در ۲ ماه گذشته اوضاع نبرد در شمال و غرب لیبی دچار دگرگونی شده و نیروهای دولت وفاق ملی GNA با خارج شدن از لاک دفاعی قصد دارند تا نبرد در اطراف پایتخت این کشور طرابلس را برای همیشه پایان دهند.
بدین منظور نیروهای دولت وفاق تحت حمایت نظامی ارتش ترکیه دو هدف بزرگ را در برنامه عملیات خود دارند : پایگاه هوایی الوطیه در غرب و شهر تروهونه در جنوب شرقی طرابلس.
نبرد پایگاه الوطیه و پیشروی نیروهای وفاق
در طول هفته گذشته قوای GNA پس از شکست مذاکرات برای تخلیه پایگاه الوطیه از سوی نیروهای حفتر LNA و پایان مسالمت آمیز نبرد در غرب لیبی، فاز نهایی تهاجم خود به این نقطه راهبردی را آغاز کردند. با توجه به اینکه پایگاه الوطیه در شرایط شبه محاصره قرار داشته و فاصله بسیار زیادی تا شرق لیبی و پایگاههای هوایی ارتش ملی لیبی دارد امکان کمکرسانی زیادی به این نقطه وجود نداشته و دفاع از آن برای نیروهای وفادار به خلیفه حفتر بسیار دشوار است.
به هر ترتیب در فاز اولیه تهاجم، نیروهای دولت وفاق اگرچه در تصرف این پایگاه ناکام مانده و از اطراف آن عقب نشینی کردند اما با توجه به فاصله ۱۳ کیلومتری تا فرودگاه، تسلط آتش نسبی و شانس بالایی برای موفقیت در کنترل نهایی آن خواهند داشت و مسئله تنها زمان خواهد بود.
وحشت امارات از شکست ارتش حفتر و افزایش کمک نظامی
با توجه به دشمنی ذاتی مصر و امارات با جریان اخوان المسلمین، وحشت این دو کشور از قدرت گرفتن دولتی وابسته به این جریان در لیبی موجب شد تا علی رغم اینکه دولت فائز السراج تحت رسمیت سازمان ملل متحد است، این دو کشور کمک فراوانی به نیروهای ژنرال حفتر برای اشغال طرابلس انجام دهند.
اما با توجه به حمایت نظامی متقابل ترکیه و قطر از دولت وفاق این نبردها تا کنون بدون کسب هدف برای ارتش حفتر پیش میرود. هم اکنون اوضاع نبرد در لیبی به مرحله سرنوشتساز و حتی پایانی خود نزدیک میشود. همانگونه که گفته شد سقوط پایگاه الوطیه و شهر ترهونه به منزله پایان رویای تصرف طرابلس برای حفتر و دو کشور مصر و امارات خواهد بود. لذا طبیعی است که این دو کشور برای جلوگیری از رخ دادن این اتفاق دست به هر اقدامی بزنند.
ورود مجدد جنگندههای اماراتی پس از وقفه چندین ماهه
در طول ۲ سال گذشته جنگندههای Mirage۲۰۰۰ اماراتی و F۱۶ نیروی هوایی مصر حملات هوایی زیادی را در حمایت از قوای ژنرال حفتر انجام میدادند اما تقریبا از میانه ۲۰۱۹ تا کنون این حملات تقریبا متوقف شده بود. دلیل مشخص و قطعی برای این موضوع وجود ندارد اما احتمالا ورود سامانههای پدافندی ترکیه و حتی احتمال ورود نیروی هوایی این کشور و امتناع از درگیری هوایی میان دو طرف از دلایل اصلی این موضوع بوده است.
اما چند روز قبل خبری مبنی بر بمباران پایگاه نظامی در شهر مصراته توسط جنگندههای اماراتی منتشر شد. بلافاصله تصاویر ماهوارهای از استقرار حداقل ۶ فروند جنگنده میراژ۲۰۰۰ اماراتی در پایگاه هوایی "سیدی برانی" در غرب مصر منتشر شد.
به طور کلی پایگاههای اصلی عملیات ارتش امارات در شمال افریفا در سالهای گذشته بدین ترتیب بودهاند:
پایگاه هوایی تازه ساخت در کشور اریتره که همزمان برای عملیات در خاک یمن و لیبی مورد استفاده قرار میگرفت.
پایگاه هوایی Al-Khadim در شمال شرق لیبی و نزدیکی مرز مصر که محل عملیات پهپادهای Wing Loong و هواپیمای پشتیبانی نزدیک AT۸۰۲ بود.
پایگاه هوایی الجفره در مرکز لیبی که پس از حادثه تابستان سال گذشته و نابودی ۲ فروند هواپیمای ترابری ایلیوشین۷۶ اماراتی در این مقر توسط پهپادهای ارتش ترکیه، دیگر مورد استفاده نظامی قرار نگرفت.
آیا لیبی به صحنه نبرد تمام عیار قدرتهای خارجی تبدیل میشود ؟
تصور آغاز یک درگیری تمام عیار میان نیروی هوایی مصر و امارات با ترکیه در خاک لیبی اگرچه دور از انتظار است و دو طرف به مانند سالهای گذشته سعی میکنند از درگیری مستقیم اجتناب کنند اما با توجه به اینکه ترکیه نیز قول پایان جنگ در اطراف پایتخت و تضمین امنیت دولت وفاق ملی لیبی را داده است در صورتی که جنگندههای مصری و اماراتی مانع این هدف باشند بعید است که سکوت کرده و دست به اقدام متقابل نزند.
حضور توامان جنگندههای دو طرف بر فراز مناطق درگیری اما میتواند به کلی تمامی خویشتنداری و ضمانتهای دو طرفه را تنها در یک لحظه از میان بردارد.
به هر ترتیب وضعیت میدانی نبرد بر روی زمین در حال حاضر کاملا به سود قوای دولت وفاق است و پشتیبانی هوایی و بمباران عقبه نیروهای GNA توسط نیروی هوایی امارات شاید آخرین راهکار برای جلوگیری از پیروزی نیروهای دولت قانونی لیبی باشد.
ارسال نظرات