از ساعت 7 صبح امروز (یکشنبه 29 تیر) مردم سوریه در سومین دوره انتخابات پارلمانی این کشور از زمان تصویب قانون اساسی جدید در سال 2011، برای انتخاب نمایندگان خود از میان 1656 نامزد به پای صندوق های اخذ رای رفتهاند.
رسانه های سوری بویژه خبرگزاری رسمی این کشور سانا با پوشش ویژه انتخابات و انتشار تصاویر، ویدئوها و مصاحبه با شهرندان از استقبال چشمگیر مردم از انتخابات پارلمانی این دوره خبر داده اند به صورتی که امکان تمدید زمان پایان انتخابات بسیار زیاد است.
در همین راستا قاضی مخلص قیسیه عضو کمیته قضایی عالی انتخابات با اشاره به استقبال مردم برای شرکت در انتخابات مجلس خلق گفت: تا کنون هیچ مورد تخلف گزارش نشده است.
این عضو کمیته قضایی عالی انتخابات با بیان اینکه انتخابات تا ساعت 7 شب ادامه دارد، اظهار داشت: در صورت لزوم احتمال تمدید زمان رأیگیری بهمدت پنج ساعت وجود دارد.
شعار در این دوره از انتخابات "رای تو حق توست"، " رای تو واجب توست" و"با صدا و رای خودت تفاوت را رقم بزن" در نظر گرفته شده است و شهروندان می توانند به 7 هزار و 277 مرکز رای گیری برای دادن رای حضور یابند.
بر اساس قوانین انتخاباتی سوریه هر یکی از اتباع این کشور که ۱۸ سال سن داشته باشد حق دارد نامزد این انتخابات باشد و طبق قانون شماره ۸ سال ۲۰۱۶، نیروهای ارتش عربی سوریه و پلیس نیز حق دارند خود را در این انتخابات نامزد کنند.
در آخرین رأی گیری در سال 2016 ، حزی بعث و متحدانش 200 کرسی از 250 کرسی پارلمانی را به دست آوردند در حالی که مابقی پست ها به کاندیداهای مستقل رسید.
بشار اسد رئیس جمهور کنونی سوریه که در سال 2000 و پس از مرگ پدرش به قدرت رسید برای سومین دوره 7 ساله پیاپی در سال 2014 با کسب بیش از 88 درصد آرا انتخاب شد.
انتخابات در سوریه، وظایف و اختیارات پارلمان
قوۀ قانونگذاری حکومت، شورای مردم است. این شورا تا سال 1970 پارلمان نام داشت و در این سال حافظ اسد نام آن را تغییر داد. اعضای شورا برای چهار سال انتخاب می شوند. قوانینی که رئیس جمهوری وضع می کند، باید به تصویب شورای مردم برسد.
بر اساس اصل ۷۱ قانون اساسی سوریه مجلس خلق عهده دار وظایفی چون اعلام نامزدی ریاست جمهوری، تصویب قوانین، بحث پیرامون سیاست های دولت، تصویب بودجه عمومی و برنامه های توسعه کشور، تصویب معاهدات و قراردادهای بین المللی در زمینه امنیت کشور که مشتمل بر معاهدات مربوط به صلح و پیمانها و کلیه معاهدات مربوط به حق حاکمیت است. همچنین قراردادهایی که به شرکت ها و موسسات خارجی اجازه کسب امتیازاتی را در داخل کشور می دهد، بر عهده دارد.
اهمیت این دور از انتخابات در این است که پس از رای گیری ، آنطور که الجزیره اعلام کرده پارلمان جدید قصد دارد تا قانون اساسی جدید را تصویب کند و انتظار می رود که اسد پس از پایان دوران ریاست جمهوری خود در سال 2021 ممکن است که نخست وزیر جدید شود. همچنین انتظار می رود مجلس جدید نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری بعدی را تصویب کند.
در این دوره از انتخابات همانطور که گفته شد بیش از 7 هزار نفر کاندید شده اند که در طرطوس 58 نفر، سویداء 20 نفر، حسکه 207 نفر، ادلب 47 نفر، حمص 102 نفر، لاذقیه 217 نفر، دیرالزور 58 نفر، حماه 122 نفر، حلب 159 نفر، حومه حلب 153 نفر، دمشق 253 نفر، حومه دمشق 619 نفر، قنیطره 34 نفر، رقه 37 نفر و در درعا 32 نفر برای سومین دوره مجلس قانونگذاری سوریه نامزد شدهاند.
استانهای حلب، دمشق و حمص بهترتیب با 52، 29 و 23 نماینده بیشترین کرسی را در پارلمان 250نفری سوریه داشته و اهمیت آنها در این است که حلب بهعنوان پایتخت اقتصادی سوریه، دمشق پایتخت سیاسی و حمص بهعنوان بزرگترین استان سوریه از شرق تا غرب آن در مرکز این کشور امتداد دارد.
