شینزو آبه نخست وزیر ژاپن در حالی روز چهارشنبه به تهران می آید که بسیاری از رسانه های غربی و برخی همراستایان داخلی تلاش دارند اینگونه القا کنند که وی با پیام و هدف صلح و مذاکره آمریکا، به سمت ایران آمده است. طبیعتاً در شرایط فعلی، آنچه که نخست وزیر ژاپن برای ایران می آورد مشخص نیست ولی نگاهی به کارنامه این سیاست مدار ژاپنی نشان می دهد از مردی صحبت می کنیم که تلاش زیادی برای افزایش قدرت نظامی و تهاجمی کشورش انجام داده و بیش و پیش از آنکه به عنوان مرد مذاکره و صلح شناخته شود، طرفدار تفکرات ترامپیسم است.
به طور خلاصه باید اشاره کرد که وی در دو دوره در ژاپن نخست وزیر بوده که یکی از آن دو دوره از سال ۲۰۰۶ تا سال ۲۰۰۷ بوده و دوره دوم از دسامبر ۲۰۱۲ آغاز شده و تا به امروز ادامه دارد. وی در حال حاضر سومین نخست وزیر با دوره صدارت طولانی در تاریخ ژاپن محسوب می شود.در دوره خصوصاً دوم نخست وزیر آبه از سال ۲۰۱۲ تا به امروز ژاپن برنامه مسلح سازی بسیار شدید و گسترده ای را پیش گرفته است و تغییرات بسیار خاص و مشخصی را در چهره نظامی این کشور داده است.
برد موشکهای ژاپن افزایش کرد
از جمله علاقمندی ها و برنامه های آبه و یارانش، افزایش برد موشک های این کشور است به گونه ای که وزارت دفاع ژاپن در اوایل اردیبهشت ماه سال جاری اعلام کرده که این کشور پس از مدتها، بُرد موشکهای کروز خود را افزایش خواهد داد؛ خبری که ماهیت منحصراً دفاعی ارتش را مطابق با منشور صلح تعریف شده در قانون اساسی این کشور، به چالش میکشد. طبق گزارشها، قرار است بُرد موشک تیپ ۱۲ زمین به دریای ژاپن از ۱۰۰ به ۳۰۰ کیلومتر افزایش پیدا کند حال آنکه فاصله نزدیکترین پایگاه ژاپن با جزایر سنکاکو که بر سر آنها با چین مناقشه وجود دارد؛ ۲۰۰ کیلومتر ارزیابی میشود. بُرد موشک های کروز ضد کشتی هوا پرتاب ASM-3 نیز از ۲۰۰ به ۴۰۰ کیلومتر افزایش پیدا خواهد کرد.
موشک کروز ASM-3 ساخت ژاپن با رنگ سفید مشخص است
اگر چه این میزان برای هدف قرار دادن پایگاههای نظامی خارجی کافی نیست، اما میتواند مقدمهای برای اتخاذ چنین تصمیمی ارزیابی شود. این موشک های کروز معمولاً با یک سری ارتقاء در سیستم های نرم افزاری و جستجوگرهای مرحله پایانی می توانند به عنوان موشک های حمله به اهداف زمینی نیز مورد استفاده قرار بگیرند.
ژاپن بزرگترین کاربر اف ۳۵ بعد از آمریکا در جهان
ارتش ژاپن در حال حاضر با سفارش دادن ۱۴۷ فروند اف ۳۵ که ۴۲ فروند آنها از مدل بی با قابلیت عمود پرواز است و باقی مدل A هستند بعد از خود آمریکا بزرگترین کاربر این جنگنده در جهان به حساب می آید. در حال حاضر حدود ۱۲ فروند از این جنگنده در خدمت نیروی هوایی ژاپن از مدل A عملیاتی شده است. ژاپنی ها در سال ۲۰۱۲ اولین قرارداد قطعی را برای خرید جنگنده اف ۳۵ به امضاء رساندند. صنایع ژاپنی از جمله شرکت میتسوبیشی در ساخت بخشی از قطعات و مونتاژ تعدادی از این جنگنده ها نقش اساسی را ایفاء خواهند کرد. جنگنده های اف ۳۵ برای ژاپن در اصل برای جایگزین با هواپیماهای اف ۴ فانتوم خریداری شدند که سالهای طولانی است بخش زیادی از بار کاری نیروی هوایی ژاپن را بر عهده دارند.
بخش عمده از سفارش اخیر اف ۳۵ برای ژاپن در سفر اخیر ترامپ به این کشور نهایی شد. در این سفر رییس جمهور آمریکا اعلام کرد که قرارداد خرید ۱۰۵ فروند جنگنده اف ۳۵ بین این کشور و ژاپن نهایی شده است.
