روزنامهها در لابهلای گزارشها و سرمقالهها، قسمتی از صفحات خود را به اخبار روزهای گذشته یا اخبار ویژه اختصاص می دهند که مشرق در ادامه به آنها اشاره میکند.
**********
مخالفت با FATF در «مجمع» بیشتر نشده باشد، کمتر نشده
در حالی که هیچ تغییری در رویکرد ضدایرانی گردانندگان FATF رخ نداده، نشریات زنجیرهای، در یک عملیات روانی هماهنگ ادعا کردند نظر مخالفان FATF در «مجمع تشخیص مصلحت نظام» تغییر کرده و احتمال تصویب دو لایحه مربوط به آن افزایش یافته است!
روزنامه سازندگی دیروز تیتر زد «احتمال تصویب FATF افزایش یافت». شرق نیز در تیتر اصلی خود مدعی شد «نظر مخالفان FATF در حال تغییر است». اعتماد تیتر «امید به مصلحتاندیشان / افزایش احتمال تصویب CFT و پالرمو تشدید شده»، با دیگر نشریات زنجیرهای همراهی کرد و آفتاب یزد تیتر زد «دفاع خوب تیم دولت از FATF».
سازندگی در گزارش القایی خود مینویسد: تکلیف دو لایحه باقی مانده FATF در صحن مجمع تشخیص مصلحت روشن خواهد شد و همین موضوع تلاش مخالفان این لوایح برای جلوگیری از تصویب آنها را افزایش داده است. ظاهراً دولت برای باز شدن گره تصویب لوایح، پیشنهاد تصویب مشروط آنها را مطرح کرده است.
این روزنامه با اشاره به انتقادها از ادعای «تصویب مشروط» لوایح مینویسد: این اظهارنظرها بیش از هر چیز نشان میدهد که راهحل دولت پاسخ داده و این لوایح در چند قدمی تایید قرار گرفتهاند و این مخالفان را نگران کرده است. تاکنون دست کم دو جلسه با حضور وزرای دولت در کمیسیون مشترک مجمع حاضر شده و درباره ضرورت تصویب این لوایح سخن گفتهاند. به عبارت دیگر، این روزنامه به سردبیری محمد قوچانی (همکار واعظی در دفتر رئیسجمهور)، آرزوی خود را جای خبر جا زده و تیتر «احتمال تصویب FATF افزایش یافت» را منتشر کرده است.روزنامه اعتماد نیز در ادامه همینانگارهسازی رسانهای نوشت: مجمع تشخیص مصلحت نظام تلاش کرده پس از ماهها سکوت و بیعملی، بدون اطلاعرسانی و در سکوت خبری، لوایح مربوط به FATF را در کمیسیونی متشکل از برخی اعضای کمیسیونهای «سیاسی و امنیتی»، «قضایی» و «اقتصادی» بررسی کرده و حالا نتیجه نهایی را برای اتخاذ تصمیم نهایی در شرایطی به صحن مجمع ارجاع داده که شنیدهها از افزایش احتمال تصویب این لوایح حکایت دارد!
اعتماد و آفتاب یزد و شرق همچنین به اظهارات سید محمد صدر عضو «مجمع» اشاره کردهاند که «احتمال» دارد پس از دفاعیات دولت، «تا حدودی در نظر مخالفان تردید ایجاد» شده است»! این به اصطلاح عملیات روانی گلدرشت در حالی اتفاق میافتد که از یک سو دست رسانههای زنجیرهای از ارائه کارنامه مثبت دولت به مردم یا پاسخگویی و توجیه سوءتدبیرهای فاحش در عرصه اقتصادی و دیپلماتیک (برجام) خالی است و بنابراین ناچارند برخی سوژههای فرعی را تبدیل به مسئله مهم کنند. ثانیاً نه تنها در رویکرد FATF نسبت به ایران- پس از 5 سال همکاری در قالب اجرای 39 بند از 41 بند اکشنپلن مدنظر FATF- تغییر مثبتی رخ نداد، بلکه سختگیریها بیشتر شد و حال آن که، اصل تحریمهای موجود به اعتبار عهدشکنی ادامهدار آمریکا در برجام اعمال میشود. به عبارت دیگر، برجام سندی است بر این ادعا که دیگر نباید سراغ وعدههای بیمحل غرب رفت، چه رسد به این که گردانندگان FATF حتی در حد «وعده» نیز، اشارهای به لغو تحریمها نمیکنند. با مجموعه این واقعیات، جای سؤال از مدعیان است که برای چه باید در نگاه کارشناسی مخالفان تصویب دو لایحه مربوط به FATF تغییری ایجاد شده باشد؟ و چرا موافق اندک شمار آن در مجمع، تبدیل به مخالف نشده باشند.
