فرآیند اقناع فضای مجازی زمان بر است. قاعده تدریج نیاز دارد. نمیشود دفعتا حتی کلیات یک طرح را تصویب کرد؛ و البته... فضای مجازی رهاست. ....
پایگاه رهنما:
یک ویدئوی کوتاه از جلسه کمیسیون به علاوه انتشار متن طرح و چند توئیت و مصاحبه از نمایندههای مجلس یعنی شفافیت در تصویب طرح صیانت؟ شاید. اما شفافیتی که کژکارکرد است. چرا؟ اشکال کار در بدفهمی از ماجرای شفافیت است. بدفهمی این است که برخی تصور میکنند شفافیت به ماهو شفافیت مثبت است. اینطور نیست. شفافیت صرف، اطلاعات کور میسازد. شفافیت ممدوح است، چون ابزار رسیدن به امر مهمتری به نام اقناع سازی است. نماینده محترم مجلس باید بداند غرض از شفافیت این است که او از نحوه تصمیم گیری خود دفاع کند؛ نه صرفا توزیع اطلاعات. در غیر اینصورت نه تنها شفافیت کمک نمیکند بلکه موجب خسارت میشود، چون نماینده محترم از ترس و وحشت واکنشهای اجتماعی یا هیجان زده به تصمیم غلط و ناتصمیم میرسد و یا به ظاهرسازی وپنهان کاری. اقناع سازی غیر از اطلاع رسانی است. معلوم نیست کدام شیرپاک خوردهای گفته است توئیت نمایندهها کارکرد اقناع دارد. اقناع، طراحی یک فرآیند رسانهای دقیق نگرشی و انگیزشی است که ذهنیت مخاطب را تغییر یا تثبیت میکند. جامعه به غلط نگران فیلترینگ و سرعت اینترنت است؛ ولی نمایندههای مجلس میگویند نگران نباشید این کلیات است نه جزئیات. حال آنکه شبهه درباره همان کلیات است. مخاطب میپرسد چرا اساسا چنین طرحی باید در مجلس مطرح شود؟ مردم نسبت به اصل مساله ابهام دارند. گام اول پاسخ به این پرسش است که چه مساله مهمی در ذهن مجلس بوده که سمت این طرح رفته است؟
گام دوم این است که چرا این مسئله فوریت دارد؟ چرا ضرورت؟ چرا اهمیت؟ چرا عمومیت دارد؟
گام سوم این است که اگر به سمت قانون نرویم چه میشود؟ چرا تهدید است؟ چرا ابعاد ماجرا در سطح حکمرانی است؟
گام چهارم این است که چرا قوانین موجود کفایت نمیکند؟ چرا نیاز به قانون جدید داریم؟
در نهایت اینکه چه فرصتی برای زندگی مردم میسازیم؟ فایدههای محسوس طرح چیست؟
این همه کلیات است نه جزئیات. این بحثها نیز باید در رفت و برگشت با منتقدین باشد تا رفع شبهه شود. دست آخر اینکه فرآیند اقناع زمان بر است. قاعده تدریج نیاز دارد. نمیشود دفعتا حتی کلیات یک طرح را تصویب کرد؛ و البته... فضای مجازی رهاست. ابعاد ماجرا نیز به غایت سهمگین و ویرانگر است. سطح اثر تهدید نیز نه در لایههای حکمرانی که بیشتر بر سرمایههای اجتماعی است. همه دنیا نیز این پروسه را رفته اند. اما این همه یعنی مسئله. از مسئله تا قانونگذاری تنها در بهارستان رقم نمیخورد، ابتدا باید از ذهن جامعه عبور کند. خلاصه قانون گذاری و اجرای قانون نیز نیازمند جهاد تبیین است.
ارسال نظرات