ناو هواپیمابر برای سرزمین آفتاب تابان
توسعه شدید نیروی دریایی چین در چند دهه اخیر از جمله ساخت ناوهای هواپیمابر توسط این کشور باعث شد تا مقامات ژاپنی به فکر افتاده و توسعه نیروهای مسلح از جمله نیروی دریایی خود را شدیداً افزایش دهند که البته در این راه، بحث ناوهای هواپیمابر و داشتن توان هوا دریای سنگین در شکل جنگنده همچنان یک مشکل بزرگ بر اساس توافقات قدیمی و اجباری برای ژاپنی ها بود. ژاپنی ها در سالهای اخیر دست به توسعه شناورهای بسیار بزرگی تحت کلاس " ناوشکن های بالگردبر" زدند که در حقیقت همان ناوهای بالگردبر یا به عبارتی دیگر می توان به آنها ناوهای هواپیمابر کوچک گفت.
ژاپنی ها در ابتدا با دو فروند ناو کلاس Hyūga به وزن نهایی تقریباً ۱۹ هزار تن و سپس دو فروند ناو کلاس Izumo با وزن نهایی ۲۷ هزار تن را ساختند که هر ۴ فروند از این دو کلاس نیز در حال حاضر در خدمت ژاپنی ها هستند. دو ناو کلاس Hyūga در سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۱ و دو ناو کلاس Izumo در سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۷ ساخته شدند.
ناو بالگرد بر Hyūga
در ابتدا ژاپنی ها بالگردهای ضد زیردریایی مثل مدل سی هاوک را بر روی این شناورها قرار دادند و اعلام کردند ماموریت اصلی این شناورها کنترل و فرماندهی ناوگروه ها و جنگ ضد زیردریایی خواهد بود اما در همان زمان بسیاری از کارشناسان دفاعی این احتمال را مطرح کردند که این دو کلاس از شناور، در حقیقت می توانند به عنوان ناو هواپیمابر با استفاده از هواپیماهای عمود پرواز به کار بروند اما مقامات ژاپنی دائماً این تحلیل را تکذیب می کردند.
ناو بالگرد بر Izumo
در زمان توسعه این ناوها، هنوز جنگنده F-35B به شکل کامل به بهره برداری نرسیده و شاید تنها گزینه در دسترس برای مجهز کردن این شناورها جنگنده های قدیمی تر عمود پرواز هریر بودند اما با گذشت زمان و جلو رفتن برنامه جنگنده اف ۳۵ مدل عمود پرواز آن یعنی F-35B که در اصل برای سپاه تفنگداران دریایی آمریکا و نیروی دریایی انگلیس توسعه پیدا کرده مراحل توسعه خود را پشت سر گذاشته و تقریباً می توان گفت به وضعیت عملیاتی رسیده است.
آنچه این ناوها برای فعال کردن و استفاده عملیاتی از اف ۳۵ بی نیاز دارند تنها یک سازه معروف به اسکی جامپ در جلوی شناور است که عمل پرواز را برای پرنده هایی در کلاس اف ۳۵ بی بسیار آسان کرده و از طرف دیگر عمل فرود نیز به صورت عمودی انجام می شود. سفارش ۴۲ فروندی ژاپن برای جنگنده های اف ۳۵ بی در حقیقت با نگاهی به همین ۴ شناور انجام شده است و این کشور را به نوعی صاحب توان هوادریای سنگینی در مقابل چینی ها خواهد کرد.کشور چین بارها به این روند ژاپن اعتراض کرده و آن را بازگشت این کشور به رفتارهای نظامی گرایانه قبل از شکست این کشور در جنگ جهانی دوم قلمداد می کند.
