04 تير 1401 - 10:28

پایگاه رهنما:

روزنامه کیهان**

«خبرهای خوب» سازندگی از افزایش درآمدهای نفتی و کاهش رشد نقدینگی
ارگان مطبوعاتی حزب کارگزاران در گزارشی تأکید کرد درآمدهای نفتی کشور روند افزایش پیدا کرده و همزمان، روند رشد نقدینگی منفی شده است.
روزنامه سازندگی در گزارشی با عنوان «خبرهای خوب نقدینگی» نوشت: سورپرایز ارقـام پولی را باید در اولین ماه بهار ۱۴۰۱ جست وجو کرد که بعد از چندین سال نرخ رشد ماهانه نقدینگی منفی شـد. از مهر ۱۴۰۰ رشد نقطه به نقطه (‌رشد نسبت به ماه مشابه سال قبل) نقدینگی به تدریج کاهش یافت و از ۴۲ درصد در سال ۱۴۰۰ به ۳۸ درصد در فروردین ۱۴۰۱ رسید.
اما واضح است که توجه به رشد نقطه به نقطه کاملا می‌تواند گمراه کننده باشـد (چراکه رشد نقدینگی در پاییز و زمستان ۱۳۹۹ بسیار بالا بود و طبیعی بود که انتظار کاهش این متغیر را باید می‌داشتیم) و به همین دلیل توجه به رشـد ماهانه نیز اهمیت زیادی دارد که در فروردین ۱۴۰۱ منفی شده است. اگرچه معمولا در فروردین رشد نقدینگی اندک است (اثرات فصلی) اما به نظر می‌رسـد سه عامل اساسی باعث شده نرخ رشد نقدینگی منفی اتفاق بیفتد.
منفی شدن نرخ رشد نقدینگی در فروردین، اتخاذ موضع انقباضی در بازار ریپو و جذب حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان از منابع نقد بانکها، افزایش جزئی نرخ ســـود بین بانکی و حداقل نرخ ریپو و در نهایت جدی شـدن محدودیت‌های بانک مرکزی بر رشـد دارایی بانک ها مهمترین مختصات بازار پول بهار ۱۴۰۱ بود که رنگ و بوی انقباضی شدیدی را نشان می‌دهد.
اتفاقی که با توجه به داده‌های منتشره توسط بانک‌های بورسی انتظار می رود در اردیبهشت ماه نیز ادامه یابد و با توجه به دسترسی بهتر دولت به منابع نفتی و کنترل نسبـــــی رشد دستمزدها و مصارف بودجه، حجم نقدینگی و انقباض سنگین پولی را بسیار جدی کند. کنترل رشـد مقداری ترازنامه مهم‌ترین برنامه پیشگیری دولت از افزایش مقدار نقدینگی اسـت کـه محوریت آن جلوگیری از تسهیلات دهی بانکها بیشتر از یک سقف مشخص (۲۰ درصد در سال) تعیین شده بود.
ظاهرا این برنامه از زمستان ۱۴۰۰ (آذر) به صورت جدی پیگیری شده و طبق آن بانک‌ها بسته به کیفیت ترازنامه خود می‌توانند ارقام کمتر یا بیشتری تسهیلات دهند. داده‌های بانکهای بورسی نیز نشان می‌دهد، رشد ماهانه تسهیلات در اردیبهشت ماه نیز بسیار اندک بوده و بعید نیست که رشد اندک نقدینگی در دومین ماه بهار نیز ادامه یابد. از طرف دیگر ظاهرا فـروش درآمدهای نفتی ایران بهبود مناسبی یافته به نحوی که طی سه ماه اول دولت از تنخواه خود نزد بانک مرکزی استفاده نکرده است.
فروش دلارهای نفتی به‌صورت خالص می‌تواند حتی بخشی از رشد نقدینگی در ماههای گذشته را نیز کاهش دهد چراکه منابع ریالی را از واردکننده می‌گیرد و ما به ازای آن دلار به واردکننده می‌دهد. در کنار این عوامل عملکرد مثبت دولت رئیسی در کنترل کسری بودجه را نیز باید مدنظر قرار داد که مهم‌ترین نمود آن را در رشد دستمزد کارکنان دولتی مشاهده می‌کنیم. نتیجه این عوامل باعث شده که نرخ رشد نقدینگی در ماه فروردین منفی شـود و انتظار تـداوم آن در ماههای دیگر بهار را نیز داریم.
 
