موضوع عدالت از دیرزمان جزء مهمترین مباحث و دغدغه های بشر و اندیشمندان سیاسی بوده است و آراء و نظریات گوناگونی درباره آن بیان شده و به رشته تحریر درآمده است. از طرف دیگر، حضرت علی علیه السلام گذشته از این که امام معصوم شیعیان است، در تاریخ بشر به عنوان یک متفکّر و سیاستمداری مطرح بوده که همواره نامش قرین عدالت میباشد. بحث عدالت در اندیشه های سیاسی امام علی علیه السلام بحثی بسیار گسترده و عمیق است که تأمّل، تفکّر و مجال قابل توجهی میطلبد. در این مقاله کوتاه، به اهمیّت و جایگاه عدالت از دیدگاه امام علیه السلام ، اندیشه های حضرت علی علیه السلام در مورد عدالت در نظام سیاسی، عدالت رهبران سیاسی و جایگاه مردم در اجرای عدالت پرداخته شده و مهمترین بحث به نظام سیاسی اختصاص دارد که عدالت در اجزای نظام سیاسی، عدالت در هدف و جهت نظام سیاسی، عدالت در اجرای حدود و قوانین و عدالت در امور مالی و توزیع ثروت را مورد بحث و بررسی قرار داده است. در بحث رهبران نیز عدالت در ویژگیهای فردی نخبگان سیاسی و عدالت آنان در برخورد با مردم بررسی شده اند. طبیعی است این مقاله نمیتواند نشانگر کامل اندیشه های امام علی علیه السلام در مورد عدالت باشد و هیچ ادعایی هم ندارد که اندیشه های امام علیه السلام را به گونه احسن تبیین کرده است، بلکه تنها برداشته ای نگارنده از سخنان و اندیشه های ناب و اصیل امام علی علیه السلام است و امید داریم که با تذکّرات و انتقادات منتقدان دلسوز و متعهّد، عیوب آن اصلاح گردد.
عدالت و جایگاه آن در سیاست و حکومت
عدالت، مفهوم وسیعی است که در هر حوزهای کاربرد ویژه خود را دارد و اختصاص به مکان، زمان یا فرد خاصی ندارد و مراد از آن، انجام کارها به نحو بایسته و به موقع است، به گونه ای که انجام آن کار بهتر از آن ممکن نباشد و هیچ افراط و تفریطی صورت نگرفته که امکان رفع آن وجود داشته باشد. در زندگی بشر، از حیات فردی گرفته تا نهاد خانواده و نهادهای بسیار پیچیده اجتماعی و پیچیده ترین و مهمترین نهاد اجتماعی، یعنی دولت و سیستم سیاسی، هر کدام لوازم و مقتضیات خاص خود را دارند وعدالت خاص خود را میطلبند و اجرای عدالت در هر مجموعه ای نیازمند علم، تخصص، خلاقیت، مدیریت و اصول اخلاقی خاص خود است. مؤلّف نظم الغرر و نضدالدرر مینویسد:
«... بر هر صاحب بصیرتی واضح و روشن است که هر صنفی از اصناف خلایق را در شغل و عملی که دارند ناچار است از استاد و معلمی که به تعلیم آن معلم راه و روش آن عمل برایشان معلوم و صواب و خطای آن ایشان را مفهوم گردد؛ مثلاً شبانی نمودن چند رأس گوسفند که مهمترین امور است اگر شخصی بدون تعلیم مرتکب شود، البته گوسفندان را از سرما یا گرما یا تشنگی یا گرسنگی یا به گرگ دادن، هلاک سازد. همچنین است بنایی و نجاری و خیاطی و امثال آن از اشتغال و مهمات جزئیه. و چندان که آن عمل عظیمتر باشد، احتیاج به معلم و مرشد بیشتر خواهد بود و پرظاهر است که هیچ کاری عظیمتر و دشوارتر از پادشاهی و جهانداری و سیاست ملک و ملت نیست.»(1)
حضرت علی علیه السلام همین نکته را در بیانی بسیار شیوا متذکر شده و عدل را بر چهار شعبه میداند که دو شعبه از آن به ابعاد نظری و درونی انسان میپردازد و دو شعبه دیگر، ابعاد عملی و بیرونی را دربرمیگیرد:
«و عدل بر چهار شعبه است: بر فهمی ژرف نگرنده و دانشی پی به حقیقت برنده و نیکو داوری فرمودن و در بردباری استوار بودن.»(2)
رعایت عدالت بر هر انسانی واجب است و اگر غیر آن عمل کند، در حق خود یا دیگران ستم کرده است، چرا که حقی به صاحب حق تعلّق نگرفته، یا کاری به موقع انجام نیافته است. جود و بخشش از فضیلت های انسانی است که در ردیف مستحبّات قرار میگیرد، اما وقتی از امام علی علیه السلام سؤال شد که کدام یک از عدل و جود برتر است، امام علیه السلام فرمود:
«عدالت کارها را بدان جا می نهد که باید و بخشش آن را از جایش برون نماید. عدالت تدبیر کنندهای است به سود همگان و بخشش به سود خاصگان. پس عدل شریف تر و بافضیلت تر است.»(3)
حضرت علی علیه السلام عدل را «رستگاری و کرامت»، «برترین فضایل»، «بهترین خصلت» و «بالاترین موهبت الهی»(4) میدانند و آن را «مأنوس خلایق» و رعایت آن را موجب «افزایش برکات» ذکر میفرمایند.(5) به نظر آن حضرت، جوهره و هسته اصلی ایمان، عدالت است و تمام نیکویی ها از آن سرچشمه میگیرند.(6) به اعتقاد حضرت علی علیه السلام ملاک حکمرانی، عدل است(7) و عدالت محکمترین اساس و بنیانی است(8) که در نظام اجتماعی وجود دارد. خداوند متعال عدالت را سبب قوام امور زندگانی مردم قرار داده تا از ظلم، نابسامانی و گناه درامان بمانند(9) و احکام و قوانین به وسیله عدالت احیا، و اجرا گردند.(10) حضرت علی علیه السلام بهترین نوع سیاست و حکومت را نوع مبتنی بر عدل دانسته(11) و انتظام امور نظام سیاسی و مردم را به عدالت منوط کرده،(12)میفرمایند:
«تحقیقاً بهترین چیز (نور چشم) برای حاکمان، اقامه عدالت است و ظهور محبت مردم [را به دنبال دارد] و بدرستی که محبّت مردم ظاهر نمیشود، مگر به سلامت سینه هایشان [به خالی بودن از کینه و بغض حاکمان].»(13)
رعایت عدالت از سوی رهبران و نخبگان سیاسی در سطوح مختلف نظام سیاسی و جامعه، آثار و نتایج فراوانی در پی دارد که به بدانها اشاره میکنیم. این آثار برای شخص رهبران عبارتند از: «استقلال و توان»، «نافذ شدن حکم»، «ارزشمندی و بزرگ مقداری»، «بی نیازی از یاران و اطرافیان» (در وابستگی به آنها)، «مورد ستایش قرار گرفتن زمان حکمرانی آنان» و «بالا رفتن شأن، عظمت و عزت» آنان.(14) در مورد تأثیرات عدالت بر تداوم قدرت و حکومت، امام علی علیه السلام معتقدند که «هیچ چیزی همانند عدالت، دولتها را محافظت نمیکند.»(15) و عدل چنان سپر محکمی است(16) که رعایت آن، موجب تداوم قدرت و اقتدار نظام سیاسی میگردد.(17) اما مهمترین و فراگیرترین اثر عدالت، در سازندگی و اصلاح جامعه متبلور میشود، چرا که «عدل سبب انتظام امور مردم و جامعه میباشد(18) و «هیچ چیز به اندازه عدالت نمیتواند مردم را اصلاح نماید.»(19) اجرای عدالت «مخالفتها را از بین میبرد و دوستی و محبّت ایجاد مینماید»(20) و در عمران و آبادانی کشور (توسعه اقتصادی، صنعتی) تأثیر بسزایی دارد.(21) اگر عدالت در جامعه اجرا نشود، ستم جای آن را خواهد گرفت و ستم جز آوارگی و بدبختی و در نهایت خشونت، در پی نخواهد داشت.حضرت خطاب به یکی از والیان خود میفرمایند:
«کار به عدالت کن و از ستم و بیداد بپرهیز که ستم، رعیت را به آوارگی وادارد و بیدادگری، شمشیر در میان آرد.»(22)
عدالت در نظام سیاسی
وقتی در یک چشم انداز کلی مجموعه ای از انسانها را تصور کنیم که در محلی به نام شهر یا کشور گرد هم آمده و جامعه ای را بنیان نهاده اند، عدالت ایجاب میکند که دارای حاکمی باشند و مجموعه ای از قواعد و قوانین در آن جا جاری باشد، تا جامعه بتواند به حیات خود ادامه دهد. حضرت علی علیه السلام این گام نخست و دورنمای عدالت در یک مجموعه بشری به نام جامعه را این گونه بیان میفرمایند:
«حالی که مردم را حاکمی باید نیکوکردار یا تبهکار، تا در حکومت او مرد با ایمان کار خویش کند و کافر بهره خود برد، تا آن گاه که وعده حق فرارسد و مدت هر دو در رسد. در سایه حکومت او مال دیوانی فراهم آورند و با دشمنان پیکار کنند و راهها را ایمن سازند و به نیروی او حق ناتوان را از توانا بستانند، تا نیکوکردار روز به آسودگی به شب رساند و از گزند تبهکار در امان ماند.»(23)
به عبارت دیگر، میتوان گفت منظور امام علیه السلام این است که یک جامعه در درجه نخست باید دارای یک نظام سیاسی باشد تا ابتدایی ترین و ضروری ترین امور زندگی مردم سامان گیرد و عملی شود. اما در گام بعدی عدالت، هر کدام از اجزای نظام سیاسی از رهبر، والیان و کارگزاران گرفته تا اصناف، مجموعه ها و نهادهای مختلف اجتماعی باید دارای عدالت خاص خود باشند و براساس آن، هر کدام خدمات خاص خود را ارائه دهند. به همین دلیل، حضرت علی علیه السلام وقتی به اصرار مردم حکومت را پذیرفت، بر این عقیده بود که نظام سیاسی ـ اجتماعی براساس عدالت تنظیم نشده و هر چیزی در جای واقعی خودش قرار نگرفته است و تصمیم گرفت تمام این سیستم را به هم بریزد و مجموعه ای جدید مبتنی بر عدالت فراهم آورد. امام علیه السلام در یکی از خطبه های نخستین خود فرمودند:
«... به خدایی که او [پیامبر اسلام] را به راستی مبعوث فرمود، به هم خواهید درآمیخت و چون دانه که در غربال ریزند یا دیگافزار که در دیگ ریزند، روی هم خواهید ریخت، تا آن که در زیر است زبر شود و آن که بر زبر است به زیر در شود و آنان که واپس مانده اند پیش برانند و آنان که پیش افتاده اند واپس مانند.»(24)
بدینسان امام علیه السلام به بنای یک سازوکار سیاسی مبتنی بر عدالت پرداخت و بخوبی هم از عهده آن برآمد، اگر چه نتوانست در سطح جامعه و مردم، توفیقات زیادی به دست آورد.
