06 مرداد 1397 - 11:20
دیوان بین المللی دادگستری از آمریکا خواست، اقدامی علیه ایران صورت ندهد

تسلیم ترامپ در مقابل فرمان انسداد تنگه‌ها

شرمن: ایران با داد و قال یک بچه مدرسه‌ای تسلیم نمی‌شود.
کد خبر : 1189

پایگاه رهنما :

يکي از مولفه هاي اساسي گفتمان انقلاب اسلامي، استکبارستيزي و ايستادگي در مقابله باظلم ، تهديد و گستاخي کشورهاي توسعه يافته بويژه کشورهاي که به عنوان کشورهاي استعمارگر در روابط بين الملل شناخته مي شوند. در طول 40 سال گذشته به تجربه ثابت شده است که هر جا دولت و دستگاه سياست خارجه در مسير تحقق مولفه هاي گفتمان انقلاب اسلامي در عرصه سياست خارجه گام برداشته است نه تنها توانسته منافع ملي کشور را تامين و کشور را در ريل توسعه دورن زا قرار دهد بلکه غربي ها را وادار به پذيرش و اقرار نسبت به قدرت منطقه اي و فرامنطقه اي جمهوري اسلامي ايران نيز کرده است.در مقابل هر جا نسبت به رويکرد انقلابي گري-استکبارستيزي دچار تعلل و کم کاري شده ايم ، نه تنها آباداني و توسعه کشور با سرعت گيرهاي مواجه شده و جامعه روي آرامش به خود نديده است بلکه کشورهاي غرب دامنه و سطح «گستاخي ،تهديد و تحريم» را عليه ملت ايران افزايش داده و در تريبون هاي رسمي گستاخي به جامعه ايراني را ضرورت احساس کرده اند. به عنوان نمونه در مقطعي که بدون توجه به تحريم و تهديد کشورهاي غربي در جهت پيشرفت دورن زاي کشور قدم برداشتيم توانستيم صنعت موشکي ، هسته اي و فضايي خود را به شکل خيره کننده اي توسعه دهيم که غني سازي 20 درصد و پرتاب چندين ماهواره بر ساخت داخل به فضا نمونه عيني رويکرد انقلابي در عرصه سياست خارجه مي باشد. در هفته اخير نيز رويکرد انقلابي رئيس جمهور محترم و وزيرامور خارجه در مقابل تندخويي و زياده خواهي مقامات آمريکايي که با استقبال جامعه ايراني مواجه شد نيز نهايتا منجر به آن شد که در پايان هفته رئيس جمهور آمريکا در چرخشي آشکار از ضرورت گفتگو با ايران سخن به ميان بياورد. البته در اين ميان نبايد از انتقادات تندوتيز جامعه آمريکا نسبت به شخص رئيس جمهور اين کشور چشم فرو بست.از سوي ديگر شکايت ايران از آمريکا به ديوان بين المللي دادگستري در ماه اخير( که يک اقدام روبه جلو از سوي وزارت خارجه قلمداد مي شود) نيز با پاسخ مثبت اين ديوان روبرو شد به طوري که ديوان طي نامه اي به «پمپئو» درباره تحريم هاي يکجانبه عليه ايران تاکيد کرد: آمريکا هيچ اقدام جديدي عليه ايران نکند.
يک هفته پرتنش
در هفته اي که گذشت جنگ لفظي ميان رئيس جمهور و وزير امور خارجه کشورمان با رئيس جمهور و وزيرامور خارجه آمريکا بشدت افزايش يافت تا آنجايي که «اولف اسگوک» رئیس شورای امنیت سازمان ملل و نماینده سوئد در این سازمان نيز بر حسب ضرورت از روساي جمهور دو کشور مي خواهد تا به درگيري هاي لفظي پايان دهند. در ادامه روند افزايش درگيري را نخست مرور و سپس به نتيجه مثبت رويکردي انقلابي موجود در عرصه سياست خارجه دولت دوازدهم مي‌پردازيم.
