پایگاه رهنما:
کیهان***
حمله موشکی به اربیل هشدار به امارات و بحرین بود
کشورهای همسایه پیام موشکهای شلیک شده ایران به اربیل در کردستان عراق را شنیدند.
شبکه خبری «عربی ۲۱» نزدیک به محافل صهیونیستی، ضمن انتشار ارزیابی فوق نوشت: حمله موشکی ایران میتواند جنگ پشت پرده و پنهان بین ایران و اسرائیل را وارد مرحله جدیدی کند. ایران برای نخستین بار به طور رسمی و با صدای بلند که هیچ تردیدی باقی نمیگذارد اعلام کرد به یک هدف اسرائیلی حمله کرده است.
ایران و اسرائیل طی چند دهه اخیر وارد جنگ پنهان با یکدیگر در منطقه شدهاند که این جنگ در دو سال اخیر شدت بیشتری پیدا کرده است. این جنگ با تاسیس حزبالله به عنوان قدرتی نظامی در جنوب لبنان آغاز شد و با حمایت ایران از گروههای مقاومت فلسطینی ادامه یافت. اسرائیل در هدف قرار دادن تاسیسات هستهای ایران و ترور دانشمندان هستهای این کشور به شیوههای مختلف نقش داشت. همواره ایران انگشت اتهام را به سوی اسرائیل دراز میکرد بدون آنکه اسرائیل مسئولیت هیچ عملیاتی را بجز حمله به مواضعی در خاک سوریه برعهده بگیرد. جنگ سایبری و حملات متقابل به کشتیها بدون آنکه کسی مسئولیت آن را بر عهده بگیرد از دیگر جنبههای جنگ پنهان بین ایران و اسرائیل بوده است. اما این بار جنگ بین دوطرف وارد فاز جدیدی شد به طوری که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعلام کرد یک مرکز جاسوسی و دسیسهچینی اسرائیل علیه ایران را هدف قرار داده است. برخی اطلاعات منتشر شده در رسانههای نزدیک به تهران حاکی است این حمله پاسخی به حمله ماه گذشته هواپیماهای اسرائیلی از مبدأ اربیل به یک مرکز ساخت پهپاد در شهر کرمانشاه بوده است.
حمله ایران به «مرکز اسرائیلی» در اربیل علاوهبر اینکه آغازگر مرحله جدیدی از عملیات متقابل است، پیامهایی هم با خود دارد. ایران با هدف قرار دادن منطقهای در کردستان عراق قصد دارد به کشورهای همسایه گوشزد کند که صدای این حملات را بشنوند. تهران همواره از عادیسازی روابط امارات و بحرین با اسرائیل انتقاد کرده و اکنون میخواهد به آنان هشدار دهد اگر روزی به نقطه آغاز عملیات علیه امنیت ملی ایران تبدیل شوند، به میدان نبرد تبدیل خواهند شد. در این خصوص اشارههای قبلی ایران به وجود یک مرکز جاسوسی موساد در دبی را نباید نادیده گرفت.
ایران که قبلا نیز پایگاههای داعش را در پاسخ به حمله به یک رژه نظامی در اهواز و پایگاه عینالاسد را در پاسخ به ترور قاسم سلیمانی هدف حملات موشکی قرار داده بود، با حمله به اربیل بار دیگر تاکید کرد حملات موشکی بخشی از ابزارهای قدرت ایران است که اگر دفاع از امنیت ملی ایجاب کند، از آن استفاده خواهد کرد.
اگر بپذیریم ایران با هدف قرار دادن یک مرکز اسرائیلی در اربیل، انتقام حمله به تاسیسات ساخت پهپاد را در کرمانشاه گرفته است، باید منتظر حمله دیگری در روزها یا هفتهها یا ماههای آینده باشیم چرا که سپاه پاسداران قول داده انتقام کشته شدن دو تن از افسرانش را که در حمله هوایی هفته گذشته اسرائیل به حومه دمشق کشته شدند.
خواهد گرفت.
