02 خرداد 1400 - 11:39
یادداشت

خسارات مالی و انسانی وارد شده بر رژیم صهیونیستی در 10 روز جنگ علیه غزه چقدر بوده است؟

اگر این رژیم وارد یک کارزار نظامی و یک رویارویی جامع با نیروهای مقاومت فلسطینی شود که به مدت یک ماه به طول انجامد، میزان خسارت‌ها در همه زمینه‌ها ۲ برابر می‌شود و ممکن است مبلغ آن به چندین میلیارد دلار برسد
کد خبر : 9154

پایگاه رهنما:

تداوم درگیری‌ها میان رژیم صهیونیستی و نیروهای مقاومت در نوار غزه برای دهمین روز متوالی، وضعیت ژیم صهیونیستی را در ابعاد مختلف امنیتی، سیاسی و افتصادی با بحران مواجه کرده است. بر خلاف تصورات اولیه نتانیاهو که قصد بهره‌برداری از دور جدید درگیری‌ها برای تداوم دوران زمامداری خود را داشت، اکنون حمله به نواز غزه، موجب تحمیل هزینه‌های سنگین انسانی، امنیتی بر این رژیم شده است.

استقرار وضعیت اضطراری در سرزمین‌های اشغالی

در دور جدید انتفاضه در سرزمین‌های اشغالی، ساکنان عرب حاضر در سرزمین‌های اشغالی که تعدادشان یک و نیم تا دو نیم میلیون نفر برآورد می‌شود دست به مبارزه و قیام برده‌اند به صورتی که اوضاع امنیتی در داخل سرزمین‌های 1948 به شدت متزلزل شده است. تاکنون 16 شهر در اراضی اشغالی درگیر ناامنی و آشوب داخلی شده و شرایط کاملا بحرانی است.

همچنین در بعد اقتصادی طی چند روز گذشته به صورت روزانه، اسرائیل متحمل ضرری به مبلغ چند صد میلیون دلار می‌شود که دلیل اصلی آن را می‌توان تعطیلی پالایشگاههای نفت، تعطیلی کارخانه‌های آب شیرین کن حیفا، تعلیق بسیاری از پروازها در فرودگاه بن گوریون و... اشاره کرد. اکنون اکثریت قاطع یهیودیان شهرک‌های صهیونیستی، در 10 روز گذشته در پناهگاهها به سر می‌برند و روند عادی زندگی برای آن‌ها مختل شده است.

در سطحی دیگر در دور جدید حملات نیروهای مقاومت به رژیم صهیونیستی، شاهد افزایش تلفات صوینست‌ها هستیم. هر چند سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی تعداد کشته شدگان 10 روز اول جنگ را 12 نفر در حملات موشکی مقاومت به شهرک‌های صهیونیست‌نشین اعلام می کنند، اما واقعیت امر این است که این آمار مبنای واقعی ندارد و شامل نظامیان این رژیم نیز نمی‌شود. هدف اصلی نتانیاهو در شرایط کنونی این است که با ارائه آمار غیرواقعی از تلفات انسانی موج انتقادات را نسبت به اشتباه استراتژیک خود در حمله به غزه، کاهش دهد و مانع از آشفتگی بیشتر شرایط داخلی شود.

تحمیل هزینه سنگین بر سامانه گنبد آهنین از اعتبار ساقط شده

یکی از مهم‌ترین محورهای دور جدید درگیری‌ها در سرزمین‌های اشغالی، در ارتباط با هزینه‌های نظامی تحمیل شده بر رژیم صهیونیستی برای مقابله با حملات موشکی و راکتی گروه‌های مقاومت است. در این زمینه در ابتدا توجه به دو نکته ضروری به نظر می‌رسد. نخست، رونمایی از موشک‌های پیشرفته با بُرد 250 کیلومتری و با توانایی هدف قراردادن مناطق شمالی رژیم صهیونیستی و دوم ناتوانی سامانه گنبد آهنین در مقابله با حملات موشکی است.

با پیشرفت‌های تکنولوژیکی گروه‌های مقاومت در امر ساخت موشک و تولید پهبادهای تهاجمی و نظارتی، اولاً سیستم‌های دفاعی اسرائیل آسیب‌پذیرتر از گذشته نشان داده اند و در نتیجه میزان موفقیت حملات مقاومت افزایش چشمگیری یافته است که این موضوع بر فرار سرمایه و شکلگیری تصویر ناامن از اراضی اشغالی برای سرمایه‌گذاران خارجی تأثیرات مستقیمی بر جای خواهد گذاشت. ثانیاً نکته مهمتر در بحث هزینه‌های اقتصادی جنگ مربوط به هزینه گزاف تحمیل شده بر صهیونیست‌ها برای مقابله با موشک‌های شلیک شده از نواز غزه و هزینه سنگین پشتیبانی از سامانه گنبد آهنین است.