بن سلمان جنایت کرده اما آمریکا نمیتواند از عربستان دل بکند
روزنامه وابسته به حزب دموکرات آمریکا بر خلاف ظاهرسازیهای بایدن نوشت: عربستان سعودی دولتی نیست که «بایدن» به راحتی نادیدهاش بگیرد.
نیویورک تایمز در تحلیلی نوشت: بایدن به ارزشهای آمریکا پایبند میماند، اما در تعامل با عربستان، دست به عصا حرکت میکند. بایدن و دولتش آنقدر که دو موضوع اساسی «دموکراسی» و «حقوق بشر» برایشان در اولویت است، موضوع تعامل با دنیا بر مبنای حفظ منافع برایشان حائز اهمیت نیست. اما کشوری هم هست که بایدن در تعامل با او؛ «منافع استراتژیک» را بر اصول و ارزشهای بنیادین در اولویت قرار میدهد؛ عربستان سعودی.
طبق ارزیابی دستگاههای اطلاعاتی آمریکا، «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان آمر عملیات قتل خاشقچی است. آمریکا یک مقام سابق اطلاعاتی عربستان و یک نیروی سعودی عملیات سرّی را هم هدف تحریم قرار داد. اما هیچ مجازاتی علیه ولیعهد اعمال نشده است. در این غائله؛ دولت بایدن ترجیح داده است منافع استراتژیک فیمابین دو کشور را در اولویت قرار بدهد.
عربستان؛ شریک مهم آمریکا در منطقه است و مجازات ولیعهد او میتواند این شراکت را بر هم بزند. بایدن در تنبیه ولیعهد دست نگه داشت و ترجیح داد رابطه استراتژیک با پادشاهی کما فیالسابق حفظ بشود.
دولت بایدن؛ عربستان را اصولا یک «بازیگر بد»، و شاهزاده «محمد بن سلمان» را یک آدم تازه به دوران رسیده بیرحم و خشن میشناسد که توانسته مصون از مجازات دست به هر عمل مخرّبی بزند.
«ملک سلمان» پادشاه عربستان در سال ۲۰۱۵ به مقام پادشاهی رسید و از آن هنگام به این سو، شاهزاده «محمد» به برج بلند مراقبت و دیده بانی و حفاظت از پادشاهی تبدیل شد.
بنسلمان؛ فکری مبتکر و نوآور و ترقیخواه دارد. شاهزاده خوشفکر و جوان، ایدههای درخشانی برای پیشرفت شتابان عربستان به سمت قلههای ترقی و تعالی در سردارد(!). آمریکا هم بالطبع به سهم خود از اینهمه تحولات ترقیخواهانه در جامعه عربستان استقبال کرده. اما؛ ولیعهد در وادی سیاست، خشونتهایی را مرتکب شده است. کشتار غیرنظامیان در جنگ یمن که با بمبهای ساخت آمریکا انجام میگیرد، دستگیری روحانیون و فعالان سیاسی، به بند کشیدن سایر شاهزادگانی که مورد وثوق آمریکا بودند، همه و همه نمونه رفتارهای خشن ضد حقوق بشری ولیعهد هستند. ملک «سلمان»، ۸۵ سال دارد و بیمار است. پادشاه به این دلیل قدرت تام و مطلقه را به ولیعهد تفویض کرده، چون میترسید بعد از مرگش، یک جنگ قدرت بر سر جانشینی پادشاه میان شاهزادگان جوان در بگیرد. دولت آمریکا طبق گزارش منتشر شده ؛ عدهای از مسئولان سعودی دخیل در قتل خاشقچی را تحریم کرده است. حیرتآورترین یافته در این گزارش اطلاعاتی، این بوده است که شاهزاده «محمد» یک تیم سری تحت عنوان «نیروی مداخله سریع» تشکیل داده است تا همه مخالفان سیاسی را در داخل و خارج کشور بگردد و شناساییشان کند.