بایدن برای توافق مورد نیاز باید مطالبات ایران را بپذیرد
مسئول سیاست خارجی اروپا دیشب در حالی تهران آمد که گفته شده که حامل پیام برجامی از سوی آمریکاست.
سفر بورل چند ساعت بعد از دیدار او با رابرت مالی نماینده آمریکا در مذاکرات وین صورت گرفت. پنجشنبه شب، انریکه مورا معاون بورل در توئیتر خود، عکسی از دیدار غیر رسمی خود، جوزپ بورل و رابرت مالی در رستورانی در بروکسل منتشر کرد و گفت که آنها گفت‌وگوهایی درباره برجام و چشم‌انداز آن در منطقه خاورمیانه داشته‌اند
سخنگوی بورل هم گفته است سفر جوزپ بورل به ایران، به عنوان بخشی از تلاش‌های جاری درخصوص بازگرداندن برجام به اجرای کامل است.
سفر بورل به تهران در حالی انجام می‌شود که دو هفته قبل با شیطنت مشترک آمریکا و تروئیکای اروپایی، قطعنامه‌ای ضدایرانی در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تصویب رسید؛ اما در مقابل ایران، 27 دوربین آژانس را که نظارت‌های فراپادمانی را بر تاسیسات هسته‌ای انجام می‌داند، خاموش کرد. همچنین آمریکایی‌ها در چند ماه اخیر ضمن افزایش چند مورد تحریم اشخاص و نهادهای ایرانی، مدعی شده‌اند که آخرین فرصت‌ها برای احیای برجام در حال از دست رفتن است.
در واقع به نظر می‌رسد دولت آمریکا همان شگرد لو رفته فشار و تهدید برای چانه‌زنی را در پیش گرفته تا در کنار پاترس کردن‌های سگ زنجیری‌اش اسرائیل، اروپا را به‌عنوان واسطه و پلیس خوب گسیل کند.
هیاهوی تبلیغاتی صهیونیست‌ها در حالی است که روزنامه یدیعوت آحارونوت دیروز فاش کرد: «شمار مسئولان امنیتی اسرائیلی که به صف حامیان امضای توافق هسته‌ای جدید با ایران پیوسته‌اند، رو به افزایش است.
مسئولان امنیتی اسرائیل گفته‌اند که توافق برجام در سال ۲۰۱۵، توافق خوبی نبود، اما خروج ترامپ از این توافق، موجب پیشرفت هرچه بیشتر برنامه هسته‌ای ایران شد./ مسئولان اسرائیلی دستیابی به یک توافق بد با ایران را ترجیح می‌دهند، زیرا چنین توافقی زمان کافی برای تهیه یک طرح نظامی علیه ایران در اختیار رژیم صهیونیستی قرار خواهد داد».
این روزنامه صهیونیستی می‌افزاید: از میان مسئولان امنیتی اسرائیل که از توافق هسته‌ای با ایران حمایت می‌کنند، می‌توان به «اهارون هلیوی» رئیس‌شعبه اطلاعات نظامی امان، «عمیت ساعر» رئیس‌بخش مطالعات امان، «اورن ستر» رئیس‌تیپ راهبردی و «تال کالمن» رئیس‌بخش امور مربوط به ایران اشاره کرد.
کمااینکه مسئولان شعبه امان برآورد کرده‌اند که بنی گانتز وزیر جنگ هم به این نتیجه رسیده که توافق، به مراتب خطرات کمتری را متوجه این رژیم خواهد کرد.
در همین حال، همزمان با انتشار خبر «دو برابر شدن صادرات نفت ایران» ظرف یک ماه اخیر (از ۴۶۱ هزار بشکه به ۹۶۱ هزار بشکه در روز)، روزنامه صهیونیستی جروزالم پست نوشت: نقش چین در مقاومت ایران در برابر تحریم‌های آمریکا بسیار مهم و حیاتی است. چین از زمان روی کار آمدن جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، 22 میلیارد دلار نفت خام از ایران خریداری کرده است.
وزیر امور خارجه چین هم در گفت‌وگو با همتای ایرانی خود دکتر امیر عبداللهیان تاکید کرده است: طرف آمریکایی باید با جدیت مسئولیت‌های خود را بشناسد و به خواسته‌های منطقی طرف ایرانی درباره رفع تحریم‌ها پاسخ مثبت دهد.
همزمان، لاوروف وزیر خارجه روسیه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای ایرانی اعلام کرد: تجارت میان ایران و روسیه در سال گذشته، ۸۰ درصد افزایش یافت.
در این میان وال استريت ژورنال روش در گزارشی به موفقیت ايران در دور زدن و بی‌اثر ساختن تحريم‌ها پرداخت و نوشت: «ایران یک زیرساخت پیچیده در دور زدن تحریم‌ها ایجاد کرده است. بانک‌ها در چین، خاورمیانه و غرب به بخش‌های تحریم‌شده ایران خدمات ارائه کرده‌اند و این بخشی از تلاش‌های تهران برای مقابله با فشار آمریکا است. ایران از طریق شبکه‌ای از شرکت‌های صوری، صرافی‌ها و واسطه‌ها، حساب‌های بانکی ایجاد کرده که سالانه برای این کشور ده‌ها میلیارد دلار تجارت را امکان‌پذیر می‌کنند.»
همچنین «رابرت آینهورن» (مقام ارشد و اسبق اداره کنترل تسلیحات وزارت خارجه آمریکا) اخیرا تحلیلی که برای ‌اندیشکده بروکینگز به نگارش درآورده، تاکید کرد: «مهار برنامه هسته‌ای ایران بدون اجرای توافق برجام امکان‌پذیر نیست و ایران با وجود تحریم‌ها توانسته صادرات نفت خود را به شکل چشمگیری افزایش دهد.احیای برجام با تمام کاستی‌های آن، تنها گزینه موجود برای آمریکاست.
احیای برجام می‌تواند از تبدیل ایران به یک کشور دارای سلاح هسته‌ای حداقل برای هشت سال دیگر جلوگیری کند و چشم‌انداز یک رویارویی نظامی در سطح منطقه را کاهش دهد. در صورت عدم توافق، ایالات متحده نمی‌تواند فشار اقتصادی کافی ایجاد کند تا منابع موجود برای فعالیت‌های هسته‌ای، موشکی و منطقه‌ای ایران را تحت فشار قرار دهد یا تهران را مجبور به پذیرش توافق هسته‌ای محدودتر از برجام کند.
کمپین فشار حداکثری شکست خورده است. هرگونه اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران تأثیر چندانی نخواهد داشت و با وجود اقدامات تنبیهی آمریکا علیه چین برای معاملات نفتی با ایران، پکن همچنان برای همکاری‌ها با ایران به منظور دور زدن تحریم‌ها مصمم است. صادرات نفت ایران به چین در سه ماهه اول سال ۲۰۲۲ حدود ۳۰ درصد افزایش یافته است و تعداد بشکه‌ها به بالای یک میلیون بشکه در روز رسیده است. یعنی بیشترین تعداد از زمانی که آمریکا در دولت ترامپ تحریم‌ها را مجدداً علیه ایران 
اعمال کرد». 
در شرایطی که دیپلماسی اقتصادی کشور از چین و روسیه و قزاقستان تا ترکمنستان و تاجیکستان و پاکستان و عراق و قطر و ونزوئلا و... رونق گرفته، خبر‌ها از رشد 20 درصدی تجارت خارجی ایران و مثبت شدن تراز تجاری، افزایش 40 درصدی صادرات نفتی و رشد 4 درصدی اقتصاد حکایت می‌کند که مجموعا به معنای غلبه ایران بر چالش تحریم و خروج تدریجی از رکود اقتصادی است. اما در مقابل، آمریکا و برخی دولت‌های اروپایی، با بحران اقتصادی کم سابقه در چند دهه اخیر و تبعات قیمت نفت 120 دلاری دست و پنجه نرم می‌کنند و به شدت نیاز دارند با افزایش -ولو موقتی- عرضه نفت ایران به بازار جهانی، شوک روانی کاهنده به قیمت‌ها بدهند. دولت بایدن، چند ماه مانده تا انتخابات کنگره و همزمان با تورم کم سابقه، به شدت به یک توافق با ایران برای آرامش دادن به بازار نفت نیاز دارد و با این حال می‌خواهد نیاز خود را در قالب امتیاز بفروشد!
اکنون به نظر می‌رسد دست طرف ایرانی از جهات مختلف اقتصادی، سیاسی، امنیتی و دیپلماتیک پر‌تر از همیشه است و باید با قاطعیت بیشتر، لغو موثر تحریم‌ها و راستی آزمایی و ارائه تضمین معتبر از سوی طرف آمریکایی و غربی را مطالبه کند.
 
