حوادث یمن به نقاط حساسی رسیده است. ائتلاف ناتوی عربی برای نجات یمن - به ادعای آنان- درحال زوال است. عربستان درباتلاق خودساخته جنگ یمن مانده و امارات که خبیثتر از عربستان است با فرصتطلبی خاص در صدد محکم کردن جای پای خود است. ازطرف دیگر عربستان میخواهد بندر جیزان را جایگزین بندر یمن کند تا امارات را به حاشیه ببرد. ریاض در این راستا نیم نگاهی هم به کمک چین در ساخت بندر جیزان دارد. با این همه، نشانهها حاکی از آن است که تحولات برخلاف میل این دو کشور رقم خواهد خورد و مقاومت یمن، روزهای سختی را برای امارات و عربستان رقم خواهد زد. امارات متحده عربی مدتها بهدنبال آن بود تا بر سواحل، جزایر، بنادر و آبراههای بینالمللی دست بگذارد، بهویژه پس از اخراج این کشور از عدن در سال ۲۰۱۲ در پی لغو توافقنامهای که به شرکت بنادر دبی اعطا شده بود. این امتیاز مربوط به حق مدیریت و بهرهبرداری از بندر عدن بود که یکی از بنادر مهم یمن در خلیج عدن است. امارات که در سودای سیادت بر کشورهای جنوب خلیج فارس است با تضعیف توان عربستان در مقابله با انصارالله و کمیتههای مردمی ارتش یمن در صدد سرمایهگذاری در مناطقی از سواحل یمن است و میخواهد به نوعی حضور خود را در آنجا تثبیت کند. به همین جهت است که دست به سرمایهگذاری در برخی شهرها از جمله سقطری کرده است. عربستان از این موضوع بهشدت عصبانی است و حزب اصلاح که شعبه اخوان در یمن است نیز از این اتفاق بسیار نگران است. در این میان البته انصارالله با هوشمندی نظارهگر این حوادث است؛ زیرا با تشدید اختلاف بین امارات و عربستان عملا ائتلاف شکل گرفته به دست خودشان نابود خواهد شد. البته این اتفاق در موقع مقتضی و باشروع دوباره جنگ در یمن خواهد افتاد و انصارالله امارات و عربستان را از رفتارهای خود پشیمان خواهد ساخت. با چنین اتفاقی که دور هم نیست قطعا زیرساختهای ایجاد شده توسط امارات در اختیار مردم یمن قرار خواهد گرفت.
در کنار این تحولات، اما آنچه نگران کننده است وضعیت کودکان بی آذوقهای است که دولت سعودی و امارات با پشتوانه حمایت کشورهای غربی از این کودکان مظلوم محروم کرده اند. در یمن کودکان تقریبا هیچ کجا امنیت ندارند. بازارها و فروشگاهها، مراسم عروسی و عزا، منازل مسکونی و بیمارستانها همگی ازجمله اهداف بالقوه جنگندههای ائتلاف سعودی است. ۸ سال جنگ، سوءتغذیه و بیماری جان هزاران کودک یمنی را گرفته است. جنگ خونبار یمن تقریبا زندگی تمام اقشار بهویژه کودکان را نابود کرده است. بنا بر بیانیهای که اخیرا صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) منتشر کرده، درگیریهای نظامی در یمن از سال ۲۰۱۵ تا تابستان سالجاری، جان ۳۷۷۴ کودک را گرفته و ۷۲۴۵ کودک را معلول کرده است. البته این آمار رسمی است و بهگفته یونیسف با توجه به گزارش نشدن شمار زیادی از مرگها و معلولیتهای کودکان، آمار واقعی بسیار بیشتر و تکان دهنده تراست.
