از روزهای ابتدایی اشغال شهر عفرین تاکنون گزارشهای مختلفی از وقوع جنایات انسانی و حقوق بشری در این شهر منتشر شده است اما اکنون به نظر میرسد جنایات غیر انسانی ارتش ترکیه و نیروهای تروریست تحت حمایت آن در عفرین ابعادی جدیدی به خود گرفته است.
انتقال بردههای جنسی از عفرین به لیبی
یکی از ابعاد تکان دهنده جنایات غیر انسانی به وقوع پیوسته در شهر عفرین بعد از اشغال توسط ترکیه را میتوان در ارتباط با موضوع انتقال بردههای جنسی دانست. اخیرا، تولای هاتیم اوغوللاری نماینده مردم آدانا از حزب دمکراتیک خلق ها در ترکیه، ادعایی را مطرح کرده که بر اساس آن مقامات کشورش را متهم به دست داشتن در انتقال زنان کُرد از عفرین سوریه به لیبی به عنوان برده های جنسی برای شبه نظامیان تحت حمایت آنکارا نمود.
این نماینده مجلس ترکیه با تقدیم سوالی به رییس مجلس این کشور خواستار توضیح کتبی وزیرخارجه این کشور در این مورد نیز شده است. خانم هاتیم اوغوللاری در سوال خود به استناد گزارشهای منتشر شده در برخی رسانهها این را هم گفته که شاهدانی نیز در این زمینه وجود دارند و این شاهدان ادعا میکنند که دختران و زنان کُرد سوری پس از ربوده شدن از طریق روستاهی الخلیل و یا الهمام به ترکیه منتقل می شوند. وی در سوال خود همچنین با استناد بر سخنان رییس مرکز ایزدی های آلمان مبنی بر اینکه اطلاعاتی در زمینه انتقال زنان ربوده شده از سورریه به عربستان، قطر، پاکستان، لیبی و حتی یمن در دست است، خواستار توضیح وزیرخارجه ترکیه در زمینه اینکه آیا ترکیه این ادعاها را بی طرفانه بررسی کرده است یا نه، شده است.
اگرچه اطلاعات دقیقی تاکنون در این مورد منتشر نشده تا بر اساس آن بتوان به صحت و سقم این ادعا پی برد، اما با توجه به اینکه نماینده مجلس ترکیه آن را طرح کرده است، در این صورت باید در آینده ای نه چندان دور منتظر بازتاب و عواقب منفی آن بود. بردگی جنسی و سوء استفاده از زنان به عنوان کالاهای جنسی در ماجرای اشغال شهر سنجار عراق توسط داعش در سال 2014 بازتابی گسترده را در مجامع جهانی داشت و اکنون نیز به نظر میرسد با توجه به اینکه نیروهای تروریستی حاضر در عفرین اکثرا گروههای تکفیری هم مسلک و نزدیک به تفکر داعش هستند، چنین پدیدهای را نمیتوان نامعقول و ناممکن مورد ارزیابی قرار داد.
تجارت اعضای بدن انسانها از سوی ترکیه
یکی دیگر از مسائل مهم از نقض حقوق بشر در شهر عفرین پس از اشغال، گزارشهای منتشر شده پیرامون قاچاق بدن انسان توسط آنکار و شبه نظامیان متحد آنکارا میباشد. از همان روزهای ابتدایی بعد از اشغال عفرین، موارد زیادی گزارش شده که افرادی با بیماری خفیف یا جراحات سطحی به بیمارستان های عفرین مراجعه کرده اند، اما اجساد آنها را با اعضای داخلی به سرقت رفته به خانواده هایشان تحویل داده اند.