همتی، گزارش روزنامه سازندگی را تکذیب کرد
آقای عبدالناصر همتی (رئیس کل اسبق بانک مرکزی) اظهاراتی را که روزنامه سازندگی از قول وی منتشر کرده بود، تکذیب کرد.
ارگان حزب کارگزاران در گزارشی که منتشر کرده بود، اظهارات همتی را مربوط به پیام‌رسان کلاب‌هاوس دانسته بود. اما همتی خبر منتشره درباره بی‌تدبیری‌های اقتصادی انجام گرفته در دولت روحانی را تکذیب کرد.
 

***************

روزنامه آرمان ملی**

پیام رئیسی به ملت افغانستان
آیت‌ا... سید ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور در پیام تسلیتی به ملت مسلمان افغانستان به‌ مناسبت جان‌باختن شماری از مردم این کشور در واقعه زلزله آورده است: به جمعیت هلال احمر ماموریت داده‌ام با حداکثر توان ممکن در فرایند کمک به زلزله‌زدگان و شما مردم عزیز فعال باشند.

ملت و دولت ایران در کنار شماست و در این ابتلای عظیم حق همسایگی را به‌جای خواهد آورد. متن پیام رئیس‌جمهور به شرح زیر است؛ انالله و اناالیه راجعون ملت صبور و رنج کشیده افغانستان خبر وقوع زلزله در شرق افغانستان و جان‌باختن شماری از مردم مسلمان و هم‌زبانان و همسایگان نجیب ملت ایران، جانکاه و غم‌انگیز بود.

اینجانب بروز این حادثه مصیبت‌بار را به یکایک مردم افغانستان تسلیت می‌گویم و برای جان‌باختگان، رحمت و غفران الهی مسئلت می‌کنم. بسیار متاسفم که سال‌ها اشغالگری آمریکا مانع از توسعه زیرساخت‌های شهری و روستایی افغانستان عزیز شده و این مساله امروز روند امداد به خسارت‌دیدگان و مجروحان زلزله را دشوار کرده است. 

تسلیت یادگار امام 
به مردم افغانستان
آیت‌ا... سید حسن خمینی با تسلیت فاجعه زلزله در افغانستان نوشت: امیدوارم جامعه جهانی و کشورهای همسایه، به خصوص جمهوری اسلامی ایران در کنار زلزله زدگان باشند. یادگار امام ضمن انتشار کلیپی در اینستاگرام نوشت: زلزله شدید و کم سابقه در همسایه عزیزمان افغانستان باعث تلخکامی است.

