هر از گاهی مسائلی پیرامون خلیج فارس و جزایر سهگانه ایران مطرح میشود، گاهی این مسائل عکسالعملهای شدیدی را در داخل کشور و بین مسئولین پدید میآورد و گاهی، کنشها فقط محدود به چند پست در شبکههای اجتماعی میشود.
· اقدام تحریف آمیز ترامپ
البته این مسائل عموماً از سمت کشورهای حاشیه خلیج فارس مطرح میشود و گاهی کشورهای دیگر نیز با حضور در این کشورها در مجامع عمومی جزایر سهگانه را متعلق به امارات میدانند یا از اسم خلیج عربی استفاده میکنند، اما فرقی که اتفاق اخیر، با اتفاقات گذشته داشته است، این است که این بار نام خلیج عربی از جانب آمریکا مطرح شده است. از طرفی،آمریکا به طور عادی در مورد این مسائل وارد مناقشات نمیشده است، اما در دولت جدید ترامپ، نه تنها این اظهار نظر در مورد ایران شده است، بلکه اظهار نظرهای شدیدتری در مورد کشورهای متحد آمریکا مانند مکزیک، کانادا، پاناما و .... شده است. در حقیقت ترامپ جوری در این مدت رفتار کرده است که گویا امپراطور و مالک جهان است و نه تنها میتواند نامها را به اختیار خود تغییر دهد، بلکه میتواند بعضی از سرزمینها را به آمریکا الصاق کرده ( کانادا و گرینلند) یا برای آینده بعضی دیگر تصمیم بگیرد (غزه).
موضوع اخیر در مورد خلیج فارس نیز از همین جنس است. همانطور که گوگل مپ نقشه را تغییر داده و نام خلیج مکزیک را به نام خلیج آمریکا برگردانده است، تصمیم ترامپ در مورد خلیج فارس نیز همین است. اما این موضوعات، موضوعاتی ملی و مناقشه برانگیز است که در طول زمان، ملتها را نسبت به این اقدامات بدبین کرده و احساسات آنها را برانگیخته میکند. به طور کلی مردم یک کشور ، اگر کاملا هویت زدایی نشده باشند، نسبت به کشور و باورهای خود عرق داشته و مخصوصاً نسبت به تمامیت سرزمین خود حساس هستند. در مورد ایران و ایرانیان نیز به همین شکل است، گرچه کسانی بوده اند که این اقدام ترامپ را توجیه کرده اند، اما عموم افراد با این اقدام مخالفت کرده و صحبتهای ترامپ را خوش رقصی او برای اعراب دانستهاند. اعرابی که او آنها را گاو شیرده نامیده، و امید دارد که در دور جدید ریاست جمهوری خود بتواند پول کلان بیشتری از آنها به دست آورد.
· واکنشی از جنس اعتراض
البته این واکنشها در میان تمام گروهها وجود داشته است، شبکه بازنشرهای توئیتهای منتشر شده در این خصوص بهخوبی همین واقعیت را نشان میدهد که این اعتراض از سمت همه گرایشهای سیاسی انجام گرفته است. اعتراضی که در موضوعات سیاسی مشابه کمتر دیده میشود (برای نمونه واکنشها به استعفای محمد جواد ظریف و یا شبکه واکنشها به آغاز گفتوگوها میان ایران و آمریکا عکسالعمل عمومی و همگانی نداشته است).حتی کاربران سلطنتطلب، منافقین و سایر ضد انقلاب نیز از این وضعیت انتقاد کرده اند؛ با این تفاوت که ضمن انتقاد از اقدام ترامپ و دفاع از نام خلیج فارس، تلاش کردند تا مقصر این وضعیت را جمهوری اسلامی نشان دهند. واکنش و اعتراض کاربران اصلاحطلب و اصولگرا نیز در این میان، سهم خود را دارد. آنچه واضح است اینکه با وجود این که تفاسیر افراد در این موضع، مختلف است، اما همه آنها به این موضوع اعتراض کرده و سهم خود را در این میان داشتهاند.
· ارجاع به تاریخ
بعضی افراد نیز با بررسی های علمی و تاریخی، سعی کرده اند، مردم به گذشته و تاریخ ارجاع دهند، و با وجود اسناد و شواهد تاریخی ثابت کنند که این نام از گذشته بر روی این دریا وجود داشته است. حتی بعضی از شبکههای خارجی با استناد به این اسناد تاریخی، خلیج فارس را متعلق به فارس ها و ایرانی ها دانسته و گفته اند که بدون تعصب بر روی ملیت خود، صحبت های ترامپ را بی اساس می دانند.
با وجود تمام عکس العمل ها نسبت به ترامپ، هستند کسانی که همچنان به دفاع از عملکرد آمریکا میپردازند و آن را توجیه میکنند. گرچه این افراد عموماً افراد خارج از کشور هستند و سالهاست که دیگر ایرانی محسوب نمی شوند اما همین حرف ها می تواند ذهنیت جوانان و نوجوانان را در این زمینه شکل داده و مخدوش کند. در این میان نیز، رژیم صهیونیستی مانند همیشه نه به فکر ایرانیان است و نه اعراب و تنها به فکر ماهی گرفتن از این آب گلآلود است.این در حالی که بسیاری در خود کشورهای عربی، از نام خلیج فارس دفاع میکنند و آن را نامی تاریخی میدانند و نام خلیج عربی را نامی جعلی میدانند. در هر صورت ورود ترامپ به این مسئله، نه تنها باعث نشده است که مردم روی خوشی به ترامپ نشان دهند، بلکه مانند همیشه باعث وحدت و انسجام آنها حول محور خلیج فارس شده است.
· هدف ترامپ چیست؟
این عکسالعملها البته ظاهراً بیشتر از آنکه خود ترامپ را هدف قرار دهد، کشورهای عربی و اختلافات دیرینهی عرب و فارس را هدف قرار داده است. شاید بتوان گفت که یکی از اهداف ترامپ از طرح این مسائل در میانهی مذاکرات و سفر به غرب آسیا نیز، همین دامن زدن به اختلافات و سنجش عکسالعمل مردم ایران است.
در هر صورت باید دانست که تکرار این مسئله که در طول زمانهای مختلف اتفاق افتاده است، هر بار میتواند شدت و کمیت عکسالعمل ها را کم کند. ضمن این که اکثر مردم مطالعهای در مورد تاریخ استعمار ندارند و نمیدانند که آمریکا و انگلیس خود این مسائل را در این منطقه به وجود آورده و حال نیز نگاهی استعماری دارند. نویسند: عقیله شهرستانی
ارسال نظرات