آبه به دنبال رهایی از اصل ۹ قانون اساسی ژاپن
چندین سال است که بحث ها در داخل و خارج ژاپن درباره تغییراتی در قانون اساسی این کشور داغ است. بحث اصلی در حوزه مسائل نظامی به اصل ۹ قانون اساسی ژاپن باز می گردد. این اصل این گونه می گوید: " به منظور تحقق صلح بینالمللی بر اساس عدالت و نظم، مردم ژاپن برای همیشه جنگ را به عنوان وسیلهای برای اعمال حاکمیت یک کشور و نیز تهدید یا استفاده از زور را به عنوان وسیله حلوفصل اختلافات بینالمللی مردود میشمارند. برای رسیدن به هدف فوق، نیروهای زمینی، دریایی، هوایی و نیز سایر امکانات بالقوه جنگی هرگز نگهداری نخواهند شد. حق نگهداشتن کشور در حالت جنگ به رسمیت شناخته نخواهد شد. "
ژاپن از سال ۱۹۵۴ میلادی به این طرف دارای نیروی نظامی به اسم نیروی دفاع از خود بوده امانخست وزیر این کشور به دنبال تغییر و از بین بردن این اصل تا سال ۲۰۲۰ با اصلاحاتی در قانون اساسی است.هدف از این اقدام، اصلاح و ایجاد تغییرات در مفاد قوانین مربوط به اعطای وجاحت قانونی به موجودیت نیروهای دفاع از خود ژاپن است. در همین ارتباط به موجب اصل ۹ قانون اساسی ژاپن که در سال ۱۹۴۷ به تصویب رسید حق استفاده از نیروهای مسلح از این کشور منع شده است.این در حالی است که ۲ ماده قانونی در این راستا در ارتباط با استقرار نیروهای دفاع از خود ژاپن در خارج از مرزهای این کشور در سال ۲۰۱۵ به تصویب رسیده است.
ژاپن در حال رکورد شکنی با بودجه دفاعی
رویارویی با چین و کره شمالی در منطقه شرق آسیا و البته خارج کردن ارتش ژاپن از لاک دفاعی و وارد کردن آن به فاز توان تهاجمی امری است که برای این کشور هزینه بر بوده است و البته دولت آبه در سالهای اخیر تقریباً به صورت یک نواخت در حال افزایش بودجه دفاعی این کشور بوده است. وی پس از به قدرت رسیدن در سال ۲۰۱۲ با تغییر روش دولت قبلی در بحث کاهش بودجه نظامی دقیقاً مسیر عکس را برگزیده و به سمت افزایش بودجه نظامی رفت. اعدادی که در ادامه می آید می تواند ذهنیتی به شما در این بخش بدهد:
بودجه دفاعی ژاپن در سال ۲۰۱۶ میلادی چیزی در حدود ۴۲ میلیارد دلار بوده است. این بودجه در آن زمان بالاترین بودجه دفاعی در تاریخ ژاپن مدرن به حساب می آمده است. افزایش بودجه ژاپنی ها به صورت کم اما مداوم ادامه داشته و برای سال ۲۰۱۹ میلادی به رقم ۴۷ میلیارد دلار رسیده است. این رقم هم تا به امروز در تاریخ مدرن ژاپن بی سابقه بوده است.
ژاپن به دنبال حضور موثر در فضا
آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن از سال ۲۰۰۳ میلادی کار خود را آغاز کرده است. در مدت تقریباً کوتاه که از عمر این سازمان گذشته است اقدامات بسیار مهمی در آن انجام شده و در عین حال ژاپن به دنبال کارهای بسیار مهمی نیز در آینده در بخش فضایی است. یکی از برنامه های مهم ژاپن که از سال ۲۰۱۸ در بخش فضایی عملیاتی شده است پرتاب ۴ ماهواره طی برنامه موسوم به QZSS است. این ۴ ماهواره خدمات مکان یابی با دقت بالا را شبیه به جی پی اس آمریکایی در منطقه حوالی خود ژاپن و آسیای جنوب شرقی ارائه می کند. برنامه ژاپن ارتقاء این سیستم تا سال ۲۰۲۳ و بی نیاز شدن کامل از جی پی اس آمریکایی است.
در سال ۲۰۱۸ میلادی دولت ژاپن برنامه راه جدید فضایی خود را اعلام کرد که بر اساس آن این کشور بودجه خود را در بخش فضایی افزایش داده و به دنبال تشکیل یک نیروی فضایی می رود که وظیفه اولیه آن رصد فضا از زمین است و در این رصد، ماهواره های دیگر کشورها، زباله های فضایی و اجرام آسمانی رصد خواهند شد. همچنین ژاپنی ها برنامه ای برای پرتاب سه ماهواره ارتباطی در باند ایکس به فضا دارند که ارتباطات امن و سریع را برای نیروهای مسلح این کشور فراهم می کند.
راکت ماهواره بر H-IIB ساخت ژاپن
نکته جالب دیگر درباره توان فضایی ژاپن این است که عمده ماهواره های این کشور با ماهواره برهای ساخت خود این کشور مثل سری H-IIB که به طور مشترک توسط شرکت میتسوبیشی و آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن طراحی و ساخته شده است به فضا ارسال می شود. این مسئله نشان دهنده توان کامل ژاپن در داشتن پتانسیل ها برای طراحی و ساخت انواع موشک های بالستیک را نیز نشان می دهد. این کشور هم توان علمی، صنعتی و مالی لازم برای تبدیل شدن به یک ابرقدرت موشکی را نیز دارد.
ارسال نظرات