«حتی کسانی که سلیمانی را دوست ندارند، او را فردی باهوش میدانند؛ بسیاری از مقامات آمریکا که این چندساله را صرف متوقف کردن کار افراد وفادار به سلیمانی کردهاند، میگویند مایل هستند او را ببینند و معتقدند که مبهوت کارهای او شدهاند. ژنرال سلیمانی برای غربیها شبحی مرموز است که سایهوار در کمین دشمنان مینشیند و ناگهان چون صاعقه فرود میآید.» این تعابیر از روزنامه غربی گاردین در قبال دشمن آنان یعنی سردار سلیمانی نوشته شده است و دهها نمونه از این گزاره ها که حاکی از اعتراف به محبوبیت سردار سلیمانی در نزد انسانهای فطرتجو مخصوصا شهروندان ایرانی دارد. راز این محبوبیت چیست؟
راز محبوبیت از تحلیل گفتار مقام معظم رهبری(مدظله العالی)
راز محبوبیت سردار سرافراز حاج قاسم سلیمانی نیز در اخلاص اوست. رهبر انقلاب اسلامی بارها و بارها، او را با صفت «اخلاص» معرفی کردهاند. به عنوان نمونه در دیدار با خانواده سردار فرمودند: «میبینید مردم چه کار دارند میکنند برای حاج قاسم؛ این برای شما تسلّی است... بدانید که مردم قدر پدر شما را دانستند و این ناشی از اخلاص است؛ این اخلاص است. اگر اخلاص نباشد، این جور دل های مردم متوجّه نمیشود؛ دل ها دست خدا است؛ این که دل ها این جور همه متوجّه میشوند، نشاندهنده این است که یک اخلاص بزرگی در آن مرد وجود داشت.» این نکته را باید توجه داشت که مفهوم اخلاص را با تعابیر مختلفی میتوان بیان کرد. اخلاص یعنی «خالص کردن و ناب کردن نیّت. به دنبال ناب کردن نیت هم خالص کردن و ناب شدن عمل میآید.» یعنی «رعایت کردن وظیفه خدایی و دخالت ندادن منافع شخصی و گروهی و انگیزههای مادّی در کار». یعنی «ما تکلیف را بشناسیم و برای خاطر تکلیفمان کار را انجام بدهیم؛ ملاحظات دیگر را مخلوط نکنیم.» همچنین در ادبیات امروزی از «اخلاص» تعبیر میکنیم به «گمنام» بودن. «یعنی دنبال نام و نشان نبودن.» حتی ایشان در نمازی که بر پیکر مطهر سردار سلیمانی اقامه فرمودند، عبارت ویژهای در نماز به کار بردند و به اخلاص سردار اشاره کردند: «اللهُم اِنَّکَ تَوَفَّیتَهُم مُتَلَطِّخِینَ بِدِمائِهِم فِی سَبیلِ رِضاکَ، مُستَشهَدینَ بَینَ اَیدیهِم، مُخلِصینَ فِی ذلکَ لِوَجهِکَ الکَریمِ» (خداوندا! تو آنان را در حالی قبض روح کردی که در راه خشنودیات، به خون غلتیده بودند و در برابر یکدیگر به شهادت رسیدند. آنان انسان هایی بودند که در مسیر شهادت، خود را برای ذات بزرگوارت خالص گردانیده بودند.) نقطه محوری و کانون مفهوم اخلاص، «خدا» است. به عبارت بهتر در مفهوم اخلاص، «خدا» نهفته است. زیرا «ممکن است یکی عاشق کسی باشد؛ خالص و مخلص برای او حرکتی را انجام دهد. یا عاشق میهنِ خود باشد؛ خالص و مخلص برای میهنش حرکتی را انجام دهد. اینها ماندگار نیست و تا وقتی است که این هیجان و احساس در او باشد. به مجرّد اینکه احساس او یک ذرّه سرد شد، چشمش باز میشود و به خود میگوید که آیا من بروم بمیرم تا فلان کس بخورد گردنش کلفت شود؟! اما اگر برای خدا باشد، اینطور نیست.» ویژگی سردار رشید اسلام، حاج قاسم سلیمانی این بود که سرباز «اسلام» بود نه صرفاً سرباز «وطن». و اگر خدمتی هم به وطن دارد، برای اسلام و خدا است. بنابراین «هرجا که مجاهدت خالصانه و مخلصانه باشد، نتیجهاش درخشش و تلألؤ خواهد بود. منتها مجاهدت خالصانه و مخلصانه، ممکن است برای خدا انجام گیرد، ممکن هم هست برای غیرِ خدا انجام گیرد. اگر برای خدا انجام گرفت، همیشگی، ماندگار و زایل ناشدنی است؛ اما اگر برای غیرِ خدا انجام گرفت، ماندگار نیست.»