در ادامه بحث به برخی از ویژگیهای یک نظام سیاسی مبتنی بر عدالت از دیدگاه امام علی علیه السلام اشاره مینماییم:
الف) عدالت در اجزای نظام سیاسی
شکی نیست که مهمترین عنصر سیستم سیاسی که موتور محرّک و مغز آن به شمار میرود، نخبگان و مدیران این مجموعه هستند و بقیه کارگزاران به ترتیب اهمیّت در رده های بعدی قرار میگیرند. رشد، کمال، و تعالی یک جامعه در طول تاریخ، یا انحطاط و زوال آنها بستگی مستقیم به نظام سیاسی آن کشور دارد و به همین دلیل، حضرت علی علیه السلام تمام توان خود را بر بنیانگذاری یک نظام سیاسی قوی، سالم و کارآمد؛ یعنی همان نظام مبتنی بر عدالت متمرکز نمود و نخستین گام در این راه، اصلاح هسته مرکزی حکومت یعنی رهبران، والیان و مدیران جامعه بود. امام علی علیهالسلام با این اعتقاد که:
«... سزاوار به خلافت کسی است که بدان تواناتر باشد و در آن به فرمان خدا داناتر.»(25)
ابتدا از خودش که بالاترین مقام جامعه بود، شروع کرد و یادآور شد:
«... خلافت جز مرا نشاید که آسیا سنگ تنها گرد استوانه به گردش درآید. کوه بلند را مانم که سیلاب از ستیغ من ریزان است و مرغ از پریدن به قلّهام گریزان.»(26)
البته مهمتر از این، افزار همه مردم و حتی مخالفان حضرت است که بصراحت او را شایسته ترین و تواناترین شخص برای حکومت و رهبری جامعه میدانستند.(27) سپس امام علیه السلام تمام حکومت های نالایق و نظام های معیوب و بیمار را زیر سؤال میبرد که:
«شگفتا! آیا خلافت با رفاقت و خویشی هم میشود؟»(28)
طبیعی است که اگر در پسته ای مدیریت و اداره جامعه، ملاکهای دوستی و رفیقبازی و معادلات خویشاوندی و طبقاتی از بین بروند، تنها یک معیار باقی میماند و آن، توان و شایستگی واقعی افراد است و حاکمیت این معیار در تمام اجزای نظام سیاسی مهمترین هدفی بود که حضرت علی علیه السلام برای ایجاد یک نظام مبتنی بر عدالت آن را دنبال میکردند. حضرت علی علیه السلام با اعتقاد به این اصل که:
«کار مردم جز به شایستگی زمامداران سامان نمی یابد.»(29)
و با قبول این دو مقدمه که:
«کارها به وسیله کارکنان راست و درست میشود.» و «آفت کارها ناتوانی کارکنان است.»(30) به این نتیجه رسید که بر طبق اصل عدالت و حاکم کردن معیار لیاقت و شایستگی در نظام سیاسی، «کارها را به دست افراد متخصص و خبره»(31) بسپارد.
امام علی علیه السلام در نامه خود به استاندارش نیز بارها یادآوری فرمود که افرادی را به عنوان کاتب، کارگزار، قاضی و... انتخاب نمایند که از توانایی و لیاقت بالایی برخوردار بوده و براساس اصل عدالت گزینش شده باشند، به گونه ای که امکان دستیابی به بهتر از آنان وجود نداشته باشد.(32) خود حضرت نیز به خاطر شدت پایبندی به عدالت، مقید بود که هر کدام از افراد لایق و شایسته خود در نظام سیاسی را دقیقاً در جای مناسب خودشان قرار دهد. بنابراین، محمدبن ابوبکر یار لایق و باوفای خود را که حاکم مصر بود عزل کرد، تا مالک اشتر را که از او قویتر و برای حکومت مصر مناسبتر بود، به جای او برگزیند و چون شنید محمد از عزل خود دلتنگ شده است، خطاب به وی نوشت:
«اما بعد، خبر یافتم که از فرستادن اشتر برای تصدی کاری که در عهده داری دلتنگ شدهای. آنچه کردم نه برای آن است که تو را کندکار شمردم یا انتظار کوشش بیشتری بردم، و اگر آنچه را در فرمان توست از دستت گرفتم بر جایی حکومتت دادم که سر و سامان دادن آن بر تو آسانتر است و حکمرانیات بر آن تو را خوشتر.»(33)
طلحه و زبیر که دو تن از اصحاب بزرگ پیامبر بودند و حتی در آن زمان برای رهبری جامعه مطرح بودند، نزد امام آمده، حکومت بصره و کوفه را درخواست کردند. حضرت پاسخ منفی داده، فرمود: من بر سلامت نفس و امانتداری شما مطمئن نیستم.آن دو دست به توطئه زده و در نهایت، جنگ بزرگ جمل را در مقابل امام علیه السلام به راه انداختند،(34) ولی امام علیه السلام هیچ گاه برخلاف عدالت قدمی در نظام سیاسی برنداشت. در مورد معاویه والی شام نیز حضرت علی علیه السلام حاضر نشد حتی برای چند روز و تا محکم شدن پایه های حکومتش او را ابقا نماید(35) و در نهایت، معاویه جنگ صفین را در مقابل امام علیه السلام تدارک دید و مسائل پیچیده بعدی پیش آمد. در حالی که امام علیه السلام میتوانست با انجام چند معامله سیاسی و مصلحت بینی جزئی با انجام چند معامله سیاسی و مصلحت بینی جزئی با کمی عدول از دایره عدالت، طلحه و زبیر را برای چند ماه حاکم بصره و کوفه نماید و معاویه را برای شاید کمتر از یک ماه در منصب خود ابقا کند، اما حقیقت برای امام علیه السلام بالاتر از هر مصلحتی بود.
