رایزنی آمریکا - عربستان درباره توافق امنیتی بدون سازش تل‌آویو-ریاض

منابع آگاه به پایگاه آکسیوس گفته‌اند عربستان سعودی و آمریکا درباره یک توافق امنیتی که سازش میان ریاض و تل‌اویو را شامل نمی‌شود رایزنی کرده‌اند.
کد خبر : 17713
پایگاه آکسیوس گزارش داد عربستان سعودی و آمریکا هفته گذشته در واشنگتن درباره توافق امنیتی میان دو کشور بدون سازش با تل‌آویو رایزنی کردند. توافقی که دو طرف بر سر آن گفت‌وگو می‌کنند معاهده کامل دفاعی که از ابتدا بر سر آن رایزنی می‌شد نیست اما محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان و کاخ سفید هنوز خواستار دستیابی به یک توافق امنیتی قبل از خروج جو بایدن از قدرت هستند. قبل از عملیات طوفان‌الاقصی در روز ۷ اکتبر دولت جو بایدن و عربستان مشغول رایزنی بر سر ابرتوافقی بودند که سازش بین اسرائیل و عربستان سعودی بخشی از آن بود.دولت آمریکا به ریاست «جو بایدن» از مدت‌ها پیش به دنبال عادی‌سازی روابط عربستان سعودی و اسرائیل به عنوان ادامه توافقاتی است که در دولت دونالد ترامپ به «توافقات ابراهیم» معروف شد. عربستان سعودی به عنوان بخشی از این توافق خواستار امضای یک قرارداد دفاعی-امنیتی با آمریکا است. ریاض علاوه بر این، برای عادی‌سازی رابطه با اسرائیل خواستار متعهد شدن اسرائیل به مسیری برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین است. گزارش‌های رسانه‌ای و اظهارات مقام‌های امریکایی و سعودی در ماه‌های گذشته حاکی از آن بوده که آمریکا و عربستان در بخش مربوط به توافقات امنیتی دوجانبه پیشرفت‌های زیادی حاصل کرده‌اند اما در بخش عادی‌سازی رابطه میان ریاض-تل‌آویو اختلافات کماکان باقی است. گزارش‌ها حاکی است ریاض می‌گوید مگر در صورت آرامش در غزه و مشخص شدن نقشه‌راهی برای تشکیل کشور فلسطین توافقی را [برای عادی‌سازی رابطه با اسرائیل] امضا نخواهد کرد.مشاور امنیت ملی عربستان سعودی هفته گذشته به واشنگتن سفر کرد و در کاخ سفید با همتای آمریکایی خود جیک سالیوان و مشاوران جو بایدن دیدار و گفت‌وگو کرد.
منابع آگاه به آکسیوس گفته‌اند او با آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا نیز دیدار داشت. این منابع گفته‌اند که رایزنی‌های طرف‌های سعودی و آمریکایی بر روابط دوجانبه دو کشور متمرکز بود. از جمله موضوعاتی که به طور ویژه در آن دیدارها به بحث گذاشته شد توافقات امنیتی، فناوری و اقتصادی بود که طرف‌ها خواستار امضای آن قبل از اتمام دوران ریاست‌جمهوری بایدن بودند. یک منبع گفته توافقات امنیتی که در آن جلسات بر سر آنها بحث شد با ابرتوافقی که سازش میان اسرائیل و عربستان سعودی را در بر می‌گرفت تفاوت داشت. چندی پیش روزنامه گاردین گزارش داده بود عربستان سعودی با توجه به عدم آتش‌ٰبس در غزه و مقاومت اسرائیل در برابر شناسایی فلسطین به دنبال رسیدن به یک توافق امنیتی محدودتر با آمریکا، بدون عادی‌سازی رابطه با اسرائیل است.این روزنامه نوشته بود عربستان سعودی با توجه به عدم حصول آتش‌بس در غزه و همچنین مقاومت اسرائیل در برابر تشکیل کشور فلسطین به دنبال اجرایی کردن «پلن B» یا راهکار جایگزین خود برای توافق امنیتی با آمریکا بدون عادی‌سازی روابط با اسرائیل است.در این برنامه عربستان سعودی به دنبال امضای یک قرارداد دفاعی با ایالات متحده آمریکا برای برخورداری از کمک این کشور در زمینه انرژی هسته‌ای و مبادله فناوری‌های هوش مصنوعی و دیگر فناوری‌های نوظهور خواهد بود. قرار است پیشنهادی به اسرائیل برای عادی‌سازی روابط دیپلماتیک با عربستان در ازای موافقت با راهکار دو دولتی ارائه شود، اما در برنامه جدید، تکمیل معامله میان آمریکا و عربستان سعودی به عادی‌سازی رابطه با اسرائیل مشروط نخواهد شد.
در سوی دیگر ماجرا، دولت «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا دست‌کم فوراً به توافق گسترده منطقه‌ای که از مدت‌ها پیش به دنبال آن بوده دست پیدا نخواهد کرد اما به دنبال آن خواهد بود که از خلل این شراکت راهبردی با عربستان سعودی از نفوذ فزاینده روسیه و چین در منطقه جلوگیری کند.با وجود این، پایگاه آکسیوس نوشته دولت بایدن در رایزنی‌های جدید به دنبال تدوین یک توافق امنیتی مشابه با توافقی است که در سال‌های اخیر با کشورهای حاشیه خلیج فارس امضا کرده است. دولت بایدن در ماه مارس ۲۰۲۰ نام قطر را در فهرست محتحدان غیرناتو قرار داد. آمریکا علاوه بر این، سپتامبر ۲۰۲۳ هم یک توافق جامع امنیتی با بحرین امضا کرد. یک سال بعد آمریکا امارات را به عنوان «شریک دفاعی عمده» معرفی کرد.

ارسال نظرات