با گذشت ۸۰ روز از جنگ میان روسیه و اوکراین، همچنان وضعیت میدانی نبرد بدون تغییر گسترده بوده و جنگ فرسایشی برقرار است؛ ارتش روسیه دیگر توان لشکرکشی های عظیم مشابه هفته اول نبرد در شمال کییف را ندارد و با احتیاط بیشتری اقدام به انتقال نیرو به جبهه شرقی میکند اما همچنان بدون طراحی استراتژی جدید و با همان اشتباهات قبلی که منجر به خسارات گسترده به قوای زرهی و پیشرو ارتش میشود نبرد را ادامه میدهند.
تسلیحات جدید غربی در راه اوکراین
هرچه که جنگ اوکراین به درازا میکشد، ارسال تجهیزات سنگین و مدرن نظامی برای کییف سرعت بیشتری میگیرد؛ پس از اینکه کشورهای غربی در یک ماه اخیر انواع سیستم های توپخانه ای، زرهی و پهپادی را برای ارتش اوکراین ارسال کردند؛ از هویتزرهای ام۷۷۷ امریکایی، سزار فرنسوی و زوزانا اسلواکی، تا موشک های ضد زره انگلیسی بریمستون . حالا به نظر میرسد غرب قصد ارسال سیستم های پدافندی میانبرد و دوربرد را به خاک این کشور دارد.
به تازگی منابعی به نقل از دولت آلمان اعلام کرده اند این کشور قصد ارسال سیستم پدافندی برد متوسط Iris-T و آموزش خدمه اوکراینی برای کاربری این سیستم ها و مقابله موثرتر با نیروی هوایی روسیه (به نسبت موشک های دوش پرتاب) را دارد.
این موشک در اصل یک موشک هوا به هوای تصویرساز فروسرخ ویژه درگیری نزدیک هوایی است که بنا بر مدل آن بردی بین ۲۵ تا ۴۰ کیلومتر دارد. اما کشور آلمان به عنوان سازنده این سیستم پدافندی نسخه زمین پایه آن را نیز توسعه داده که باز هم در نسخه های متفاوتی تولید شده و در مدل IRIS-T SLM تا ۱۰۰ کیلومتر نیز برد دارند.
ارسال چنین سیستم پدافندی برد بلند و مدرنی به خاک اوکراین احتمالا چند هفته طول خواهد کشید اما به هر ترتیب میتواند جهش بزرگی در توان پدافندی این کشور در برابر ارتش روسیه باشد؛ در حال حاضر عمده توان پدافندی میان برد و دوربرد ارتش اوکراین بر دوش سیستم های قدیمی بوک ام۱ و اس۳۰۰ پی است که تعداد زیادی از آنها در حملات ارتش روسیه نابود شده و کمتر از ۱۰۰ پرتابگر آنها در حالت عملیاتی قرار دارند اما ارسال سیستم های پدافندی IRIS-T میتواند کمک قابل توجهی به ارتش اوکراین و تهدیدی بزرگی برای هواگردهای روسی باشند.
اصرار عجیب ارتش روسیه به ادامه حضور در جزیره مار
پس از اینکه در هفته گذشته، نیروی هوایی اوکراین حملات سنگینی را علیه جزیره مار در شمال دریای سیاه و محل استقرار نیروهای روسیه ترتیب داد به نظر میرسید ارتش روسیه از این جزیره عقب نشینی کرده و دیگر قصد حضور در آن را نداشته باشد اما تصاویر ماهواره ای که روز گذشته و امروز از این جزیره منتشر شده است نشان میدهد یکبار دیگر کشتی های لجستیکی نیروی دریایی روسیه اقدام به ارسال نیرو و تجهیزات پدافندی به این جزیره کرده اند.