در حلب بارزترین لیست انتخاباتی، لیستهای «الاصاله» و «الشهباء» هستند و بیشتر از 90 درصد نمایندگان مستقل حلب از این دو لیست انتخاب خواهند شد.
همچنین دراستان های شمال شرقی سوریه و مناطق کردنشین در استان الحسکه با وجود حضور اشغالگران آمریکا و نیروهای انتخابات پارلمانی برگزار شد که پیروزی بزرگی برای نظام سیاسی سوریه محسوب می شود.
برگزاری انتخابات در سایه کاهش جنگ و شیوع کرونا
از زمان شروع بحران در سوریه و جنگ این کشور با تروریست های خارجی، تاکنون پنج انتخابات شامل دو انتخابات پارلمانی، دو انتخابات شوراهای محلی شهر و روستا (۲۰۱۱ و ۲۰۱۸) و یک انتخابات ریاست جمهوری برگزار شده و انتخابات پارلمانی امروز هم ششمین انتخابات دراین کشور در طول بیش از 10 سال بحران می باشد.
اکنون دولت سوریه حدود 70 درصد از خاک سوریه را کنترل می کند در حالی که تروریست های تحت حمایت ترکیه و غرب استان ادلب را در شمال غربی سوریه و مناطق شبه نظامی کرد تحت حمایت ایالات متحده مناطق دموکراتیک سوریه (SDF) در شمال شرقی سوریه کنترل می کنند.
در طی دو سال گذشته ارتش سوریه با حمایت گروه های مقاومت و همچنین روسیه توانسته است بخش مهمی از خاک سوریه را از لوث حضور تروریست های تکفیری پاکسازی کند و امنیت را به مناطق اشغال شده برگرداند که این امر شرایط را برای بازگشت آرامش و برگشتن آوارگان فراهم کرده است.
ارتش سوریه در اواخر سال 2019 در عملیات هایی برای بازپس گیری مناطق شمال غربی موفق شد مجدداً کنترل غوطه شرقی و بخش های جنوبی ادلب را به دست آورد. لذا با توجه به شکستهای دشمنان سوریه در عرصه نظامی، مشارکت بالای مردم سوریه در این انتخابات می تواند بهترین گواه برای حمایت از نظام سیاسی و قانونی سوریه و در نتیجه پیروزی دیگری برای مردم سوریه را رقم بزند.
حسین آرنووس ، نخست وزیر سوریه گفت: "امروز یک پیروزی سیاسی است که به پیروزی های نظامی اضافه می شود."
با این حال انتخابات امروز سوریه با دو بار تعویق زمان برگزاری بهدلیل شیوع ویروس کرونا انجام شد. اکنون دولت و کمیته برگزاری انتخابات از اندیشیدن تدابیر پیشگری لازم برای برقراری اصول بهداشتی در طول انتخابات اطمینان داده است.
در این رابطه وائل اعظم رئیس کمیته انتخابات اظهار داشت: کلیه اقدامات پیشگیرانه برای مقابله با ویروس Corona از طریق ضدعفونی مراکز و توزیع ماسک ، دستکش برای ماموران صندوق انجام شده است. وی همچنین تأکید کرد که مأمورین باید از دستورالعمل ها و اقدامات پیشگیرانه پیروی کنند که شامل رعایت فاصله مطمئن بین رأی دهندگان ، جلوگیری از شلوغی و تجمع می باشد.
تحریم قیصر و گفتمان اقتصادی انتخابات
آماده شدن سوریه برای گذار به دوران بازسازی و شرایط دشوار اقتصادی مردم این کشور طی ماه های گذشته که با افزایش قیمت کالاها و کاهش ارزش پول ملی تا حدود 70 درصد همراه بوده است، موجب شده تا شهروندان در رأی گیری روز یکشنبه روی افزایش هزینه های زندگی و اوضاع وخیم اقتصادی کشور متمرکز شوند.
یکی از اصلیترین دلایل وضعیت بد اقتصادی که در طول دوران بحران 10 ساله بی سابقه بوده است قانون تحریم های گسترده آمریکا موسوم به قانون قیصر علیه سوریه است تا از طریق ممانعت از سرمایه گذاری های خارجی در سوریه امکان بازگشت آرامش و ثبات به این کشور دشوار شود.
در این شرایط ناظران اظهار میکنند که گفتمان انتخاباتی این دوره بیشتر تحت تأثیر شعارهای اقتصادی بوده است و مردم انتظار دارند که پارلمان حل مشکلات اقتصادی را در اولویت برنامه های خود قرار دهد.
ارسال نظرات