محمد هاشمی: زمان کنارهگیری خاتمی از جبهه اصلاحات فرا رسیده است
عضو مستعفی حزب کارگزاران معتقد است زمان رفتن خاتمی از جبهه اصلاحات رسیده و اصلاحطلبان تندروی را باید کنار بگذارند
محمد هاشمی در گفتوگو با «مشرق» و در پاسخ به این سؤال که «دغدغههای فکری شما در سال ۱۴۰۱ چه چیزهایی است، دولت باید روی چه مسائلی سرمایهگذاری بیشتری انجام دهد؟»، اظهار کرد: مهمترین مسئله در حال حاضر مسائل اقتصادی و اجتماعی است، در حوزه اقتصادی مهمترین مسئله مردم معیشت و اشتغال است، اگر به تولید توجه شده و رونق شکل بگیرد بهصورت طبیعی هم اشتغالزایی افزایش مییابد و هم درآمد بالا میرود. وی افزود: برای تولید الزاماتی وجود دارد؛ یکی از مهمترین آن سرمایهگذاری است. سرمایه را یا بخش خصوصی (داخلی و خارجی) میآورد یا آنکه دولت بهصورت مستقیم. دولت باید برای پروژههای اقتصادی سرمایهگذاری کند؛ اما دولت الآن هزینههایش آنقدر زیاد است که امکان سرمایهگذاری روی ابرپروژهها را ندارد. اگر مشکلات اقتصادی را حل کنیم، مسائل فرهنگی و اجتماعی ما نیز حل میشود. برخی مشکلات ما ناشی از تهاجم فرهنگی است؛ اما بخش دیگر ناشی از مسئله معیشت است.
هاشمی درباره سرمایهگذاری خارجی میگوید: باید دید سرمایهگذاریهای خارجی چقدر با منافع ملی ما و آن کشور تطابق دارد؛ امام میگفت: شوروی از آمریکا بدتر و آمریکا از شوروی بدتر و انگلیس از هر دو اینها خبیثتر است، بر این اساس من هیچگاه به سرمایهگذاریهای خارجی امیدوار نبودهام.
محمد هاشمی همچنین در واکنش به این نظر خبرنگار که «شما از دولت روحانی حمایت کردید و این دولت انتظار سرمایهگذاری خارجی تا سطح ۱۰۰ میلیارد دلار در سال را داشت»، اظهار داشت: سراب آن ماجرا را با خروج ترامپ از برجام دیدیم.
او همچنین درباره برجام هم گفته است: امام (ره) برای مذاکره با آمریکا شرط گذاشته بود؛ امام خطاب به کارتر گفته بود که اگر آمریکا رفتارش را عوض کند، ما مشکلی با آمریکا نداریم؛ پس مذاکره و رابطه با آمریکا از این نگاه هیچ اشکالی ندارد. در مذاکرات اگر بتوانیم خطوط قرمز را رعایت کرده و منافع ما تأمین شود هیچ اشکالی وجود ندارد، اما مسئله آن بود که برجام به شبی و تبی بند بود. مسئله برجام آن بود بهرهمندی کوتاهمدت داشت و نه بلندمدت. هر توافقنامه حدی دارد و نمیتوان از آن انتظار سرمایهگذاریهای بزرگ داشت.
«برخی مثل محمدرضا خاتمی گفتهاند که خاتمی میخواهد اعلام بازنشستگی سیاسی کرده و از لیدری اصلاحات دست بکشد». محمد هاشمی درباره این تحلیل میگوید: من خیلی بحثهای سیاسی در شبکههای اجتماعی را دنبال نمیکنم؛ اما فکر میکنم زمان تغییرات است؛ اما تا زمانی که جانشین خاتمی مشخص نشده است، در موضوع کنار رفتن او باید تردید کرد. من مصداقی صحبت نمیکنم؛ اما تندرویها را باید کنار گذاشت. از سویی مسئله مهمتر در هر دو جناح ضریب نفوذ است؛ باید دید امروز ضریب نفوذ خاتمی چقدر و ضریب نفوذ ناطق نوری چه میزان است؛ من امروز این ارزیابیها را ندارم. بههرحال آنها باید از مردم رأی بگیرند.
