اقشاری از مردم در هر دو کشور لبنان و عراق، به دلیل مشکلات معیشتی و اعتراضات به مسائل اقتصادی و نحوه مقابله با مفاسد، به خیابانها آمده و در تظاهرات خود خواستار بهبود وضعیت معیشت و همچنین تقلیل فساد در کشور خود شدند
پایگاه رهنما:
اقشاری از مردم در هر دو کشور لبنان و عراق، به دلیل مشکلات معیشتی و اعتراضات به مسائل اقتصادی و نحوه مقابله با مفاسد، به خیابانها آمده و در تظاهرات خود خواستار بهبود وضعیت معیشت و همچنین تقلیل فساد در کشور خود شدند؛ ولی برخی رسانهها تلاش کردند این تظاهرات را به عنوان اعتراض برعلیه نفوذ ایران به تصویر بکشند. البته آنان که با شرایط منطقه آشنایی دارند به خوبی میدانند که چیزی به نام نفوذ ایران که توسط ایالاتمتحده و متحدین آن در منطقه مطرح میشود، صحت ندارد.
این تحلیل به برخی واقعیتهای فرهنگی و سیاسی موجود در فضای عمومی عراق و لبنان و از سویی به لزوم عبرتآموزی از وقایع اخیر این دو کشور میپردازد:
ریشه های رابطه فرهنگی ایران با سایر کشورهای منطقه غرب آسیا
ملتهای منطقه غرب آسیا به دلایل مختلف نوعی ارتباط فرهنگی باهم دارند. شاید اگر بخواهیم ریشههای این ارتباط فرهنگی میان ملتهای منطقه از جمله ایران، عراق، سوریه و لبنان را بهصورت خلاصه برشماریم، باید آن را حاصل صدها سال فرهنگ و تمدن مردم این منطقه بدانیم و اگر مثلاً شیعیان در عراق و یا لبنان احساس وابستگی به ایران داشته باشند و یا اهل تسنن احساس وابستگی به عربستان و یا ترکیه داشته باشند و یا ملیگرایان عرب منطقه احساس وابستگی به مصر داشته باشند، امر عجیبی نیست و این وابستگی را نمیتوان یکطرفه دانست. نکتهای که آمریکاییها بههیچوجه توان درک آن را ندارند.
مزیت مهم ایران نسبت به آمریکا و ایادی منطقهای آن
مشکل متحدین آمریکا مانند عربستان سعودی در منطقه این است که حتی میان اهل تسنن نتوانستهاند جایگاه و اعتباری برای خود نگاهدارند، چون رهبران آنها دور از مردم بوده و هستند. در مقابل، ایران اسلامی توانسته روی رابطه با ملتها سرمایهگذاری کند و طبیعتاً این ارتباط روزبهروز قویتر شده و خواهد شد. به همین دلیل است که وقتی برخی به کنسولگری ایران در بصره حمله میکنند، مشاهده میکنیم هزاران نفر از عشایر و مردم منطقه بصره جهت دلجویی از ایرانیها در مقر کنسولگری ایران حضور پیدا میکنند. شگردی که رسانههای وابسته به آمریکا و متحدین آن در منطقه استفاده میکنند این است که تعدادی افراد را اجیر کرده و درگیر و دار تظاهرات و اعتراضها، شعارهایی را برعلیه ایران مطرح میکنند و برخی خبرنگار وابسته به رسانههای آنها این تصاویر را ضبط کرده و مخابره میکنند و تلاش میکنند القا کنند که خطوط اصلی اعتراضات برعلیه ایران بوده است. شگردی که در فتنه ۸۸ و ۹۶ برخی عوامل وابسته به دشمن استکباری و مرتجعین سعودی آنها در ایران، با شعار «نه غزه، نه لبنان، جانم فدای ایران» انجام دادند و از همین گروه اندک سازماندهی شده، فیلم و عکس تهیه و از طریق شبکههای مجازی به بیبیسی، voa و... فرستاده شد تا ضمن تلاش برای تغییر نگاه مردم غزه و لبنان نسبت به ایران و تشکیک در حمایتهای جمهوری اسلامی از جریان مقاومت، بهنوعی موجب ایجاد کینه مردم ایران به ملتهای همسو با سیاستها و منافع جمهوری اسلامی شدند. اگر در جریان آشوبهای اخیر آبان ماه باز دست دشمن و عناصر میدانی آنها در اینترنت و فضای مجازی اعم از تلگرام، اینستاگرام و... باز بود، یقیناً برای تحریک افکار عمومی و آوردن مردم به خیابانها از همین شگرد سوخته که آن سالها در ایران و همچنین در چند ماه اخیر در عراق و لبنان علیه جمهوری اسلامی استفاده کردند، مجدداً استفاده میکردند.