راز محبوبیت به روایت همرزمها
روایت از دیگری مخصوصا از سردار سلیمانی روایتی سخت است؛ از منظر نزدیکان و همرزم های ایشان دلیل محبوبیت ایشان در سه سطح دسته بندی میشود که عبارتند از:
اول) خدامحوری در زندگی: تلاش اصلی ایشان در راستای عمل صالح و کسب رضایت الهی بود. ترس از خدا، امید به فضل و کرم الهی، توکل به خدا(در هر تصمیم و اقدام) در همه لحظات زندگی ایشان به وضوح مشاهده میشد و نتیجه آن ثبات قدم در یاری دین خدا با تمام وجود، نهراسیدن از دشمن و جلب نصرت و امداد الهی در مشکلات، تنگناها و سختیها بود، شکرگزاری در خوشیها و ناخوشیها که حکایت از خداباوری، خدامحوری و خداناظری ایشان دارد از دیگر ویژگیهای بارز شخصیت ایشان بود.
دوم) آخرت گرایی: یاد مرگ و قیامت بودن و آرزوی شهادت داشتن، همچنین لحظه شماری برای پیوستن به دوستان و یاران شهید همراه با یک آرامش و طمانینه قلبی به واسطه یقین این شهید والامقام به آخرت بود که همواره در اعتقاد، گفتار و رفتار ایشان مشهود بود. در صحنههای عملیاتی وقتی خبر شهادت رزمندهای به ایشان داده میشد بسیار متاثر شد و به حال آنها غبطه میخورد.
سوم) ولایت مداری و حرکت با امام : این ویژگی در ایشان به جهت عمل به حدیث شریف «اعینونی بورع و اجتهاد و سداد» یعنی یاری کردن ائمه اطهار (علیهم السلام) با پارسایی و پاکدامنی و درستکاری، اظهار ارادت و توسل به اهل البیت(علیهم السلام) همچنین اطاعت محض از فرامین حضرت امام(قدس سره الشریف) و رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) به عنوان ولی فقیه و نایب امام زمان (عج) کاملا مشهود و عیان بود. به همین جهت نیروهای تحت امر ایشان، تمام قد در خدمت او بودند، نه اینکه از او اطاعت محض داشتند بلکه به او عشق میورزیدند.1
انقلابی بود نه جناحی
واکاوی رفتار شهید سیلمانی نشان می دهد که ایشان هیچگاه وابسته به جریانهای سیاسی کشور رفتار نکردند و رفتار مبتنی بر الگوی رفتار انقلابی را مدنظر قرار دادند. به همین دلیل سردار سلیمانی در وصیت نامه خود خواهان اجماع دو جریان سیاسی کشور بر اصول اساسی جمهوری اسلامی ایران هستند و در همین راستا نوشتند:« نکتهای کوتاه خطاب به سیاسیون کشور دارم: چه آنهایی [که] اصلاحطلب خود را مینامند و چه آنهایی که اصولگرا. آنچه پیوسته در رنج بودم اینکه عموماً ما در دو مقطع، خدا و قرآن و ارزشها را فراموش میکنیم، بلکه فدا می کنیم. عزیزان، هر رقابتی با هم میکنید و هر جدلی با هم دارید، اما اگر عمل شما و کلام شما یا مناظرههایتان بهنحوی تضعیفکننده دین و انقلاب بود، بدانید شما مغضوب نبی مکرم اسلام و شهدای این راه هستید؛ مرزها را تفکیک کنید. اگر میخواهید با هم باشید، شرط با هم بودن، توافق و بیان صریح حول اصول است. اصول، مطوّل و مفصّل نیست. »
تکرار شهید سلیمانی شدنی است؟
به برکت خون شهدای اسلام، به ویژه شهادت سپهبد شهید سلیمانی، جوانان زیادی شوق شهادت دارند. اشتیاقی که روز به روز بیشتر میشود و همه یک پرسش مهم دارند: «راه شهادت چیست؟» سپهبد شهید سلیمانی خود پاسخ این سؤال را داده است. او به همه مشتاقان شهادت اینگونه میگفت «بدانید تا کسی شهید نبود، شهید نمیشود. شرط شهید شدن، شهید بودن است.» در حقیقت کلید اصلی آسمانی شدن، «اخلاص» است. این همان تعبیر دیگری است از روایت معروف «موتوا قَبلَ أن تَموتوا» بنابراین اگر میخواهیم حاج قاسمهای دیگری تربیت کنیم، میبایست خود را به چهار ویژگی معنوی مهم و بنیادی تربیت کنیم: «اخلاص»، «اعتماد به خدا»، «بصیرت» و «ایثار و گذشت». آری این ویژگیها «قاسم سلیمانی» را تبدیل به «سردار دل ها، شهید حاج قاسم سلیمانی» کرد و این است راز محبوبیت حاج قاسم.
ارسال نظرات