پایگاه رهنما:
جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدراسیون روسیه توافق کردند در گام اول، تعاملات تجاری فیمابین را به ۱۰میلیارد دلار در سال افزایش دهند.
این موضوع را روز گذشته آیتالله سیدابراهیم رئیسی پس از سفر دو روزه خود به مسکو در فرودگاه مهرآباد تهران بیان کرد. رئیسجمهور مباحث مطرح شده در این سفر را در راستای تحقق اهداف کلان سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، یعنی تعامل حداکثری با کشورهای جهان و به ویژه کشورهای همسو و همپیمان با ایران دانست.
رئیسجمهور با اشاره به اینکه در این سفر توافق اساسی برای گسترش روابط همهجانبه و پایدار و سودمند بین دو کشور به دست آمد، افزود: «بدون تردید توسعه روابط با روسیه به امنیت و رفاه دو ملت کمک خواهد کرد. گسترش همکاریهای دوجانبه تهران و مسکو حتماً برای منطقه و عرصه بینالملل امنیتساز خواهد بود.» رئیسی با بیان اینکه در این سفر همچنین درباره مسئله پولی و بانکی بین دو کشور گفتگو داشتیم، اظهار داشت: دو کشور میتوانند در جهت شکست سلطه دلار بر روابط پولی و بانکی گام بردارند و مبادلات خود را با پول ملی انجام دهند.
رئیسجمهور سایر توافقات شکلگرفته میان ایران با روسیه را در حوزههای مختلف اینگونه تشریح کرد: «وزیر نفت کشورمان توافقات خوبی با مسئولان انرژی روسیه در حوزه توسعه میادین نفت و گاز داشت. در حوزه مسائل تجاری بر رفع موانع تجاری و جهش تجارت بین دو کشور توافق شد. در حال حاضر سطح تعاملات تجاری بین دو کشور قابل قبول نیست، لذا دو کشور توافق کردند در گام اول تعاملات تجاری فیمابین را به ۱۰میلیارد دلار در سال افزایش دهند. دو کشور همچنین توافق کردند ظرفیتهای کشاورزی و نیز زمینههای مناسب مبادلات کالاهای کشاورزی دو طرف را به شکلی دقیقتر مورد شناسایی قرار دهند تا بتوانند نسبت به افزایش تبادل کالاهای کشاورزی اقدام کنند. در این سفر بر فعالسازی کریدور شمال- جنوب توافق شد. این مسیر ترانزیتی زمان ترانزیت کالا از روسیه و کشورهای مختلف شمالی ایران را به مناطق جنوبی بسیار کوتاهتر خواهد کرد. در این سفر همچنین گفتگوهای خوبی در زمینه گسترش همکاریهای دفاعی، هوا فضا و فضایی انجام و مقرر شد وزارت امور خارجه و وزیر نفت به عنوان رئیس طرف ایرانی کمیسیون مشترک اقتصادی اجرای مصوبات و توافقاتی را که بین دو کشور انجام شده است تا حصول نتیجه نهایی دنبال کنند.»
آیتالله رئیسی همچنین مواضع دو کشور در سیاست خارجه را اینگونه بیان کرد: «بدون تردید همکاریهای ایران و روسیه میتواند به حل بحرانهای منطقهای و مسائل بینالمللی و ارتقای امنیت، ثبات، صلح و عدالت کمک کند. به عنوان نمونه تجربه همکاری خوبی که ایران و روسیه در زمینه مبارزه با تروریسم و حفظ امنیت در سوریه داشتند، میتواند در حوزههای دیگر از جمله در منطقه قفقاز و بخشهای دیگر که مورد توافق دو طرف است، تکرار شود.»
رئیسجمهور با اظهار امیدواری نسبت به اینکه مباحث مطرحشده در دیدار سه ساعته وی با رئیسجمهور روسیه هر چه سریعتر عملیاتی و اجرایی شود، گفت: «وزرای امور اقتصادی و دارایی، نفت و وزیر امور خارجه نیز در جریان این سفر نشستهای مختلفی داشتند و به توافقات خوبی با طرفهای روسی رسیدند. امیدواریم این سفر نقطه عطفی برای ارتقای روابط با کشور دوست و همسایه روسیه باشد و مجموعه این روابط به ارتقای سطح امنیت در منطقه و رفع بحرانهای منطقهای و جهانی کمک کند.»
