هر ساله با فرارسیدن ماه محرم بخش زیادی از جغرافیای جهان اسلام بویژه دهها میلیون شیعه در سراسر جهان با سنتهای محلی مختلف و متنوع مراسمات عزاداری را به یاد شهدای دشت کربلا برگزار میکنند.
در این میان یمن از جمله کشورهایی است که با داشتن جمعیت قابل ملاحظه شیعیان در ایام محرم رنگ و بوی حسینی به خود میگیرد و روز گذشته که دهم محرم و روز عاشورا بود بیشتر مناطق شمالی از جمله صنعا پایتخت این کشور شاهد برگزاری پرشور مراسم عزاداری بود.
علاقه وافر مردم یمن به خاندان عصمت و طهارت و دلدادگی به سیدالشهدا (ع) ریشه تاریخی دارد با این حال تا سالهای نه چندان دور برگزاری مراسمات مذهبی شیعه بویژه عزادارای محرم تحت حاکمیت دولت پیشین نزدیک به عربستان سعودی با ریاست علی عبدالله صالح ممنوع بود و شیعیان یمن با سرکوب شدید مواجه بودند.
این وضعیت با پیروزی انقلاب مردمی سال 2014 که به سرنگونی حکومت وابسته عبدربه منصور هادی انجامید و انصارلله با حمایت قاطع مردمی در صنعا توانست رهبری دولت ائتلافی «نجات ملی» را تشکیل دهد، کاملاً دگرگون شد و شیعیان یمنی در آزادی مذهبی تحت حاکمیت دولت جدید اکنون مراسم عزاداری ماه محرم را با شور و حرارت خاصی برگزار میکنند.
با این حال هرچه شیعیان یمن به رهبری انصارالله در ایام محرم نسبت به برگزاری پرشور مراسمات حسینی سنگ تمام گذاشته اند به همان میزان تبلیغات جبهه دشمن و عصبانیت آنها از علاقه یمنیها به خاندان پیامبر(ص) و قیام کربلا بیشتر شده است به صورتی که کابینه فراری و از هم فروپاشیده عدن که از سوی دول عربی و غربیها و سازمان ملل به رسمیت شناخته میشود چند روز پیش با صدور بیانیهای نسبت به تمهیدات دولت نجات ملی برای تقویت آیینهای عاشورایی در یمن هشدار داد.
در این بیانیه که از سوی وزارت اوقاف و ارشاد کابینه عدن منتشر شد ضمن وارداتی خواندن فرهنگ برگزاری مراسم عاشورا توسط شیعیان یمن، «از مبلغان، وعاظ مساجد خواست تا شهروندان را از خطر(ادعایی) اقداماتی که گروه حوثی (انصارالله) برای تداوم کودتا و تحمیل فرهنگ فرقه ای خود انجام می دهد».آگاه کنند.
همچنین دشمنان تلاش کردند تا با راه انداختن کمپینهای تبلیغاتی از جمله هشتگ «# تجارة عاشوراء_الحوثيين» در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی برگزاری پرشور مراسم محرم در یمن را تحت شعاع مسائل حاشیهای قرار دهند و بر اذهان عمومی تأثیر منفی بگذارند.
در همین راستا همچنین روز چهارشنبه نشستی توسط یک کارگروه دینی با نام «ارتباط با علمای یمنی» در مقر اصلی آن در ریاض پایتخت عربستان سعودی برگزار شد که طی آن مدعوین این نشست اظهارتی علیه برگزاری مراسم عزاداری امام حسین (ع) و بدعت خواندن برگزاری این مراسمات در یمن ایراد کردند.
اما علی رغم تمامی این تبلیغات سوء و تمهیدات در نظر گرفته شده برای جلوگیری از برگزاری پرشور مراسم، عزاداری عاشورا در شهرها و روستاهای مختلف شمال یمن در استانهای صعده، صنعا، حجه و عمران و الحدیده و ... با استقبال گسترده مردمی مواجه شد.
از طرف دیگر حضور قابل توجه علما و اندیشمندان یمنی از سنی و شیعه در نشست هم اندیشی با عنوان «عاشورا... پیروزی خون بر شمشیر»، که به همت وزارت ارشاد و امور حج و عمره یمن در مسجد جامع صنعا در روز پنجشنبه برگزار شد، نشان داد که برخلاف تلاشهای تفرقه افکنانه تفکرات تکفیری و وهابی، اکثریت جامعه علمای دینی یمن نسبت به برگزاری مراسم عزاداری فرزند رسول (ص) خدا و اهل بیت (ع) او و بهرههای معنوی این مراسمات برای مسلمانان متفقالقول هستند.
در این گردهمایی افراد مختلفی به بیان دیدگاههای خود در مورد قیام عاشورا پرداختند که برای مثال طه الحضری، دبیر کل انجمن علمای یمن، با نگاهی به زندگی و شخصیت امام حسین (ع) و بیان پیام انقلابی قیام عاشورا علیه ظلم، به اهمیت بهرهمندی از درسهای قیام امام حسین (ع) در جهاد علیه طاغوتها، همانگونه که امروز محور مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی انجام می دهد، پرداخت.