مشارکت متقابل آمریکا - عربستان یک تاریخچه ۷۶ ساله دارد. در سال ۱۹۴۵؛ «فرانکلین دی. روزولت» رئیسجمهور وقت آمریکا و «ملک عبدالعزیز» پادشاه وقت عربستان و پدربزرگ «محمد بن سلمان»، بنیان این مشارکت را ریختند. به حکم این مشارکت؛ عربستان نفت آمریکا را تامین می کرد و آمریکا هم در مقابل از سرزمین عربستان در مقابل تهدیدهای خارجی دفاع میکرد. دو کشور در حالی بنیانهای یک مشارکت با هم را ریختند که هیچگونه وجه اشتراکی با هم نداشتند. این منافع استراتژیک بود که دو کشور را به هم چسباند. ارزشهای دو کشور متمایز با هم است. آمریکا پایبند به اصل دمکراسی و حقوق بشر و صیانت از حقوق شهروندی است. اما عربستان سعودی یک «پادشاهی» است و بطور مطلق بیگانه با سیاست «مدارا» و «کثرتگرایی» است. در چند سال نخست سلطنت ملک سلمان؛ حداقل هفت سعودی که دولت آنها را به نوعی متهم میشناخت، در خارج از کشور ربوده و دستگیر شدند و به پادشاهی بازگردانده شدند. سرویس جاسوسی سعودی سالهاست که با آمریکا در عرصههای متفاوتی از جمله مبارزه با تروریسم و سایر موضوعات امنیتی از نزدیک کار میکند. اما خود عربستان دگراندیشان را میگیرد و میبندد.
«برنارد هایکل» استاد مطالعات خاور نزدیک در دانشگاه پرینستون اشاره میکند: «واقعیت این است که آمریکا، جایگزین ندارد». پیوند میان آمریکا و عربستان، یک مشارکت دیرینه چندین دههای است. نه عربستان و نه آمریکا؛ هیچکدامشان نمیتوانند بطور جدی به افق دیگری چشم بدوزند.
«اختیار نداشتیم» توجیه است رئیس جمهور اختیارات کافی دارد
رئیس شورای مرکزی کارگزاران با رد ادعای اختیار نداشتن رئیسجمهور گفت اگر رئیسجمهور صادق و کامل عمل کند، میتواند مشکلات را حل کند.
محسن هاشمی رئیس شورای شهر تهران در گفتوگو با خبرگزاری صدا و سیما درباره استقلال اصلاحطلبان از تعبیر «نامزد اجارهای» (برای روحانی) گفت: اصلاً موضوع استفاده از نامزد اجارهای، بحث انحرافی است ما متناسب با شرایطی که در آن قرار میگیریم تصمیم میگیریم و در آن شرایط؛ اگر به نامزدی دل بستیم، دیگر اسمش نامزد اجارهای نیست؛ نمیشود نامش را اجاره شده گذاشت، شرایطی برایش فراهم شده و بستری بوده که شما مجبور شدید بروید به سمت او و سعی کردید از حداقلهایتان استفاده کنید پس نباید نامش را نامزد اجارهای یا عاریهای گذاشت.
وی درباره ادعای ناکافی بودن اختیارات رئیسجمهور گفت: باید نگاه کنیم به رؤسای جمهوری که در گذشته بودند؛ ما به جز سه رئیس جمهوری که در ابتدا و قبل از تغییر قانون اساسی داشتیم یعنی آقای بنیصدر، شهید رجایی و مقام معظم رهبری، آنان در شرایطی در جایگاه رئیسجمهور قرار داشتند که قدرت زیادی نداشتند و باید نخستوزیر انتخاب میکردند؛ در نتیجه طبیعی بود که رئیسجمهور بگوید قدرتی ندارد و باید از نظر اجرایی از نخستوزیر سؤال شود. اما پس از آن که قانون اساسی تغییر کرد آیتالله هاشمی رفسنجانی نخستین رئیسجمهوری بود که قدرت را در اجرا به عهده گرفت و یگانه رئیسجمهوری هم بود که هیچ گاه نگفت که قدرتش کافی نیست؛ بقیه رؤسای جمهور اعم از آقایان خاتمی، احمدینژاد و روحانی؛ این موضوع را مطرح کردند.