سند جامع همکاریها در مسیر نهایی شدن
آیتالله سیدابراهیم رئیسی روز پنجشنبه در ادامه برنامههای سفر دو روزه به روسیه، با جمعی از فعالان اقتصادی و تجار این کشور دیدار کرد و با تأکید بر لزوم تحول در نظام پولی و بانکی بین ایران و روسیه گفت: برای حل این مشکل بانکهای مرکزی جمهوری اسلامی ایران و روسیه میتوانند توافق کنند بانکهای ایران و روسیه در هر دو کشور فعال شوند تا فعالان اقتصادی با سهولت مبادلات پولی و مالی خود را انجام دهند. رئیسجمهور با اشاره به پیشنهاد یکی از حاضران درباره ایجاد بستری برای شناخت ظرفیتهای استانهای ایران و روسیه گفت: معرفی این ظرفیتها مهم است و با رفع مشکلات گمرکی، نباید مانعی در امور گمرکی پیش پای فعالان اقتصادی باشد، البته مقدمات نهایی شدن سند جامع همکاریهای ایران و روسیه فراهم شده است.
ایران به دنبال تعامل حداکثری با جهان
همچنین آیتالله رئیسی در جریان برنامههای سفر خود به روسیه با حضور در دومای روسیه با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران به دنبال «تعامل حداکثری» با همه کشورهای جهان به خصوص کشورهای همسایه و همپیمان خود است، گفت: هدف و مبنای این همکاری و تعامل، منافع متقابل ملتها و شکلدهی فزاینده به یک «جامعه جهانی متمدن» است.
رئیسجمهور اضافه کرد: «امروزه خوشبختانه افقهای بسیار روشنی برای همکاریهای دو کشور در سطوح دوجانبه، منطقهای و بینالمللی مشاهده میشود. تقویت روابط ایران و روسیه در قالبهای دوجانبه و چندجانبه موجب رونق اقتصاد دو ملت و تقویت امنیت منطقهای و بینالمللی میشود. ظرفیتهای اقتصادی و تجاری فراوان و مکمل دو کشور، در کنار قدرت و اثرگذاری هر یک از دو کشور ما در مناطق جغرافیایی خود، میتواند همگرایی بین مناطق را تقویت کند.»
رئیسی نظام مبتنی بر سلطه و استیلا را روشی شکستخورده در نظام بینالملل عنوان کرد و با بیان اینکه «مقاومت ملتها» چنین سیاستی را به شکست کشانده است، تصریح کرد: «تجربه نظامِ بینالمللی مبتنی بر استیلا و سلطه نشان میدهد برونداد آن چیزی جز جنگ و خشونت و ناامنی و تفرقه میان ملتها نبوده است. شکست سیاست لشکرکشی و اشغال و مجبور شدن امریکا به فرار از عراق و افغانستان، ناشی از یک مفهوم است؛ مقاومت ملتها. اندیشه مقاومت در خدمت استقلال کشورهاست. در دوران جدید، مفهوم مقاومت، نقش محوری در معادلات بازدارندگی ایفا میکند. الگوی موفق همکاری ایران و روسیه در سوریه نیز در ادامه مقاومتِ ملت و دولت سوریه، تضمینکننده استقلال کشورها و قوامبخش امنیت منطقهای بوده است. در این مسیر، از همکاری فدراسیون روسیه با راهبری هوشمندانه جناب آقای پوتین برخوردار بودهایم که جای قدردانی دارد و میتواند الگویی کارآمد، برای توسعه همکاریها در عرصههای مختلف قلمداد گردد.»
