درحالی که حملات هوایی ایالات متحده به مناطق مختلف یمن و بمبارانهای پرشمار هفتههای اخیر- با بیش از ۳۵۰ حمله- در رسیدن به اهداف خود ناکام بوده است، برخی منابع خبری از احتمال تغییر استراتژی کاخ سفید به سمت یک عملیات نظامی زمینی خبر میدهند.
شبکه بلومبرگ به نقل از منابع آگاه اعلام کرد که نیروهای یمنی مخالف انصارالله در حال گفتگو با آمریکا و متحدان عرب حوزه خلیج فارس درباره یک عملیات احتمالی زمینی برای بیرون راندن این جنبش از سواحل دریای سرخ هستند.
روزنامه وال استریت ژورنال هم گزارش داد که عناصر یمنی وابسته به امارات خود را برای یک حمله زمینی گسترده علیه نیروهای انصارالله آماده میکنند. بر اساس این گزارش، حمله مذکور در سایه حملات هوایی اخیر آمریکا علیه یمن صورت میگیرد. وال استریت ژورنال اضافه کرد که مهرههای امارات در یمن قصد دارند کنترل مناطق راهبردی در ساحل غربی به ویژه بندر الحدیده را به دست بگیرند تا بدین وسیله به زعم خود شریان اقتصادی مهم جنبش انصارالله را قطع کنند.
درباره اینکه این حمله زمینی چگونه انجام خواهد شد اطلاعات رسمی و دقیقی در دست نیست و برخی منابع احتمالاتی را در این زمینه مطرح کردهاند. گفته میشود که آمریکا قصد دارد در این عملیات از کهنه سربازان بازنشسته ارتش که سابقه ماموریتهای جنگی را داشتند استفاده کند و آنها را به جنوب یمن اعزام خواهد کرد تا بتوانند قبایل یمنی مخالف انصارالله را آموزش داده و برای حمله زمینی تجهیز کنند.
یکی از گزینهها نیز عملیات گسترده توسط نیروهای نظامی آمریکا است. بر اساس گزارشها، این عملیات در ابتدا با حملات گسترده هوایی آمریکا انجام میشود و جنگندهها خطوط درگیری به ویژه در غرب و جنوب مارب، صحرای الجوف و جنوب الحدیده را بمباران میکنند. هدف اصلی این حملات تضعیف خط دفاعی انصارالله در این جبههها عنوان شده است تا نیروهای دولت مستعفی بتوانند بدون مقاومت خاصی در این محورها پیشروی کنند.
چالشهای آمریکا در حمله زمینی
اگرچه آمریکا توان و تسلیحات حمله زمینی به یمن را با کمک برخی متحدانش دارد اما یمن نشان داده که برای هر قدرت خارجی لقمه گلوگیری است که به راحتی نمیتوان آنرا بلعید.
انصارالله به عنوان یک گروه شبهنظامی با تجربه در جنگهای شهری، توانایی بالایی در مقاومت در برابر نیروهای خارجی دارد. تاریخ نشان داده است که این گروه قادر به سازماندهی و اجرای عملیاتهای پیچیده نظامی است که میتواند برای نیروهای آمریکایی چالشبرانگیز باشد.
تجربه یک دهه جنگ در برابر ائتلاف سعودی-اماراتی تا بن دندان مسلح ثابت کرد که یمنیها قادرند دشمن را زمینگیر کرده و تلفات سنگینی را به آن وارد کنند. انصارالله الآن با جنبش زمان حمله ائتلاف سعودی بسیار متفاوت است و این جنبش دستاوردهای زیادی در عرصه تسلیحاتی در حوزههای زمینی، هوایی و دریایی کسب کرده و نه تنها توانسته کنترل بخشهای وسیعی از یمن را در اختیار بگیرد بلکه با استفاده از تسلیحات پیشرفته و استراتژی جنگی نامتقارن، به یک ارتش قدرتمند تبدیل شده است.
از طرفی، توسل به کهنه سربازان ارتش نیز نمیتواند آمریکا را به اهدافش رهنمون سازد. چرا که در ائتلاف سعودی نیز نظامیان زبده آمریکایی حمایت اطلاعاتی، لجستیکی انجام میدادند ولی در عمل پس از سالها نتوانستند انصارالله را شکست دهند و این بار هم تجربه قبلی برای متجاوزان تکرار خواهد شد.