به ویژه اینکه این مردم عزیز در شرایط محرومیت و کمبود امکانات، در مقابل آسیب‌های این بلای طبیعی آسیب‌پذیرتر هستند. امیدوارم جامعه جهانی و کشورهای همسایه، به خصوص جمهوری اسلامی ایران در کنار زلزله زدگان باشند. 

برخورد بدون اغماض با متخلفان 
خطیب جمعه تهران گفت: برای اجرای قانون، میزان لازم است، قوه قضائیه هم نگهبان قانون است تا قانون پایمال و کمرنگ نشود و هم پاسدار امنیت مردم قانون‌مدار است. قوه قضائیه هم در مساله پیشگیری و هم در مساله درمان نقش دستگاه درمانی را در کشور به عهده دارد. در وهله اول سعی می‌کند تا جامعه در مسیر سلامت و هدایت گام بردارد و افراد مبتلا به هنجارشکنی، فساد و تجاوز نشوند و در وهله دوم اگر فردی گناه یا خلافی داشت دستگاه قضائی بدون هیچ اغماضی با آنها برخورد خواهد کرد. حجت‌الاسلام صدیقی تصریح کرد: قوه قضائیه رسالت خود را در دوران خاموش کردن آتش فتنه منافقان و آشوب‌های خیابانی که در سطح کشور راه انداختند نشان دادند، قوه قضائیه هر زمانی که موجی از مشکلات پیش آمده و مردم را نگران می‌کند مانند کشتی آرامش بخش نمی‌گذارند امواج مشکلات زندگی مردم را تخریب کند. 

همگی باید نسبت 
به فساد حساس باشیم
امام جمعه قم بیان کرد: خانه‌ها، مدارس و مراکز اجتماعی و همه باید بدانیم مواد مخدر آسیب‌های فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی به کشورمان وارد می‌کند و فرهنگ ما باید به سمت کنترل رشد مواد مخدر باشد.

آیت‌ا... اعرافی تصریح کرد: از دستگاه‌های فرهنگی و مساجد و بسیج انتظار می‌رود برای اوقات فراغت نسل نو برنامه مناسب و دقیقی داشته باشند و نقش خانواده‌ها در این زمینه مهم است، موج‌های فساد سخت و سنگین است که دل هر انسان را به درد می‌آورد. عضو مجلس خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: وظیفه عمومی همه است که نسبت به فساد حساس باشیم و این وظیفه همگانی است و دستگاه‌های فرهنگی باید بیش از پیش حضور فعال در این زمینه داشته باشند. 

در کنار مردم 
افغانستان ایستاده‌ایم
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل با ابراز همدلی با مردم و خانواده قربانیان زلزله اخیر در خوست افغانستان گفت: ما در این زمان‌سخت در کنار مردم افغانستان ایستاده‌ایم.

مجید تخت‌روانچی گفت: جمهوری اسلامی ایران به مشورت با همسایگان افغانستان و همچنین شرکای منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله سازمان ملل ادامه می‌دهد تا به افغانستان در دستیابی به صلح، امنیت و ثبات درازمدت کمک نماید.

مجید تخت روانچی در سخنان خود در نشست شورای امنیت با ابراز نگرانی از اقدامات تروریستی اخیر در افغانستان گفت حملات منتسب به داعش و گروه‌های وابسته به آن در افغانستان گسترش یافته است و این روند بر درخواست مستمر جامعه بین‌المللی تاکید می‌کند که طالبان باید به مبارزه با تروریسم متعهد بوده و اطمینان حاصل کنند که افغانستان دیگر پناهگاه امنی برای گروه‌های تروریستی مانند داعش و القاعده نیست که نه تنها در افغانستان، بلکه مسئول اعمال وحشیانه تروریستی در سراسر منطقه و فراتر از آن بوده‌اند. 

 

**************

روزنامه خراسان**

سود بانک آینده به سپرده ها 2 برابر سود دریافتی از تسهیلات
نود اقتصادی - براساس صورت مالی بانک آینده، این بانک در سال ۱۴۰۰ حدود ۴۷ هزار و ۷۸۱ میلیارد تومان سود به سپرده‌های بانکی پرداخت کرده است. همچنین بانک آینده ۲۳ هزار و ۸۴۵ میلیارد تومان نیز از محل تسهیلات اعطایی و سپرده‌گذاری و اوراق بدهی درآمد داشته است. به عبارتی، این بانک طی سال گذشته با ۲۳ هزار و ۹۳۶ میلیارد تومان زیان از محل کسری سود پرداختی و دریافتی مواجه شده است.
 
سوء استفاده 14 هزار شرکت صوری از معافیت های مناطق آزاد
فارس - سعید محمد، دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور گفت: ‌از 24 هزار شرکتی که در مناطق آزاد و ویژه ثبت شده‌اند 14 هزار شرکت به شکل صوری و برای استفاده از معافیت اقتصادی ثبت شده است. تفاهم‌نامه‌ای با سازمان ثبت اسناد امضا شد که شرکت‌های صوری در منطقه آزاد شناسایی و توقف فعالیت آن ها داده شود. 
 