او همچنین در این باره که «فائزه هاشمی بعد از آغاز جنگ اوکراین در مصاحبه با یک رسانه فارسی در خارج اعلام کرد ایران مستعمره روسیه است»، گفت: من این دست جملات را درست نمیدانم، ایران هیچ گاه مستعمره نبوده و نخواهد شد؛ اما رسانههای خارجی بهگونهای تفسیر میکنند که ایران حامی روسیه در جنگ است.
خزان اصلاحطلبان فرا رسیده است
«برگریزان احزاب اصلاحطلب شاید به زمستانی سخت تبدیل شود».
سایت نامهنیوز که از رسانههای طیف مدعی اعتدال و اصلاحات محسوب میشود، در تحلیل اوضاع به هم ریخته جبهه اصلاحات نوشت: در سالی که اصلاحطلبان با مشکلات زیادی رو به رو شدند، سه حزب مهم این جریان هم دچار تغییرات زیادی شدند و گویا دبیرکل سه حزب بزرگ اصلاحطلب در سال ۱۴۰۰ تغییر خواهد کرد البته این گزاره مطمئنی نیست. حضرتی در روزهای آخر سال از دبیرکلی اعتماد ملی استعفا داد. الیاس حضرتی در نامهای که خطاب به مهدی کروبی، دبیرکل پیشین حزب و اعضای شورای مرکزی آن منتشر کرده است، نوشته «متاسفانه به خاطر مسئولیتی که از حوزه مجموعه رسانهای «اعتماد» بر دوشم هست، امکان «وقت» گذاری از حقیر سلب شده است و طبعا موافقید که اهمیت رسانه هم امروزه نهتنها کمتر از حزب نیست شاید بیشتر هم باشد. در وضعیت کنونی کشور، رسانهها هم با مشکلات وحشتناکی مواجهند که ضرورت دارد با تمام توان به آن پرداخته شود. بر این باورم که مسئولیت حزبی بنده با حضور دهها شخصیت برجسته سیاسی بدون متولی باقی نخواهد ماند، اما کار رسانهای فعالیتی است که ظاهرا خودم باید تمام وقت خود را به آن اختصاص دهم تا کاری از پیش برود. با همین استدلال در طول ٦ ماه گذشته در شورای مرکزی و کمیته تعامل و دفتر سیاسی حزب موضوع استعفا را مطرح و اخیرا در ملاقات حضوری که خدمت جناب آقای کروبی داشتم، با ایشان هم طرح موضوع کردم»
پیش از این اعضای جدید هیئترئیسه جبهه اصلاحات ایران اعلام شده بود و بر اساس آن سیدحسین مرعشی به عنوان نایبرئیساول، فاطمه راکعی نایبرئیسدوم، علی باقری به عنوان دبیر و علی شکوریراد به عنوان سخنگوی جبهه اصلاحات انتخاب شدند. این ترکیب یک تغییر نسبت به سال قبل داشت و آنجایگزین شدن فاطمه راکعی به جای الیاس حضرتی بود.
اگر جریان اصلاحطلب را دارای سه بال مدیران تکنوکرات دولتهاشمی (به نمایندگی حزب کارگزاران) حامیان سیاسی خاتمی و جریان دانشجویان خط امام (به نماینده حزب اتحاد) و جریان چپ اسلامی (به نمایندگی از حزب اعتماد ملی) در نظر بگیریم، این برای اولین بار است که جریان سوم، سهمی در هیئترئیسه جبهه اصلاحات ندارد و بعید نیست استعفای الیاس حضرتی بیارتباط با این موضوع نباشد.
البته حزب اعتماد ملی دچار اختلافات درونی بسیاری است و بارها نشانههایی از این اختلاف در فضای سیاسی کشور مشاهده شده است. از جمله انتخابات سال ۱۴۰۰ که حزب اعتماد ملی نه قبل از رد صلاحیتها از نامزد خاصی حمایت کرد (گرچه در آن مقطع افشانی ظرفیت معرفی به عنوان نامزد این حزب را داشت) و نه در لیست شوراهای شهر توانست از ظرفیت خود برای حضور نیروهای حزبی استفاده کند.
