«دونالد ترامپ»، رئیس جمهور جنجالی آمریکا به تازگی در حالی که در دفتر بیضی کاخ سفید روبروی خبرنگاران نشسته بود، تهدید کرد که اگر گروه حماس همه اسرای اسرائیلی را تا ظهر شنبه آزاد نکند، در غزه جهنم به پا خواهد شد.
بلوف ترامپ
این اولین بار نیست که ترامپ درباره غزه دست به تهدید و بلوف میزند. او در حالی تهدید به برپایی جهنم در غزه کرده که بلافاصله پس از تهدیداتش گفته است که تصمیم درباره چگونگی عملکرد حماس در روز شنبه برعهده اسرائیل خواهد بود و من از طرف خودم صحبت میکنم. همین موضوع نشان میدهد که احتمالا تهدید ترامپ به ایجاد جهنم در غزه شاید چندان هم جدی باشد. بویژه آن که مردم غزه بدترین شرایط را زیر بمباران گذارندهاند و واقعا بدتر از شرایط بمباران 15 ماه گذشته کدام جهنم ترسناک برای مردم غزه خواهد بود؟ «سامی ابوزهری»، یکی از مقامات ارشد حماس هم در واکنش به آخرین تهدیدات ترامپ گفته است که زبان تهدید ارزشی ندارد و فقط مسائل را پیچیده میکند.
چراغ سبز به جنایت نتانیاهو
در عین حال، تهدید به برپایی جهنم در غزه از سوی ترامپ چراغ سبز آشکار آمریکا به اسرائیل برای ایجاد جنایت جنگی دوباره در غزه خواهد بود. در حال حاضر، نتانیاهو و برخی دیگر از سران رژیم صهیونیستی بدلیل ارتکاب جنایت جنگی در غزه از سوی دادگاه بینالمللی لاهه مجرم شناخته شده و حتی برای نتانیاهو حکم جلب صادر شده است، تهدید دوباره رئیس جمهور آمریکا به برپایی جهنم در غزه مهمترین سند و مدرکی است که همدستی آمریکا با اسرائیل در ارتکاب جنایت جنگی در غزه را ثابت میکند. در واقع حکم جلب نه فقط برای نتانیاهو، بلکه برای رئیس جمهور آمریکا نیز بدلیل همدستی و مشارکت در جنایت جنگی غزه لازم است که صادر شود.
نقض آتش بس
طی یک هفته گذشته، بسیاری نسبت به نقض آتش بس غزه هشدار دادهاند. ابوعبیده، سخنگوی حماس به نقض توافق آتشبس توسط اسرائیل از طریق تاخیر و ممانعت در بازگشت فلسطینیان به شمال غزه، جلوگیری از رسیدن کمکهای امدادی به همه مناطق و ادامه حمله به غیرنظامیان اشاره کرده است. او گفت تا زمانی که اسرائیل به نقض آتش بس ادامه دهد، دیگر اسرای اسرائیلی آزاد نمیشوند.
این هشدار سخنگوی حماس نشان از آن دارد که ارتش صهیونیستی پیشاپیش اقدام به نقض آتش بس در غزه دست زده است. در این وضعیت، رژیم صهیونیستی مسئولیت هرگونه توقف آتش بس و از سرگیری دوباره جنگ در غزه را خواهد داشت، چون صهیونیستها به تعهدات خودشان در آتش بس جاری غزه چندان پای بند نیستند.
خانوادههای اسرا: نتانیاهو مسئول نقض آتش بس
از طرف دیگر باید در نظر داشت که از زمان آغاز توافق آتش بس، نگرانیهایی در مورد تمایل اسرائیل به نقض آتش بس و ادامه جنگ وجود داشته است. از جمله «بزالل اسموتریچ»، وزیر دارایی راست افراطی کابینه نتانیاهو تهدید کرده است که در صورت عدم شروع مجدد جنگ پس از مرحله اول آتش بس، از ائتلاف بنیامین نتانیاهو خارج خواهد شد. این هشدار نتانیاهو را مجبور به انتخاب بین ادامه کار کابینه و یا ادامه آتش بس کرده است.
البته در خود اسرائیل نیز، بسیاری کابینه نتانیاهو را متهم به نقض عمدی آتش بس کردهاند. در تل آویو، معترضان دوشنبه شب خیابان ها را مسدود کردند و خواستار تعیین تکلیف اسرا شدند. برخی از بستگان اسرای اسرائیلی در این اعتراضات، کابینه نتانیاهو را به خرابکاری در توافق آتش بس متهم کردند. در تظاهرات روز سه شنبه تل آویو هم خانواده ها و فعالان ضدجنگ بزرگراه اصلی بیت المقدس-تل آویو را به طور کامل مسدود کردند و شعارهایی علیه نتانیاهو سردادند.
ترس نتانیاهو از عقب نشینی کامل از غزه
با اجرای مرحله اول آتش بس، تعدای از اسرای اسرائیلی و در مقابل فلسطینی آزاد شدند. با این حال به نظر می رسد که نتانیاهو مرحله دوم آتش بس را به عنوان تله ای میبیند که اسرائیل را ملزم به عقب نشینی کامل از غزه می کند و در نتیجه این وضعیت ارتش اسرائیل توانایی خود را برای ادامه عملیات امنیتی علیه حماس به شدت از دست خواهد داد. از این رو، شاید نتانیاهو چندان تمایلی به اجرای مرحله دوم آتش بس نداشته باشد و بدنبال بهانه برای خروج از آتش بس باشد.
تمایل مقامات صهیونیست به ادامه جنگ
از طرف دیگر، با توجه به آن که نتانیاهو طی 15 ماه جنگ نتوانست به اهداف اصلی خود از جمله نابودی کامل حماس دست یابد، شاید این بار بخواهد با نقض کامل آتش بس، باردیگر شانس خود برای مقابله با حماس امتحان کند. اندیشکده واشنگتن در امور خاورمیانه نیز در تحلیلی نوشته است که افکار عمومی اسرائیل تردید دارند که نتانیاهو هم بتواند حماس را «کاملاً شکست دهد» و هم همه گروگان ها را آزاد کند. برخی می گویند نتانیاهو اولویت خود برای نقض آتش بس را انتخاب کرده است اما هیچ راهبردی برای شکست کامل حماس ندارد و احتمالا باردیگر در غزه زمینگیر خواهد شد.
ارسال نظرات