در حال حاضر به ازای هر موشک شلیک شده توسط مقاومت فلسطین یک موشک اسرائیلی با هدف سرنگونی آن شلیک می‌شود که بنابر ارزیابی کارشناسان نظامی هر موشک 50 تا 100 هزار  دلار برای صهیونیست‌ها هزینه دارد. طی 10 روز سپر شده از درگیری‌ها در نوار غزه، روزانه چند صد موشک به سمت اراضی تحت اشغال صهیونیست‌ها شلیک می‌شود. برای نمونه در اطلاعیه ارتش اسرائیل، اشاره شده است که «حماس و جنبش جهاد اسلامی طی 7 روز اول درگیری‌ها، 3 هزار و 100 موشک از غزه به اسرائیل شلیک کردند. این امر نشان دهنده آن است که فقط در زمینه موشکی روزانه به طور میانگین مابین 10 تا 30 میلیون دلار هزینه بر تل‌آویو تحمیل می‌شود.

علاوه بر این تداوم کارایی سامانه گنبد آهنین و آمادگی آن برای دفاع موشکی از نظر پشتیبانی نیز هزینه‌ای سنگین را در بر دارد. در واقع، این سامانه نیازمند استفاده از باتری‌های گران قیمت و سنگین است که همین امر احتمالا در 10 روز گذشته هزینه‌ای چند صد میلیون دلاری را بر آن‌ها تحمیل کرده است. برای نمونه ارتش رژیم صهیونیستی در تجاوزات خود علیه غزه در سال 2014 از 9 باتری گنبد آهنین استفاده کرد که به معنی هزینه حدود یک میلیارد دلاری بود. در وضعیت کنونی نیز همین سناریو در حال تکرار است.

همچنین، بنابر آمار اعلام شده از سوی کارشناسان نظامی، هزینه فقط یک حمله توسط هواپیماهای رژیم اسرائیل به غزه ده‌ها هزار دلار برآورد شده است و تاکنون صدها حمله به غزه انجام شده است.

ضرر مالی هنگفت بخش تولید انرژی و حمل و نقل رژیم 

تداوم درگیری‌ها در نوار غزه در 10 روز گذشته با ضرر مالی هنگفت بخش تولید انرژی و حمل و نقل رژیم صهیونیستی نیز همراه بوده است. بنابر اعلام انجمن تولیدکنندگان رژیم صهیونیستی تنها در سه روز اول درگیری‌ها و به دنبال حملات موشکی از نوار غزه، اقتصاد این رژیم بیش از 160 میلیون دلار ضرر کرده است. بر اساس آمار اعلام شده از سوی سازمان مالیاتی وزارت کشور رژیم صهیونیستی تا به امروز  بیش از 4 هزار و ۵۰۰ ساختمان، آپارتمان و ماشین متعلق به صهیونیست‌ها آسیب دیده است و در صورت شلیک موشک به سرزمین‌های اشغالی ادامه یابد، خسارت‌های روزانه به اموال شهروندان صهیونیستی دو برابر خواهد شد. 

همچنین در بحث حمل و نقل نیز رژیم صهیونیستی ضررهای هنگفتی را متحمل شده است. امروزه در نتیجه تداوم بحران و درگیری ها، خطوط هوایی و پروازها به فرودگاهها رژیم صهیونیستی در وضعیت از تعلیق و تعطیلی قرار گرفته‌اند. برای نمونه در روزهای گذشته، خطوط هوایی یونایتد و دلتا لغو پروازهای خود را به شهرهای حاضر در مناطق اشغالی، تأیید و اعلام کردند.

اکنون وضعیت به گونه‌ای است که اداره حسابرسی عمومی وزارت دارایی رژیم صهیونیستی تخمین می‌زند که اگر این رژیم وارد یک کارزار نظامی و یک رویارویی جامع با نیروهای مقاومت فلسطینی شود که به مدت یک ماه به طول انجامد، میزان خسارت‌ها در همه زمینه‌ها ۲ برابر می‌شود و ممکن است مبلغ آن به چندین میلیارد دلار برسد.

در سطحی دیگر، گزارش‌ها حاکی از آن هستند که در نتیجه حملات موشکی نیروهای مقاومت،  رژیم صهیونیستی دستور تعطیلی و توقف فعالیت‌ بخش‌های تولیدی استخراج نفت و گاز را صادر کرده است. برای نمونه اخیرا، وزارت نیروی این رژیم طی ابلاغیه ای، دستور توقف فعالیت سکوی استخراج گازی رژیم صهیونیستی در دریای مدیترانه، موسوم به «تامار» را صادر کرد. این تصمیم در پی هراس از رسیدن موشک های مقاومت به سکوهای گازی اتخاذ شد چرا که در صورت اصابت موشک های مقاومت به سکوی گازی در زمانی که فعال نیست، خسارت ها به اندازه خواهد بود که امکان راه اندازی آن در کوتاه مدت وجود خواهد داشت اما اگر سکو فعال باشد و هدف موشک قرار گیرد انفجاری در رخ خواهد داد که به طور کامل از بین خواهد رفت. توقف فعالیت این سکو توقف صادرات گاز رژیم صهیونیستی را در بر خواهد داشت که موجب خواهد شد خسارت اقتصادی قابل توجهی به صهیونیست ها خواهد شد.

منبع: الوقت

ارسال نظرات