حزب اتحاد ملت نیز حزب دیگری بود که کنگره سراسری خود را برگزار کرد و بعد از شش سال، دبیرکلی را به دست آذر منصوری سپرد. این تغییر در حالی رخ داد که نزدیک هفتاد درصد اعضای اولین دوره شورای مرکزی اتحاد ملت، دیگر در شورای مرکزی آن حضور ندارند.
در حزب کارگزاران سازندگی هم تغییرات رخ داد و مرعشی جایگزین کرباسچی در دبیرکلی این حزب شد. کرباسچی از زمان تشکیل کارگزاران، دبیرکل این حزب بود. کارگزاران سازندگی همانطور که پیشبینی میشد با درگذشت آیتاللههاشمی رفسنجانی دچار گسستهای زیادی شد. حتی فرزندان او هم در فقدان پدر به اختلاف برخوردند. استعفاهای متعدد در حزب و خروج کرباسچی بعد از بیش از ربع قرن از دبیرکلی حزب، نشان از عمق اختلافات میان کارگزاران است. رد صلاحیت مکرر نامزدهای این حزب در انتخابات ریاست جمهوری اخیر (محسنهاشمی و اسحاق جهانگیری) هم حاوی این پیام بود که کارگزاران در اعتمادسازی با حاکمیت شکست خورده است. شکست همتی و لیست یارانهاشمی در انتخابات مجلس هم نشان داد این حزب در ارتباط با بدنه حامیانهاشمی هم موفق نبوده است. گزینه جدی آنها برای انتخابات ۱۴۰۴ احتمالا اسحاق جهانگیری است که عموما برای مسئولیتهای جدید، اشتیاق زایدالوصف دارد. اگر سالهای بعد از پیروزی حسن روحانی سالهای بهار احزاب بود، شاید ۱۴۰۰ پاییز احزاب بود. برگریزانی که شاید پیش درآمد یک زمستان سخت باشد و بعضی احزاب اصلاحطلب را تا مرز انحلال پیش ببرد.
*************************
خراسان***
صنایع ماکارونی یارانه دولتی را به جیب خارجیها میریزند
فارس - رئیس کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران گفت: دولت آرد یارانهای را به صنایع میدهد و آنها با صادرات ماکارونی به کشورهای دیگر، یارانه به جیب خارجیها میریزند. سید محمدرضا مرتضوی افزود: دولت هر تن گندم را ۵۵۰ دلار میخرد آرد را ۱۰۰ دلار در اختیار صنف و صنعت قرار میدهد و کارخانجات هر تن ماکارونی را ۴۰۰ دلار صادر میکنند یعنی کشور ما بابت صادرات هر تن ماکارونی ۳۰۰ دلار ضرر میدهد، اما کارخانهداران ماکارونی سود میبرند.
مقررات ورود سرمایه خارجی به کشور تسهیل شد
مهر - سید احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصاد و دارایی در توئیتی نوشت: «اقتصاد قوی، از طریق فرصتشناسی داخلی و خارجی، ممکن میشود که تاکنون کشور در آن ضعف جدی داشت. خوشبختانه امروز پیشنهاد وزارت اقتصاد برای تشویق ورود سرمایه و ارز از خارج به ویژه کشورهای همسایه، از طریق کاهش میزان حداقل سرمایه / سپرده و افزایش سالهای مجوز اقامت در دولت تصویب شد.»
تامین ارز به بیش از ۵۷ میلیارد دلار رسید
ایسنا - رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد: تامین ارز در سال ۱۴۰۰ با افزایش ۵۷ درصدی در مقایسه با سال ۱۳۹۹ به بیش از ۵۷ میلیارد دلار رسید.
علی صالح آبادی گفت: تامین ارز انجام شده در سال ۱۳۹۹ درمجموع ۳۶.۵ میلیارد دلار بوده است، اما این رقم در سال ۱۴۰۰ به بیش از ۵۷ میلیارد دلار افزایش یافت.