پس از آن که هر یک از اجزا و عناصر (مدیران) نظام براساس عدالت دقیقاً در جای خود قرار گرفتند ـ به گونه ای که در آن زمان و با توجه به آن شرایط و امکانات، بهتر از آن ممکن نباشد ـ نوبت به کار ویژه ها و نحوه کار اجزای نظام میرسد که آن نیز باید براساس عدالت باشد. در این مرحله، نظام سیاسی باید دارای سه ویژگی باشد:
ویژگی اول این که حدود و ثغور وظایف هر کدام از اجزا و عناصر دقیقاً روشن باشد، تا نقاط ضعف و قوت و پرکاری و قصور هر فردی به طور شفاف روشن شود. اما علیه السلام خطاب به فرزندش فرمود:
«و هر یک از خدمتکارانت را کاری به عهده بگذار و آن را بدان کار بگمار، تا هر یک وظیفه خویش بگذارد و کار را به عهده دیگری نگذارد.»(36)
ویژگی دوم این است که باید هر یک از اجزای نظام به وظیفه خود پایبند باشد و آن را بخوبی به انجام برساند:
«اما بعد، واگذاردن آدمی آنچه را به عهده دارد و عهده دار شدن وی کاری را که دیگری باید گزارد، ناتوانیی است آشکار و اندیشه ای تباه و نابکار.»(37)
ویژگی سوم این است که کار هر کدام از مدیران و کارگزاران باید دقیقاً ارزیابی شود و به هیچ وجه تلاش با کمکاری، کیفیت عالی با متوسط و ضعیف و افراد قوی و کارآمد با افراد ضعیف و متوسط، برابر نباشند. حضرت علی علیه السلام مهمترین آفت نظام سیاسی را برابر دانستن افراد لایق، پرکار و خلاّق با افراد ضعیف و نالایق میدانند و اصرار دارند که زحمت و رنج هر کسی به خود او متعلق باشد و بزرگی فردی نباید موجب شود که کار کوچک او مهم جلوه داده شود، یا کار بزرگ و مهم یک فرد معمولی، هیچ انگاشته شود. بنابراین، یک نظام سیاسی عادلانه برطبق نظر امام علیه السلام اینگونه است:
«مبادا نکوکار و بدکار در دیده ات برابر آید که آن، رغبت نکوکار را در نیکی کم کند و بدکردار را به بدی وادار نماید... و رنج کسانی را که کوششی کرده اند بر زبان آر که فراوان کار نیکوی آنان را یاد کردن، دلیر را برانگیزاند و ترسان بد دل را به کوشش مایل گرداند انشاءاللّه نیز مقدار رنج هر یک را در نظر دار و رنج یکی را به حساب دیگری مگذار و در پاداش او به اندازه رنجی که دیده و زحمتی که کشیده، تقصیر میار و مبادا بزرگی کسی موجب شود که رنج اندک او را بزرگ شماری و فرودی رتبه مردی سبب شود کوشش وی را خوار به حساب آری.»(38)
ب) اهداف نظام سیاسی در جهت تحقق عدالت
پس از آن که ساختار نظام سیاسی بر مبنای عدالت شکل گرفت باید اهداف و جهت حرکت این نظام نیز در راستای تحقق عدالت در زمینه های مختلف سیاسی اجتماعی باشد. اگر هدف نخبگان سیاسی از پذیرش حکومت چیزی بجز پیاده کردن عدالت باشد، آنان ستمگرند و یک نظام مبتنی بر عدالت نمتواند آنها را تحمل کند. حضرت علی علیه السلام یکی از اهداف خود برای قبول حکومت را فرمان خداوند به علما و دانایان میداند که «ستمکارِ شکم باره را برنتابند و به یاری گرسنگانِ ستمدیده بشتابند.»(39) بنابراین، نخستین هدف، از بین بردن شکاف طبقاتی و ظلم در جامعه و تحقق عدالت اجتماعی است. در همین راستا بود که امام علیه السلام فرمود:
«خور نزد من گران مقدار است تا هنگامی که حق او را بدو برگردانم و نیرومند خوار تا آن گاه که حق را از او بازستانم.»(40)
بنابراین، احقاق حق و اجرای دقیق قانون، نخستین شرط لازم برای یک نظام سیاسی عادل است و حضرت توانست آن را در نظام سیاسی خود به اجرا گذارد:
«... چون کار حکومت به من رسید به کتاب خدا و آنچه برای ما مقرر نموده و ما را به حکم کردن بدان فرموده نگریستم و از آن پیروی کردم و به سنتی که رسول خدا صلی الله علیه وآله نهاده است و بر پی آن رفتم.»(41)
همچنان که ظلم و ستم آثار و نتایجی چون: اختلاف و تشتت، دشمنی، ناامنی، بدبختی، نارضایتی و گسیختگی اجتماعی در پی دارد، عدالت آثار شیرین و لذبت بخشی چون: اصلاح، آبادنی، امنیت، برابری، احقاق حقوق و اجرا شدن قانون را به ارمغان میآورد. یک نظام سیاسی مبتنی بر عدالت و در رأس آن نخبگان سیاسی عادل باید تمام همّشان ریشه کن ساختن ستم و هدفشان اجرای عدالت باشد، چنان که حضرت علی علیه السلام اینگونه بودند:
«خدایا تو میدانی آنچه از ما رفت نه به خاطر رغبت در قدرت و نه از دنیای ناچیز خواستن زیادت، بلکه میخواستیم نشانه های دین را به جایی که بود بنشانیم و اصلاح را در شهرهایت ظاهر گردانیم تا بندگان ستمدیده ات را ایمنی فراهم آید و حدودِ ضایع مانده ات اجرا گردد.»(42)
این که چه نظامی میتواند این گونه نسبت به قدرت بی رغبت باشد و تمام توان خود را بر اجرای حدود و احقاق حقوق متمرکز کند، بستگی به میزان عدالت در اجزای نظام سیاسی دارد و این که چه افرادی و با چه ویژگی هایی در سطوح مختلف مدیریت قرار گرفته باشند. از نظر امام علی علیه السلام :
«فرمان خدا را برپا ندارد جز کسی که ـ در حق ـ مدارا نکند و خود را خوار نسازد و در پی طمع ها نتازد.»(43)
حضرت علی علیه السلام هنگام عزیمت به بصره در ذوقار فرود آمدند. ابن عباس گوید: خدمت حضرت رفتم، دیدم نعلین خود را وصله مزند.
گفتم: نیاز ما به شما برای سروسامان دادن امور بیشتر از این کاری است که انجام میدهی.
حضرت پس از اتمام کار فرمود: این یک جفت نعلین چقدر ارزش دارد؟
گفتم: ارزشی ندارد.
فرمود:
«به خدا این را از حکومت بر شما دوستتر دارم، مگر آن که حقی را برپا سازم یا باطلی را براندازم.»(44)
بنابراین، مهمترین هدف یک نظام سیای مبتنی بر عدالت، احقاق حق و امحاء باطل است و نظام سیاسی باید در این امر مصمم باشد و به هیچ قیمتی حتی از بین رفتن اصل حکومت، از آن عدول ننماید، زیرا اگر به منظور حفظ اصل حکومت از حقی چشم بپوشد یا عدالتی را زیر پا نهد، نقض غرض خواهد بود و با هدف نخستین نظام عادل سازگاری ندارد، چون هدف چنین نظامی از ابتدا بر اریکه قدرت تکیه زدن نبود، بلکه هدف احقاق حق و اجرای عدالت بود. چنین نظام عادلانه ای نه به سبب مصلحت جویی و عافیت طلبی و هراس از سقوط و نابودی و مرگ از صحنه بیرون میرود ـ چنان که دیدیم امام علیه السلام چند جنگ بزرگ و تضعیف کننده را به جان خرید، ولی ذره ای از عدالت عدول نفرمود ـ و نه در دام تجملات دنیوی و رفاه مادی گرفتار میآید. امام علیه السلام قضیه فردی را که برایش رشوه آورده بود، چنین نقل میفرمایند:
«... و شگفتتر از آن این که شب هنگام کسی ما را دیدار کرد و ظرفی سرپوشیده آورد... درونش حلوایی ـ سرشته ـ با روغن و قند آغشته ـ چنانش ناخوش داشتم که گویی آب دهان مار بدان آمیخته یا زهر مار بر آن ریخته. گفتم؛ صله است یا زکات یا برای رضای خداست که گرفتن صدقه بر ما نارواست؟
گفت: نه این است و نه آن، بلکه ارمغان [هدیه] است.
گفتم: مادر بر تو بگرید، آمدهای مرا از راه دین خدا بگردانی یا خرد آشفته ای یا دیو گرفته یا به بیهوده سخن میرانی؟ به خدا اگر هفت اقلیم را با آنچه زیر آسمانها به من دهند تا خدا را نافرمانی نمایم و پوست جوی را از مورچه ای بناروا بربایم، چنین نخواهم کرد و دنیای شما نزد من خوارتر است از برگی در دهان ملخ که آن را مخاید و طعمه خود مینماید. علی را چه کار با نعمتی که نپاید و لذتی که به سرآید.»(45)
به طور طبیعی، دادن هرگونه هدیه، میهمانی، امتیاز نابجا، پورسانت و... در نظام سیاسی، اهداف و اغراض پوشیده، ناگفته و نانوشته ای ـ و شاید هم تصریح شده ای ـ را دنبال میکند که برآوردن آن انتظارات قطعاً خارج شدن از عدالت است و خواه ناخواه طرف دیگر معادله را پایمال شدن حقی تشکیل میدهد. حال اگر یک نظام سیاسی حاضر باشد نه تنها قدرت و حکومت، بلکه حتی هفت اقلیم را با آنچه زیر آسمانهاست، از دست بدهد، ولی ستمی را مرتکب نشود و حقی را در جامعه اش پایمال نکند، چنین نظامی نظام عدل است که حضرت علی علیه السلام آن را پایه گذاری نمود و برای تکامل آن کوشید، تا بالاخره جان خود را نیز در راه عدالت فدا کرد. امام علی علیه السلام نه تنها خود کوچکترین حقی پایمال نکرد و هیچ ظلمی مرتکب نمیشد، بلکه تحمل نمیکرد که در مجموعه نظام سیاسی و کشور اسلامی حقی پایمال شود یا کاری برخلاف عدالت صورت پذیرد. حضرت هر گاه به بی لیاقتی یا تخلّف هر کدام از والیان یا مأمورانش مطمئن میشد، بیدرنگ او را عزل کرده، خطاب به وی مینوشت:
«همانا موعظه ای از جانب پروردگارتان آمد، پس تمام کنید پیمانه و ترازو را به عدالت و از مردمان چیزی را کم نگذارید و در زمین تباهی در حالی که مفسد باشید، باقی گذاشته خدا از برای شما بهتر است اگر مؤمن باشید و من بر شما نگهبان نیستم. (هود 86/85) هر گاه نامه من به تو رسید آنچه از کار ما در دست توست حفظ کن تا کسی را به سوی تو بفرستم و آنها را از تو تحویل بگیرد.