نخستین گام حذف قرعه‌کشی خودرو برداشته شد
ایسنا - طبق اعلام سخنگوی وزارت صمت، در اولین گام حذف قرعه‌کشی خودرو؛ ۱۵ طرح فروش خودرو بدون انجام قرعه‌کشی اما از طریق سامانه یکپارچه تخصیص عرضه می‌شود. امید قالیباف گفت: فروش پنج محصول گروه خودروسازی سایپا در قالب پیش‌فروش یک ساله و چهار محصول در قالب پیش فروش مشارکت در تولید، از پنج شنبه آغاز شده و برای محصولات ایران‌خودرو و دیگر خودروسازان از هفته آینده آغاز خواهد شد.
 
خلف وعده در انتشار فیش‌ حقوق مدیران دولتی‌
تسنیم - طبق بخشنامه سازمان اداری و استخدامی، دستگاه های مشمول ماده (۲۹) از خرداد موظف به انتشار اطلاعات دستمزد مدیران بودند که هنوز این موضوع اجرایی نشده است.

 

**************

روزنامه ایران**

دستور رئیس جمهور برای بررسی فوری 
تخلف احتمالی در واردات نهاده‌های دامی

پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری خبر داد که در پی انتشار اخباری مبنی بر تخلف احتمالی در واردات نهاده‌های دامی، رئیس جمهور به معاون اول و وزیر اطلاعات مأموریت داد بسرعت موضوع را بررسی و نتیجه آن را گزارش کنند.
همچنین حجت‌الاسلام غلامحسین محسنی اژه‌ای در ادامه سلسله نشست‌های تخصصی قوه قضائیه که به موضوع حذف و اصلاح بسترهای فسادزا اختصاص داشت با اشاره به گزارش رئیس سازمان بازرسی کل کشور پیرامون تخلفات متعدد رخ داده در زمینه واردات نهاده‌های دامی اظهار کرد: آن‌طور که سازمان بازرسی گزارش داده، تعداد قابل توجهی از افراد با استناد به اعلام ورود نهاده‌های دامی به بندر و ثبت آن در سامانه بازارگاه، اقدام به واریز وجه برای خرید کالا و ترخیص و دریافت آن ظرف یک تا چند هفته بعد کردند درحالی که اساساً نهاده‌ای وارد کشور نشده بود و در نهایت هم هیچ‌گونه کالایی به دست مردم نرسید. به گزارش مرکز رسانه قوه قضائیه، رئیس عدلیه با اشاره به پرداخت پول از سوی مردم و مشتریان برای خرید ۵۰۰ هزار تن نهاده دامی در حالی که این محموله وارد کشور نشده بود، گفت: یکی از تخلفات آشکار در جریان واردات این محموله بدین شکل بوده که قبل از وارد شدن کالای مورد نظر به بندر نسبت به اخذ شماره کوتاژ اقدام شده است و متعاقب این موضوع، کوتاژ در سامانه بازارگاه به ثبت رسید و در معرض دید مشتریان قرار گرفت و مردم نیز با مشاهده کوتاژ در سامانه، اقدام به خرید کالا کردند.
اژه‌ای با اشاره به نامه‌نگاری برخی مسئولان وزارت جهاد کشاورزی با بانک مرکزی در جریان امور مربوط به واردات این محموله گفت: طی نامه‌ای از بانک مرکزی خواسته شده بود که دلار بابت کالایی که وارد شده در اختیار شرکت خصوصی مورد اشاره قرار دهد درحالی‌که اساساً هیچ‌گونه کالایی وارد کشور نشده بود. رئیس قوه قضائیه واگذاری ۴۹ درصد از سهام شرکت خصوصی مذکور به سازمان تعاونی روستایی را از دیگر تخلفات صورت گرفته در جریان واردات اخیر محموله نهاده‌های دامی عنوان کرد. رئیس عدلیه از سازمان بازرسی خواست که موضوع تخلفات صورت گرفته در زمینه واردات نهاده‌های دامی را با فوریت و جدیت مورد پیگیری قرار دهد و در همین زمینه تصریح کرد: اینکه یک دستگاه که از متولیان امر واردات کالا به کشور است به صورت رسمی مرتکب چندین تخلف شده باشد موضوعی بسیار مهم و قابل پیگیری است. رئیس دستگاه قضا خاطرنشان کرد: موارد اینچنینی زمینه‌ساز فسادهای بعدی و متعدد و ایجاد پرونده‌های کثیرالشاکی می‌شود و گرفتاری‌ها و مشکلات بسیار زیادی را هم برای مردم و هم برای دستگاه قضا به وجود می‌آورد.