در واقع، پس از اشغال منطقۀ کردنشین عفرین توسط ارتش ترکیه و گروه های شبه نظامی تحت حمایت آنکارا در بهار سال 2018، گزارش های متعددی از اقدامات ضد حقوق بشری این گروه ها علیه ساکنان و محیط زیست این منطقه منتشر شده است. در همین زمینه، ابراهیم ابراهیم روزنامه نگار اهل عفرین در بخشی از یک گزارش که در پایگاه خبری – تحلیلی احوال منتشر شده مینویسد: «اقدام به سرقت اعضای بدن ساکنان عفرین نیز در سه سال گذشته بارها گزارش شده، به ویژه پس از بمب گذاریهایی که کشته و مجروح به جا گذشته است. وی شش مورد سرقت اعضای بدن افرادی را گزارش کرده است که بیماری خفیف یا جراحات سطحی داشته و به بیمارستان مراجعه کرده اند اما جسد آنها با اعضای داخلی به سرقت رفته باز گشته است. ابراهیم معتقد است هم نیروهای ترکیه و هم وابستگان سوری آنها در یک فعالیت سیستماتیک قاچاق اعضای بدن در کردستان سوریه، به ویژه عفرین، دست دارند.»
بر اساس گزراش ابراهیم، در جریان حملات تانک های ارتش ترکیه به مناطق مسکونی روستای حجیلار از توابع جندیرس هم ۸ تن از شهروندان جان باختند و ۱۲ تن دیگر زخمی شدند؛ منابع میدانی اعلام کردند تروریست های سپر فرات اجساد جان باختگان را به شهر ریحانلی ترکیه منتقل کردند.گفته شده تروریست ها اعضای بدن جان باختگان کرد را در بازار قاچاق اعضای بدن به فروش میرسانند.
نقض حقوق بشر و تغییر دموگرافی و هویت عفرین
البته فجایع شهر عفرین تنها به موضوع قاچاق بدن انسان و بردگی زنان محدود نمیشود، بلکه گزارش نهادهای حقوقبشری حاکی از تغییر دموگرافی، قطع درختان، تلاش سازمان یافته برای تغییر هویت و... است. در این زمینه، بنابر گزارش «سازمان حقوق بشر سوریه» که در لندن مستقر است وضعیت شهر «عفرین» نشانگر نقض آشکار حقوق بشر است.
در این رابطه روز گذشته –شنبه- خبرگزاری (روسیا الیوم)، در گزارشی اعلام کرد عفرین در سال ۲۰۲۰ شاهد ۹۸۷ فقره آدمربایی از جمله ۹۲ زن و کشته شدن ۵۸ نفر دیگر بوده است. این خبرگزاری همچنین گزارش داد که از زمان اشغال این شهر توسط ترکیه علاوه بر قطع بیش از ۷۲ هزار درخت، ۵۰ اثر باستانی و تاریخی نیز تخریب و یا مورد سرقت قرار گرفتهاند. به گزارش این سازمان، بیش از ۶۰۴ غیرنظامی در طی آن سالها در شمال سوریه کشته شدهاند که ۴۹۸ نفر از آنها در نتیجه بمبارانهای ترکیه و گروههای وابسته به آنکارا بوده است. در حالی که ۶۹۶ نفر از جمله حدود ۳۰۳ کودک نیز در نتیجه این بمبارانها زخمی شدهاند.
بر طبق گزارش این دیده بانحقوق بشر در مورد تلفات ناشی از انفجار مین و تلههای انفجاری که توسط نیروهای ترکیه و گروههای وابسته به آنکارا در عفرین انجام شده اعلام کرد که تاکنون ۲۰۷ مورد انفجار ناشی از این اقدام نظامیان ترکیه در این شهر روی داده است. بر طبق آمار منتشر شده از سوی سازمان حقوق بشر سوریه، صدها هزار نفر از ساکنان شهر عفرین مجبور به ترک خانه و کاشانه خود شدهاند که تعداد آنها از مارس ۲۰۱۸ تا امروز حدود ۳۰۰ هزار نفر گزارش شده است و تعداد آنها همچنان در حال افزایش است. هزاران خانه پناهجویان توسط نیروهای ترکیه توقیف شده و دهها تن از ساکنان عفرین به زندان، بازداشتگاه و مقر گروههای مسلح وابسته به ترکیه منتقل شدهاند.
ارسال نظرات