30 بهمن 1397 - 12:03
چالش آمریکا و اروپا بر سر تعیین تکلیف اسرای داعشی

صادرات داعش؛ جبهه جدید تهدید ترامپ علیه اروپا

تهدید لفظی ترامپ نسبت به آزاد کردن داعشی‌های در اختیار خود در شرایطی صورت میگیرد که روابط واشنگتن- بروکسل در اثر اختلافات در موضوعات مختلف این روز‌ها سرد و بدور از همکاری‌های گذشته فراآتلانتیکی دنبال می‌شود. در این استا ترامپ که از وخیم‌تر شدن شرایط در حال فروپاشی اتحادیه اروپایی با گسترش موج راستگرایی در کشور‌های قاره سبز استقبال می‌کند.
کد خبر : 2341

پایگاه رهنما :

تنها ساعاتی پس از درخواست تهدیدآمیز ترامپ از کشور‌های اروپایی برای پذیرش اسرای داعشی در اختیار نیرو‌های کرد سوریه، این کشور‌ها در مواضعی تقریباً یکسان نسبت به این درخواست واکنش منفی نشان دادند.

داعش طی دو سال اخیر و عمدتاً پس از فتح موصل به عنوان پایتخت خلافت خودخوانده این گروه تروریستی در ژوئبه ۲۰۱۷ به واسطه فرمان جهاد مرجعیت شیعه عراق و همکاری گسترده کشور‌های ایران، عراق، سوریه و روسیه در این موضوع، یکی پس از دیگری سرزمین‌های تحت اشغال خود را از دست داد و در ماه‌های اخیر عناصر باقی مانده آن در مناطق بیابانی در مرز‌های عراق و سوریه در بوکمال و برخی دیگر از نقاط استان دیرالزور به صورت پراکنده حضور داشتند که اکنون و با پییشروی‌های نیرو‌های دموکراتیک سوریه و تنگتر شدن حلقه محاصره، بخشی از داعشی‌ها خود را تسلیم این نیرو‌ها کرده و اسارت درآمده‌اند. این در حالی است مخالفان دولت سوریه ۲۰ بهمن ماه جاری اعلام کردند که ائتلاف آمریکا و شبه نظامیان کُرد با عناصر باقی‌مانده داعش در شرق سوریه به توافق رسیده‌اند که این عناصر کرانه شرقی رود فرات را ترک کنند. به گفته این منابع، در منطقه‌ای که در آن فرماندهان و عناصر داعش حضور دارند، ۴۰ تُن طلا و ده‌ها میلیون دلار وجود دارد که در اختیار این گروه باقی مانده است از همه مناطقی گردآوری شده است که داعش قبلا آن را اشغال کرده بود.

به هر صورت در پی اسیر شدن داعشی‌ها چه با تسلیم و چه در پی توافق، روز گذشته دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در ۲ پیام توییتری پی‌در پی از انگلیس، فرانسه، آلمان و دیگر متحدان اروپاییِ خود خواسته بود فکری به حال ۸۰۰ تبعه داعشی که به دست نیرو‌های آمریکایی اسیر شده اند، بکنند چرا که در غیر این صورت آن‌ها را آزاد خواهد کرد!

ترامپ در توییت دیگری مدعی شد: آن‌ها را بگیرید و محاکمه کنید چرا که گزینه دیگر مبنی بر آزادی آن‌ها اصلاً خوب نیست.

لازم به یادآوری است که علاوه بر ستیزه‌جویان، شمار قابل توجهی از اعضای خانواده‌های داعش نیز اکنون در سرزمین‌های تحت کنترل نیرو‌های دموکراتیک سوریه به سر می‌برند؛ یعنی زنان و کودکانی که در نبرد‌ها شرکت نداشته‌اند. این داعشی‌ها عمدتا از کشور‌های تونس، مراکش، عربستان سعودی، ترکیه و روسیه همچنین فرانسه، بریتانیا، آلمان و بلژیک به سوریه رفته‌اند.

