دوشنبه ؛ 06 مرداد 1404

تبدیل شهرهای شرق سوریه به پادگان همزمان با بن بست مذاکرات قسد و دمشق

سخنگوی قسد (کُردهای جدایی طلب سوریه) همزمان با تشدید تدابیر امنیتی و نظامی در مناطق شرق فرات و شکست مذاکرات پاریس، تاکید کرد که غیرممکن است که قسد سلاح‌اش را تحویل بدهد.
کد خبر : 19488

تبیین:

منابع محلی از استان‌های رقه و حسکه گزارش دادند که شبه نظامیان کُرد قسد این روز‌ها نیرو‌های خود را با تجهیزات و سلاح‌های سنگین در شهر‌های رقه، حسکه و قامشلی که تحت کنترل دارند، رژه بردند.

نیرو‌های دموکراتیک سوریه که در اصطلاح قسد نامیده می‌شوند، در حال گشت‌زنی گسترده در این شهر‌ها هستند و خودرو‌های زرهی در خیابان‌ها مستقر شده و اقدام به برپایی ایست و بازرسی کرده‌اند.

براساس گزارش «الشرق الاوسط» نیرو‌های قسد در جاده‌های اصلی و فرعی منتهی به ورودی‌های این شهر‌ها و حومه آنها نیز حضور دارند تا با حمله غافلگیرانه نیرو‌های عشایری یا نیرو‌های وزارت دفاع دولت موقت سوریه مواجه نشوند. این تحولات میدانی در حالی است که پس از لغو مذاکرات پاریس، «ابجر داوود» سخنگوی نیرو‌های شبه نظامی قسد، ضمن رد اخبار منتشره درباره ضرب‌الاجل ۳۰ روزه برای ادغام نیرو‌های کُرد سوری در وزارت دفاع دولت موقت سوریه، تصریح کرده بود که «با توجه به تنش‌های جاری در جنوب سوریه (سویدا) و تهدیدات داعش، تحویل سلاح‌های نیرو‌های قسد غیرممکن است.»

سخنگوی رسمی نیرو‌های قسد که در واقع ارتش دولت خودمختار شرق فرات محسوب می‌شود، تأکید کرد فرماندهی کل این نیرو‌ها در مبارزه با داعش مورد حمایت آمریکاست و از روز اول آمادگی خود را برای ادغام در نهاد‌های دولتی جدید اعلام کرده است.

ابجر داوود افزود: ما می‌توانیم از طریق یک توافق در قانون اساسی که جایگاه ویژه نیرو‌های ما را به رسمیت می‌شناسد، به ارتش سوریه بپیوندیم مشروط بر اینکه آنها در مناطق تحت کنترل خود در ارتش سوریه در یک بلوک نظامی متحد ادغام شوند.

این درحالی است که دولت ابومحمد جولانی با حمایت ترکیه تاکید دارد که کرد‌ها نباید به عنوان یک واحد نظامی در ارتش باشند، بلکه باید در ارتش ملی سوریه ادغام شوند و درخواست آنها برای تشکیل لشکر شرقی در شرق فرات غیرقابل قبول است. ابجر داوود با اشاره به ملاقات اخیر مظلوم عبدی با توماس باراک، سفیر آمریکا در آنکارا و نماینده ترامپ در امور سوریه و لبنان آنرا دیداری «مثبت» ارزیابی کرد.

این دیدار دومین دیدار توماس باراک با مظلوم عبدی در یک ماه اخیر است. اولین دیدار آنها در کاخ تشرین دمشق با حضور وزرای دولت موقت، از جمله وزرای دفاع، کشور و امور خارجه، و رئیس سرویس اطلاعات عمومی، به همراه ژان فرانسوا گیوم، فرستاده فرانسه به سوریه برگزار شده بود.

بعد از نشست نخست طرفین در دمشق، دولت جولانی با صدور بیانیه‌ای به طور روشن با شروط کرد‌ها برای اداره فدرال شرق فرات و حفظ ساختار نیرو‌های قسد در ارتش مخالفت کرده بود. ابجر داوود به طور تلویحی دولت دمشق را تهدید کرد و گفت: ما طرفدار جنگ با هیچ طرف یا علیه هیچ نهاد نظامی نیستیم، اما از مردم خود در هر کجا که باشیم دفاع خواهیم کرد.

حساسیت موضع کرد‌های قسد بعد از تحولات سویدا و کشتار بی‌رحمانه غیرنظامیان در این منطقه نسبت به مسئله خلع سلاح شدیدتر شده و به شدت نسبت به وقوع درگیری‌های مشابه در مناطق کُردنشین سوریه نگران هستند.

البته با توجه به درگیری‌های مستمر روز‌های اخیر میان عشایر عرب شرق سوریه با کردها، وقوع چنین سناریویی بیش از پیش محتمل به نظر می‌رسد ولی مساله نگران کننده احتمال ورود همزمان بازیگران منطقه‌ای به چنین نبردی در سوریه است. نیرو‌های قسد کل استان حسکه در شمال شمال شرق، مرکز شهر رقه و شهر الطبقه در شمال، حومه شمالی و شرقی دیرالزور و همچنین شهر عین العرب (کوبانی) در حومه شرقی حلب را تحت کنترل دارند.

قسد بعد از سقوط دولت بشار اسد در دسامبر ۲۰۲۴، کنترل خود را بر شهر‌های دیر الحافر و المسکنه در حومه شرقی حلب، منصوره در حومه رقه و روستا‌های کرانه جنوبی فرات گسترش داده، بطوری که مساحت کل مناطق تحت کنترل آنها معادل یک سوم خاک سوریه است.

منبع: تسنیم

ارسال نظرات