دولت دوم دونالد ترامپ حدود یک ماه دیگر رسماً کار خود را آغاز خواهد کرد. پیروزی ترامپ در انتخابات سال ۲۰۱۶ آمریکا مانند یک زلزلهی سیاسی، آمریکا را تکان داد، اما پیشبینی میشود تأثیر پیروزی وی در انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۴ میلادی، از آن هم بیشتر باشد.
اگرچه دوستان و دشمنان آمریکا تقریباً به یک اندازه از دورهی اول ریاستجمهوری ترامپ صدمه دیدند، اما ایران یکی از کشورهایی بود که بیشترین آسیب را در دولت اول ترامپ متحمل شد و در عین حال، یکی از بزرگترین شکستهای سیاست خارجی آن را نیز رقم زد. با توجه به «بلوغ سیاسی» نسبی ترامپ طی سالهای اخیر، شناخت کابینهی جدید ترامپ میتواند سرنخهایی را به دست دهد تا تهران دوران احتمالاً متلاطم دولت دوم ترامپ را به سلامت بگذراند.
مشرق قصد دارد طی زنجیره گزارشهایی اشخاص مهم در کابینهی مدنظر ترامپ (مشروط به تأیید صلاحیت) و دیدگاههای برجستهی آنها، بهویژه در مورد ایران، را خدمت مخاطبان محترم معرفی نماید. متن گزارشهای این مجموعه برگرفته از «گزارش بررسی اعضای پیشنهادی کابینه دوم دونالد ترامپ» است که توسط اندیشکده مطالعات آمریکای دانشگاه امام صادق علیهالسلام تهیه شده است.
در ادامه، اولین قسمت از این مجموعه را میخوانید که به مقدمه و سپس معرفی «جِی. دی. وَنس» معاون اول ترامپ، و «سوزی وایلز» رئیس دفتر کاخ سفید، اختصاص دارد.
«دونالد ترامپ» نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاستجمهوری آتی آمریکا، ۶ ژوئن ۲۰۲۴، طی یک مراسم انتخاباتی در کلیسای «دریمسیتی» در شهر «فینیکس» مرکز ایالت آریزونا، سخنرانی میکند. مردم ایران خاطرهی خوشی از دورهی اول ریاستجمهوری ترامپ ندارند و به طور خاص، به خاطر ترور شهید سلیمانی توسط ارتش آمریکا به دستور او، از ترامپ متنفرند. (+)
مقدمه
در تاریخ ۵ نوامبر ۲۰۲۴، دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا به پیروزی دست یافت و مطابق قانون، از ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ رسماً مسئولیت خود را به عنوان رئیسجمهور آغاز خواهد کرد. یکی از نخستین اقدامات رؤسایجمهور در ابتدای دوره زمامداری، تشکیل کابینه و تنظیم ترکیب تیم مدیریتی دولت است. این فرآیند، به عنوان یکی از مهمترین تصمیمات راهبردی، تأثیرات قابلتوجهی بر جهتگیریهای کلان دولت در حوزههای سیاست داخلی و خارجی دارد.
ترکیب کابینه جدید، افزون بر انعکاس اولویتها و راهبردهای کلیدی رئیسجمهور، نشاندهنده رویکرد دولت نسبت به مسائل بنیادین اقتصادی، اجتماعی، و روابط بینالمللی است. در دوره دوم ریاستجمهوری ترامپ، فرآیند انتخاب اعضای کابینه به شاخصهایی نظیر وفاداری سیاسی، اتخاذ دیدگاههای افراطی در سیاست داخلی و خارجی، و حمایت از منافع گروههای خاص داخلی و خارجی متکی خواهد بود.
این معیارها احتمالاً در سیاستگذاریهای کلیدی همچون امنیت ملی، روابط بینالملل و مدیریت مسائل اجتماعی بازتاب خواهند یافت. یکی از ویژگیهای پیشبینیشده برای کابینه دوم ترامپ، تأکید ویژه بر وفاداری شخصی به رئیسجمهور به عنوان معیاری اصلی برای انتخاب وزرا و مشاوران ارشد است. همچنین حضور افرادی با رویکردهای تهاجمی و افراطی در سیاست خارجی، بهویژه در مواجهه با ایران و چین، و تقویت بیقیدوشرط روابط با رژیم صهیونیستی، از دیگر ویژگیهای بارز این کابینه خواهد بود.
«دونالد ترامپ» (راست) رئیسجمهور وقت و رئیسجمهور منتخب کنونی آمریکا، ۲۵ مارس ۲۰۱۹، در دفتر بیضی (محل کار رئیسجمهور آمریکا) با «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر اسرائیل، دست میدهد. ترامپ در دوران ریاستجمهوری خود اقدامات مهمی در حمایت از اسرائیل انجام داد که یکی از آنها به رسمیت شناختن بیتالمقدس به عنوان پایتخت رسمی اسرائیل و جابهجایی سفارت آمریکا از تلآویو به این شهر بود. (+)
این پژوهش به تحلیل ترکیب احتمالی کابینه دوم ترامپ و بررسی پیامدهای آن در حوزههای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و بینالمللی میپردازد. در این راستا، با مطالعه سوابق و دیدگاههای افراد مطرح یا پیشنهادی برای مناصب کلیدی، تلاش میشود اولویتهای کلیدی دولت ترامپ در دوره دوم شناسایی و ارزیابی گردد. همچنین، پیامدهای سیاستهای این کابینه بر وضعیت داخلی آمریکا و تحولات نظام بینالملل مورد بحث قرار خواهد گرفت. این تحلیل، با استفاده از شواهد و دادههای معتبر، تصویری جامع از جهتگیریهای راهبردی کابینه دوم ترامپ و آثار آن بر چشمانداز سیاست جهانی ارائه میکند.
