30 آبان 1400 - 12:24

صف دولت‌های عربی پشت دفتر اسد برای یک دیدار

شیخ نشین‌های «خر پول» عرب که در سال ۲۰۱۱ با حمایت از گروه‌های تکفیری «جبهه النصره»، «احرار الشام» و... که همگی در زیر پرچم داعش با حکومت بشار اسد می‌جنگیدند، پول دادند تا این گروه‌ها با کمک آمریکایی ها، انگلیسی‌ها و فرانسوی‌ها بطور ویژه و دیگر دول غربی به صورت پشتیبان در «پاریس» نشست‌های سرنگونی دولت مستقر سوریه را با آتش‌افروزی و کشتار مردم بی دفاع این کشور دنبال کنند. اما اکنون پس از ۱۱ سال این کشور‌های عربی موضع خود را تغییر داده و هیئت‌های دیپلماتیک عربی برای عادی‌سازی روابط با سوریه صف کشیده‌اند.
نویسنده :
محمد حسن رحمانی
کد خبر : 10273

پایگاه رهنما :

شیخ نشین‌های «خر پول» عرب که در سال ۲۰۱۱ با حمایت از گروه‌های تکفیری «جبهه النصره»، «احرار الشام» و... که همگی در زیر پرچم داعش با حکومت بشار اسد می‌جنگیدند، پول دادند تا این گروه‌ها با کمک آمریکایی ها، انگلیسی‌ها و فرانسوی‌ها بطور ویژه و دیگر دول غربی به صورت پشتیبان در «پاریس» نشست‌های سرنگونی دولت مستقر سوریه را با آتش‌افروزی و کشتار مردم بی دفاع این کشور دنبال کنند. اما اکنون پس از ۱۱ سال این کشور‌های عربی موضع خود را تغییر داده و هیئت‌های دیپلماتیک عربی برای عادی‌سازی روابط با سوریه صف کشیده‌اند. وزیر خارجه امارات به نیابت از اعراب خود را به دمشق رساند و در دیدار با رئیس‌جمهور سوریه پرونده بازگشت این کشور به اتحادیه عرب را مطرح کرد و تمام خباثت‌هایی که در طول این سال‌ها بر علیه این کشور و رئیس جمهور آن روا داشته بودند را فراموش کردند. این در حالی بود که همین کشور‌ها با نشستن زیر پای نخست وزیر این کشور و تطمیع او در اوج بحران سوریه، بدنبال سقوط دولت بشار اسد هم در فضای میدانی با تجهیز و کمک به گروه‌های تروریستی بودند و هم در فضای سیاسی با وادار کردن نخست وزیر به عمل کثیف جاسوسی و رشوه دادن به او می‌خواستند دولت بشار را ساقط کنند. در آن روز‌ها رسانه‌های منطقه از فرار «ریاض حجاب» نخست وزیر برکنار شده سوریه، جزئیات جالبی را در خصوص ارتباطات خارجی وی با کشور‌های عربی و بیگانه از جمله فرانسه منتشر کردند و نوشتند: حجاب ۱۵ میلیون دلار از قطر برای خیانت به سوریه دریافت کرده است. «حجاب» جاسوس فرانسه در سوریه و «عصام علقه» پدر همسرش نیز کارشناس دفتر فرانسه بود و در دهه هفتاد میلادی او با بازگشت به سوریه همچنان به عنوان جاسوس فرانسه در داخل و خارج سوریه فعالیت می‌کرد و این موضوعی بود که نه تنها عربستان، امارات و قطر از آن با خبر بودند، بلکه در راستای اقدامات او عمل می‌کردند.
• شیخ نشین‌های عرب بدنبال تغییر رویکرد
در شرایطی که آمریکا و متحدان منطقه‌ای آن همه ابزار‌های خود را به کار گرفتند تا با کمک تروریست‌ها از سراسر جهان، دولت سوریه را سرنگون کنند، اما مقاومت و ایستادگی ارتش و مردم سوریه در مقابل تکفیری‌ها، دشمنان را به تغییر رویکرد خود وادار کرده است. امارات از بزرگ‌ترین حامیان مالی تروریست‌های سوری که بر طبل جنگ در این کشور می‌کوبید، زودتر از دیگران مسیر عادی‌سازی روابط با دمشق را در پیش گرفته است. عبدالله بن‌زاید آل نهیان، وزیر امور خارجه امارات در دمشق به دیدار بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه رفت. خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) گزارش داد، در این دیدار روابط دوجانبه، توسعه همکاری‌های دوجانبه در زمینه‌های مختلف و مشترک‌المنافع، افزایش تلاش‌ها برای کشف افق‌های جدید این همکاری‌ها به ویژه در بخش‌های مهم به منظور افزایش سرمایه‌گذاری در این بخش‌ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت. به