سپس حضرت به سوی آسمان نگریسته میفرمود: بارالها! تو میدانی که من آنها را به ستم بر بندگانت و به ترک حق تو فرمان نداده ام.»(46)
ج) عدالت در اجرای حدود و قوانین
در حکومت حضرت علی علیه السلام همه در مقابل قانون برابر بودند و هیچ گونه تفاوت و برتری میان اشخاص، گروهها و طبقات اجتماعی وجود نداشت. امام علیه السلام صریحاً به استاندار مصر دستور میدهند:
«... بپرهیز از مقدم داشتن خود، در اموری که مردم در آن مساویند.»(47)
نیز در نامهای به یکی دیگر از استاندارانش تأکید میفرمایند:
«پس باید کار مردم در آنچه حق است نزد تو یکسان باشد.»(48)
در این جا امام علی علیه السلام قبل از دیگران، ابتدا خودش به این اصل عدالت عمل میکرد؛ اگرچه به ضررش تمام میشد. زمانی که حضرت رهبر کشور اسلامی و در اوج قدرت بود، زره خود را نزد یک مسیحی (یا یهودی) یافت و برای گرفت آن نزد قاضی شکایت برد. مسیحی از دادن زره امتناع کرد. شریح قاضی به امام علیه السلام گفت: آیا گواهی داری؟ حضرت فرمود: نه، شریح به نفع مسیحی حکم کرد و از محکمه خارج شدند. پس از اندکیمسیحی برگشت و گفت: زره از آنِ حضرت علی علیه السلام است که در راه صفین از پشت شترش بر زمین افتاد و من برداشتم. پس فرد مسیحی مسلمان شده و گفت: این حکم و قضاوت پیامبران است(49) که رهبر یک کشور در نزد قاضی خود حاضر میشود و قاضی به نفع یک اقلیت مذهبی تحت ذمه رأی میدهد. الگوی حکومتی و نظام قضایی مبتنی بر عدالت که امام علیه السلام در پی پیاده کردن آن بود، نظامی است که ضعیفترین افراد جامعه بدون لکنت زبان، حقشان را از اقویا و زورمندان میگیرند. حضرت خطاب به مالک میفرمایند:
«... من از رسول خدا بارها شنیدم که میفرمود: (هرگز امتی را پاک ـ از گناه ـ نخوانند که در آن امت حق ضعیف از قوی بدون ـ ترس و ـ لکنتزبان گرفته نشود.)»(50)
حضرت علی علیه السلام بدون توجه به طبقه، لباس، شخصیت، خدمات افراد و... برای همه قانون را اجرا میفرمود. نجاشی از یاران حضرت علی علیه السلام و از بزرگان و شعرای زمان بود که در جنگ صفین در رکاب آن حضرت بود و گاهی نامه های معاویه را به شعر پاسخ میداد. وی در یکی از روزهای ماه رمضان به اصرار «ابیسمال» مرتکب روزه خواری و شرابخواری شد. به امام علیه السلام خبر رسید و حضرت دستور دستگیری او را صادر کرد و سپس هشتاد ضربه شلاق حد شرابخواری و بیست ضربه حد روزه خواری بر او جاری نمود.
جمعی از طایفه یمامه و از جمله طارق بن عبداللّه با خشم پیش امام علیه السلام آمدند. طارق گفت: گمان نمیکردیم نزد فرمانروایان عاقل و با فضیلت، مجازات افراد سرکش و طاغی با افراد فرمانبر و خودی یکسان باشد. با کاری که تو با نجاشی کردی، دلمان را آتش زدی و ما را به راهی کشاندهای که به جهنم منتهی میشود.(51)
حضرت آیه «از خدا به صبر و نماز یاری خواهید و این کاری بس دشوار است مگر بر خداپرستان»(52) را تلاوت کرد و فرمود: ای برادر بنینهد! آیا نجاشی جز فردی از مسلمانان بود که یکی از پرده های الهی را دریده بود. حد، کفاره گناه است و... همانا خدا میفرماید: «ملامت قومی موجب نگردد که به عدالت رفتار نکنید، به عدالت رفتار کنید که به تقوا نزدیکتر است.»(53)
در زمان خلافت عمر، روزی حضرت علی علیه السلام و شاکی او در محکمه حضور داشتند. عمر امام علیه السلام را با کنیه «ابوالحسن» خطاب کرد. حضرت ناراحت شده، اعتراض کرد که چرا مدعی او را با اسم و او را با کنیه صدا زده است،(54) زیرا عدالت ایجاب میکند خطابِ قاضی هم برابر باشد. به عقیده حضرت علی علیه السلام هر نظام سیاسی اگر به عدالت عمل نماید، همه چیز را به دست آورده است و اگر به غیر آن عمل کند، همه چیز را از دست داده است. امام علیه السلام روزی به عمر فرمود:
«سه چیز است که اگر آنها را حفظ کرده و بدانها عمل نمودی تو را از چیزهای دیگر کفایت میکند و اگر آنها را رها کنی، هیچ چیز دیگری تو را سود ندهد. عمر پرسید آنها کدامند؟
فرمود: جاری کردن حد بر خویش و بیگانه، حکم کردن براساس کتاب خدا در خشنودی و خشم و بخشش کردن عادلانه بین سرخ و سیاه.»(55)
عدالت حضرت علی علیه السلام تا بدان حد رسید که با قاتل خود براساس آن رفتار کرد. حضرت پس از ضربت خوردن و هنگامی که در بستر بود، در مورد قاتل خود فرمود:
«با این مردی که در بند شماست مدارا کنید و از همان شیری که من مینوشم به او بنوشانید. اگر جان بدر بدرم خودم میدانم با او چه کنم و اگر از شمشیر او به عالم دیگر رفتم و خواستید قصاص کنید او را با یک ضربه شمشیر بکشید، مبادا او را مثله کنید... ای فرزندان عبدالمطلب! از تعدّی به جان و مال مردم دوری کنید، نبینم شما پس از مرگ من به نام این که امیرالمؤمنین را کشته اند، دست به خون مردم بیالایید و کسانی را به نام محرک و معاون جرم به قتل برسانید.»(56)
د) عدالت در امور مالی و توزیع ثروت
ثروت به عنوان یکی از شاخصیهای بسیار مهم نفوذ و تأثیر در کنار قدرت، همیشه مطرح بوده است و حتی برخی از اندیشمندان، ثروت را منشأ قدرت میدانند. به هر حال، آنچه مسلم است، نقش بسزای ثروت در تحکیم و تداوم قدرت میباشد که دشمنان و رقبای امام علی علیه السلام براحتی از آن استفاده میکردند. امام علیه السلام پس از به قدرت رسیدن با پایبندی کامل به عدالت، سیاستهای قاطع و سرسختانهای در امور مالی در پیش گرفت و این سیاست بویژه برای سران قریش و رؤسال قبایل که از ثروتهای زمان عثمان بهره مند شده بودند، بسیار سنگین بود. حضرت در دومین روز حکومت خود چنین اعلام کرد:
«ای مردم، من یکی از شمایم، با هر یک از شما در حق و وظیفه برابرم، روش کارم همان سنت پیامبرتان بوده و دستور او را به کار خواهم بست، بدانید زمینه ایی که عثمان به تیول بستگان خود درآورده و اموالی که بناحق به این و آن بخشیده است، همه به بیت المال بازگردانده خواهد شد. بدرستی که حق را هیچ چیز باطل نمیکند، به خدا اگر چیزی از آن اموال بیابم که به مهر زنان یا بهای کنیزکان رفته باشد، آن را برمیگردانم. همانا در عدل گشایشی است و آن که عدل بر او سخت باشد، ستم را سخت تر یابد.»(57)
امام علیه السلام تمام اموال و املاکی را که عثمان از بیت المال به یاران و خویشانش بخشیده بود، به بیت المال بازگرداند.
فضیل بن جعد، نقل میکند که مهمترین عاملی که سبب شد عرب از حمایت علی علیه السلام دست بردارد، مسائل مالی بود، زیرا امام علیه السلام رؤسا و بزرگان را بر مردم عادی، و عرب را بر عجم برتری نمیداد. با رؤسا و بزرگان قبایل همانند پادشاهان و دیگر حاکمان رفتار نمیکرد و نمی کوشید از هر طریقی آنها را به خود مایل سازد، ولی معاویه برعکس این عمل میکرد و به همین دلیل، مردم علی علیه السلام را رها کرده، به سوی معاویه میرفتند.(58)
روزی بزرگان بنیامیه فردی را نزد حضرت علی علیه السلام فرستادند و پیام دادند: «یا ابوالحسن تو با همه ما به ستم رفتار کردی... اگر آنچه را که در زمان عثمان به دست آورده ایم به ما واگذاری با تو بیعت خواهیم کرد.»(59) ولی امام علیه السلام این کار را نکرد و همینها در مقابل امام علیه السلام دست به شمشیر بردند و با او جنگیدند.
شدت عدالت علی علیه السلام در مسائل مالی، و رشوه دادنهای بیحد و حساب معاویه و در نتیجه گرایش سران قبایل به سوی معاویه به اندازهای بالا گرفت که گروهی از یاران نزدیک امام علیهالسلام به او گفتند: یا امیرالمؤمنین! اشراف عرب و قریش را بر مولی و عرب برتری بده و از این اموال به آنان و کسانی که بیم مخالفت و گریز به سوی معاویه میرود عطا کن، چرا که اصل حکومت در خطر است.
