نماینده دائم روسیه در «کریمه» به یونان هشدار داده که سامانههای موشکی «اس-۳۰۰» ساخت روسیه را به اوکراین منتقل نکند.
به گزارش وبگاه «یورو اکتیو» «گئورگی موراتوف» نماینده دائم روسیه در کریمه روز دوشنبه گفت این اقدام یک نمایش غیرمنطقی از خصومت با روسیه خواهد بود.
موراتوف گفت: «چنین اقدامی از سوی آتن نه تنها نمایش غیرمنطقی خصومت با روسیه است، بلکه گامی خطرناک در جهت منافع ملی خواهد بود.»
پیش از این، «نیکاس پاناگیوتوپولوس» وزیر دفاع یونان در روزهای اخیر اظهار داشته بود که اگر آمریکا سامانههای «پاتریوت» را در یونان استقرار کند، آتن آماده است سامانههای دفاع هوایی اس-۳۰۰ را از جزیره «کرت» به اوکراین بفرستد.
یونانیها اعلام آمادگی کرده بودند که نه تنها سامانههای پدافند هوایی اس-۳۰۰، بلکه سامانههای پدافند هوایی «تور ام۱» و «اوسا ای کی ام» خود را نیز به اوکراین منتقل کنند. رئیس جمهور اوکراین نیز بارها اعلام کرد دو سامانه نخست بسیار مورد توجه اوکراین هستند.
همزمان با زمزمه تحویل سامانه دفاع موشکی پاتریوت ساخت آمریکا به اوکراین برای مقابله با موج حملات مشوکی و پهپادی روسیه، کارشناسان نظامی نسبت به استقرار این سامانه گرانقیمت هشدار دادهاند.
کارشناسان امور نظامی بر این باورند که بسیاری از جزئیات مربوط به برنامه بلندمدت آموزش، تجهیز و نگهداری یک آتشبار پاتریوت به اوکراین هنوز مشخص نیست، از جمله اینکه چه تعداد پرتابگر به اوکراین ارسال خواهد شد یا چه نوع رهگیرهایی میتوانند تحویل داده شوند. پاتریوت دو نوع «پک-۲» و «پک-۳» دارد و هرکردام ویژگیهای خاص خود را دارد.
یکی دیگر از موانع بالقوه آموزش است زیرا ۹ ماه طول میکشد تا اپراتورهای آمریکایی برنامه آموزشی پاتریوت را در «فورت سیل» در اوکلاهاما طی کنند. شاید بتوان آن را فشرده کرد، اما این دوره زمانی کم اهمیت نیست.
کارشناسان همچنین سئوالاتی را در مورد هزینه تحمیل استفاده از یک سامانه پیچیده و پرهزینه مانند پاتریوت که موشکهایی را پرتاب میکند که میتواند میلیونها دلار هزینه داشته باشد، برای سرنگونی پهپادهای ارزان قیمتی که بخشی از حملات روسیه بوده است، مطرح کردند.
از سوی دیگر، وزارت امور خارجه روسیه هشدار داد که آتن در صورت ارسال سامانههای دفاع موشکی به کیف، در واقع به سمت نقض معاهدههای خود با مسکو حرکت کرده است و این اقدام از چشم مسکو پنهان نخواهد ماند.
در همین ارتباط نیز، «ماریا زاخارووا»، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز یکشنبه گفت: «روسیه طرح یونان برای ارائه سامانههای دفاع هوایی اس-300 را که قبلاً از مسکو خریداری شده بود، یک اقدام خصمانه در نظر میگیرد.»
پیشتر اعلام شده بود که یونان در نظر دارد در صورت موافقت آمریکا با ارسال سامانه های موشکی پاتریوت MIM-104 ، آتن سامانه های اس 300 خود را به کیف ارسال کند.
زاخارووا گفت: «این تصمیم یونان نقض فاحش توافقنامههای روسیه و یونان در زمینه همکاریهای نظامی و فنی است.»
سخنگوی وزارت خارجه روسیه هشدار داد: «پایمال شدن تعهدات دوطرف قطعاً عواقبی در پی خواهد داشت.»
به گفته زاخارووا، تصمیم دولت فعلی در یونان با موضع اکثر یونانیها نیز در تضاد است و 70 درصد یونانیها با ارسال سلاح به اوکراین مخالف هستند.
راشاتودی هم گزارش داده است که نظرسنجی انجام شده توسط تلویزیون یونانی مگا در ماه مارس نشان می دهد که حدود دو سوم از یونانی ها مخالف ارسال تجهیزات نظامی به کیف هستند.
پیشتر «نیکولاوس پاناگیوتوپولوس»، وزیر دفاع یونان اعلام کرده بود که ارسال سامانه های موشکی اس300 به اوکراین به محض اینکه ایالات متحده با ارسال پاتریوت ها موافقت کند، امکان پذیر خواهد بود.
مسکو بارها به کشورهای غربی هشدار داده است که ارسال تسلیحات به اوکراین درگیری را طولانی می کند. اوایل ماه جاری نیز ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه گفت که غرب در عمل اوکراین را به یک مستعمره تبدیل کرده است.
ارسال نظرات