کاهش ۲.۱ درصدی تولید خودرو برخلاف وعده وزیر صمت
مهر - اگرچه طبق وعدههای داده شده از سوی وزیر صنعت، معدن و تجارت باید از آبان ۱۴۰۰ به این سو شاهد یک «موج تولید» در بخش خودرو میبودیم، اما آمارها حکایت از کاهش ۲.۱ درصدی تولید خودرو در ۱۱ ماه ۱۴۰۰ نسبت به سال ۱۳۹۹ دارد. بررسی آمارهای منتشر شده سامانه کُدال حاکی از تولید ۸۶۷ هزار و ۳۶۳ دستگاه خودرو توسط سه خودروساز بزرگ کشور یعنی ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو در سال ۱۴۰۰ است.
***********************************
جوان***
رکورد زنی تجارت خارجی و تأمین ارز در زمانه تحریم
بررسی تصویر تجارت خارجی ایران در دهه۹۰ که باید آنرا زمانه تحریمهای سخت اقتصاد ایران نامگذاری کرد بیانگر آن است که در سال۱۴۰۰ حجم تجارت خارجی غیرنفتی ایران رکورد ۱۰۰میلیارد دلار را زده است و به گفته رئیس کل بانک مرکزی در سال۱۴۰۰ حدود ۵۷میلیارد دلار ارز تأمین شده است.
اقتصاد داری زیر بار شدیدترین تحریمهای اقتصادی آن هم در طول چندین دهه، تجربهای را در اختیار ایران قرار داده است که امروز کشورهایی که مورد تحریمهای ظالمانه امریکا قرار میگیرند، خواستار برخورداری از تجربیات ایران در حوزه دور زدن تحریمها و شیوه اقتصاد داری در وضعیت تحریمهای سخت اقتصادی میباشند.
در این بین وقتی خزانهداری امریکا به عنوان مجموعهای که سالیان سال متولی تنظیم تحریمهای سخت اقتصادی علیه ایران است، با خبر رشد تجارت خارجی ایران به ویژه در سال گذشته روبهرو میشود، حتماً متوجه بیاثر شدن تحریمهای وضع شده میشود، کما اینکه اخیراً نیز رسانههای غربی به این موضوع اشاره داشتهاند.
به هر ترتیب اگر چه نمیتوان منکر اثر سوءتحریمها بر اقتصاد ایران شد، اما منکر این موضوع هم نمیتوان شد که ایران در حوزه دور زدن تحریمها آنهم در دنیای کنونی صاحب تجربه شدهاست بهطوری که امروزه کشوری، چون روسیه خواهان استفاده از تجربیات اقتصاد داری ایران در زمانه تحریمهای سخت میباشد.
تحریمهای نفتی و مالی که بر اقتصاد ایران اعمال شد تحریمهای سختی بود که در ابتدا حوزه تجارت خارجی ایران و مالیه و بانکداری را مورد هدف قرار داد، اما بررسی روند تجارت خارجی ایران در دهه اخیر نشان میدهد که ایران نه تنها به خوبی گلیم خود را از آب درآورده است بلکه در سال۱۴۰۰ و همزمان با فعالیت دولت سیزدهم حوزه تجارت غیرنفتی با رکورد شکنی همراه شده است.
خوب همه میدانند که بخشی از سلطه اقتصادی امریکا بر اقتصاد کشورها از طریق دلار اعمال میشود، حال وقتی تجارت خارجی ایران با رشد مواجه میشود یعنی تحریم دور خورده است.
رکورد شکنی
تجارت خارجی غیرنفتی ایران در سال۱۴۰۰ با تبادل ۱۶۲میلیونتن کالا با کشورهای جهان، رکورد ۱۰۰میلیارد دلاری را به ثبت رساند که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۸درصد رشد داشته است. در سال۱۴۰۰ بیش از ۱۲۲ میلیون تن کالای ایرانی به ارزش ۴۸ میلیارد دلار، در سال۱۴۰۰ به اقصی نقاط جهان صادر شد که این میزان ۱۴میلیارد دلار بیشتر از سال قبل بود و رشد ۴۱ درصدی داشتهاست.