این در حالی است که به علت وجود تهدید موشک های ضد کشتی ساحل پرتاب اوکراینی در جنوب غرب این کشور، نیروی دریایی روسیه توان پشتیبانی کافی از نیروهای مستقر در جزیره مار را ندارد و ارسال نیرو و تجهیزات کم تعداد بدون وجود پوشش هوایی ناوهای روسی احتمالا به مانند حملات قبلی جنگنده ها و پهپادهای اوکراینی، تنها منجر به قتل عام ادوات نظامی ارتش روسیه در این جزیره کوچک و غیر قابل دفاع خواهد شد.
نبرد در شرق اوکراین؛ جنگ تمام عیار توپخانهها
منابع امریکایی معتقدند نبرد در شرق اوکراین و جبهه دونباس، به یک جنگ تمام عیار توپخانه ای تبدیل شده است و توپخانه قوی تر احتمالا پیروز نبرد را مشخص خواهد کرد.
از لحاظ کمیت تجهیزاتی، بدون شک برتری برای ارتش روسیه خواهد بود که صدها دستگاه هویتزر کششی و خودکششی نظیر Msta و Giatsint و راکت اندازهای چندگانه نظیر گراد و اسمرچ را در این جبهه مستقر کرده اند؛ تصاویر زیادی از نابودی سیستم های پدافندی، راداری یا مراکز تجمع نیروهای اوکراینی با شلیک راکت های سنگین اسمرچ به ویژه در جبهه شرقی مشاهده شده است . ما ارتش اوکراین دو برتری مهم نسبت به رقیب خود دارد:
مورد نخست کیفیت تجهیزات توپخانه و دقت اصابت آنهاست؛ جایی که ارتش اوکراین به مدد دریافت هویتزرهای مدرن کشورهای ناتو نظیر M۷۷۷، سراز، زوزانا و DANA و مهمات دقیق زن کالیبر ۱۵۵ میلمتری ناتو تحرکات قوای روسی در لوهانسک و دونتسک را هدف پرتابه های دقیق زن خود قرار میدهند.
برتری دوم توپخانه اوکراین نسبت به روسیه نیز بحث تکراری تصاویر به روز و لحظه ای ماهواره های جاسوسی و هواگردهای ویژه رصد میدانی ناتو است که به شکل آنلاین به فرماندهی ارتش اوکراین ارسال میشوند و این موضوع موجب میشود تا حتی سیستم های قدیمی توپخانه ارتش اوکراین نیز به مدد تصحیح خطا از طریق مختصات دقیق حضور ادوات روسی، حملات نسبتا دقیقی را به کاروان های نظامی ارتش روسیه انجام دهند.
این موضوع به خوبی در نبرد رودخانه سیورسکی دونتس در جبهه استان لوهانسک دیده شد.
تقریبا ۱ تیپ کامل از قوای مکانیزه و آبی خاکی ارتش روسیه قصد داشتند تا با استفاده از پل های موقت تعبیه شده توسط یگان مهندسی از روی این رودخانه عبور کرده و به سمت مواضع دفاعی ارتش اوکراین یورش ببرند؛ اما پس از عبور بخش قابل توجهی از نفربرهای زرهی روس از روی پل موقت، ناگهان پل مربوطه در پشت سر قوای روسی هدف قرار گرفته و نابود میشود و سپس یگان های توپخانه و پهپادهای رزمی اوکراینی سایر ادوات نظامی عبور کرده از رودخانه را که تعداد آنها به ۴۴ دستگاه می رسید نابود کردند.
به شکل عجیبی ارتش روسیه یک بار دیگر نیز در همین منطقه عمل مشابهی را تکرار کرده و برای انتقال ادوات نظامی به آن سوی رودخانه اقدام میکند که با توجه به رصد کامل و ۲۴ ساعته این جبهه از آسمان، یک بار دیگر قوای روسی در حاشیه رودخانه سیورسکی دونتس هدف حملات توپخانه ای اوکراین قرار گرفتند تا مجموعا در دو مورد تلاش برای عبور از این رودخانه ۷۳ دستگاه تجهیزات زرهی با ارزش خود را از دست بدهند.
ارسال نظرات