محسن هاشمی افزود: علت اصلیاش شاید مسئله تفکیک قواست؛ همه رؤسای جمهور وقتی به موضوع وارد میشوند پس از مدتی میفهمند که اثرات قوای دیگر و حاکمیت در تصمیماتی که میگیرند بسیار بالاست؛ این به این معنی نیست که اختیارات ندارند بلکه با درهای بستهای مواجه میشوند که فکر میکنند این درهای بسته را اگر باز هم کنند نمیتوانند به آن ورود کنند و چنین حسی به آنان دست میدهد. به نظر من رئیسجمهور در آن اختیاراتی که دارد و بیشتر هم برای حل مشکلات اجرایی مردم است، اگر صادق و کامل عمل کند میتواند مشکلات را حل کند و قوای دیگر موقعی در کار رئیسجمهور دخالت میکنند که با چنین حسی مواجهاند که رئیسجمهور سیاسیتر شده است و میخواهد تصمیماتی را بر حاکمیت یا بر قوای دیگر تحمیل کند. (میتوانید مثال بزنید؟) نمیشود؛ میتوانم، ولی اجازه دهید مثال نزنم، به بعضیها برمیخورد. وی تصریح کرد: علت این است که دچار ناکامی میشوند؛ مخصوصاً وقتی کسی 8 سال رئیسجمهور باشد برخی عملکردهای مثبت دارد و برخی فعالیتهای منفی که اسم آن ناکامی است و وقتی بخواهند ناکامیهایشان را توجیه کنند بالاجبار یکی از مواردی که مطرح میکنند این است که اختیارات ندارند.
درخواست دوباره امریکا برای مذاکره با ایران
خبر اول اینکه، کمی پس از مخالفت مقامهای کشورمان با برگزاری نشست غیر رسمی ایران و 1+4 با حضور نماینده امریکا، وزارت خارجه این کشور اعلام کرد همچنان برای گفتوگو با ایران آماده است اما درباره چگونگی این مذاکره تعصب و جزماندیشی ندارد. «ند پرایس»، سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا گفت که کشورش همچنان آماده است تا از طریق تعامل در یک دیپلماسی معنیدار، دو کشور برای بازگشت متقابل به تعهداتشان در برجام گام بردارند. او گفت: «ما درباره فرم و چگونگی انجام این مذاکرات تعصبی نداریم.»این موضعگیری و درخواست برای مذاکره با ایران در حالی مطرح میشود که شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی این روزها در حال برگزاری نشستی با موضوع توقف اجرای پروتکل الحاقی از سوی ایران است. جایی که پیشنویس قطعنامهای از سوی امریکا هم بین اعضای شورای حکام توزیع شده است.در همین چارچوب «میخائیل اولیانوف»، نماینده روسیه در وین در صفحه توئیترش درباره برگزاری جلسه شورای حکام نوشت: «طرح اصلی جلسه فعلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی این است که آیا مباحثات بعدی منجر به بهبود وضعیت پیرامون برنامه هستهای ایران میشود یا آن را بدتر خواهد کرد. جواب این را طی دو روز خواهیم دانست. روسیه در هر صورت فعالانه و به نفع سناریوی اول در تلاش است».روسیه پیشتر مخالفت خودش را با چنین قطعنامهای اعلام و تأکید کرده بود که چنین اقدامی یک خطای محاسباتی نافرجام خواهد بود.
نماینده امریکا در سازمان ملل: با همتای ایرانی خود دیدار نکرده ام
خبر دیگر اینکه، «لیندا توماس گرینفیلد» نماینده دائم امریکا در سازمان ملل متحد در پاسخ به این سؤال که آیا با همتای ایرانی خود در نیویورک دیدار داشته است، گفت: هنوز با نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد دیدار نکردهام و دستورالعملی هم در این زمینه داده نشده است. به گزارش ایرنا، لیندا توماس گرینفیلد که ریاست دورهای شورای امنیت در ماه مارس را به عهده گرفته است، در نشست خبری خود، افزود: رئیس جمهوری بایدن به صراحت گفته است که ما بهدنبال فرصتی برای تشویق ایران به بازگشت کامل به تعهداتش هستیم. اگر ایرانیها آماده این کار شوند ما هم اقدام مشابهی انجام خواهیم داد.وی همچنین گفت تمایل داریم در نشستی که قرار است اتحادیه اروپا در این زمینه برگزار کند، حضور یابیم و امیدواریم ایران هم کار مشابهی داشته باشد.
