پایگاه رهنما به نقل از تسنیم ، تهدید تشدید تحریمها علیه کشورمان از سوی آمریکا یکبار دیگر مباحث مربوط به راهکارهای بی اثر کردن این تهدیدات را داغ کرده است.
استفاده از پیمانهای پولی دوجانبه با کشورهایی که بیشترین مبادلات تجاری را با آنها داریم یکی از راهکارهایی است که اکثر اقتصاددان روی آن اتفاق نظر دارند. این قبیل پیمانها به صورت دو یا چند جانبه میتواند بین ایران و ۸ کشوری که فعلا در اولویت هستند منعقد شود و اقدام موثری برای بی نیاز شدن کشور به مبادله با دلار میشود.
با وجود مزیتهای انکارناپذیر پیمانهای پولی دوجانبه برای کشور، اما تاکنون بانک مرکزی به این راهکار روی خوش نشان نداده است، البته این امیدواری وجود دارد با ترمیم کابینه و تغییر و تحولات تیم اقتصادی دولت رویه بانک مرکزی نسبت به این ماجرا تغییر کند.
به هر حال بررسی آمار گمرک نشان میدهد در سال ۹۶، ۸ کشور چین، هند، کره جنوبی، ترکیه، امارات، تایوان، پاکستان و روسیه که در انعقاد پیمان پولی دوجانبه با ایران در اولویت هستند، مجموعا ۳۴ میلیارد دلار به ایران صادرات انجام دادهاند. بر این اساس چین ۱۳.۲ میلیارد دلار، هند ۲.۲، کره جنوبی ۳.۷، ترکیه ۳.۲، امارات متحده عربی ۱۰ میلیارد دلار، تایوان ۵۳۴ میلیون دلار، پاکستان ۴۰۰ میلیون دلار و روسیه نیز ۷۴۳ میلیون به کشورمان صادرات داشتهاند.
در مقابل سال گذشته ایران حدود ۹ میلیارد دلار صادرات به چین، ۲.۷ میلیارد دلار به هند، ۴.۳ میلیارد دلار به کره جنوبی، ۴ میلیارد دلار به ترکیه، ۶.۸ میلیارد دلار به امارات، ۵۳۷ میلیون دلار به تایوان، ۹۳۰ میلیون دلار به پاکستان و ۲۹۳ میلیون دلار به روسیه و در مجموع ۲۸.۶ میلیارد دلار صادرات داشته است.
مجموع مبادلات تجاری (واردات و صادرات) کشورمان با ۸ کشور مذکور ۶۲.۶ میلیارد دلار طی سال ۹۶ بوده است.
از سوی دیگر حجم کل مبادلات کشور در ۱۲ ماه سال گذشته حدود ۱۰۱.۱ میلیارد دلار با ۱۰۳ کشور بوده است. در واقع مبادلات ایران و ۸ کشور ذکر شده حدود ۶۰ درصد کل مبادلات تجاری را شامل میشود. این رقم قابل توجه فرصت بسیار مناسبی است تا با استفاده از راهکار پیمانهای دو یا چند جانبه بین ایران و کشورهای مذکور تهدیدات آمریکا در خصوص تحریمها را به حداقل رساند.
ارسال نظرات