ها با سلایق مختلف سیاسی، تغییر نمی‌کند و دولت‌ها در انتخاب تاکتیک‌ها و ابتکارات اجرایی راهبرد‌های سیاست خارجی تأثیرگذارند، البته تاکتیک‌های دیپلماسی در دولت‌های مختلف نیز باید در خدمت پیشبرد اصول سیاست خارجی در قانون اساسی باشد.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در سالروز قیام ۱۹ دی در ارتباط تصویری با مردم قم، یکی از کار‌هایی را که امروز به شدت در برنامه‌ریزی‌های دشمنان انقلاب و نظام جمهوری اسلامی مطرح است، حساسیت‌زدایی نسبت به اصول و بینات و مبانی انقلاب دانستند و در ارتباط با این موضوع و سیاست خارجی بیان کردند: «عدم تسلیم در برابر دشمن مستکبر، این جزو اصول انقلاب است. تسلیم نباید شد، زورگویی دشمن را نباید تحمل کرد، اینکه ما با دشمن مِن‌باب‌مثال یک وقتی مذاکره کنیم، صحبت کنیم، تعامل کنیم، این یک حرف دیگر است. انقلاب به ما می‌گوید که در مقابل زورگویی و حرف زور دشمن، نباید تسلیم شد، تا حالا هم به توفیق الهی تسلیم نشده‌ایم، بعد از این هم همین خواهد بود، این جزو اصول است.» ۱۴۰۰/۱۰/۱۹
یکی از اصول سیاست خارجی برگرفته از قانون اساسی، عدم‌تعهد در برابر قدرت‌های سلطه‌گر و روابط صلح‌آمیز متقابل با دولت‌های غیرمحارب است.
بر این مبنا، جمهوری اسلامی ایران می‌تواند با همه کشور‌های جهان به‌استثنای دشمنان و کشور‌های محارب، روابط دوستانه و تعاملات گسترده بر اساس احترام متقابل داشته باشد.
رهبر معظم انقلاب نیز بار‌ها تقویت ارتباط با کشور‌های جهان را مورد تأیید و تأکید قرار داده‌اند: «این مسئله را دائماً به وزارت خارجه گفته‌ام و تکرار کرده‌ام که ما باید در ارتباطات دوجانبه، ارتباطات منطقه‌ای و در مجامع جهانی حضور فعال داشته باشیم و نباید هیچ مجمع جهانی را که در آن عضو هستیم، دست کم بگیریم.» ۱۳۸۳/۵/۲۵
در عین حال، مقابله با سلطه‌گری و عدم‌همراهی با سلطه‌گران نیز یکی از اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بوده و پایبندی و حساسیت نسبت به این موضوع در سال‌های پس از انقلاب هیچ‌گاه کاهش نیافته است. امروز، مظهر سلطه جهانی امریکاست که سعی دارد با ایجاد نظم نوین در جهان، ارزش‌های لیبرال‌دموکراسی را به دنیا تحمیل‌کرده و در قالب یک قدرت برتر، با پایمال‌کردن حقوق کشور‌های مستقل، منافع خود را تأمین نماید. دشمنی امریکا با مردم ایران نیز امری آشکار و غیرقابل‌انکار بوده و اعمال تحریم‌های طولانی، همه‌جانبه و ظالمانه علیه ملت ایران، نمونه بارزی از این خصومت و دشمنی است. متأسفانه برخی از قلم‌ها و زبان‌ها در سال‌های متمادی به خصوص در مراحل مختلف مذاکرات لغو تحریم، سعی داشته‌اند خصومت آشکار امریکا نسبت به ایران را تا سطح یک سوءتفاهم تقلیل و حساسیت افکار عمومی درباره مظالم ساکنان کاخ سفید را کاهش دهند.
رهبر معظم انقلاب در این‌باره می‌فرمایند: «بحثِ سوءتفاهم نیست. یک‌وقت بین دو دولت سوءتفاهم هست، خب با مذاکره حل می‌شود، یک‌وقت اختلاف سر یک منطقه ارضی است، مثلاً فرض کنید که این قسمتِ مرز این قدرش مال من است، این قدرش مال تو است، خب این را با مذاکره می‌توانند حل کنند، ۵۰-۵۰ تمامش کنند، اینجا مسئله ۵۰-۵۰ نیست، مسئله اصل موجودیت جمهوری اسلامی است و با مذاکره حل نمی‌شود، با رابطه حل نمی‌شود، این تصور، تصور درستی نیست. آنچه قدرت و استقلال و پیشرفت ناشی از اسلام و منطبق با اسلام در دنیا به عنوان یک پدیده به وجود آورده، برای استکبار- مظهر استکبار، امریکاست- قابل قبول نیست، این یک تصور غلطی است که ما خیال کنیم حالا می‌شود بنشینیم با امریکایی‌ها، بگوییم آقا بیایید یک‌جوری با همدیگر مصالحه کنیم. مصالحه به این است که شما از حرف‌های خودتان بگذرید.» ۱۳۹۵/۳/۲۵
سیاست خارجی جمهوری اسلامی بر اساس مفاد قانون اساسی و گفتمان امام خمینی رحمت‌الله‌علیه و رهبر معظم انقلاب اسلامی، دارای راهبرد‌ها و مختصات انقلابی است. با اجرا و اعمال هوشمندانه این نوع سیاست خارجی، هم می‌توان نسبت به نظام سلطه و مستکبران غیرمتعهد ماند، دشمن را شناخت و ترفند‌های او را خنثی کرد و هم می‌توان روابط دوستانه با کشور‌های غیرمتخاصم جهان و حضور فعال در مجامع بین‌المللی داشت. امروز امریکا مصداق اتم و کامل استکبار است و در مقابل دشمنی‌ها و زورگویی‌های او نباید تسلیم شد.
ایران یک کشور اسلامی است و سیاست خارجی آن نیز متخذ از اسلام و منبعث از اهداف و آرمان‌های بلند انقلاب است. با این وصف، اجرای سیاست‌های انقلابی با تکیه بر مؤلفه‌های قدرت و اقتدار ملی در عرصه دیپلماسی، باعث افزایش تأثیرگذاری ایران در معادلات بین‌المللی و منطقه‌ای، ارتقای جایگاه کشور در جهان و تأمین منافع ملی خواهد شد.

ارسال نظرات