حضرت در پاسخ فرمودند:«مرا فرمان میدهید تا پیروزی را بجویم به ستم کردن درباره آن که والی اویم؟ به خدا که نپذیرم تا جهان سرآید و ستارهای در آسمان پی ستارهای برآید. اگر مال از آنِ من بود، همگان را برابر میداشتم ـ که چنین تقسیم سزاست ـ تا چه رسد که مال، مال خداست.»(60)
حضرت علی علیهالسلام در تقسیم بیتالمال نیز ذرهای از عدالت عدول نمیکرد. حضرت چند روز پس از خلافت فرمود:
«مردم!... از آدم ابوالبشر فرزندی به عنوان غلام یا کنیز متولد نگردید. تمام فرزندان او از روز نخست آزاده بودند، لکن امروز به خاطر جهات و مقتضیاتی... جمعی بنده و مملوک شما قرار گرفته اند، قدری از اموال که مربوط به مسلمین است نزد من جمع شده، باید در میان شما از سیاهپوست و سفیدپوست، بردگان و آزادگان، به طور مساوی تقسیم شود.»(61)
سپس امام علیه السلام به هر نفر سه دینار داد. مردی از انصار اعتراض کرده، گفت: یا علی، این غلام را من دیروز آزاد کرده ام. آیا سهم مرا با او به یک اندازه میدهی؟
حضرت پاسخ دا من در کتاب خدا دقت کردم؛ تفاوتی بین فرزندان اسماعیل که کنیززاده بودند و فرزندان اسحاق که آزاد بودند، ندیدم.(62)
روزی طلحه و زبیر اعتراض کردند که عمر در تقسیم بیت المال با ما اینگونه رفتار نمیکرد.
حضرت فرمود: آیا پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله بیت المال را مساوی تقسیم نمیکرد؟
گفتند: بلی.
فرمود: شیوه پیامبر سزاوارتر به پیروی است یا شیوه عمر؟
گفتند: شیوه رسول اللّه، ولی ما دارای سوابق هستیم و در راه اسلام رنج و مشقت فراوانی تحمل کردهایم و از نزدیکان پیامبریم.
حضرت فرمود: سابقه شما بیشتر است یا من؟
گفتند: سابقه تو یا علی.
حضرت فرمود: آیا شما بیشتر در راه اسلام رنج بردید یا من؟
گفتند: تو یا علی.
حضرت فرمود: آیا نزدیکی شما به پیامبر بیشتر است یا نزدیکی من؟
گفتن تو یا علی.
امام علیه السلام فرمود: به خدا قسم من و این اجیرم، مساوی هستیم.(63)اگر چه ما فقط به چند نمونه از رفتارهای عادلانه حضرت علی علیه السلام در امور مالی اشاره کردیم، ولی مشابه اینگونه رفتارها در سیره امام علیه السلام بوفور دیده میشود.(64) آنچه مسلم است هیچ گاه امام علیه السلام بیتالمال و اموال شخصی خود را برای تحکیم پایه های قدرتش به کار نبرد و هیچ گاه به خاطر جذب افراد به سوی خود، مالی به آنان نبخشید و در تمام رفتارهای خود فقط به آنچه عدالت ایجاب میکرد، عمل مینمود.
در پایان این بحث، اگر چه قصد ورود به دیدگاههای اقتصادی امام علی علیه السلام را نداریم، ولی به طور گذرا به دیدگاه آن حضرت در مورد شکاف طبقاتی در جامعه اشاره میکنیم.
حضرت علی علیه السلام معتقد بودند وجود شکاف طبقاتی در جامعه و پیدا شدن دو گروه فقیر و غنی، نتیجه مهجور ماندن عدالت و وجود ظلم و ستم است. فرقی نمیکند که این ستم مستقیم و بیواسطه باشد ـ که کمتر اتفاق میافتد ـ یا غیرمستقیم و با واسطه باشد که به سبب پیچیده شدن نظامهای اقتصادی و تجاری جامعه صورت میپذیرد. امام علیه السلام این اصل را به صورت یک معادله بیان میفرمایند:
«هیچ ثروت انبوهی ندیدم مگر آن که در کنار آن، حقی ضایع شده بود.»(65)
حضرت در جای دیگر میفرمایند:
«خدای سبحان روزی درویشان [فقرا] را در مالهای توانگران واجب داشته، پس درویشی گرسنه نماند جز که توانگری از حق او خود را به نوایی رساند.»(66)
احتمالاً کلمه «واجب» در این عبارت، واجب فقهی نیست که خود فرد موظف باشد به آن عمل کند؛ چرا که توانگری حق دیگری را پایمال نموده و در نتیجه بیعدالتی و ستمی صورت گرفته است، و مهمترین هدف حکومت از دیدگاه امام علی علیه السلام احقاق حق، اجرای عدالت و از بین بردن ستم است. همچنین امام علیه السلام بصراحت انگیزه خود را از قبول حکومت را عهد و پیمانی میداند که خدا از علما و دانایان گرفته است که سیری ظالم و گرسنگی مظلوم را برنتابند.(67) در نتیجه بر حکومت اسلامی، علما و دانایان جامعه و هر کس دیگری که توان دارد، لازم است که احقاق حق کرده، بی عدالتی را از بین ببرند و حقوق پایمال شده مردم مظلوم را به آنان برگردانند. این فرمایش امام علی علیه السلام ، یکی از مصادیق احقاق حق است.
عدالت رهبران و مدیران جامعه
رهبران و نخبگان سیاسی یک جامعه مهمترین نقش را در پایه گذاری یک نظام سیاسی مبتنی بر عدالت و هدایت و اداره آن مجموعه خواهند داشت. طبیعی است رهبرانی از عهده این امر مهم برمیآیند که خود متصف به عدالت باشند و نخستین شرط آن، این است که خود لایق و شایسته مسؤولیتی که به عهده گرفته اند باشند. در مرحله بعد، نخبگان سیاسی باید دارای خصوصیات و ویژگیهایی باشند که ابعاد و زوایای شخصیت آنان را بر طبق عدالت شکل داده باشد. در ادامه بخث، این ویژگیها را به دو بخش تقسیم کرده، به برخی از آنها اشاره مینماییم.
الف) عدالت در شخصیت رهبران
از ویژگیهای مهم رهبران سیاسی عادل از دیدگاه حضرت علی علیه السلام این است که هواهای نفسانی خود را سرکوب کرده و به مراحل بالایی از تکامل و خودسازی رسیده باشند. از مصادیق سرکوبی هوای نفس این است که رهبران جامعه هر چیزی را برای خود نمی پسندند برای مردم نیز نپسندند و آنچه را خدا بر آنها واجب فرموده، عمل نمایند.(68)
ویژگی دیگر رهبران عادل، حق محوری و حقگرایی آنهاست. به عقیده حضرت علی علیه السلام رهبران جامعه باید سخن حق را از هر که بود بپذیرند و حق را در رفتار با همه افراد و حتی دوستان، خویشاوندان و اطرافیان ـ که کار بسیار مشکلی است ـ معیار و ملاک قرار دهند. امام علیه السلام خطاب به خاکم مصر میفرماید:
«و حق را از آنِ هر که بود بر عهده دار، نزدیک یا دور در اینباره شکیبا باش و این شکیبایی را به حساب ـ خدا ـ بگذار، هر چند این رفتار با خویشاوندان و اطرافیانت بود و عاقبت آن را با همه دشواری که دارد چشم دار، که پایان آن پسندیده است ـ و سرانجامش فرخنده ـ.»(69)
طبیعی است اگر انسان بخواهد با همه بر اساس حق و عدالت رفتار کند، بسیاری از آنان بویژه بزرگان، متنفذّان، صاحب منصبان، دانشمندان و... ممکن است رنجیده خاطر شوند و حتی در کار حاکم، اخلال ایجاد کنند امام علیه السلام با توجه به همین مطلب، دشواری عمل به حق را یادآور شده، به مالک سفارش میکند که آن را تحمل نماید، چرا که فرجام آن پسندیده خواهد بود. البته نکته مهم در مورد مدیران جامعه که امام علی علیه السلام به آنان سفارش میکند در مورد دیگران براساس حق ـ عدالت ـ عمل کنند، این است که در مورد خودشان نیز به حق عمل نمایند و یکی از مصادیق عمل به حق در مورد خود، مبارزه با نفس و مهار کردن آن است تا از زیادت خواهی یا کمکاری دست بردارد:
«هرگز هیچ چیز تو را از حق بینیاز نگرداند و از جمله حقها که بر توست این است که خود را بپایی و به اندازه توانت در کار رعیت کوشش نمایی، که آنچه از این کار به دست میآری، بهتر است از آنچه بذل میداری.»(70)
ویژگی دیگر نخبگان عادل، برابر دانستن خود با مردم در حقوق و زندگی اجتماعی است. به عقیده حضرت علی علیه السلام رهبران جامعه هیچ امتیاز ویژهای ـ بجز در انجام وظیفه اداری ـ بر مردم ندارند و امام علیه السلام بارها به عناوین مختلف بر این نکته تأکید فرمودند. امام علیه السلام در نامه خود به حاکم مصر میفرمایند:
«و بپرهیز از آن که چیزی را به خود مخصوص داری که ـ بهره ـ همه مردم در آن یکسان است.»(71)
در مورد زندگی مادی رهبران عادل نیز نظر امام علی علیه السلام چنین است:
«[بدرستی] که خدا بر پیشوایان دادگر واجب فرموده خود را با مردم ناتوان برابر نهند تا مستمندی، تنگدست را به هیجان نیارند و به طغیان واندارند.»(72)
افزون بر ویژگی های یاد شده، یک ویژگی بسیار مهم دیگر نیز که معیار عدالت رهبران است وجود دارد و شخصیت و حکومت حضرت علی علیه السلام را از دیگر رهبران و حکومتها متمایز میسازد. این معیار به قدری شفاف، روشن و دقیق است که جای هیچگونه چون و چرا و مصلحت بینی باقی نمیگذارد. حضرت علی علیه السلام بصراحت اعلام میفرمایند:
«ای مردم! به خدا من شما را به طاعی برنمی انگیزم جز که خود پیش از شما به گزاردن آن برمیخیزم و شما را از معصیتی باز نمیدارم جز آن که پیش از شما آن را فرومیگذارم.»(73)
ب) عدالت رهبران در تقابل با مردم
از ویژگیهای رهبران عادل فروتنی، نرمخویی و گشاده رویی در مقابل مردم است. امام علی علیه السلام در نامه های فراوانی خطاب به استانداران و والیان خود به آنان سفارش میکند که با ملایمت و گشاده رویی با مردم برخورد کنند و حتی در نگاه های خود به مردم عدالت را پاس دارند.