در سالی که گذشت بیش از ۴۰میلیون تن کالا، به ارزش ۵۲ میلیارد دلار نیز وارد کشور شد که عمدتاً کالای اساسی، مواد خام و ماشینآلات تولید بودند، میزان کالاهای وارداتی در سال۱۴۰۰ در مقایسه با سال۹۹ رشد ۲۱ درصدی در وزن و ۳۶درصدی در ارزش را به همراه داشت که نشان از اهتمام دولت سیزدهم در تأمین کالاهای اساسی مردم دارد.
تأمین ارز انجام شده در سال۹۹ بالغ بر ۳۶ میلیارد دلار بود که این مؤلفه اقتصادی در سال گذشته همزمان با روی کار آمدن دولت سیزدهم با ۵۷درصد رشد به ۵۷میلیارد دلار رسید.
دادههای آماری نشان میدهد که در سال گذشته کل تجارت غیرنفتی ارزشی معادل ۱۰۰ میلیارد دلار داشته که نسبت به سال۹۹ رشد ۳۸ درصدی را ثبت کرده است. طی سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰، از حیث ارزش، بالاترین رقم صادرات متعلق به سال ۱۴۰۰ است. بعد از سال۱۳۹۰، بالاترین واردات کالایی کشور نیز در سال ۱۴۰۰ رقم خورده است.
رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد تأمین ارز در سال۱۴۰۰ با افزایش ۵۷درصدی در مقایسه با سال۱۳۹۹ به بیش از ۵۷میلیارد دلار رسید.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، علی صالحآبادی با تأکید بر اینکه وضعیت بازار ارز کشور مطلوب، روان و متعادل است، گفت: تأمین ارز انجام شده در سال۱۳۹۹ مجموعا ۵/۳۶ میلیارد دلار بودهاست، اما این رقم در سال۱۴۰۰ به بیش از ۵۷میلیارددلار افزایش یافت.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین با اشاره به افزایش بازگشت ارز حاصل از صادرات به کشور تأکید کرد: مجموع عرضه ارز توسط صادرکنندگان در سامانه نیما در طول سال۱۴۰۰ نیز ۲۹میلیارد و ۳۰۰میلیون دلار بود که از رشد ۶۶درصدی نسبت به سال۱۳۹۹ برخوردار است.
صالحآبادی ضمن تشریح تحولات بازار ارز کشور در سال گذشته افزود: میزان خرید و فروش اسکناس دلار در بازار متشکل معاملات ارزی با افزایش ۱۷۶ درصدی در سال۱۴۰۰ در مقایسه با سال۱۳۹۹ به رقم یکمیلیارد و ۶۹۴ میلیون دلار رسید. نرخ اسکناس دلار در این بازار در ابتدای دوره ۷۵۴/۲۴ تومان و در پایان دوره ۸۱۴/۲۴ تومان بود.
به گفته رئیس کل بانک مرکزی، خرید و فروش اسکناس یورو نیز در بازار متشکل معاملات ارزی در سال ۱۴۰۰ در مقایسه با سال ۱۳۹۹ با افزایش ۱۸۶ درصدی به رقم ۲۹۹ میلیون یورو رسید. این میزان در سالهای۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ به ترتیب ۸ و ۸۰میلیون یورو بوده است.
صالح آبادی با بیان اینکه میانگین نرخ دلاری معاملات در سامانه نیما در ابتدای دوره سال۱۳۹۹ با رقم ۸۱۸/۱۳ تومان آغاز شده و این رقم در پایان دوره این سال به رقم ۰۲۳/۲۳ تومان رسیده است، افزود: این در حالی است که میانگین نرخ دلاری معاملات در سامانه نیما در ابتدای سال۱۴۰۰ با رقم ۲۰۰/۲۳ تومان شروع و با میانگین معاملات ۸۹۱/۲۳ تومان به پایان رسیده است.
ارسال نظرات