22 دی 1398 - 13:28
سردار قاآنی کیست؟

ادامه راه نیروی قدس؛ تا آزادی قدس

حاج قاسم در وصیت‌نامه خویش با اشاره به برجستگی‌های شخصیتی و اشراف فرماندهی حاج اسماعیل قاآنی پیشنهاد کرده بود تا ایشان فرماندهی سپاه قدس را عهده‌دار شود. رهبر انقلاب ذیل این پیشنهاد مرقوم داشته‌اند: با تمام وجود موافقم...
کد خبر : 4864

پایگاه رهنما:

در پی شهادت سردار پرافتخار حاج قاسم سلیمانی، فرمانده معظم کل قوا با صدور حکمی سردار سرتیپ پاسدار اسماعیل قاآنی را به فرماندهی نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منصوب کردند. در حکم فرمانده معظم کل قوا آمده است: «در پی عروجِ شهید عالی‌مقام سردار پرافتخار حاج قاسم سلیمانی رضوان‎الله علیه، فرماندهی نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به سردار سرافراز سرتیپ اسماعیل قاآنی که در شمار برجسته‌ترین فرماندهان سپاه در دفاع مقدس بوده و در طول سالیان متمادی در نیروی قدس در کنار سردار شهید در منطقه خدمت کرده است، می‌سپارم. برنامه آن نیرو عیناً همان برنامه دوران فرماندهی شهید سلیمانی است. از همه همکاران آن نیرو حضور و همکاری آنان را با سردار قاآنی خواهانم و توفیق و تأیید و هدایت الهی را برای ایشان مسألت می‎کنم.»
 
سردار قاآنی کیست؟
سردار سرتیپ پاسدار اسماعیل قاآنی سومین فرمانده نیروی قدس سپاه است. این سردار دوران دفاع مقدس که زاده شهر مشهد است، در دوران پیروزی انقلاب جوانی ۲۰ ساله بود و اواخر سال ۱۳۵۸ به عضویت سپاه پاسداران درآمد و اوایل سال ۵۹ برای آموزش به تهران آمد. به گفته خودش، با شهید خادم‌الشریعه مؤسس تیپ ۲۱ امام رضا (ع) و شهید چراغچی فرمانده تیپ امام رضا (ع) در یک کلاس آموزشی در پادگان سعدآباد ــ که الآن پادگان امام علی (ع) است - آموزش دیدند. قاآنی بعد از آموزش به مشهد رفته و در مرکز آموزش سپاه به‌عنوان کادر مشغول به فعالیت می‌شود. با وقوع حوادث کردستان، اواسط سال ۵۹ راهی آن منطقه می‌شود. وی از سال ۶۰ تا پایان جنگ در جبهه فعالیت می‌کرد و در دوران دفاع مقدس فرماندهی یگان‌های ۵ نصر و ۲۱ امام رضا (ع) را به‌عهده داشت. سردار قاآنی تا سال ۶۶ فرمانده تیپ امام رضا بود که پس از آن فرماندهی لشکر ۵ نصر را به‌عهده گرفت. او همچنین معاونت حفاظت اطلاعات ستاد مشترک سپاه را برعهده داشت. پس از پایان جنگ مدتی به خراسان برمی‌گردد و بعد از تأسیس نیروی قدس در آن مشغول به خدمت شده است که تاکنون هم ادامه یافته است. دوستی وی با شهید سلیمانی از سال ۶۱ و در جلسات مناطق عملیاتی شروع شد. پیش از سردار قاآنی، سپهبد قاسم سلیمانی (۱۳۹۸-۱۳۷۶) و سردار احمدی وحیدی (۱۳۷۶-۱۳۶۷) مسئولیت فرماندهی نیروی قدس سپاه پاسداران را برعهده داشتند. سردار قاآنی اگرچه از برجسته‌ترین فرماندهان سپاه در دوران دفاع مقدس بوده و سال‌ها نیز جانشین فرمانده نیروی قدس سپاه بوده، اما چهره‌ای کمتر شناخته‌شده برای مردم و رسانه‌هاست. معدود سخنانی که در سال‌های گذشته از سردار قاآنی منتشر شده مربوط به سخنرانی‌های وی در یادواره‌های شهدا در شهر‌های مختلف کشور است. تنها گفتگویی هم که از او در رسانه‌ها منتشر شده، مربوط به گفتگوی ماهنامه رمز عبور در سال ۹۴ است که بیشتر آن مصاحبه هم در خصوص دفاع مقدس و عملیات‌های کربلای چهار و پنج است. سردار قاآنی پیش از ورود به نیروی قدس سپاه، علاوه بر مسئولیت‌های عملیاتی که در دفاع مقدس و پس از آن به‌عهده داشت، مسئولیت‌های اطلاعاتی و حفاظتی هم داشت. او سال‌ها مسئول اطلاعات و همچنین مسئول حفاظت اطلاعات ستاد مشترک سپاه بود، در نتیجه سوابق سردار قاآنی از او چهره‌ای عملیاتی ــ اطلاعاتی در حوزه نظامی‌گری ساخته است که برای بسیاری ناشناخته است. اگرچه معدود تصاویری از کنار هم بودن سردار سلیمانی و سردار قاآنی منتشر شده، اما با تقسیم کاری که بین این دو فرمانده صورت گرفته بود، سردار قاآنی نیز حضور فعالی در تحولات منطقه‌ای و اتفاقات میدانی جبهه مقاومت داشت. همچنین با توجه به اینکه سردار سلیمانی چهره‌ای برجسته و مورد توجه رسانه‌ها بود، نگاه‌ها کمتر به‌سوی نفر دوم نیروی قدس سپاه و مرد در سایه این نیرو معطوف شده بود، ازاین‌رو عمدتاً تصویری از حضور او در جبهه مقاومت دیده نمی‌شود.
 