«با آنان فروتن باش و نرمخو و هموار و گشاده رو، به یک چشم بنگر به همگاه خواه به گوشه چشم نگری و خواه خیره شوی به آنان، تا بزرگان در تو طمع ستم بر ناتوانان نبندند و ناتوانان از عدالتت مأیوس نگردند.»(74)
سیاست رهبران عادل باید شفاف و زلال، و ابعاد و کمّ و کیف آن برای همگان روشن باشد ـ بجز در موارد امنیتی و نظامی ـ تا راه هرگونه خلاف و سوءاستفاده ای بسته شود و حاکمان، مردم را شاهد بر اعمال خود ببیند. اگر در مواردی نیز مردم به اشتباه گمان به ستم حاکم بردند، حاکم باید آشکارا مسائل را روشن کند و گمان اشتباه مردم را اصلاح نماید، امام علیه السلام خطاب به حاکم مصر میفرمایند:
«اگر رعیت [شهروندان] بر تو گمان ستم برد، عذر خود را آشکارا با آنان در میان گذار و با این کار از بدگمانی شان درآر که بدین رفتار خود را به ـ عدالت ـ خوی داده باشی و با رعیت مدارا کرده و با عذری که میآوری بدانچه خواهی رسیده و آنان را به راه حق درآورده.»(75)
یکی دیگر از مسائلی که حضرت علی علیه السلام نسبت به آن حساسیتی خاص داشتند، رواج روحیه تعریف و تمجید در میان نخبگان سیاسی و جامعه است. امام علیه السلام در عمل، کوششهای فراوانی برای ریشه کن ساختن این خصلت مبذول فرمودند و تندترین برخوردها و عکس العملها را در مواجعه با اینگونه روحیات از خود نشان دادند. امام علیه السلام رواج روحیه تعریف و تمجید و تملّق گویی را از مهمترین آفاتی میدانست که حق و عدالت را در نظام سیاسی از مسیر خود منحرف میسازد و بیشترین ضربه و ضرر آن نیز متوجه رهبران سیاسی جامعه میشود.
حضرت خطاب به مالک میفرمایند:
«بپرهیز از خودپسندیدن و به خودپسندی مطمئن بودن و ستایش را دوست داشتن، که اینها از بهترین فرصتهای شیطان است تا بتازد و کرده های نیکوکاران را نابود سازد.»(76)
روزی امام علی علیه السلام در صفین مشغول سخنرانی بودند. مردی هنگام سخنرانی امام علیه السلام بلند شد و حضرت را ستود و درود فراوان بر او فرستاد. حضرت در پاسخ فرمود:
«... و در دیده مردم پارسا، زشتترین خوی والیات این است که خواهند مردم آنان را دوستدار بزرگمنشی شمارند و کارهایشان را به حساب کبر و خودخواهی بگذارند، و خوش ندارم که در خاطر شما بگذرد که من دوستدار ستودنم و خواهان ستایش شنودن. و بسا مردم که ستایش را دوست دارند از آن پس که در کاری کوششی آرند، لیکن مرا به نیکی مستایید تا از عهده حقوقی که مانده است برآیم و واجبها که بر گردنم باقی است ادا نمایم. پس با من چنان که با سرکشان گویند سخن مگویید و چونان که با تیزخویان کنند از من کناره مجویید و با ظاهرآرایی آمیزش مدارید و شنیدن حق را بر من سنگین مپندارید و نخواهم مرا بزرگ انگارید، چه آن کس که سخن حق بر او گران افتد و نمودن [نشان دادن] عدالت بر وی دشوار بود کار به حق و عدالت کردن بر او دشوارتر است. پس، از گفتن حق یا رأی زدن [مشورت] در عدالت باز مایستید که من نه برتر از آنم که خطا کنم و نه در کار خویش از خطا ایمنم مگر که خدا مرا در کار نفس کفایت کند که از من بر آن تواناتر است.»(77)
آخرین بحث نخبگان عادل، به حقوق متقابل رهبران سیاسی و مردم اختصاص دارد که به طور فشرده به آن میپردازیم. حضرت علی علیه السلام اعتقاد دارند که از جمله مهمترین حقوقی که خداوند متعال قرار داده، حقوق رهبران سیاسی و مردم بر یکدیگر است و رعایت آن بر هر کدام از دو طرف واجب میباشد. البته ابتدا مدیران جامعه باید به حقوق خود عمل کنند و سپس از مردم انتظار عمل به تعهداتشان را داشته باشند.(78) به عقیده حضرت علی علیه السلام مهمترین نمود عدالت که میتواند شیرازه باطنی جامعه را حفظ کرده و موجب احقاق حقوق و اجرای عدالت در زمینه های دیگر باشد، عمل به تعهدات متقابل رهبران و مردم از سوی آنان است. البته ما در این جا قصد ورود به بحث مصادیق عینی و کمّ و کیف این تعهّدات را نداریم، بلکه هدف ذکر اهمیت انجام این حقوق متقابل و لزوم عمل به آن است که بخش مهمی ازعدالت سیاسی را تشکیل میدهد. اگر چه امام علیه السلام خطبه های فراوانی در اینباره دارند،(79) ولی ما فقط به ذکر یکی از آنها بسنده میکنیم. امام علی علیه السلام در ضمن یک خطبه طولانی در صفین، فرمودند:
«اما بعد، همانا خدا بر شما برای من حقی قرار داد، چون حکمرانی شما را بر عهده ام نهاد، و شما را نیز حق است بر من همانند حق من که شما راست بر گردن، پس حق فراختر چیزهاست که وصف آن گویند و مجال آن تنگ اگر خواهند از یکدیگر انصاف جویند... و بزرگترین حقها که خدایش واجب کرده است، حق والی بر رعیت است و حق رعیت بر والی، که خدای سبحان آن را واجب نمود و حق هر یک را به عهده دیگری واگذار فرمود، و آن را موجب برقراری پیوند آنان کرد و ارجمندی دین ایشان. پس حال رعیت نیکو نگردد جز آن گاه که والیان نیکو رفتار باشند و والیان نیکو رفتار نگرند جز آن گاه که رعیت درستکار باشند. پس چون رعیت حق والی را بگزارد و والی حق رعیت را به جای آرد، حق میان آنان بزرگ مقدار شود و راههای دین پدیدار و نشانه های عدالت برجا و؟ سنت چنان که باید اجرا. پس کار زمانه آراسته گردد و طمع در پایداری د؟ولت پیوسته و چشم از دشمنان بسته، و اگر رعیت بر والی چیره شود یا والی بر رعیت ستم کند، اختلاف کلمه پدیدار گردد و نشانه های جور آشکار، و تبهکاری در دین بسیار، راه گشاده سنت [قانون] را رها کنند و کار از روی هوی کنند و احکام فروگذار شود و بیماری جانها بسیار، و بیمی نکنند که حقی بزرگ فرونهاده شود و یا باطلی سترگ انجام داده، آن گاه نیکان خوار شوند و بدکاران بزرگ مقدار، و تاوان فروان بر گردن بندگان از پروردگار.»(80)
جایگاه مردم در عدالت سیاسی
در اندیشه های سیاسی امام علی علیه السلام در مورد عدالت، نظام سیاسی و رهبران جامعه محور بحث مباشند و نقش اصلی را در اجرای آن ایفا می نمایند. نقش مردم در احقاق حق و اجرای عدالت به مراتب کمتر از این دو بوده، فقط برای یاری رهبران در اجرای عدالت معنا و مصداق پیدا مکند. البته نیاز نخبگان سیاسی به کمک مردم برای اجرای عدالت نیز بیشتر ناشی از شرایط آن زمان بوده که رهبران، نیروی نظامی و قوای قهریه منسجمی در اختیار نداشتند و به دلیل محدود و ساده بودن نظام سیاسی، مردم عادی بشدت تأثیرگذار بودند. در دنیای امروز اگر چه این شرایط وجود ندارد، ولی باز هم نمیتوان از نقش مردم در احقاق حق و اجرای عدالت غافل ماند. امام علی علیه السلام برای برانگیختن مردم به حق و عدالت میفرمود:
«خدا بیامرزد کسی را که حقی ببیند و یاری آن کند و یا ستمی ببیند و آن را بازگرداند و خداوند حق را یاور بود تا حق را بدو برساند.»(81)
ولی امام علیه السلام در صحنه های عملی اجرای حق و عدالت، که بیشتر به یاری مردم نیاز داشت، خطاب به آنان فرمود:
«ای مردم! مرا بر کار خود یار باشید و فرمانم را پذیرفتار، به خدا سوگند که داد ستمدیده را از آن که بر او ستم کرده بستانم و مهار ستمکار را بگیرم و به ناخواه او تا به آبشخور حق کشانم.»(82)
