متعاقب ارائه پاسخهای جمهوری اسلامی ایران و آمریکا به پیشنهاد جوزف بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، شاهد شکلگیری روایتسازیهای متنوعی ازسوی منابع غربی هستیم. در اکثر این روایتسازیها، تلاش میشود امتیازاتی که کشورمان در مسیر احیای توافق هستهای (نسبتبه نسخه اولیه برجام) کسب کرده نادیده انگاشته شده و در مقابل، روی برخی موارد مانند بازرسیهای آژانس و اصرار مقامات غربی بر عدم مختومه شدن موارد ادعایی مطرحشده ازسوی این سازمان ظاهرا بینالمللی، مانور داده شود.
در این خصوص باید رصد جامعی نسبتبه مذاکرات (گذشته، حال و آینده) داشته باشیم. تناقض در میان رفتار و گفتار مقامات غربی در قبال مذاکرات وین و پروسه احیای توافق هستهای موج میزند! آمریکا و تروییکای اروپایی هنوز تصمیم و رویکرد جمعی رسمی و صریح خود نسبت به مطالبات منطقی و حقوقی جمهوری اسلامی ایران (که حل آنها برای احیای برجام ضروری است) را اعلام نکردهاند. از سوی دیگر، میان بازی غرب در حوزه «دیپلماسی پنهان» و «دیپلماسی آشکار» تفاوتی معنادار وجود دارد؛ بهگونهای که در اولی «دیپلماسی التماسی» و در دومی «بازی مقصرسازی علیه ایران» خودنمایی میکند! بهراستی این تناقضات نشاندهنده چیست؟ آیا غرب درحال هدایت یک بازی هدفمند و منطبق بر منافع راهبردی و تاکتیکی خود در مذاکرات وین بوده یا اتفاق دیگری رخ داده است؟
بدون شک جنگ روانی غرب طی روزهای آتی در قبال موارد اختلافی به نقطه اوج خود خواهد رسید. این قاعده درخصوص آژانس بینالمللی انرژی اتمی و مدیرکل وابسته و غیرمستقل آن نیز صادق است. این روزها کسی از رافائل گروسی بهعنوان مدیرکلی موفق در مسند مدیریت آژانس یاد نمیکند! مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی کماکان ترجیح میدهد کمترین سخنی درخصوص مذاکرات احیای برجام و نحوه عملکرد آژانس در این معادله (معطوف به گذشته، حال و آینده) بر زبان نیاورد. بر همگان مسجل است که گروسی در انتظار پاسخ نهایی آمریکا و تروییکای اروپایی در قبال احیای توافق هستهای و مکانیسم پیشنهادی آنهاست تا بر مبنای آن، نظر (بهاصطلاح) فنی خود را درقبال موارد ادعایی و اختلافات پادمانی با ایران بیان کند. اکنون اکثر رسانههای دنیا مشغول رصد پاسخ آمریکا و سنجش نقاط اختلافی موجود بر سر احیای توافق هستهای هستند. همین مساله سبب شده است تا کمتر کسی روی رفتار رافائل گروسی متمرکز شود. آنچه امروز رسما رخ میدهد، ذبح آژانس در پای اهداف سیاسی مطلق غرب است. در چنین شرایطی باید مراقب نحوه استفاده آمریکا و اروپا از مهرهای به نام رافائل گروسی بود!
درنهایت اینکه بازی هنوز تمام نشده و حتی اگر توافق هستهای (پس از حل اختلافات موجود و تامین مطالبات برحق جمهوری اسلامی ایران) منعقد شود، ما باید گارد بسته خود را تا اجرایی شدن مجدد برجام و حتی پس از آن در برابر بازیگران غربی و آژانس بینالمللی انرژی اتمی حفظ کنیم. در این صورت، میتوانیم از دستاوردهای خود در مذاکرات اخیر بهخوبی صیانت کنیم و در مقابل، راه را بر سوءاستفاده غرب در موارد دیگر بست.
ارسال نظرات