هجمه تبلیغاتی و عنادورزی دشمنان با تقویت فرهنگ عاشورا در یمن و برگزاری هرچه پرشورتر مراسمات عزاداری امام حسین (ع) و یارانش بدون تردید مؤید اهمیت ترویج گفتمان عاشورا در تحولات کشور و حتی شبه جزیره و از طرف دیگر نگرانیهای فزاینده دشمنان نسبت به این روند است که میتوان ابعاد آن را در سه حوزه اصلی بررسی کرد.
ترویج گفتمان عاشورا در شبه جزیره
به طور حتم یکی از مهمترین ابعاد نگرانی از برگزاری هرچه باشکوه تر و گسترده تر مراسمات ماه محرم، وحشت از رشد و تسری فرهنگ عاشورا و نفوذ بیشتر پیامهای معنوی، دینی، سیاسی، اجتماعی قیام امام حسین (ع) و یارانش در یمن و شبه جزیره میباشد چنانکه پیام ظلمستیز قیام عاشورا پس از سدهها تلاش بدخواهان خاندان عصمت و طهارت اکنون مرزهای جغرافیای جهان اسلام را کاملا درنوردیده و حتی به جوامع غیراسلامی در شرق و غرب عالم نیز در حال گسترش است.
در سخنرانیهای روز عاشورا در شهرهای مختلف یمن توجه به شعار «هیهات من الذله» محوریت ویژه ای داشته و سخنرانان به تشریح سیره امام حسین علیه السلام و فداکاریهایی که در مقابله با ظلم و ستمگران و دفاع از حق و مظلوم و اصلاح جامعه انجام دادند میپردازند.
به طور مثال علامه محمد مفتح مشاور شورای عالی سیاسی در مراسم روز عاشورا با اشاره به اهمیت برگزاری این عزاداریها در راستای الهام گرفتن از سیره امام حسین علیه السلام، خاطرنشان کرد: «مردم یمن در زیر بار ظلم به سر می برند و تاریخ در حال تکرار است و آنچه امروز از استواری، سربلندی، عزت و سربلندی شاهد آن هستند، امتداد قیام امام حسین علیه السلام در برابر ظالمان و مستکبران است«.
وی با پراهمیت برشمردن شعار «هیهات من الذله!» گفت این همان معنویت سالمی است که با ناله و خضوع، ذلت و پذیرش ظلم را نفی میکند.
با توجه به این بعد پیام قیام عاشورا میتوان یکی از علل دشمنی و تبلیغات گسترده دشمنان در برابر ترویج فرهنگ عاشورایی در یمن را نگرانی از ترویج فرهنگ ظلم ستیزی و تمرد از سلطه خارجی و نفی حاکمان دینستیز و بیعدالتی عنوان کرد.
جاگیر شدن یمن در ساختار محور مقاومت
بخش دیگر ترس دشمنان مقاومت مردم یمن از گسترش فرهنگ عاشورایی به صورت آشکار در بیانیه کابینه از هم گسیخته و وابسته عدن اشاره شده است یعنی جایی که از سنت صدها ساله محبان اهل بیت (ع) در یمن در بزرگداشت واقعه کربلا و عزاداری برای امام سومشان، با عنوان مراسمات وارداتی یاد شده است.
ترس از اتحاد استراتژیک و تقویت پیوندهای یمن با محور مقاومت ، که با انقلاب سال 2014 کلید خورد و اکنون صنعا را با یک موقعیت ژئوپلتیکی بسیار مهم به بخشی جدایی ناپذیر از محور مقاومت در منطقه تبدیل کرده است، از دیدگاه بسیاری از تحلیلگران در کانون علل شکل گیری جبهه سعودی- اماراتی- آمریکایی- صیهیونیستی در تجاوز نظامی به یمن بوده است. به طور حتم گفتمان مقاومت که در قالب اتحاد منطقه ای محور مقاومت اکنون پوزه نظام سلطه و نظم امنیتی و سیاسی مطلوب آن را به خاک مالیده است حول پیام قیام امام حسین (ع) شکل گرفته است.
اهداف استراتژیک محور مقاومت که کانون توجه خود را بر موضوع آزادی ملت فلسطین از اسارت صهیونیستها و نابودی رژیم جعلی صهیونیستی قرار داده است امروزه در برگزاری مراسمات عاشورا و اربعین حسینی به صورت پررنگی از سوی یمنیها مطرح میشود.
در همین ارتباط وزیر صحت عامه و جمعیت دولت نجات ملی یمن روز گذشته خواستار حمایت مردم فلسطین شد. وی با تاکید بر اینکه همانند قیام امام حسین (ع) پروژه امروز ما ایستادگی در برابر آمریکاست تا پروژه مقاومت پیروز شود افزود: «برای اینکه آمریکا تسلیم و شکست خورده بماند باید حسینی باشیم و رویکرد ما رویکرد حسین علیه السلام است».
باطل السحر تفرقه و رمز اتحاد
از بعدی دیگر انسجام ایدئولوژیکی، حامی پروری، مقاومتپذیری مردمی در برابر فشارهای اقتصادی و تحریمی و تقویت جنبه مشروعیت دینی جنبش انصارالله در میان ملت یمن، در کنار محبوبیت سیاسی آن به دلیل تلاش برای حفظ یکپارچگی کشور و دفاع 9 ساله از تمامیت ارضی در برابر متجاوزان، چیزی است که مخالفان انصارالله از نتایج ترویج مراسمات محرم در این کشور قلمداد میکنند.
ارسال نظرات