واقعیتهای اقتصادی و ریشه های حقیقی اعتراضات را بپذیریم
مقصود، توجیه اوضاع اقتصادی بد و یا فساد در لبنان و یا عراق نیست؛ چراکه مسئله وضعیت اجتماعی و اقتصادی مردم عراق بههیچوجه درخور شأن فرهنگی و واقعیتهای منابع اقتصادی آنها نیست. این وضعیت برای جمهوری اسلامی ایران که بهنوعی درگیر مشکلات اقتصادی است و مردم نسبت به آن اعتراضهایی دارند، درسآموز است؛ اما نباید فراموش کرد به هر صورت شرایط منطقه و نفرت فکری، فرهنگی که مردم عراق و لبنان از ایالاتمتحده و متحدین آنها دارند، قطعاً در هر انتخاباتی که برگزار شود باز این متحدین ایران در آن کشورها هستند که پیروز انتخابات خواهند شد؛ لذا با توجه به اینکه ایرانیها به خوبی به شرایط سیاسی هر دو کشور عراق و لبنان، واقف هستند نیازی نمیبینند بخواهند در این کشورها دخالتی کنند، چون هدف اصلی آمریکا و متحدین آمریکا در عراق و لبنان این است که متحدین ایران را به خیابان بکشند و مردم را رو در روی آنها قرار دهند.
درسهایی که از ناآرامیهای عراق و لبنان باید گرفت.
اما در این رهگذر، درسها و عبرتهایی باید مورد توجه سیاستمداران داخلی و کشورهای متحد ایران همچون عراق و لبنان قرار گیرد که نتیجه این ملاحظات، کمتر شدن حاشیه خطر محور مقاومت و گرفتن فضای مدیریت اجتماعی و رسانهای از دست دشمن بهویژه آمریکا و ایادی سعودی آن خواهد بود:
۱. دشمن بیدار است: تحولات عراق، لبنان و آشوبهای آبان ماه در ایران نشان داد که دشمن را بههیچوجه نباید دستکم گرفت و از طراحی و اجرای توطئه و دسیسههای دشمنانه آن غافل شد.
۲. لزوم ارتقاء شبکه رصد و تحلیل محور مقاومت: شبکه اطلاعاتی محور مقاومت باید بهروزتر و دقیقتر اتفاقات و جریانات را رصد کنند و مورد تحلیل قرار دهند. چهبسا پیش از اینکه طرحی به مرحلهی اجرا برسد، بتوان از وجود آن با خبر شد و آنرا در نطفه خفه کرد و یا در آستانه اجرایی شدن طرحهای مخفی، باتدبیر و سرعت، در جلوگیری از تشکیل بحران، موفق عمل کرد. اگر تحولات این دو کشور را مسئولین بهویژه دستگاههای امنیتی بهدرستی رصد کرده بودند و یا نسبت به خبرهای هشدار گونه برخی مسئولین کشورهای همسایه همچون ترکیه در احتمال انتقال آشوبها از عراق و لبنان به ایران توجه کرده بودند، یقیناً این اتفاق با این حجم، عمق و گستره در آشوبهای اخیر در ایران رخ نمیداد.
۳. بهانههای فتنه و آشوب را از دست دشمنان باید گرفت: گاهی در به وجود آمدن بحرانهای اجتماعی و امنیتی، زمینه و بهانه را خود نیروهای اجرایی در بستر یک تصمیم و انجام یک عمل غلطی در کشورها ایجاد میکنند. طبعاً با پیشفرض قراردادن وجود و حضور دشمنان بیدار و مترصد دشمنی، بسیاری از تصمیمات اجرایی کشور که میتواند مایه و زمینه اعتراضات مدنی باشد را میتوان بهتر و حسابشدهتر مدیریت و اجرا کرد تا مورد سوءاستفاده دشمنان قرار نگیرد. در عراق و لبنان، شکاف درآمدی بین افراد جامعه و فساد و رانتخواری باعث آن آشوبها شد و در ایران هم علاوه بر اینکه مردم نسبت به کوچک شدن سفره خود اعتراض دارند، اجرای غلط و بدون تدبیر در سهمیهبندی بنزین و افزایش قیمت آن، زمینه این آشوبهای لجامگسیخته شد.
۴. تحولات باید مدیریت شود: هر صحنهای نیاز به مدیر دارد؛ لبنان با مدیریت بحرانی که دبیر کل حزبالله در پیشگرفته است، شرایط نسبتاً بهتری در مقایسه با عراق دارد. حزبالله و بهخصوص سید حسن نصرالله با برخوردار بودن از توان هدایت اجتماعی، افشاگری، روشنگری و ... نقش بسزایی در تحولات دارند؛ اما متأسفانه در عراق ما شاهد چنین مدیریتی نیستیم. نهاد مرجعیت و همچنین نهادهای اجتماعی و سیاسی و نهاد اجرایی و امنیتی در عراق نیاز به هوشیاری و ساماندهی و سازماندهی بیشتری دارد تا به وضعیت مطلوب موردنظر دست یابند. در ایران نیز اگر مدیریت هوشمندانه و جوانمردانه رهبر معظم انقلاب نبود، حتماً تاکنون درگیر آشوبهایی که به بهانه افزایش قیمت بنزین صورت گرفت، بودیم.
ارسال نظرات