چنین قاطعیتی در اجرای حق و عدالت و مبارزه با ستمگر، میتواند یک نظام سیاسی مبتنی بر عدالت، و جامعه عادلانه ای ایجاد کند که در سایه آن، بشر بتواند به تمام استعدادهای نهفته خود دست یابد و بهترین الگوی حکومتی را از خود باقی گذارد. اما گروهی که منافع خود را در خطر می بیننند و اجرای عدالت را به ضرر خود می پندارند، بشدت از آن میگریزد. امام علیه السلام در مورد این گروه فرمود:
«عدالت را شناختند و دیدند و شنیدند و به گوش کشیدند و دانستند مردم برابر عدالت در حق یکسانند، پس گریختند تا تنها خود را به نوایی برسانند. دور بُوَند دور از رحمت خدا، به خدا آنان از ستمی نگریختند و به عدالت نرسیدند.»(83)
بدین سان اجرای عدالت به مردمی عدالتخواه و تشنه راه عدالت نیاز دارد تا رهبری را که اجرای عدالتش منوط به یاری مردم است، یاری نمایند. البته امام علیه السلام در نظام سیاسی و در سطح رهبران جامعه عدالت را ایجاد کرده بود، ولی اینها فقط وسیله ای برای اجرای عدالت در جامعه بود که به کمک مردم نیاز داشت، ولی مردم نیز آن قدر در این راه سست و بی تفاوت بودند که امام علیه السلام خطاب به آنها فرمود:
«ای مردم رنگارنگ، با دلهای پریشان و ناهماهنگ، تنهاشان عیان، خردهاشان از آنان نهان، در شناخت حق شما را میپرورانم، همچون دایه ای مهربان و شما از حق میرمید چون بزغالکان از شیر غران. هیهات که به یاری شما تاریکی را از چهره عدالت بزدایم و کجی را که در حق راه یافته، راست نمایم.»(84)
امام علی علیه السلام به تمام تعهدات و وظایف خود به عنوان رهبر جامعه عمل نمود، عادلانه ترین نظام سیاسی را پایه گذاری کرد و ذرّهای از دایره عدالت خارج نشد و برخلاف عدالت، کوچکترین قدمی برای حفظ قدرت و حکومت خود ـ که بُعد دنیوی داشت ـ برنداشت، ولی مردمان همچنان بی تفاوت و غرق در آداب و عادات جاهلیّت خود بودند. امام علیه السلام در اواخر حکومت خود فرمود:
«اگر پیش از من، رعیت از ستم فرمانروایان مینالید، امروز من از ستم رعیت خود مینالم، گویی من پیروم و آنان پیشوا، من محکومم و آنها فرمانروا.»(85)
نتیجه گیری
از دیدگاه حضرت علی علیه السلام مهمترین بُعد عدالت، تبولر آن در نظامهای سیاسی اجتماعی است و عدالت در زمینه های دیگر مثل عدالت فردی، فرع بر آن محسوب میگردد. به عبارت دیگر، مهمترین فلسفه عدالت، پیاده کردن آن در حوزهه ای مختلف اجتماع و نظامهای سیاسی میباشد. از طرف دیگر، مهمترین کار ویژه نظامهای سیاسی، اجرای عدالت در اجزا و عناصر مختلف اجتماع است. هیچ چیزی به اندازه عدالت در حکومت و نظامهای سیاسی اجتماعی اهمیت ندارد. عدالت ایجاب مینماید که نظام سیاسی (به معنی سیستم) براساس مجموعه ای از قواعد و اصول که مبتنی بر عدالت هستند، اجزا و ارگانهای مختلف خود را تنظیم کند و به کار بپردازد. یک نظام سیاسی باید در چهار زمینه براساس عدالت عمل کند:
اول، در حوزه مدیریت که باید از بالا تا پایین، شایسته ترین افراد متصدی امور باشند، به گونه ای که بهتر از آن ممکن نباشد، و عملکرد هر کدام دقیقاً ارزیابی شود و مورد تشویق یا تنبیه قرار گیرند.
دوم، در هدف و جهت نظام سیاسی که باید بر مبنای احقاق حق، امحای باطل و اجرای عدالت در جامعه باشد و تا نظام سیاسی از درون خود مبتنی بر عدالت نباشد، نمیتواند به این امر مهم اهتمام ورزد.
سوم، عمل به عدالت در اجرای حدود و قوانین است که برای تمام مردم یکسان باشد و پست، مقام، طبقه، لباس و... هیچ تأثیری در اجرای احکام و حدود الهی [قانون]نداشته باشد و حتی یک اقلیت مذهبی بتواند در دادگاه به حکم قانون بر رهبر کشور اقامه دعوی نموده، حاکم شود.
چهارم، در زمینه امور مالی و توزیع ثروت ملی که اولاً کوچکترین اسراف و حیف و میلی صورت نگیرد و ثانیاً تمام مردم کشور به طور عادلانه و متناسب، از امکانات رفاهی و ثروت ملی برخوردار گردند. پس از نظام سیاسی که نخبگان نیز به معنای اعم در آن جای میگیرند، خود نخبگان به معنای اخص باید ابتدا در بُعد شخصی و فردی و سپس در برخورد با مردم ویژگیهایی داشته باشد که عدالت ایجاب منماید و ذکر آنها گذشت.
نکته آخر، نقش مردم در اجرای عدالت سیاسی است که اگر آنان خواهان عدالت و یاریگر آن نباشند، پیاده کردن آن امری مشکل به نظر میرسد.
پینوشتها
______________________________
۱. عبدالکریم بن محمدیحیی قزوینی، بقا و زوال دولت در کلمات سیاسی امیرمؤمنان علیه السلام، به کوشش رسول جعفریان، (قم، انتشارات کتابخانه عمومی آیت اللّه العظمی مرعشی نجفی، ۱۳۷۱)، ص. ۸۹.
۲. نهج البلاغه، ترجمه سید جعفر شهیدی، (تهران: انتشارات و آموزش انقلاب اسلامی، ۱۳۷۱)، حکمت ۳۱، ص. ۳۶۴.
۳. همان، حکم ۴۳۷، ص. ۴۴۰.
۴. «العدل فوز و کرامة»، «الانصاف افضل الفضائل»، بقا و زوال دولت در کلمات سیاسی امیرمؤمنان، ص. ۹۷؛ «العدل افضل سجیّة»، همان، ص. ۱۰۰؛ «الانصاف افضل الشّیم»، همان، ص. ۹۷؛ «أسنی المواهب العدل»، همان، ص. ۱۱۲.
۵. «العدل مألوف»، «بالعدل تتضاعف البرکات»، جمالالدین محمد خوانساری، شرح غررالحکم و دررالکلم، تصحیح سید جلال الدین ارموی، (تهران، انتشارات دانشگاه تهران، ۱۳۶۰)، ج. ۱، ص. ۱۱ و ج. ۳، ص. ۲۰۵.
۶. «العدل رأس الایمان و جماع الاحسان»، همان، ج. ۲، ص. ۳۰.
۷. «ملاک السیاسة العدل»، همان، ج. ۶، ص. ۱۱۶.
۸. «العدل اقوی اساس»، همان، ج. ۱، ص. ۲۱۶.
۹. «جعل اللّه سبحانه العدل قوام للأنام و تنزیهاً من المظالم و الآثام و تسنیة للاسلام»، همان، ج. ۳، ص. ۳۷۴.
۱۰. «العدل حیاة الاحکام»، همان، ج؟، ص. ۱۰۴.
۱۱. «خیر السیاسات العدل»، همان، ج. ۳، ص. ۴۲۰؛ «العدل خیر الحکم»، ج. ۱، ص. ۸۱؛ «جمال السیاسة العدل فی الامرة و العفو مع القدرة»، همان، ج. ۳، ص. ۳۷۵.
۱۲. «العدل نظام الامرة»، همان، ج. ۱، ص. ۱۹۸؛ «العدل قوام الرعیة و جمال الولات»، همان، ج. ۲، ص. ۹۰.
۱۳. «ان افضل غرة عین الولاة استقامة العدل فی البلاد و ظهور مودّة الرعیة و انه لایظهر مودّتهم الا بسلامة صدورهم»، بقا و زوال دولت در کلمات سیاسی امیرمؤمنان، ص. ۱۲۵.
۱۴. «من عدل تمکن»، شرح غررالحکم و دررالکلم، ج. ۵، ص. ۱۴۸؛ «من عدل نفذ حکمه»، همان، ج. ۵، ص. ۱۷۵؛ «من عدل عظم قدره»، ج. ۵، ص. ۱۹۳؛ «من عدل فی سلطانه استغنی عن اعوانه»، همان، ج. ۵، ص. ۳۴۳؛ «من کثر عدله حمدت ایامه»، همان، ج. ۵، ص. ۲۹۰؛ «من عدل فی سلطانه و بذل احسانه اعلیاللّه شأنه و اعزّ اعوانه»، همان، ج. ۵، ص. ۳۹۶.
۱۵. «لن تحصن الدول بمثل استعمال العدل فیها»، همان، ج. ۵، ص. ۷۰؛ «من عمل بالدعل حصن اللّه ملکه و من عمل بالجور عجلاللّه هلکه»، همان، ج. ۵، ص. ۳۵۵.
۱۶. «العدل جُنَّة الدول»، همان، ج. ۲، ص. ۶۲؛ «العدل جنّة واقیه»، بقا و زوال دولت در کلمات سیاسی امیرمؤمنان، ص. ۱۰۵.
۱۷. «اعدل تدم لک القدرة»، شرح غررالحکم و دررالکلم، ج. ۲، ص. ۱۷۵.
