علامه سید محمدحسین طباطبایی (ره) چهره تابناک و درخشانی است که نام و یاد او، نماد خردورزی و سیر و سلوک الیالله است؛ به دلیل نقش ماندگار آن عالم فرزانه در شر و ترویج تفکر علمی و منطقی در نشر معارف دینی، سالروز درگذشت ایشان با عنوان «روز کتاب و کتابخوانی» نامگذاری شده است تا فرصتی باشد برای توجه به سرچشمههای اصیل و زلال معرفت و دانایی.
به همین مناسبت، مروری گذرا بر آثار و یادگارهای ارزنده ایشان، میتواند فتح بابی باشد برای ارتباط بیشتر و عمیقتر با این سرچشمههای حیات بخش و زندگیآفرین.
آثار مرحوم علامه طباطبایی (ره) عموماً در حوزههای تفسیر قرآن کریم، فلسفه و منطق، کلام و عقاید اسلامی و فقه، قابل تقسیمبندی است و میتوان به این شرح آنها را معرفی کرد؛
- تفسیر المیزان: دائرة المعارفی از معارف و در بردارنده بحث های اعتقادی، تاریخی، فلسفی، اجتماعی و... با تكیه بر قرآن كریم. این كتاب ثمرهای كم نظیر از بیست سال تلاش شبانه روزی علامه است. وی سبك این تفسیر را از مرحوم قاضی آموخت و در قم عملی ساخت. المیزان یكى از مهمترین تفاسیر قرون اخیر در بین مسلمین است و پس از تفسیر تبیان شیخ طوسى و مجمع البیان طبرسى بزرگترین و جامعترین تفسیر شیعى از نظر قوت علمى و مطلوبیت روش تفسیرى است. ویژگى مهم این تفسیر بهكارگیرى روش تفسیرى قرآن به قرآن است. یكى از ابعاد چشمگیر المیزان پرداختن به مسائل روز چون حكومت، آزادى، عدالت اجتماعى و ... است كه در هر بحث پس از بیان نظر اسلام و خصوصا شیعه به بررسى و پاسخ شبهات و اشكالات مخالفان مىپردازد.
از این اثر دو ترجمه موجود است، یکی از آنها که در چهل جلد به چاپ رسیده است، حاصل ترجمه عدهای از شاگردان و بزرگان حوزه علمیه همچون: آیت الله مصباح یزدی، آیت الله مکارم شیرازی و... است و دیگری که در بیست جلد منتشر شده است، به وسیله سید محمدباقر موسوی همدانی ترجمه شده است.
- بدایة الحكمة: كتابی كه یك دوره تدریس فشرده فلسفه برای دوستداران علوم عقلی در قم و سپس دانشگاه های كشور شد.
- نهایة الحكمة: این اثر برای تدریس فلسفه با توضیحی بیشتر، عمقی افزونتر و سطحی عالیتر تدوین شده است. بر کتابهای بدایة الحکمه و نهایة الحکمه شروح مختلفی نوشته شده است و می توان گفت که از جمله بهترین کتاب هایی هستند که در سده اخیر در گستره فلسفه اسلامی نوشته شده است.
- اصول فلسفه و روش رئالیسم: بینش علامه پیرامون نظرات مادیون و ماتریالیستها باعث فراهم آوردن این اثر شد. این اثر با پاورقیهای استاد شهید مرتضی مطهری همراه است.
- حاشیه بر كفایه: كتابی در علم اصول فقه كه پیرامون قوانین استنباط احكام به بحث میپردازد.
- شیعه در اسلام: دورهای كامل از اعتقادات و معارف شیعه در این اثر نفیس به چشم میخورد؛ این كتاب گران بها به زبانهای مختلف دنیا ترجمه و بارها چاپ شده است.
- خلاصه تعالیم اسلام: این كتاب خلاصهای از آن چه یک مسلمان متعهد باید از آن آگاهی داشته و خود را بدان زینت دهد، بیان كرده است.
- روابط اجتماعی در اسلام : انسان و اجتماع و رشد اجتماعی او، پایه زندگی اجتماعی، آزادی در اسلام و... مباحثی است كه در این كتاب به آنها پرداخته شده است.
- بررسیهای اسلامی: مجموعهای است زرین از مقالات استاد كه بسان دائرة المعارفی از معارف ناب اسلامی جمعآوری شده است.
- آموزش دین: كتابی با قلم روان و مطالبی لازم و ضروری است كه برای دانشآموزان نوشته شده است.
- رسالة انسان قبل از دنیا: در دنیا و بعد از دنیا، این كتاب كه اكنون با نام «انسان از آغاز تا انجام» ترجمه شده است مباحثی مفید از عوالم سهگانه ماده، مثال و عقل مطرح كرده و پیرامون شبهات و دغدغه خاطر جوانان مطالبی بسیار مفید و لازم ارائه كرده است.
- رسالههایی گوناگون درباره قوه و فعل، صفات، افعال الله، وسائط، نحو، صرف؛ این مجموعه 26 رساله است كه بنا به ضرورت و نیاز جامعه توسط علامه نگاشته شده است.
- دیوان شعر فارسی: مجموعهای از اشعار چشمگیر و عمیق علامه كه طی سالیان متمادی سروده شده است.
- سنن النبی: سیره و روش رسول الله ـ صلّی الله علیه و آله ـ در بین مردم و همراه خانواده در این اثر به چشم میخورد. این اثر اخیر توسط استاد حسین استاد ولی به زبان فارسی ترجمه شده است.
- لُبّ اللباب: مجموعه درسهای اخلاق استاد كه از سالهای 1368 تا 1369 قمری برای برخی از فضلای حوزة قم بیان فرمودهاند.
- حاشیه بر اسفار: نظرات استاد فرزانه علامه طباطبایی بر اسفار در این كتاب جمع آوری شده است.
یاد و نام بزرگانی همچون علامه طباطبایی، استاد مطهری، آیتالله بهشتی همیشه یادآور خرد ورزی و معرفت عمیق دینی و پی ریزی پایههای معرفتی انقلاب اسلامی بوده و اساسا رمز موفقیت و ماندگاری انقلاب اسلامی و بخصوص نسل اول انقلاب نیز، همین بهرهگیری عمیق از آثار بزرگانی همچون علامه (ره) بوده است.
امروز و در کوران جنگ شناختی دشمن هم، زیربنا و پایه محکم برای صیانت از هویت نسل جدید، بازگشت دوباره و البته هنرمندانه به این سرچشمههای معرفت و دانایی است.
ارسال نظرات