انصارالله که کنترل شهر صنعا، پایتخت یمن و تقریبا تمامی استانهای شمالی را در دست دارد در مقابل با اشاره به بیعملی سازمان ملل در قبال فاجعه انسانی در این کشور بارها از لفاظیهای دیپلماتیک در میانه بحران یمن انتقاد کرده است. «طلعت الشرجبی» سخنگوی شورایعالی اداری و هماهنگی امور بشردوستانه گروه انصارالله، تأکید میکند که آمارهای اعلامی از سوی سازمان ملل درباره قربانیان جنگ یمن با آمارهای آنان و واقعیتهای موجود در این کشور مطابقت ندارد. انصارالله تأکید میکند که فقط بر اثر حملات مستقیم ائتلاف سعودی، حداقل ۹ هزار کودک کشته یا زخمی شدهاند. انصارالله همچنین از سازمان ملل بهدلیل نپرداختن به این مسئله که جنگ سعودیها در یمن باعث وقوع فاجعه انسانی شده که در نتیجه آن هزاران غیرنظامی جان خود را از دست دادهاند، بهشدت انتقاد میکند.
صلح ناپایدار و خیلی دور
با وجود برخی تلاشهای دیپلماتیک بینالمللی، افق برقراری صلح در یمن چندان روشن نیست بهویژه اینکه آتشبس ۶ ماههای که در این کشور برقرار شده بود نیز دهم مهر ماه به پایان رسید و تقریبا یک ماه بعد نماینده سازمان ملل در امور یمن در نشست شورای امنیت هشدار داد که خطر آغاز دور جدید درگیریها بسیار جدی است.
اما این تنها درگیریهای نظامی نیست که درد و رنج زیادی را بر کودکان یمنی تحمیل میکند. گرسنگی و بیماری نیز جان بسیاری را گرفته است. بر پایه گزارش برنامه جهانی غذا، یمن در زمینه مواد غذایی بهطور کامل به کمکهای بشردوستانه خارجی وابسته است. هماکنون حدود ۱۲.۹ میلیون کودک - یعنی سه چهارم از کودکان یمن - به حمایتهای بشردوستانه نیاز دارند؛ در این میان ۲ میلیون کودک یمنی به سوءتغدیه حاد مبتلا هستند و ۵۴۰ هزار کودک زیر ۵ سال بهدلیل وخامت سلامت جسمی با مرگ دستبه گریبان هستند و برای زنده ماندن تلاش میکنند. درباره شمار تلفات جنگ هم آمارهای ارائه شده از سوی یونیسف با آمار برنامه پیشرفت و توسعه سازمان ملل متفاوت است. بنابر اعلام برنامه پیشرفت و توسعه سازمان ملل از زمان شروع جنگ در ۲۰۱۵ تا سالگذشته (۲۰۲۱)، ۳۷۷ هزار نفر در یمن کشته شدهاند که ۷۰ درصد آن کودکانی بودهاند که بر اثر حملات هوایی، گرسنگی، بیخانمانی و بیماری جان خود را از دست دادهاند.
دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل نیز اعلام کرده، نیمی از تأسیسات بهداشتی یمن تعطیل یا تخریب شده است. کمبود دائمی سوخت باعث افزایش قیمت مواد غذایی و سایر کالاهای اساسی در این کشور شده است. این سازمان گفته تاکنون ۴میلیون و۳۰۰ هزار یمنی از خانههای خود آواره شدهاند. حدود یک پنجم افراد تازه آواره شده در استان مأرب بودهاند.
طیف گستردهتری از کودکان هستند که به دلیل نبود غذا یا بیماری جان خود را از دست میدهند. این در حالی است که حتی اگر پایان جنگ نزدیک باشد، پیامدهای فاجعه انسانی امروز یمن تا سالها کابوس میلیونها کودک در سراسر این کشور خواهد شد و آنان را آزار خواهد داد.
عربستان سعودی از ششم فروردین سال ۱۳۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی ازجمله امارات متحده عربی و با کمک و چراغ سبز آمریکا، حملات گستردهای را علیه یمن- فقیرترین کشور عربی- آغاز کرد تا با بازگرداندن «عبدربه منصور هادی» رئیسجمهوری مستعفی و فراری این کشور به قدرت، نفوذ خود را در یمن حفظ کند، اما با مقاوت مردم یمن بهویژه گروه انصارالله در نهایت مجبور به پذیرش آتشبس شد؛ آتشبسی که پس از ۳ مرحله ۲ ماهه پایان یافت و دیگر تمدید نشد.
ارسال نظرات