۱۸. «العدل جنّة الدول»، همان، ج. ۲، ص. ۶۲؛ «العدل قوام البریّة»، بقا و زوال دولت در کلمات سیاسی امیرمؤمنان، ص. ۹۹؛ «حسن العدل نظام البریّة»، همان، ص. ۱۳۸؛ «عدل الساعة حیوة الرعیّة و صلاح البریة»، همان، ص. ۱۷۵.
۱۹. «الرعیّة لاتصلحها الا العدل»، شرح غررالحکم و دررالکلم، ج. ۱، ص. ۳۵۴؛ «العدل یصلح البریّة»، همان، ج. ۱، ص. ۱۳۳؛ «بالعدل تصلح الرعیّة»، همان، ج. ۳، ص. ۲۰۶.
۲۰. «العدل یستدیم المحبّة»، بقا و زوال دولت در کلمات سیاسی امیرمؤمنان، ص. ۱۰۰؛ «الانصاف یرفع الخلاف و یوجب الائتلاف»، همان، ص. ۱۰۱.
۲۱. «ما عمِّرت البلدان بمثل العدل»، همان، ص. ۱۹۳.
۲۲. نهجالبلاغه، ترجمه سید جعفر شهیدی، حکمت، ۴۷۶، ص. ۴۴۵.
۲۳. همان خطبه ۴۰، ص. ۳۹.
۲۴. همان، خطبه ۱۶، ص. ۱۷.
۲۵. همان، خطبه ۱۷۴، ص. ۱۷۹.
۲۶. همان، خطبه ۳، ص. ۹.
۲۷. محمدبن محمدبننعمان، الشیخ المفید، الجمل، تحقیق سید علی میرشریفی، دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، ۱۳۷۱)، ص. ۱۴۳، ۳۱۷، ۴۱۶.
۲۸. جورج جرداق، الامام علی علیهالسلام صوت العدالة الانسانیه، (بیروت، دار مکتبة الحیاة، ۱۹۷۰ م)، / ج. ۱، ص. ۱۵۳.
۲۹. نهجالبلاغه، ترجمه سید جعفر شهیدی، خطبه ۲۱۶، ص. ۲۴۸.
۳۰. «الاعمال تستقیم بالعمال»، بقا و زوال دولت در کلمات سیاسی امیرمؤمنان، ص. ۸۴؛ «آفة الاعمال عجز العمّال»، همان، ص. ۷۰.
۳۱. «الاعمال بالخبرة»، شرح غررالحکم و دررالکلم، ج. ۱، ص. ۱۸.
۳۲. برای نمونه بنگرید به: نهجالبلاغه، ترجمه سید جعفر شهیدی، نامه ۵۳، ص. ۳۳۲ و ۳۳۴.
۳۳. همان، نامه ۳۴، ص. ۳۰۹.
۳۴. ابی جعفر محمدبن جریر طبری، تاریخ الطبری، (بیروت، مؤسسه الاعلمی للمطبوعات، ۱۸۷۹ م)، ج. ۳، ص. ۴۵۹.
۳۵. همان.
۳۶. نهجالبلاغه، ترجمه سید جعفر شهیدی، نامه ۳۱، ص. ۳۰۷.
۳۷. همان، نامه ۶۱، ص. ۳۴۶.
۳۸. همان، نامه ۵۳، ص. ۳۲۸ و ۳۳۱.
۳۹. همان، خطبه ۳، ص. ۱۰.
۴۰. همان، خطبه ۳۷، ص. ۳۷.
۴۱. همان، خطبه ۲۰۵، ص. ۲۳۹.
۴۲. همان، خطبه ۱۳۱، ص. ۱۲۹.
۴۳. همان، حکمت ۱۱۰، ص. ۳۷۹.
۴۴. شیخ مفید، الارشاد، تصحیح سید هاشم رسولی محلاتی، (تهران، انتشارات علمیه اسلامیه)، ص. ۲۴۱.
۴۵. نهجالبلاغه، ترجمه سید جعفر شهیدی، خطبه ۲۱۴، ص. ۲۵۹.
۴۶. محمدباقر محمودی، نهجالسعادة فی مستدرک نهجالبلاغة، (بیروت، مؤسسة التضامن الفکری، ۱۳۸۷ ق)، ج. ۴، ص. ۱۴۴.
۴۷. نهجالبلاغه، ترجمه سید جعفر شهیدی، نامه ۵۳، ص. ۳۴۰.
۴۸. همان، نامه ۵۹، ص. ۳۴۴.
۴۹. ابی جعفر رشیدالدین محمدبن علیبن شهرآشوب، مناقب، (قم، مؤسسه انتشارات علامه)، ج. ۲، ص. ۱۰۵؛ عزالدین علی ابن اثیر، الکامل فی التاریخ، (بیروت، دارصادر ـ. داربیروت، ۱۳۸۵ ه.. ق. / ۱۹۶۷ م)، ص. ۴۳۹.
۵۰. نهجالبلاغه، تصحیح صبحی صالح، (بیروت ۱۳۸۷ ق. / ۱۹۶۷ م)، ص. ۴۳۹.
۵۱. ابواسحاق ابراهیم بن محمد ثقفی کوفی اصفهانی، الغارات، (تهران، انتشارات انجمن آثار ملی، ۱۳۵۵)، ج. ۲، ص. ۵۳۲.
۵۲. انّها لکبیرة الاّ علی الخاشعین، بقره /۴۵.
۵۳. و لا یجرمنّکم شنأن قوم الا تعدلوا إعدلوا هو اقرت للتقوی، مائده /۸.
۵۴. سید اسماعیل رسولزاده، قضاوتها و حکومت عدالتخواهی علیبن ابیطالب، (چاپ دوم: تهران، انتشارات یاسین، ۱۳۶۹)، ص. ۱۲۰.
۵۵. احمدبن ابی یعقوب، تاریخ الیعقوبی، (بیروت، دارصادر، دار بیروت)، ج. ۲، ص. ۲۰۸.
۵۶. حسن صدر، مرد نامتناهی، (تهران، انتشارات امیرکبیر، ۱۳۶۱)، ص. ۳۵.
۵۷. ابن ابی الحدید، شرح نهجالبلاغه، تحقیق محمدابوالفضل ابراهیم (چاپ دوم: بیروت، داراحیاء التراث العربی، ۱۳۸۵ ق. / ۱۹۶۵ م)، ج. ۱، ص. ۲۶۹. (ترجمه خطبه از محمود عابدی، مترجم «جستجویی در نهجالبلاغه».
۵۸. همان، ص. ۱۹۷.
۵۹. محمد مهدی شمسالدین، جستجویی در نهجالبلاغه، ترجمه محمود عابدی، (چاپ دوم: تهران، بنیاد نهجالبلاغه، ۱۳۶۱)، ص. ۱۹۶.
۶۰. نهجالبلاغه، ترجمه سید جعفر شهیدی، خطبه ۱۲۶، ص. ۱۲۴.
۶۱. قضاوتها و حکومت عدالتخواهی علیبن ابیطالب، ص. ۱۸۸، به نقل از: روضه کافی، ص. ۱۲۴.
۶۲. همان.
۶۳. جمعی از محققان، کاوشی در نهجالبلاغه، (تهران، بنیاد نهجالبلاغه، ۱۳۶۴)، ص. ۲۲۴.
۶۴. برای نمونه، بنگرید به: نهجالبلاغه، ترجمه سید جعفر شهیدی، خطبه ۲۳۲۱، ص. ۲۳۴؛ نهجالسعادة، ج. ۳، / ص. ۳۰-۳۱؛ احمدبن مقدس اردبیلی، حدیقة الشیعة، (تهران، انتشارات علمیه اسلامیه)، / ص. ۳۲۴؛ شیخ مفید، الجمل، ص. ۴۰۰.
۶۵. جورج جرداق، امام علی علیهالسلام صدای عدالت انسانی، ترجمه سید هادی خسروشاهی (تهران، مؤسسه انتشارات فراهانی)، ج. ۱، ص. ۲۱۳.
۶۶. نهجالبلاغه، ترجمه سید جعفر شهیدی، حکمت ۳۲۸، ص. ۴۲۰.
۶۷. همان، خطبه ۳، ص. ۱۱.
۶۸. همان، نامه ۵۹، ص. ۳۴۴.
۶۹. همان، نامه ۵۳، ص. ۳۳۸.
۷۰. همان، نامه ۵۹، ص. ۳۴۵.
۷۱. همان، نامه ۵۳، ص. ۳۴۰.
۷۲. همان، خطبه ۲۰۹، ص. ۲۴۲.
۷۳. همان، خطبه ۱۷۵، ص. ۱۸۱.
۷۴. همان، نامه ۴۶، ص. ۳۳۸.
۷۵. همان، نامه ۵۳، ص. ۳۳۸.
۷۶. همان، ص. ۳۴۰.
۷۷. همان، خطبه ۲۱۶، ص. ۲۵۰-۲۴۹.
۷۸. همان، نامه ۵۰، ص. ۳۲۳.
۷۹. برای نمونه بنگرید به: همان، نامه ۵۰، ص. ۳۲۳ و خطبه ۱۰۵، ص. ۹۸ و خطبه ۴۰، ص. ۳۹.
۸۰. همان، خطبه ۲۱۶، ص. ۲۴۹-۲۴۸.
۸۱. همان، خطبه ۲۰۵، ص. ۲۴۰.
۸۲. همان، خطبه ۱۳۶، ص. ۱۳۴.
۸۳. همان، نامه ۷۰، ص. ۳۵۴.
۸۴. همان، خطبه ۱۳۱، ص. ۱۲۹.
۸۵. همان، حکمت ۲۶۱، ص. ۴۰۹.
ارسال نظرات