امریکا با تروریستها ائتلاف کرده است
ائتلاف شیطانی امریکا با تروریستها بخش دیگری از نطق رئیسجمهور کشورمان در دومای روسیه بود. رئیسی در این زمینه هم گفت: «ائتلافِ شیطانی امریکا با تروریستها، برای جهانیان به خصوص ملتهای غرب آسیا از سوریه تا افغانستان، چون روز، روشن است. اکنون برنامههای پیچیدهای برای اعزام تروریستهای تکفیری به مأموریتهای جدید از قفقاز تا آسیای مرکزی در جریان است. تجربه نشان داده است این اندیشه ناب اسلامی است که توان ممانعت از شکلگیری افراطگرایی و تروریسم تکفیری را دارد.» رئیسجمهور سپس درباره گسترش ناتو هم هشدار داد و گفت: «ناتو به دنبال نفوذ در حوزههای جغرافیایی مختلف، با پوششهای جدید است که منافع مشترک کشورهای مستقل را با تهدید مواجه میکند. ترویج حکومتهای غربگرا و مقابله با دموکراسیهای مستقل و مبتنی بر هویت و سنتهای ملی، بخشی از پروژههای ناتوی فرهنگی است که بیانگر ریاکاری موجود در این الگوی رفتاری در حالِ افول میباشد.»
رفع مشکل صادرات؛ اولویت دولت سیزدهم
رئیسجمهور همچنین در ادامه برنامههای سفر خود به مسکو شامگاه چهارشنبه در دیدار با جمعی از ایرانیان مقیم روسیه، اولویت اساسی اعضای دولت را رفع مشکلات صادرات دانست و اظهار داشت: «باید تولید و صادرات قابل پیشبینی باشد و صادرکنندگان و تولیدکنندگان بتوانند با پیشبینی در این حوزه فعالیت کنند. ریسکپذیری درست است، اما تا حدودی باید اقتصاد نیز قابل پیشبینی باشد تا فعالان این حوزه هم دچار خسارات نشوند. برخی از اقدامات برای اصلاح نظام اقتصادی در آغاز راه است که برخی از آنها خود را در بودجه ۱۴۰۱ نشان خواهد داد.» رئیسجمهور با اشاره به امکان ایجاد بستر مناسب برای کالاهای ایرانی در بازارهای روسیه اظهار داشت: رئیسجمهور روسیه هم گفت که سهم ایران در بازار این کشور حتماً میتواند ارتقا پیدا کند. رئیسجمهور با اشاره به افزایش سطح روابط با برخی کشورها در ماههای گذشته گفت: آمارها نشان میدهد به همت بازرگانان و تجار کشورمان و مسئولان، صادرات افزایش یافته است. همه ایرانیان در هر کجای جهان باید نگاهشان به رشد و پیشرفت ایران باشد و توان خود را برای این کار صرف کنند.
افراطگرایی به مسلمانان ضربه زد
دیدار با رئیس شورای مفتیان روسیه از دیگر برنامههای رئیسی در سفر به روسیه بود. رئیسجمهور در این دیدار با اشاره به روابط خوب ایران و روسیه گفت: «برای جمهوری اسلامی ایران ارتباط با مسلمانان روسیه اهمیت ویژهای دارد. از ویژگیهای کشور روسیه آن است که پیروان ادیان الهی و ابراهیمی در کنار هم با اعتقادات خود زندگی میکنند. آنچه امروز باید در کنار الحاد و بیدینی نگران آن بود، مسئله افراطگرایی است. افراطیگری و تکفیر بسیار به مسلمانان ضربه زد. عدهای به نام اسلام و لاالهالاالله به دین خدا خسارت وارد کردند و ما باید نسبت به جریان تکفیری حساس باشیم. مواضع ما و روسیه در سوریه علیه کفار نبود بلکه علیه عامل دست استکبار و رژیم صهیونیستی بود.»
«راویل عین الدین» رئیس شورای مفتیان روسیه نیز در این دیدار با اعلام خرسندی از سفر رئیسجمهور کشورمان به مسکو تصریح کرد: «ما میفهمیم ملاقات شما با رئیسجمهور روسیه چقدر مهم است و برای مسلمانان روسیه هم این دیدار بسیار بااهمیت است. نماز شما در کرملین بسیار نمادین و شاخص بود و از فنلاند برای من نوشتند که برکت به داخل کرملین آمد.»
ارسال نظرات