سلطان عمان هفته گذشته به قاهره رفته و با مقامات ارشد این کشور گفتگو کرده بود، در آن زمان روزنامه اماراتی نشنال که اغلب اخبار نیمه محرمانه منطقه را منتشر میکند در گزارشی نوشته بود که دو مقام مصری خبر دادهاند که در دیدار سیسی با بن طارق احیای روابط ایران با مصر مورد ارزیابی قرارگرفته است. [۱]
بر اساس این گزارش، طبق توافقات اولیه قرار است ایران و مصر طی چند ماه آینده برای تبادل سفیر اقدام کنند. همچنین توافقی اصولی برای دیدار میان عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهور مصر و ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران، بهدستآمده است؛ دیداری که احتمالاً تا پایان سال میلادی جاری صورت گیرد.
گفتهشده است که سلطان عمان در سفر به تهران تمایل مقامات مصری برای احیای روابط با جمهوری اسلامی ایران را به اطلاع مقامات ارشد کشورمان رسانده و این موضع جدید از جانب قاهره با استقبال از جانب تهران روبهرو شده است تا جایی که در دیدار سلطان عمان با رهبر معظم انقلاب اسلامی، ایشان در پاسخ به درخواست و تمایل طرف مصری برای ازسرگیری روابط با جمهوری اسلامی ایران، فرمودند که ما از این موضع استقبال میکنیم و مشکلی در این زمینه نداریم. [۲]
پیش از پایان سفر سلطان عمان به تهران خبرگزاری شینهوا به تحلیل این بازدید قابلتوجه پرداخته و نوشته است که پس از توافق مارس میان ایران و عربستان سعودی در مورد عادیسازی روابط دوجانبه و تلاشهای سابق برای بهبود روابط با کشورهای عربی منطقه طی ماههای گذشته، احتمال احیای روابط تهران و قاهره افزایشیافته است.
فرازوفرود یک رابطه میان تهران و قاهره
ایران و مصر بهعنوان دو کشور محوری جهان اسلام در دونقطه حساس و استراتژیک قرارگرفتهاند. مصر و ایران بیشک هردو جزئی از پایههای تمدن جهان محسوب میشوند، فرهنگ این دو کشور عاملی تأثیرگذار و برجسته بوده و هست، اما روندهای سیاسی همواره منجربه به تاثیر بر نزدیکی یا دوری این دو کشور از هم شده است.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی کانال ارتباطی میان ایران و مصر بسته شد، انور سادات رئیسجمهور وقت مصر مخالفت خود را با انقلاب اسلامی اعلام کرده و حتی به شاه مخلوع پناهندگی داد، البته در آن زمان قطع ارتباط میان تهران و قاهره تنها مربوط به این موضوع نبوده، بلکه توافق صلح مصر با رژیم صهیونیستی در سال ۱۹۸۰ باعث شد حضرت امام خمینی (ره) دستور قطع روابط ایران با مصر را بدهد، پسازآن دولت مصر در اقدامی عجیب و سیاست زده از رژیم بعثی صدام در جنگ تحمیلی علیه مردم ایران حمایت قاطع کرد! [۳]
پس از قطع روابط ایران با مصر تلاش برخی کشورهای منطقه ازجمله سوریه برای احیای روابط دوجانبه میان دو طرف بینتیجه مانده و درها به روی ژنرالهای مصری بسته شد؛ اما نخستین تماس در سطح بلندپایه میان مقامهای ایرانی و مصری پس از پیروزی انقلاب اسلامی، سال ۱۳۸۲ و در دولت اصلاحات روی میدهد در آن زمان بنا به توصیه مرکز استراتژیک ریاست جمهوری خاتمی در حاشیه کنفرانس جهانی فناوری اطلاعات در ژنو با حسنی مبارک دیدار کرد. خاتمی البته دو سال پس از پایان دوران ریاست جمهوری نیز به قاهره سفرکرده و در دیدار غیررسمی دوباره با مبارک گفتگو کرده است. [۴]
در آن زمان روزنامه الاهرام نوشت که خاتمی در یک جلسه غیررسمی با مبارک صبحانه خورده است! صادق خرازی در خاطرات خود از آن دیدار نوشته است:
بر اساس برنامههای تنظیمی آقای خاتمی بهاتفاق هیئت همراه متشکل از اینجانب، علی خاتمی، هادی خانیکی، نصرالله جهانگرد، ایمان میراب زاده و رمضانی به سمت مصر حرکت کردیم... در بدو ورود به فرودگاه قاهره مورد استقبال آقای دکتر محمود حمدی زقزوق وزیر اوقاف مصر قرار گرفتیم. خرازی نقل کرده است که در آن دیدار مبارک گفته بود حتماً میخواهد با خاتمی خصوصی دیدار کند و سپس عصر همان روز برای شرکت در اجلاس سران اتحادیه عرب عازم ریاض بود، به خاطر این ملاقات، افتتاحیه اجلاس را که قرار بود رأس ساعت ۹ باشد عقب انداخته بودند و به ساعت ۱۱ موکول کرده بودند. خاتمی خصوصی به من میگفت که آقای مبارک از کسانی است که دائماً حرف میزند و اگر انسان زرنگی نکند درجایی و در صورت پیدایش کوچکترین مجرا و منفذی حرف نزد، او همچنان ادامه خواهد داد و هرچند که اگر دیگری هم حرفی بزند بافاصله کمی دوباره ایشان سررشته را به دست میگیرد.
البته پیش از سفر خاتمی به مصر منوچهر متکی، وزیر امور خارجه وقت ایران، درست در شرایطی که منطقه در اوج بحران قرار داشت به مصر سفر کرد و با مقامهای این کشور ازجمله محمد حسنی مبارک گفتوگو کرده بود. گفتهشده است که پرونده هستهای ایران، خشونتهای داخلی در عراق پس از سرنگونی نظام صدام حسین و ماجرای ترور رفیق حریری، از محورهای گفتوگوها در آن سفر بوده است.
منوچهر متکی و احمد ابوالغیطدر یک کنفرانس مطبوعاتی
علی لاریجانی هم ازجمله مقامات ایرانی است که با مصریها رفتوآمد داشته است و حتی دو بار با حسنی مبارک دیدار کرده است؛ لاریجانی یکبار هنگامیکه دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران بود و بار دیگر هنگامیکه ریاست مجلس شورای اسلامی را بر عهده داشت با رئیسجمهور مصر دیدار کرده است.
ازجمله در دیماه ۱۳۸۶ علی لاریجانی در قامت دبیر و شورای عالی امنیت ملی کشور، در سفری غیررسمی به مصر با مقامهای این کشور ازجمله رئیسجمهور، رئیس سازمان امنیت ملی، عمرو موسی دبیر کل وقت اتحادیه عرب و شیخ محمد سعید الطنطاوی شیخ الازهر دیدار و گفتوگو کرده است.
دو سال بعدازآن یعنی در آذرماه ۱۳۸۸ علی لاریجانی بهعنوان رئیس مجلس برای شرکت در کمیته بینالمجالس اسلامی به مصر سفرکرده است، او در این سفر هم با مبارک دیدار گفتوگو کرده و پس از دیدار در کنفرانسی خبری در توصیف این دیدار گفت: گفتوگوهای خوب و سازندهای با رئیسجمهور مصر داشتیم و درباره مسائل منطقهای صحبت کردیم.
ارسال نظرات