واکنش هراس‌آلود اروپا

کشور‌های اروپایی که تعدادی از اسرای داعشی دستگیر شده و خانواده‌های آن‌ها دارای تابعیت آن‌ها هستند عمدتاً به صراحت و یا غیرمستقیم با ادبیات دیپلماتیک خواستار تداوم ماندن آن‌ها در سوریه طی شرایط کنونی شدند. این در حالی است که کشور‌های غربی با بحرانی شدن شرایط امنیتی در پی عملیات‌های تروریستی عناصر داعشی بازگشته از سوریه و عراق طی سال‌های اخیر امیدوار بودند اتباعی که از این کشور‌ها جذب گروه‌های تروریستی شده و به سوریه و عراق عزیمت کرده بودند در جنگ کشته شوند. موضوعی که موجب نرم‌تر شدن مواضع کشور‌های اروپایی در قبال دمشق، پس از دشمنی سرسختانه اولیه با اسد و حمایت از تروریست‌ها شد.

لوران نونیز، وزیر مشاور در امور کشور فرانسه درباره اظهارات ترامپ گفت: تروریست‌های فرانسوی در بازداشت کرد‌های سوریه هستند و ما کاملاً اطمینان داریم که کرد‌ها می‌توانند همچنان این داعشی‌ها را در بازداشت نگه دارند.

در بلژیک نیز وزیر دادگستری این کشور خواهان یک راهکار اروپایی برای این مساله شد و گفت که باید با آرامش این مساله را بررسی کرد تا با خطرات امنیتی کمتری مواجه شویم.

حدود ۱۶۰ کودک و نوجوان متولد شده از پدر یا مادری بلژیکی در میان بازداشت شدگان داعشی حضور دارند. دولت بلژیک می‌گوید به بازگشت کودکان کمتر از ۱۰ سال در صورت اثبات این موضوع که پدر یا مادرشان بلژیکی بوده، کمک خواهد کرد و به وضعیت دیگر جهادی‌ها یا اعضای خانواده آن‌ها نیز مورد به مورد رسیدگی می‌شود.

دانمارک نیز همانند دیگر کشور‌های اروپایی با درخواست ترامپ برای استقبال از تروریست‌های با تابعیت اروپایی مخالفت کرد.

سخنگوی نخست‌وزیر دانمارک ضمن مخالفت با استقبال از داعشی‌ها گفت: کپنهاگ داعشی‌ها را بازپس نمی‌گیرد. ما داریم درباره خطرناک‌ترین افراد در جهان صحبت می‌کنیم پس نباید از این تروریست‌ها استقبال کنیم. اجرای تصمیم ترامپ برای خارج کردن نیرو‌های آمریکایی از سوریه هنوز زود است چراکه اوضاع این کشور همچنان بی‌ثبات است.

وزیر خارجه آلمان نیز گفت: اجرایی شدن درخواست رئیس جمهور آمریکا، مبنی بر بازگرداندن هشتصد نفر از (تروریست‌های وهابی صهیونیستی) داعش به اروپا بسیار سخت خواهد بود.

به گزارش خبرگزاری آلمان هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان دیروز یکشنبه در برنامه‌ای تلویزیونی با اعلام این مطلب افزود: بازگشت نیرو‌های داعش زمانی ممکن خواهد بود که مطمئن شویم این افراد فورا بازداشت و در دادگاه حاضر خواهند شد.

به گفته وی مقامات برای اجرایی شدن این کار به اطلاعات و تحقیقات جنایی نیاز دارند که تضمینی برای آن‌ها وجود ندارد و تا زمانی که وضع این است اجرا شدن درخواست ترامپ بسیار سخت خواهد بود.

انتقام گیری ترامپ از اروپا با ابزار داعش.

اما موضوع تهدید لفظی ترامپ نسبت به آزاد کردن داعشی‌های در اختیار خود در شرایطی صورت میگیرد که روابط واشنگتن- بروکسل در اثر اختلافات در موضوعات مختلف این روز‌ها سرد و بدور از همکاری‌های گذشته فراآتلانتیکی دنبال می‌شود. در این استا ترامپ که از وخیم‌تر شدن شرایط در حال فروپاشی اتحادیه اروپایی با گسترش موج راستگرایی در کشور‌های قاره سبز استقبال می‌کند اکنون چالش پذیرش داعشی را ابزار مناسبی در راستای فشار آوردن بر دولت‌های اروپایی و دمیدن در آتش راستگرایی در کشور‌های اتحادیه یافته است.
منبع: الوقت
برچسب ها: آمریکا اروپا داعش

ارسال نظرات