به نقل از روزنامه القدس العربی مجله «اکونومیست» در شماره اخیر خود گزارشی از تلاشهای عربستان برای خروج از جنگ یمن تحت عنوان «باتلاق سعودی» منتشر کرده است.
این مجله در خصوص اعلام آتشبس از سوی عربستان بهبهانه جلوگیری از شیوع کرونا نوشت: اینکه عربستان سعودی از خود شهامت و بزرگواری نشان دهد موضوع قابل باوری نیست؛ این کشور از پنج سال گذشته تاکنون طی یک جنگ ویرانگر همه زیرساختهای یمن را نابود کرده بیش از 100 هزار غیرنظامی را کشت. در 8 آوریل جاری ائتلاف جنگی عربستان اعلام کرد که بهمدت دو هفته در یمن آتشبس اعلام میکند. آتشبس ادعایی سعودیها بهبهانه کاهش رنجهای مردم یمن در سایه شیوع کرونا بود.
پس از گذشت دو روز از اعلام آتشبس سعودی که البته بلافاصله آن را نقض کرد٬ یمن بهعنوان فقیرترین کشور منطقه از مشاهده اولین مورد ابتلا به کرونا ویروس خبر داد. برخی میگویند که عربستان با این موضوع ارتباط دارد؛ چرا که این کشور در خلال سالهای گذشته بیمارستانها و منازل و مدارس یمن را عامدانه بمباران میکرد.
طبق گزارش این مجله انگیزه اصلی عربستان از اعلام آتشبس تغییر معادلات جنگ و از دست رفتن برگ برندههای سعودی بود. سعودیها با وجود حملات هوایی مکرر نتوانستند انصارالله را شکست دهند و از مقرشان در صنعا خارج کنند.
امارات متحده عربی بهعنوان همپیمان اصلی عربستان سال گذشته شروع به کاهش حضور خود در جنگ یمن کرد.
پس از آن عربستان حملات هوایی خود را نسبت به سال 2015 حدود 90 درصد کاهش داد. سعودیها در ماههای اخیر مذاکرات محرمانهای را با انصارالله آغاز کردند. پس از آن که امیدهای عربستان در خصوص بازگرداندن «عبدربه منصور هادی» رئیسجمهور فراری یمن به صنعا به نتیجه نرسید در زمان حاضر تصمیم گرفته است حملات موشکی خود را در یمن کاهش دهد.
«عبدالغنی الاریانی» تحلیلگر یمنی معتقد است که سعودیها میخواهند از جنگ یمن خارج شوند و بنابراین ویروس کرونا یک برگ سبز برای آنها شده است.
مجله اکونومیست در ادامه گزارش خود افزود: مداخله نظامی عربستان در یمن بهعنوان یک پروژه متکبرانه برای «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی آغاز شد؛ اما نیروهای انصارالله در برابر این پروژه ایستادگی کردند و بنسلمان در زمان حاضر به این جنگ بهعنوان یک باتلاق نگاه میکند.
مجله مذکور افزود: حملات موشکی انصارالله ضد تأسیسات نفتی عربستان شهرت و ثبات این کشور را زیر سؤال برد. عربستان نمیخواهد هیچ چیز تلاشهای آن را برای میزبانی اجلاس سران گروه 20 از بین ببرد، به همین دلیل محمد بن سلمان قصد دارد با همان روش که رژیم صهیونیستی حماس را در غزه محاصره کرده٬ انصارالله را محاصره کند.
اما جنبش انصارالله متوجه حجم ناامیدی ولیعهد سعودی از تحق اهدافش در یمن شده و بنابراین قصد دارد به یک معامله و توافق مناسب و مفید در این میان برسد. یمنیها در این زمینه طرح ویژه خود را برای صلح ارائه کرده از سعودیها خواستند در وهله اول محاصره هوایی و زمینی یمن را بشکنند و پس از آن غرامتهای این جنگ را به یمن بپردازند و همچنین دولت صنعا را بهعنوان دولت قانونی یمن بهرسمیت بشناسند.
در صورتی که عربستان با این شرایط یمنیها موافقت نکند٬ انصارالله وعده یک حمله گسترده در داخل عربستان را به آن داده است. تحلیلگران معتقدند که نیروهای انصارالله در حال برنامهریزی برای حمله به «نجران» هستند.
یمنیها در حال پیشروی به مناطق مرزی عمق عربستان هستند؛ آنها بر شهر «الجوف» مسلط شده و پیشرویهای قابلتوجهی در مناطق اطراف «مأرب» داشتهاند.
در این میان منصور هادی مجبور شده است برخی از نیروهای خود را برای مقابله با نیروهای تحت حمایت عربستان از شمال به جنوب منتقل کند و البته این مزدوران میترسند که عربستان نیروهای خود را از یمن خارج کند.
از این رو بسیاری از قبایل تصمیم گرفتهاند تا مانند قبایل الجوف وارد مذاکره با انصارالله شوند و به آنها اجازه ورود دهند. مهمتر از همه اینکه خطر ویروس کرونا در حال گسترش بوده و پنج سال جنگ یمن بخش قابلتوجهی از بیمارستانها و زیرساختهای بهداشتی این کشور را نابود کرده است.
ارسال نظرات