« احمد دستمال چیان» در گفتوگو ی درباره سفر نخست وزیر عراق به ایران گفت: پیش از انتخابات ریاست جمهوری ایران « مصطفی الکاظمی» گفته بود که در اولین فرصت پس از برگزاری انتخابات ایران به تهران سفر خواهد کرد تا درباره مسائل مهم منطقهای و دوجانبهای با رئیس جمهور جدید ایران گفتوگو کند اما نشست کشورهای همسایه عراق در بغداد که چند هفته قبل برگزار شد، اجازه نداد که این سفر به سرعت انجام شود. اکنون سفر الکاظمی به تهران در شرایط مهم و بسیار حساس انجام شده و حاوی پیامهای منطقهای و دو جانبهای است.
سفیر اسبق ایران در اردن با اشاره به نشست بغداد که با هدف افزایش همکاریهای منطقهای برگزار شد، اظهار داشت: سفر نخست وزیر عراق به تهران در راستای همین نشست قابل ارزیابی است. به نظر میرسد، زمان آن فرا رسیده که اختلافات جای خود را به همکاریهای منطقهای بدهد. اکنون شرایط برای اجرایی شدن طرحهای مهم منطقهای نسبت به این موضوع بیش از قبل فراهم شده و این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران همواره خواستار همکاریهای منطقهای به دور از دخالت بیگانگان است چراکه در سایه چنین همکاریهایی یک ثبات و امنیت دسته جمعی به وجود میآید. گویا نخست وزیر عراق در اندیشه کاستن از اختلافات کشورهای منطقه است و ایران هم از این موضوع استقبال میکند.
وی در پاسخ به این سوال که « آیا در سفر امروز الکاظمی به تهران پرونده اختلافات ایران و عربستان مورد بررسی قرار میگیرد؟ » گفت: جمهوری اسلامی ایران برای مذاکره با عربستان نیازی به واسطه ندارد. هرگاه که لازم شود و عربستان سعودی آمادگی کامل برای نشستن بر سرمیز مذاکره را داشته باشد، ایران آمادگی مذاکره با ریاض را دارد اما به تلاشهای صلح آمیز الکاظمی دست رد نمیزند. چنانچه نخست وزیر عراق بتواند اختلافات ایران و عربستان را کاهش دهد، جمهوری اسلامی ایران هیچ مانعی نمیبیند که ایشان در این زمینه فعال باشد.
دستمال چیان درباره مطرح شدن پروندههای همکاریهای اقتصادی - امنیتی ایران و عراق در سفر الکاظمی به تهران گفت: شما میدانید، دو کشور سالانه حدود 12 هزار میلیارد دلار تبادلات تجاری دارند. پروندههای مالی نظیر فروش برق و مواد غدایی به عراق، سرمایه گذاریهای کلانی که ایران در عراق انجام داده و پروژههای مهمی که تهران به عنوان پیمانکار برداشته و خدمات فنی و مهندسی که جمهوری اسلامی ایران در عراق ارائه میدهد. پروندههای زیاد دیگری هم وجود دارد که ضروریست، هرازگاهی دیداری میان سران دو کشور انجام شود و این پروندهها به روز رسانی شود.
این کارشناس تحولات غرب آسیا درباره نتایج سفر الکاظمی به تهران برای ملت ایران و عراق گفت: این دو ملت در طول تاریخ با یکدیگر برادر بوده و اشتراکات تاریخی و فرهنگی زیادی با همدیگر دارند. سفر الکاظمی به تهران باعث میشود، روابط میان مردم دو کشور بیش از گذشته عمیقتر شود. عتبات عالیات در عراق قرار دارد و مردم ایران هم عاشق عتبات مقدسه هستند. مرقد امام رضا ( ع ) در مشهد است و مردم عراق نیز عاشق زیارات امام رضا ( ع ) هستند. این سفرها سبب شود ، مردم ایران و عراق پیوندهای عمیقتری با یکدیگر پیدا کنند.
وی با اشاره به دیدگاه برخی از تحلیلگران مبنی بر اینکه برگزاری نشست بغداد و سفر الکاظمی به تهران در راستای بازیابی نقش منطقهای عراق است، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران از این نقش گرفتن عراق حمایت میکند و هیچگاه از اینکه عراق به عنوان یک کشور مستقل و به دور از دخالت بیگانگان به ایفای نقش منطقهای خود بپردازد نگرانی نداشته بلکه جمهوری اسلامی ایران بغداد را تشویق کرده است که چنین نقشی را داشته باشد.
این دیپلمات ارشد کشورمان در پایان گفت: یکی از پروندههای مهمی که الکاظمی در سفر به تهران همراه دارد، پرونده خروج نظامیان آمریکای از عراق در پایان سال جاری میلادی است. این خروج سرآغاز یک تحول بسیار مهمی است که در عراق رقم خواهد خورد. جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کشور موثر و مهم غرب آسیا باید در جریان این تحول قرار بگیرد لذا الکاظمی در سفر به تهران گزارشی از این تحول ( خروج نظامیان آمریکایی ) به مسئولان جمهوری اسلامی ایران ارائه خواهد داد.
ارسال نظرات