روایت محسنی اژه‌ای 
از تعامل کم‌سابقه قوا در مبارزه با فساد

حجت‌الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژه‌ای چهارشنبه شب همزمان با آغاز هفته قوه قضائیه در برنامه‌ای تلویزیونی در پاسخ به سؤالی درباره تحقق اهداف سند تحول قضایی گفت: اینکه قوه قضائیه بتواند یک سند تحول داشته باشد امر مطلوبی است و این سند که در زمان رئیس سابق قوه قضائیه و رئیس‌جمهور کنونی تدوین شد، در خود سند تحول دیده شد که این سند ایستا نباشد و بتواند در هر زمان ارتقا یابد.
به گزارش ایرنا، رئیس قوه قضائیه همچنین در پاسخ به سؤالی درباره تعامل و هم‌افزایی با سایر قوا گفت: ما یک نظام هستیم و به هیچ‌وجه استقلال سه قوه از یکدیگر با تعامل و همکاری منافاتی ندارد و در این دوره هم باید گفت که همدیگر را خوب می‌شناسیم و بنده و آقای رئیسی در طول چهل سال با هم ارتباط نزدیک داشتیم، رفیق بودیم و با هم آشنا هستیم. همچنین با مجلس هم تعامل بسیار خوبی داریم. یکی از مسائلی که بشدت در دولت‌های مختلف گرفتاری داشت، سیستم بانکی بود و تعداد قابل توجهی از پرونده‌ها به نظام بانکی مربوط بود، همچنین تعداد بسیاری از پرونده‌ها مربوط به گمرکات، واردات، صادرات و ارز ترجیحی و برخی امور مربوط به سازمان جمع‌آوری اموال تملیکی بود.
با خود دولت در این رابطه گفت‌و‌گو کردیم و هر سه قوه به صحنه ورود کرده و موضوع را پیگیری و نخستین انبار در تهران را بازرسی کردیم و دولت در مقابل این اقدام نه تنها موضع نگرفت بلکه بلافاصله معاون اول رئیس جمهور، وزیر اقتصاد و دارایی و رئیس گمرک را ترغیب کرد و سازمان جمع‌آوری اموال تملیکی فعال شد.
رئیس قوه قضائیه با اشاره به ساخت وسازهای غیرمجاز و محدود کردن مردم از استفاده از سواحل و مناظر آن در سال‌های متمادی به مسأله رودخانه چالوس اشاره و تصریح کرد: یکی از موارد مربوط به این رود ضرورت استفاده از آب شرب این رود بود که از نظر زیست محیطی اشکال داشت، علاوه بر این موضوع مستحدثات هم مطرح شد و اتفاق کم سابقه‌ای رخ داد و قوه قضائیه پیشقدم شد و با دولت در کنار هم بودیم. رئیس دستگاه قضا به تغییر کاربری‌ها اشاره کرد و گفت: این سؤال ممکن است پیش بیاید چرا قبلاً این کارها را نمی‌کردید که باید گفت قبلاً این هماهنگی‌ها نبود.

واکنش وزارت خارجه به عملیات روانی رژیم صهیونیستی:
ترکیه سکوت نکند
سخنگوی وزارت امور خارجه اتهامات و ادعاهای بی‌اساس وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در آنکارا و در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای ترک را مضحک و در چهارچوب یک سناریوی از پیش طراحی شده برای تخریب روابط دو کشور مسلمان توصیف کرد و آن را بخشی از دسیسه تل‌آویو برای انحراف افکار عمومی ترکیه و منطقه از آرمان فلسطین و اقدامات تروریستی این رژیم کودک‌کش و خرابکار دانست. به گزارش ایرنا، سعید خطیب‌زاده گفت: متأسفانه از حدود یک هفته پیش یک عملیات روانی برای مشغول کردن رسانه‌ها به سناریوهای ساختگی با استفاده از اطلاعات نادرست و جهت‌دار جهت مهیا کردن فضا برای طرح سناریوی فرافکنانه وزیر خارجه رژیم صهیونیستی شروع شده بود.  
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: کشور همسایه ما ترکیه به‌خوبی می‌داند ادعاهای فرستاده رژیم دروغگو و تروریست صهیونیستی تا چه میزان بی‌اساس بوده و انتظار می‌رود در مقابل این ادعاهای تفرقه‌افکنانه سکوت نکند. این رژیم بارها نشان داده است تا چه میزان غیرقابل اعتماد است.
وی با تأکید مجدد بر اینکه پاسخ جمهوری اسلامی ایران به ترور و خرابکاری‌های رژیم صهیونیستی همیشه به‌صورت قطعی، مقتدرانه و بدون تهدید امنیت شهروندان عادی و تهدید امنیت کشورهای دیگر خواهد بود، اظهارکرد: مظلوم‌نمایی‌های نمایشی این رژیم تروریست را کسی جز خودش باور نمی‌کند و اگر به ظاهر نیز طرف‌هایی بر اساس مصلحت‌اندیشی زودگذر، نمایشی از همراهی داشته باشند، اما در واقع می‌دانند با چه رژیم خطرناکی روبه‌رو هستند.
 

**************

روزنامه شرق**

«شرق» از دلایل احتمالی تجدید قوا و جابه‌جایی در بالاترین مقام «اطلاعاتی سپاه» گزارش می‌دهد

تغییر تاکتیک

حسین طائب پس از ۱۳ سال از ریاست سازمان اطلاعات سپاه پاسداران (ساس) برکنار شد. تغییری که مانند یک زلزله سیاسی در رأس اخبار خودنمایی کرد، آن‌هم زمانی که چند روزی بود برخی رسانه‌های خارجی از قریب‌الوقوع‌بودن این تغییر، خبر داده بودند و رسانه‌های داخلی مانند یک شایعه نه‌چندان قابل اعتنا به آن نگریسته بودند.

با انتشار خبر برکناری طائب گمانه‌زنی‌ها از دلایل این تغییر به سمت‌وسویی رفت که تأیید و تکذیب آن به توضیحات رسمی نیاز دارد و نمی‌توان به‌صرف شرایط خاص امنیتی چند ماه اخیر سخنی موثق بیان کرد. کنارگذاشتن یکی قدرتمندترین مقام‌های اطلاعاتی کشور را برخی به نفوذ و خرابکاری‌های اسرائیل نسبت می‌دهند و برخی به جنگ قدرت.