علاوهبراین، عملیات گسترده هم برای دستاوردسازی در یمن راه به جایی نخواهد برد. مقامات عربستان سعودی که آمریکا به عنوان یکی از کشورهای مشارکت کننده در حمله زمینی روی آن حساب باز کرده بود، به آمریکاییها اطلاع داده به دلیل وجود تهدیدات انصارالله و عواقب سنگین حملات آنها در این عملیات مشارکت نخواهند کرد. بنابراین احتمال حضور مسلحین حزب اصلاح و نیروهای الدرع الوطن و جناحهای تابع سعودی در عملیات زمینی علیه مواضع انصارالله ضعیف است. بنابراین، تنها امارات باقی میماند که آنهم به صورت غیرمستقیم میتواند به آمریکا کمک کند.
از سوی دیگر، یمن دارای زمینهای کوهستانی و مناطق شهری متراکم است که عملیات نظامی را دشوار میکند و در گذشته هم هیچ متجاوزی نتوانسته یمن را اشغال کند.
همچنین، هر گونه حمله زمینی سبب میشود تا مردم یمن به سمت اتحاد و همکاری با انصارالله بروند و این برخلاف خواست آمریکا و ائتلاف عربی است که در سالهای اخیر میلیاردها دلار هزینه کردند تا بین انصارالله و یمنیها شکاف ایجاد کند ولی موفقیتی کسب نکردند.
علاوهبراین، هرگونه عملیات زمینی احتمالاً با تلفات انسانی بالا برای نیروهای آمریکایی و غیرنظامیان یمنی همراه خواهد بود که میتواند به انتقادات داخلی و بینالمللی منجر شود.
مسئله دیگر این است که هرگونه مداخله نظامی از سوی آمریکا ممکن است منجر به بیثباتی بیشتر در یمن شود که این امر میتواند فضای مناسبی برای رشد و فعالیت گروههای تروریستی مانند القاعده فراهم کند. القاعده که در یک دهه اخیر بارها از سوی واشیگتن مورد هدف قرار گرفته است، مترصد فرصتی برای ضربه زدن به منافع و نیروهای آمریکایی میگردد و نبرد زمینی میتواند این بستر را برای عناصر القاعده فراهم کند که انتقام بگیرند.
هزینه نبرد زمینی در یمن برای آمریکا نیز سرسام آور خواهد بود. تنها عملیات هوایی یک ماه اخیر به یمن، بیش از یک میلیارد دلار هزینه روی دست واشینگتن گذاشته است و بدون شک ورود با ورود به جنگ زمینی، ابعاد مالی این قضیه افزایش خواهد یافت و این برای دولت ترامپ که دنبال تزریق درآمدهای بیشتر به اقتصاد آمریکا است گران تمام خواهد شد.
دورنمای تاریک در انتظار متجاوزان به یمن
به رغم تلاش برای ورود به جنگ زمینی اما برخی کارشناسان معتقدند که واشنگتن فعلا روی گزینه حمله زمینی متمرکز نیست.
غبریال صوما، استاد حقوق بینالملل و مشاور دونالد ترامپ در گفتگو با سایت المشاهد، گفت که دولت آمریکا تحولات میدانی را به دقت زیر نظر دارد و ممکن است وضعیت را در صورت تشدید تهدیدات دوباره ارزیابی کند، اما در حال حاضر هیچ نیتی برای گسترش عملیات به مداخله زمینی مستقیم وجود ندارد.
ایهاب عباس، متخصص در امور آمریکا و روابط بینالملل هم میگوید که صحبت درباره یک عملیات زمینی هنوز در حد حدس و گمان است و تاکنون هیچ تصمیمی از سوی ترامپ یا فرماندهان نظامی آمریکا درباره آغاز عملیاتهای زمینی در یمن وجود ندارد.
رهبران صنعا بارها گفتهاند که عملیات آنها در دریای سرخ در دفاع از مردم غزه است و اگر ماشین کشتار صهیونیستها متوقف شود آنها نیز حملات خود در دریای سرخ را متوقف میکنند. بنابراین، اگر آمریکا دنبال ثبات و آرامش در دریای سرخ و امنیت سرزمینهای اشغالی است کوتاهترین مسیر جلوگیری از تداوم نسل کشی فلسطینیان است و اگر افسار رژیم سرکش صهیونیستی را بکشد، غرب آسیا دوباره به آرامش خواهد رسید.
حمله زمینی احتمالی آمریکا به یمن به دلیل تجارب ناموفق گذشته و قدرت روز افزون انصارالله، با شکست مواجه خواهد شد و این حمله نه تنها ممکن است به اهداف خود نرسد بلکه میتواند اوضاع را پیچیدهتر کند.
ارسال نظرات