سردار قاآنی حوالی جنگ ۳۳ روزه لبنان و در سال‌های ۸۵ و ۸۶ به نیروی قدس سپاه پیوست. او در تحولات جنگ ۳۳ روزه و در جنگ‌های غزه که معروف‌ترین آنان جنگ ۲۲ روزه بود، نقش مهمی در حمایت از جبهه مقاومت داشت. با پدید آمدن داعش، او کنار سردار سلیمانی در جبهه مقاومت حضور یافت و در قامت جانشین فرمانده نیروی قدس سپاه نقش مؤثری در شکست داعش داشت، به‌گونه‌ای که دشمنان او را در لیست ترور قرار دارند و او را مغز متفکر نیروی قدس سپاه نامیدند. سردار محسن رضایی فرمانده اسبق سپاه در این خصوص گفته است: «سردار قاآنی به تمام رموز جبهه مقاومت آشناست. او سرخط است و فرمان را در دست دارد. سردار قاآنی در جریان سوریه و عراق نقش جدی داشت و وقت زیادی را برای پشتیبانی از نیروی قدس و مقاومت صرف کرد.» سردار شکارچی سخنگوی ارشد نیرو‌های مسلح کشورمان با تأکید بر اینکه «سردار قاآنی دوشادوش سردار سلیمانی در جبهه مقاومت حضور داشته است»، گفت: «جبهه مقاومت از تفکر و اندیشه سردار قاآنی که کوهی از تجربه است، استفاده خواهد کرد.» مهم‌ترین مواضعی که از فرمانده جدید نیروی قدس سپاه منتشر شده این است که «آمریکایی‌ها به آسمان هم بروند رهایشان نخواهیم کرد» و «امروز مقتدرتر از هرزمانی آماده مقابله با رژیم صهیونیستی هستیم.» انتصاب سریع سردار قاآنی به‌عنوان فرمانده نیروی قدس سپاه و انتخاب جایگزین برای سردار سلیمانی، حاوی این پیام بود که فعالیت‌های نیروی قدس سپاه در منطقه نه‌تن‌ها متوقف نخواهد شد، بلکه در مسیری که سردار سلیمانی ریل‌گذاری کرده بود، ادامه خواهد یافت، ضمن اینکه این انتصاب سریع نشان داد که دشمنان در جبهه مقاومت با یک فرد روبه‌رو نبودند، بلکه با نیروی قدس سپاه و جبهه مقاومت مواجه بودند که سردار سلیمانی نقش راهبردی در شکل‌گیری و انسجام آن داشت. دشمنان گمان می‌کنند نیروی قدس سپاه پس از سردار سلیمانی تضعیف خواهد شد، اما بهتر است نگاهی به پشت سر خود کنند. سیدعباس موسوی در لبنان ترور شد و سیدحسن نصرالله جای او را در حزب‌الله گرفت. آیا حزب‌الله تضعیف شد؟ آیا ترور عماد مغنیه مقاومت را تضعیف کرد؟ شهادت بدرالدین حوثی، انصارالله یمن را تضعیف کرد؟ مشکل دشمن آن است که با فرهنگ شهادت آشنایی ندارد. نیروی قدس تا آزادی قدس از چنگال صهیونیسم و پاک‌سازی منطقه از لوث وجود مستکبران و تروریست‌ها، از پای نخواهد نشست و باقوتی بیش‌ازپیش به راه خود ادامه خواهد داد.

ارسال نظرات