تجمع هواداران استقلال
شماری از هواداران استقلال مقابل ساختمان این باشگاه حضور پیدا کردند. محمود فکری پیش از ظهر دیروز (سهشنبه) در باشگاه استقلال حضور یافت و با مدیران این باشگاه جلسه گذاشت؛ نشستی که به استعفای فکری از هدایت آبیپوشان منجر شد. این در حالی است که تعدادی از هواداران استقلال مقابل ساختمان باشگاه حاضر شدهاند و مأموران نیروی انتظامی هم به همین خاطر در اطراف محل باشگاه دیده میشوند.
انفجار یک تانکر حامل سوخت
فرمانده پلیس راه استان خوزستان از منفجر شدن یک دستگاه تانکر حامل سوخت در استان خوزستان پس از واژگون شدن خبر داد. سرهنگ رضا دولتشاهی اظهار داشت: یک دستگاه تانکر حامل سوخت از نوع نفتا ساعت ۲۰ دوشنبه شب در کیلومتر ۲۰ جاده اهواز- اندیمشک واژگون و سپس دچار انفجار و آتشسوزی شد. وی اضافه کرد: در این حادثه که در حوالی شهر الهایی رخ داده متاسفانه راننده تانکر نفتکش در آتش سوخته است.
کریم باقری کرونا دارد؟
مدیر رسانهای تیم فوتبال پرسپولیس درباره شایعه مطرحشده مبنی بر اینکه کریم باقری به دلیل ابتلا به ویروس کرونا در بازی پرسپولیس مقابل سایپا حضور نیافته است، اظهار داشت: این خبر به هیچوجه صحت ندارد و باقری به کرونا مبتلا نیست. علیرضا اشرف تصریح کرد: دلیل غیبت باقری در بازی با سایپا هم سرماخوردگی وی بوده است.
تکذیب تیراندازی پلیس گناوه
فرمانده انتظامی شهرستان گناوه گفت: در پی انتشار تصویری در فضای مجازی مبنی بر تیراندازی مامور پلیس به راننده خودروی شوتی؛ هیچگونه تیراندازی صورت نگرفته و این موضوع صحت ندارد. سرهنگ حسین احمدی افزود: گشت پلیس گناوه با دیدن یک دستگاه خودروی سواری پژو ۴۰۵ با پلاک مخدوش (گل مالی شده) برای اعمال قانون به راننده اخطار توقف میدهد، راننده خودرو به اخطار پلیس توجهی نمیکند و در ادامه مسیر به علت ناتوانی در کنترل خودرو و برخورد با میدان ورودی شهر گناوه واژگون میشود.
کشف آثار تاریخی در مرودشت
مسئول اداره میراثفرهنگی مرودشت فارس اعلام کرد: با پیگیریهای یگان حفاظت و همکاری دوستداران میراثفرهنگی از یک منطقه باستانی در کوههای کامفیروز این شهرستان، اشیایی تاریخی مربوط به دوران پیش از تاریخ کشف شد. بهمن مردانی عنوان کرد: شهرستان مرودشت بهدلیل قدمت تاریخی دارای محوطهها، تپهها و بناهای فراوان از دوران مختلف پیش از تاریخ تا دوران تاریخی و همچنین اسلامی است که در ارتفاعات و دشتهای باستانی قرار دارد.
انفصال مدیر سازمان آب خوزستان
در پی شکایت یک شرکت خصوصی از مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان، فرهاد ایزدجو به سه سال انفصال از خدمات دولتی محکوم شد. این حکم در شعبه ۲۴ دادگاه تجدیدنظر خوزستان بررسی و رای آن به صورت قطعی صادر شده است. برخی از نمایندگان مجلس دهم معتقد بودند پس از سیل ۹۸ باید از سازمان آب و برق تحقیق و تفحص صورت گیرد چرا که این سازمان توان کاهش خسارتهای سیل را داشت.