جِی. دی. وَنس، معاون اول دونالد ترامپ
«جیمز دیوید ونس» (جلوی تصویر، راست) نمایندهی ایالت اوهایو در مجلس سنا و گزینهی منتخب «دونالد ترامپ» (جلوی تصویر، چپ) نامزد جمهوریخواهان، برای معاون اولی رئیسجمهور است. ونس یک سیاستمدار، وکیل، نویسنده، و تفنگدار سابق نیروی دریایی آمریکاست. (+)
دیدگاه درباره فلسطین و رژیم صهیونیستی
سیاست خارجی ونس را میتوان «اول آمریکا، بهاستثنای رژیم صهیونیستی» فرض کرد. وقتی حماس حمله خود را در ۷ اکتبر سال ۲۰۲۳ انجام داد، ونس دولت بایدن را به دلیل فعال کردن گروه فلسطینی مقصر دانست. ونس از ادامه کمکهای نظامی به رژیم صهیونیستی حمایت میکند و تأکید دارد که رژیم صهیونیستی امن به ثبات منطقه کمک میکند و با منافع راهبردی آمریکا همسو میشود. وی از همکاری نزدیک دیپلماتیک و دفاعی میان کشورش و رژیم صهیونیستی حمایت میکند و نقش رژیم صهیونیستی را به عنوان یک دموکراسی در یک منطقه ناآرام به رسمیت میشناسد.
دیدگاه درباره ایران و غرب آسیا
ونس بارها دخالت آمریکا در درگیریهای مختلف در غرب آسیا را زیر سؤال برده است. وی معتقد است که بسیاری از این مداخلات نهتنها به اهداف خود دست نیافتهاند، بلکه منابع و جان آمریکاییها را نیز از میان بردهاند. به عقیدهی معاون اول منتخب آمریکا، واشینگتن باید دربارهی درگیریهای خارجی محتاط باشد، مگر اینکه تهدیدی آشکار و مستقیم برای امنیت ملی وجود داشته باشد. از نگاه وی این چشمانداز با روند وسیعتری در بخشهای خاصی از حزب جمهوریخواه همسو میشود، که به طور فزایندهای نسبت به سیاستهای مداخلهجویانهای که مشخصه اوایل دهه ۲۰۰۰ بود، محتاط شده است. اگرچه ونس از مداخلهگرایی انتقاد میکند، اما از انزواگرایی حمایت نمیکند. ونس در مصاحبهای تأکید کرده است که اگرچه رژیم صهیونیستی حق دفاع از خود را دارد، اما آمریکا باید از رویارویی مستقیم نظامی با ایران اجتناب کند. در عوض، ونس از توانمندسازی متحدان منطقهای مانند رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی سنی برای مقابله با نفوذ ایران حمایت میکند. رویکردی که میتواند نیاز به اقدام مستقیم نظامی آمریکا را کاهش دهد.
سوزی وایلز، رئیس دفتر کاخ سفید
«دونالد ترامپ» (راست) نامزد وقت انتخابات ریاستجمهوری و رئیسجمهور منتخب کنونی آمریکا، روز چهارشنبه، ۶ نوامبر ۲۰۲۴، شب انتخابات آمریکا، طی «مراسم تماشا» ی انتخابات (در انتظار برای شمارش آرا و اعلام نامزد پیروز) در شهر «وستپامبیچ» در ایالت فلوریدا، «سوزان وایلز» گزینهی مدنظرش برای ریاست دفتر کاخ سفید، را برای سخنرانی، پشت تریبون میآورد. وایلز دهها سال سابقهی فعالیت سیاسی را در کارنامه دارد، اما عموماً از حضور در انظار عمومی اجتناب کرده است. (+)
«سوزان وایلز» متولد ۱۴ می ۱۹۵۷، یک مشاور سیاسی آمریکایی است که به عنوان یکی از رؤسای کارزار انتخابات ریاستجمهوری ترامپ در سال ۲۰۲۴ فعالیت میکرد و قبلاً در مبارزات انتخاباتی ۲۰۱۶ او و همچنین کارزار انتخاباتی ریگان در سال ۱۹۸۰ کار کرده بود. او از سوی ترامپ، رئیسجمهور منتخب، برای خدمت به عنوان سیودومین رئیس دفتر کاخ سفید در دومین دولت ترامپ انتخاب شد؛ سمتی که قرار است از ژانویه ۲۰۲۵ آغاز شود. او اولین زن در تاریخ ایالات متحده خواهد بود که این سمت را به دست میآورد. وایلز که از سال ۲۰۲۲ در کارزار انتخابات ریاستجمهوری ترامپ حضور داشته، از سال ۲۰۲۳ تا آغاز سال ۲۰۲۴ دربارهی «مقررات سازمان غذا و داروی آمریکا» در کنگره لابی میکرده است. بر اساس اسناد افشاشده، وایلز در ازای لابیگری در آن زمان ۱۲۰ هزار دلار از «سوئیشر» که یک شرکت بینالمللی دخانیات در آمریکاست، دریافت کرده است. گزینهی مدنظر ترامپ برای ریاست دفتر کاخ سفید، اوایل سال جاری به ارتباط خود با سوئیشر پایان داد.
آنچه خواندید قسمت اول از مجموعه گزارشهای مشرق در معرفی کابینهی احتمالی دولت دوم دونالد ترامپ بود. قسمتهای بعدی این مجموعه بهزودی در مشرق منتشر خواهند شد.
ارسال نظرات