عده‌ای نیز ادعا می‌کنند طائب در مقام مشاور فرمانده سپاه در یک «مأموریت مهم‌تر» قرار گرفته است. اینکه برکناری این چهره مهم امنیتی به کدام گزاره نزدیک است، احتمالا در هفته پیش‌رو مشخص شود که در اصل ماجرا یعنی رفتن ‌طائب از قدرت تأثیری ندارد، هرچند افکار عمومی با مهدی، برادر حسین، به دلیل سخنانی جنجالی که گاهی بر زبان می‌راند، بیشتر آشنا بود و هست و شاید اگر در وضعیت مهدی طائب تغییری با این شدت و حدت رخ داده بود، حداقل فضای مجازی چند روزی پیگیر این تغییر می‌شد، اما همان‌گونه که انتشار خبر مانند یک شوک خبری دهان به دهان شد، با سرعت هم فروکش کرد.

اما این را که چرا بسیاری تهدیدهای امنیتی این روزها را به عملکرد طائب ربط داده‌اند و دلیل برکناری او را نقش اسرائیل در ترورها و حملات به مراکز هسته‌ای می‌دانند، باید در اخبار چند ماه اخیرجست‌وجو کرد. اخباری که نشان می‌دهند نیازمند تقویت امنیت کشور برای عبور از تهدید‌های رو به افزایش در منطقه هستیم.

رمضان شریف، سخنگو و مسئول روابط عمومی کل سپاه پاسداران، روز پنجشنبه، تأیید کرد که محمد کاظمی به عنوان رئیس سازمان اطلاعات سپاه و جانشین حسین طائب منصوب شده است.

جایگزینی که گفته می‌شود تجارب فراوانی در امور حفاظتی، امنیتی و اطلاعاتی دارد و در این بزنگاه تاریخی می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در مقابله با تهدیدهای امنیتی داشته باشد.

تهدید‌های امنیتی‌ای که بنت، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی، به‌عنوان راهبرد شهریور 1400 به بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، ارائه داد «مقابله با ایران از طریق ترکیب اقدامات کوچک بسیار در جبهه‌های متعدد نظامی و دیپلماتیک» بود که راهبرد «مرگ با ضربات متعدد چاقو» نام‌گذاری شد و آن را جایگزینی برای «حمله شدید به ایران» دانستند.

روشی که به نظر می‌رسد از گذشته نه‌چندان دور تاکنون با ترور شهید فخری‌زاده و شهید صیاد‌خدایی، خراب‌کاری در سایت‌های هسته‌ای پارچین و کرج و ایجاد آتش‌سوزی در سایت، انفجار پهپاد، حمله سایبری و هک‌کردن سایت‌های شهرداری و برخی سایت‌های اقتصادی و... با استفاده از آن در حال اجرای راهبرد خود در میدان‌های مختلف و آسیب‌رسانی‌های متعدد هستند.

‌البته این پایان تلاش و تهدیدات «بنت» برای تنش‌زایی علیه ایران نبود و همین ماه گذشته (9 خرداد) سایت شفقنا به نقل از رویترز نوشت نفتالی بنت در جدیدترین صحبت‌های خود علیه ایران گفته است: «ایران برای تحریک حملات از طریق نیروهای نیابتی خود بی‌مجازات نخواهد ماند».

او تأکید کرد: «برای دهه‌ها، ایران از طریق نیابتی‌ها، فرستادگان، تروریسم علیه اسرائیل و منطقه انجام داده است؛ اما ایران از مصونیت برخوردار است». این گزارش در ادامه به نقل از «بنت» آورده است: «همان‌طور که قبلا گفته‌ایم، دوران مصونیت ایران به پایان رسیده است. کسانی که از تروریست‌ها حمایت مالی می‌کنند، آنهایی که تروریست‌ها را تسلیح می‌کنند و تروریست‌ها را می‌فرستند، تاوان کامل را خواهند پرداخت». 

این سخنان در حالی بیان می‌شود که ماه پیش سرهنگ پاسدار حسن صیاد‌خدایی در تهران ترور شد. اگرچه اسرائیل رسما مسئولیت این عملیات را بر عهده نگرفت، اما انگشت اتهام به سمت رژیم صهیونیستی است؛ چرا‌که همواره سعی دارد در امور داخلی ایران سنگ‌اندازی و مشکل‌آفرینی کند. علاوه‌بر‌این هفته پیش (20 خرداد) باز هم نفتالی بنت در مصاحبه‌ای با هفته‌نامه بریتانیایی اکونومیست گفت اسرائیل در حال اجرای «دکترین اختاپوس» علیه ایران است.

اسرائیل دنبال اجرای راهبرد «ضربات متعدد چاقو» بر پیکر ایران است

از‌این‌رو نظر محمدجواد جمالی‌نوبندگانی، نایب‌رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم را درباره لازمه تغییر و تحول در حوزه امنیتی کشور جویا شدیم. جمالی‌نوبندگانی در‌این‌باره به «شرق» گفت: «بخش امنیت کشور و زندگی مردم بحث بسیار گسترده و مهمی است.