گزارش روزنامه الوطن سوریه، در این دیدار همچنین بازگشت سوریه به اتحادیه عرب هم بررسی شد. وزیر خارجه امارات به اسد گفته است سوریه در اجلاس آتی سران عرب در الجزایر حاضر خواهد بود. اجلاس سران عرب در ماه مارس برای اولین بار از ۲۰۱۱ برگزار خواهد شد. عبدالله بن زاید که روزگاری نه چندان دور آتش افروزی در سوریه را دامن می‌زدند اکنون در این دیدار بر حمایت کشورش از تلاش برای ثبات در سوریه تأکید کرد و گفت: آنچه در سوریه روی داد بر کل کشور‌های عربی تأثیر گذاشت. این دیپلمات اماراتی ابراز اطمینان کرد سوریه و رهبری این کشور و تلاش‌های ملتش قادر باشند از چالش‌های تحمیلی جنگ عبور کنند.
همچنین طبق اطلاعات درز یافته، بن زاید رسماً از اسد دعوت کرده است برای دیدار با محمد بن زاید ولیعهد ابوظبی به امارات سفر کند. شبکه راشاتودی به نقل از منابع خبری گزارش داد، امارات تلاش‌های دیپلماتیک عربی را هدایت می‌کند و می‌خواهد سوریه را با اعراب آشتی دهد. این نخستین سفر یک مقام رسمی امارات در این سطح به سوریه از زمان آغاز بحران داخلی این کشور در سال ۲۰۱۱ است. امارات سه سال پیش روند عادی‌سازی روابط با سوریه را شروع کرد و فعالیت سفارت خود در دمشق را از سرگرفت. پیش‌تر مصر و اردن هم خواهان عادی‌سازی روابط با دولت سوریه شده بودند، درحالی که عربستان سعودی همچنان به موضع خصمانه خود علیه دمشق ادامه می‌دهد. سفر وزیر خارجه امارات به دمشق درحالی است که از زمان شروع بحران سوریه در سال ۲۰۱۱، شیخ‌نشین‌های عربی با همدستی آمریکا و غرب تلاش کردند به هر نحوی شده بشار اسد را از قدرت کنار زده و دولت جایگزین خود را روی کار بیاورند، اما همه این برنامه‌ها با شکست مواجه شد و اکنون رهبران عرب به ماندن بشار اسد تمکین کرده‌اند، حتی بسیاری از مقامات غربی و عربی که در سودای سرنگونی بشار اسد بودند از دایره قدرت کنار رفته‌اند، ولی رئیس‌جمهور سوریه همچنان ریاست این کشور را بر عهده دارد.
• واشنگتن ناراضی از نزدیکی اعراب به دولت اسد.
اما سیاست عادی‌سازی روابط رژیم‌های عربی با دمشق، به مذاق آمریکایی‌ها خوش نیامده است و آن‌ها از این مسئله ابراز نگرانی کرده‌اند. ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا سه شنبه گذشته در واکنش به سفر وزیر خارجه امارات به دمشق و دیدار با رئیس‌جمهور سوریه به ابراز نگرانی و نارضایتی پرداخت. خبرگزاری اسپوتنیک روسیه خبر داد، پرایس گفت: «آمریکا روابط خود را با رژیم اسد عادی‌سازی نخواهد کرد و از انجام این اقدام از سوی دیگر کشور‌ها نیز حمایت نمی‌کند.» جیم ریش، عضو ارشد کمیته روابط خارجی سنای آمریکا هم استقبال کشور‌های عربی از عادی‌سازی روابط با سوریه را محکوم کرد. این سناتور جمهوریخواه در پیامی توئیتری خود مدعی شد: «شرم‌آور است که شمار رو به افزایشی از کشور‌ها از عادی‌سازی روابط با بشار اسد استقبال می‌کنند.» جیم ریش در ادامه ادعا‌های خود نوشت: «امارات متحده عربی و دیگرانی که خشونت علیه غیرنظامیان سوریه را نادیده می‌گیرند باید پیش از برداشتن هر گام دیگری به سمت عادی‌سازی روابط، در راستای اجرای قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل متحد تلاش کنند.»
هرچند مقامات آمریکایی در ظاهر مخالف بازگشت اعراب به مسیر عادی‌سازی روابط با دمشق هستند، اما به نظر می‌رسد چنین تغییر رویه‌ای نمی‌تواند بدون چراغ سبز واشنگتن انجام شده باشد و آمریکایی‌ها تلاش می‌کنند نشان دهند که کماکان به موضع سابق خود علیه دولت سوریه پایبند هستند. این درحالی است که اعراب به تبعیت از طرح‌های شوم آمریکا و اروپا، سیاست دشمنی با بشار اسد را در پیش گرفتند و تروریست‌ها را با سلاح و پول روانه خاک سوریه کردند.

ارسال نظرات