تعلیق دائمی برای اطلاعات غلط کرونایی
توئیتر اعلام کرد حساب کاربرانی را که به طور مکرر اطلاعات غلط درباره واکسن کووید ۱۹ منتشر میکنند، به طور دائمی معلق خواهد کرد. این سایت رسانه اجتماعی برنامهای را برای مطلع کردن بهتر کاربران درباره ادعاهای نادرست پیرامون واکسنهای کووید ۱۹ اعلام کرد که شامل برچسبزنی توئیتهای حاوی اطلاعات نادرست است. توئیتر برای شناسایی و برچسب زدن پستهای گمراهکننده درباره واکسنهای کووید ۱۹، از سیستم اتوماتیک و ناظران انسانی استفاده خواهد کرد.
سعید محمد کاندیدا میشود؟
تا همین دیروز گفته میشد که اگر سیدابراهیم رئیسی کاندیدای جریان اصولگرا باشد، اجماع قطعی است اما اینطور که معلوم است این هم خوشخیالی است. دلیلش نیز اخباری است که عصر دیروز در رسانهها و کانالهای تلگرامی درباره عزم کاندیداتوری سعید محمد بهرغم حضور رئیسی در انتخابات منتشر شد.
جهانگیری، هاشمی و ظریف پوششیاند!
محمدصادق کوشکی، تحلیلگر مسائل سیاسی گفت: «تردیدی وجود ندارد که آقایان جهانگیری، هاشمی و ظریف نامزدهای نهایی اصلاحطلبان نیستند و آنها از اردیبهشتماه نام نامزد اصلی خود را عنوان میکنند. نامزد اصلی اصلاحطلبان علی لاریجانی است و مطرحشدن جهانگیری، هاشمی و ظریف پوششی برای او است.»
کنایه به سیاست خارجی ایران
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره سیاست خارجی کشور گفت: باید به جای سراب 5+1 واقعیت 25+1 را دنبال میکردیم. محسن رضایی در توئیتر نوشت: اگر دیپلماسی رسمی ما با محور قرار دادن منافع ملی بر 15 کشور همسایه و 25 کشور دیگر منطقه متمرکز شده بود و به جای سراب1+5 واقعیت 1+25 را دنبال میکردیم امروز با به میدان آوردن فعالان بخش خصوصی کشورمان، بیاثر شدن تحریمهای ظالمانه را شاهد بودیم.
۵ هزار مدرسه با کمتر از ۵ دانشآموز
وزیر آموزش و پرورش گفت: مدرسه از پرتکرارترین بناهایی است که در کشور وجود دارد؛ بیش از پنجهزار مدرسه داریم که کمتر از پنج دانشآموز در این مکانها تحصیل میکنند.
هرگونه تجمع انتخاباتی ممنوع است
سخنگوی ستاد انتخابات کشور: قبل از رایگیری که مرحله ثبتنام است، اپلیکیشنی طراحی شده است که داوطلبان هم از طریق موبایل، هم کامپیوتر و هم دفاتر پیشخوان قابل استفاده و ثبتنام است. نکته دوم مکان شعبه است که این تعداد را از ۶۲ هزار به ۷۰هزار افزایش دادیم یعنی ۸ هزار شعبه اضافه کردیم که فضای باز و تهویه داشته باشند. بیش از ۲میلیون نفر در ایام انتخابات به کار گرفته میشوند که برای این تعداد، ماسک، دستکش و رعایت فاصله پیشبینی شده است.
حمله مسلحانه به خودروی سپاه
معاون امنیتی و انتظامی استانداری سیستان وبلوچستان گفت:گروهک تروریستی جیش الظلم به خودروی سپاه پاسداران در شهرستان سراوان حمله مسلحانه کرد. مرعشی افزود: این حمله مسلحانه عصر دیروز در منطقه کشتگان بخش بمپشت شهرستان سراوان رخ داده است. معاون امنیتی و انتظامی استانداری سیستانوبلوچستان اظهار کرد: این خودروی حامل نیروهای یگان مهندسی سپاه پاسداران بود.
ارسال نظرات