جامعه آمريکا از سياستمداران سابق اين کشور تا موسسات تحقيقاتي و رسانه هاي اين کشور از گزافه گويي هاي دونالد ترامپ و مايک پمپئو عليه جمهوري اسلامي ايران به شدت واکنش نشان داده اند. وندي شرمنمعاون سابق وزیر خارجه امریکا، توئیت اخیر رئیس‌جمهور این کشور علیه ایران را نشانه ضعف وی خواند و با تشبیه ترامپ به یک بچه مدرسه‌ای پر سروصدا به او هشدار داد که ایرانی‌ها تسلیم‌بشو نیستند. واشنگتن‌پست رویکرد دیوانه بازی ترامپ برای ترساندن ایران را ناکارآمد خواند. اين در حالي است که محمد جواد ظریف دوشنبه‌شب گذشته در صفحه توئیتر خطاب به ترامپ نوشت: «ما تحت تأثیر قرار نگرفتیم. دنیا چند ماه پیش، درشت‌گویی‌های خشن‌تری شنید؛ ایرانی‌ها هم ۴۰ سال است که چنین درشت‌گویی‌هایی- البته از نوع متمدنانه‌تر آن را-شنیده‌اند. ما قدمتی چند هزاره‌ای داریم و شاهد افول امپراتوری‌ها بوده‌ایم، از جمله امپراتوری خودمان که بیش از طول عمر برخی کشور‌ها دوام آورد. احتیاط کن.» رئیس‌جمهور ایران نيز روز یک شنبه در همایش رؤسای نمایندگی‌های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور گفته بود: «امروز سخن گفتن با امریکا معنایی جز تسلیم و پایان دستاورد‌های ملت ندارد. آقای ترامپ! ما مرد شرف و ضامن امنیت آبراه منطقه در طول تاریخ هستیم؛ با دم شیر بازی نکنید، پشیمان‌کننده است.» دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا روز دوشنبه در توئیتر واکنش نشان داد و نوشت: «خطاب به رئیس‌جمهور ایران، روحانی: دیگر هیچ وقت ایالات متحده را تهدید نکن، وگرنه با عواقبی مواجه می‌شوی که مشابه آن قبلاً بر سر عده انگشت‌شماری در تاریخ آمده است. ما دیگر کشوری نیستیم که صحبت‌های جنون آمیز شما درباره خشونت و مرگ را تاب بیاوریم. احتیاط کن.» البته بعدازظهر همان روز وزیر خارجه دولت ترامپ در یک سخنرانی ضمن تکرار تهدید قصد امریکا را برای به صفر رساندن واردات نفت از ایران، خواهان تغيير رفتار ايران در عرصه منطقه اي شد. رویکرد تهدید توام با تلاش براي تغييررفتار کشورمان از سوی «نیکی هیلی»، نماینده امریکا در سازمان ملل متحد در مصاحبه‌ای با «سی‌بی‌ان» پیگیری شد. وی در پاسخ به سؤال مجری برنامه درباره توئیت ترامپ علیه ایران که خطاب به حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران نوشته شده بود، گفت: «همان‌طور که می‌دانید ایران با لفظ‌پردازی مشروعیت دست و پا کرده یا مشروعیت دریافت کرده است.» هیلی گفت: «آن‌ها اروپایی‌ها و سایر کشور‌های دخیل در توافق هسته‌ای را از کار‌هایی که ممکن است انجام دهند، ترسانده‌اند. ما خریدار این نیستیم. رئیس‌جمهور [ترامپ]کاری کرد که بگوید ایالات متحده را تهدید نکنید، چون ما همه تهدید‌ها را جدی می‌گیریم و شما نمی‌خواهید که ما بر اساس آن‌ها اقدام کنیم.» وی در ادامه درباره توئیت ترامپ گفت: «این توئیت ایران را سر جایش نشاند، چون فهمیدند که این‌ها فقط حرف نیستند. اگر می‌خواهید برای توافق جدید سر میز مذاکره برگردید، ما حاضریم با شما گفت‌وگو کنیم، ولی قرار نیست ما را تهدید کنید که این کار را انجام بدهیم.»
شرمن : ايرانيان تسليم نمي شوند