امنیت میدانی، شغلی، اقتصادی، مرزها و... گستره وسیعی را در بر می‌گیرد که نمی‌توان به آنها به صورت مجزا نگاه کرد».

عضو هیئت‌رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم ادامه داد: «همه کشورها در بحث امنیت بسیار جدی هستند و جمهوری اسلامی هم از این قاعده مستثنا نیست. در بحث امنیت داخلی و امنیت خارجی و امنیت مرزها باید هماهنگی وجود داشته باشد و در ایران شورای عالی امنیت ملی نقش هماهنگ‌کننده این نیروهای امنیتی از‌جمله وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه را بر عهده دارد».

جمالی‌نوبندگانی توضیح داد: «در بحث امنیت، فضایی شبیه به جنگ متصور است. هم بحث دفاعی امنیت مطرح است و هم بحث تهاجمی امنیت. به‌ویژه آنکه به‌تازگی نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی هم طرحی را معرفی کرد و گفت می‌خواهیم مثل ضربات متعدد پاقو بر بدن انسان با ایران برخورد کنیم و بعد از این سخنان بود که با افزایش ترورها با اشکال مختلف در کشور مواجه شدیم».

او اضافه کرد: «از ترور فردی درباره اشخاصی مثل شهید فخری‌زاده دانشمند هسته‌ای کشورمان و ترور صیادخدایی گرفته تا حمله به مراکز هسته‌ای در کرج یا پارچین که به‌تازگی اتفاق افتاد. حتی ترورهای بیولوژیک را شاهد بودیم و در بحث‌های سایبری هم پمپ‌بنزین‌ها و سایت شهرداری و برخی مراکز اقتصادی را هک کردند. اقداماتی که البته بی‌پاسخ نماند، اما نشان‌دهنده افزایش درگیری‌های امنیتی و البته کنترل‌شده در دو طرف بوده است».

نیازمند تغییر تاکتیک و  روش‌های نوین امنیتی هستیم

نایب‌رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم به جابه‌جایی و تغییر رئیس اطلاعات سپاه نیز اشاره کرد و گفت: «آقای طائب رئیس اطلاعات سپاه بود که سابقه بسیار زیادی دراین‌باره داشت و دلیل این جابه‌جایی شاید این باشد که مسئولان امر به این نتیجه رسیده‌اند که نیازمند تغییر تاکتیک‌ها واستفاده از روش‌های نوین دیگری برای مقابله با استراتژی زخمی‌کردن امنیت ایران از سوی رژیم صهیونیستی هستیم».

او ادامه داد: «البته به دلیل طولانی‌بودن زمان خدمت ایشان در این پست، این تغییر و جابه‌جایی قابل پیش‌بینی بود، اما از طرفی رفتارهای طرف مقابل (دشمن) تهدید‌کننده بود و مسئولان مربوطه تصمیم به این تغییر گرفتند». این سیاست‌مدار درباره رئیس جدید اطلاعات سپاه نیز گفت: «فردی که جایگزین ایشان در اطلاعات سپاه شده است، قبلا در این سیستم کار کرده و با بحث اطلاعات سپاه آشنایی دارد.

بالاخره به نظر می‌رسد مسئولان به این نتیجه رسیده‌اند که بازنگری در این فرمول‌ها، سیاست‌ها و کنش و واکنش‌ها داشته باشند تا ضریب امنیتی کشور هم بالاتر برود». عضو هیئت‌رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم در پاسخ به اینکه «آیا این تغییر برای اسرائیل هم می‌تواند مفهومی داشته باشد؟»

اظهار کرد: «قطعا وقتی تغییری در این سطح امنیتی ایجاد می‌شود، علاوه بر داخل و سازمانی که در آن تغییر صورت گرفته است، بازخوردی هم برای کشورهای همسایه، منطقه و بین‌المللی می‌تواند داشته باشد؛ چرا‌که مباحث امنیتی صرفا منوط به مرزها نیست و امروزه امنیت داخل و خارج در دنیا با هم گره خورده است. بنابراین دلیل این تغییرات را به منظور افزایش امنیت کشور می‌دانم».‌

اگرچه خبر تغییر این چهره مهم امنیتی چند روز پیش به صورت غیر‌رسمی در فضای مجازی دست به دست شد، اما بالاخره دوم تیر سخنگوی اطلاعات سپاه خبر فوق را اعلام رسمی کرد و بدون نام‌بردن از دلایل این تغییر گفت در حکمی سردار سلامی، رئیس سابق اطلاعات سپاه، به‌عنوان مشاور رئیس جدید اطلاعات سپاه منصوب شده است.

خبری که در فضای مجازی خصوصا توییتر واکنش‌های متفاوتی به همراه داشت. با شدت‌گرفتن تهدیدات رژیم صهیونیستی و اقدامات خرابکارانه داخلی و همچنین مباحث امنیتی داخلی به نظر می‌رسد همان‌طور که جمالی‌نوبندگانی گفت، حاکمیت سعی دارد از روش‌های نوین امنیتی و تغییر تاکتیک برای مقابله و خنثی‌سازی اقدامات دشمنان بهره بگیرد؛ چرا‌که بحث امنیتی شوخی‌بردار نیست.

منبع: بصیرت

ارسال نظرات