وندی شرمن، سرپرست هیئت مذاکره‌کننده امریکا در گفت‌وگو‌های هسته‌ای و معاون سابق وزیر خارجه امریکا دو شنبه شب در واکنش به توئیت اخیر رئیس‌جمهور این کشور درباره ایران و تهدیداتی که مطرح کرده بود، تأکید کرد که این توئیت بیشتر از روی ضعف دونالد ترامپ منتشر شده و ایرانی‌ها نیز قواعد بازی را به خوبی می‌دانند و تسلیم نخواهند شد. وی در گفت‌وگو با شبکه «ان. بی. سی» تأکید کرد: «توئیت اخیر دونالد ترامپ نوعی تلاش برای منحرف کردن اذهان بود. رئیس‌جمهور ایالات متحده بر این باور است که اگر حرف‌های خود را بلندتر بیان کند، بلندتر نیز شنیده خواهد شد، در صورتی که همه می‌دانیم در موارد جدی، لحنی ملایم‌تر و آرام‌تر نتیجه بهتری خواهد داشت... به اعتقاد من رئیس‌جمهور ایالات متحده سعی دارد ایران را تحریک کرده و وارد یک درگیری کند.» معاون سابق وزیر خارجه امریکا با انتقاد از اظهارات اخیر مایک پمپئو، وزیر خارجه امریکا در کتابخانه «رونالد ریگان» گفت: ما درباره کره‌شمالی نیز شاهد خشم و انتقاد‌هایی تند بودیم و در نهایت تغییر رویه‌ها را نیز دیدیم، در حالی که بهتر بود نوعی ثبات و دقت بیشتری را شاهد می‌بودیم... حالا نیز یک پسربچه مدرسه‌ای را می‌بینیم که داد و قال می‌کند و ژست قدرتمند بودن می‌گیرد، در حالی که آنچه در واقعیت با آن مواجهیم ضعف و عدم امنیت است... ایران این را می‌بیند، این فرهنگی است مبنی بر اینکه یا مقاومت می‌کنید و یا تسلیم خواهید شد و ایرانی‌ها تسلیم نخواهند شد و من به دونالد ترامپ گفته بودم که آن‌ها متوجه خواهند شد که بازی چیست.»
تئوري«مرد دیوانه» نتيجه بخش نيست
یک روزنامه امریکایی درباره لفاظی‌های اخیر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا علیه ایران نوشته تئوری موسوم به «مرد دیوانه» که او احتمالاً در حال اجرای آن است روی ایران جواب نمی‌دهد. اقدامات غیرقابل پیش‌بینی و جنجالی ترامپ، برخی را بر آن داشته که او در حال پیش بردن تئوری «مرد دیوانه» (madman theory) ریچارد نیکسون رئیس‌جمهور اسبق امریکا است. نیکسون و دولت او سعی می‌کردند که یک مرد بی‌منطق و بی‌ثبات را از او در ذهن کشور‌های عضو بلوک سابق کمونیستی ایجاد کنند تا رهبران دیگر کشور‌ها از ترس اقدامات غیرقابل پیش‌بینی امریکا، از انجام اقدامات تحریک آمیز و مخالف منافع واشنگتن پرهیز کنند. روزنامه واشنگتن‌پست در تحلیلی نوشت: به نظر می‌رسید که ترامپ می‌تواند تئوری مرد دیوانه نیکسون را حتی موفق‌تر از نیکسون در روابط بین‌الملل اجرا کند و با هراساندن سایر کشور‌ها باعث شود که آن‌ها نرمش نشان دهند، اما رویکرد ترامپ با کره‌شمالی شکست خورد و هیچ دلیلی وجود ندارد که بتوان تصور کرد که درباره ایران کارساز شود. به نوشته این روزنامه نزدیک به جمهوریخواهان سنتی «اگر گذشته را بتوان ملاک گرفت، شاید ترامپ سال آینده افتخار جلوگیری از جنگ با ایران را به خودش نسبت بدهد و رئیس‌جمهور روحانی را مستعد، شوخ‌طبغ، باهوش و مسئولی باهوش که مردمش را دوست دارد، بنامد.»
ترامپ : آماده توافق واقعي با ايران هستيم
لفاظي هاي گسترده دونالدترامپ و مايک پمپئو به يکباره جاي خود را به درخواست توافق ترامپ با طرف ايراني داد! چرا که رئيس جمهور کشورمان در ادامه مواضع خود از بستن تنگ هايي علاوه بر تنگه هرمز نيز سخن به ميان آورد و پس از آن سردارباقري فرمانده کل نيروهاي مسلح از آمادگي کامل براي رويارويي با آمريکا سخن به ميان آورد. دونالد ترامپ،چهارشنبه شب در یک سخنرانی در شهر کانزاس، در جمع کهنه‌سربازان گفت: «من آمریکا را از توافق هسته‌ای یکجانبه و وحشتناک ایران خارج کردم ... بايد ببینیم چه اتفاقی می‌افتد، اما آماده توافق واقعی هستیم.»

ارسال نظرات