دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا و نامزد جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری در این کشور، صبح جمعه و درست یکماه قبل از برگزاری انتخابات خبر ابتلای خود به ویروس کرونا را اعلام کرد.
او در صفحه شخصی خود در توییتر حدود یک بامداد به وقت محلی این خبر را اعلام کرد. اما عدهای در شبکههای اجتماعی و رسانهها درباره صحت این خبر اعلام تردید کردند.
«آناند گیریداراداس»، سردبیر مجله تایم که هر از گاهی برای روزنامه نیویورک تایمز هم مقاله مینویسد، در توییتی به جای آنکه بنویسد ترامپ به کرونا مبتلا شده، نوشت: «رئیس جمهور میگوید که نتیجه آزمایش کرونای او مثبت است.»
او در توییت دیگری نوشت «از کجا معلوم که این درست است؟»
«جلانی کوب»، نویسنده نشریه نیویورکر و استاد دانشگاه کلمبیا در توییتی در این خصوص نوشت که «نمیشود بر اساس یک توییت از او (ترامپ) این را درست دانست». کوب در توییت دیگری نوشت «اینکه کسی مکرر عادت به دروغگویی دارد، در منصب ریاست جمهوری بنشیند، همین مشکل را دارد. او نامهای جعلی را درباره وضعیت سلامتی خود در انتخابات 2016 ارائه کرد. هیچ دلیلی برای باور کردن حرف درباره هیچ چیزی وجود ندارد.»
روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی با اشاره به این موضوع نوشت: برخی معتقدند که اعلام این خبر توسط رئیس جمهور میتواند بهانهای برای تعویق انتخابات و لغو مناظرههای بعدی انتخابات ریاست جمهوری باشد، چونکه او در نظرسنجیها عقب است.
اولین مناظره انتخابات ریاست جمهوری آمریکا سهشنبه گذشته برگزار شد و بر اساس برخی نظرسنجیها «جو بایدن»، نامزد دموکرات انتخابات پیروز این مناظره بود. مناظره اول حتی جایگاه بایدن در ایالاتهای خاکستری(BattleGrounds) را نیز بهبود بخشید.
بر اساس نظرسنجی مورنینگ کانسالت/پولیتیکو که فردای مناظره برگزار شد، 50 درصد از کسانی که مناظره را تماشا کردند گفتند که بایدن عملکرد بهتری داشت. 34 درصد گفتند که ترامپ عملکرد بهتری داشت. 16 درصد هم گفتند که نمیدانند یا نظری ندارند.
روزنامه نیویورک تایمز در ادامه گزارش خود نوشت: «برخی از افرادی که درباره خبر ترامپ تردید دارند، گفتند که به دلیل انتشار اطلاعات غلط و منحرف کننده [توسط ترامپ ] درباره ویروس کرونا در گذشته، آنها نمیتوانند حرف او را باور کنند.»
محققان دانشگاه کورنل هفته گذشته نتیجه تحقیقی را منتشر کردند که نشان میدهد آقای ترامپ بزرگترین مسبب انتشار اطلاعات کذب و منحرف کننده درباره ویروس کرونا بوده است. بر اساس این تحقیق، نام ترامپ در حدود 38 درصد از «گفتگوهای مربوطه به ارائه اطلاعات غلط» ذکر شده بود.
بنابراین عدهای معتقدند که خبر ابتلای ترامپ به کرونا در اصل یک شو و نمایش است که شوک به فضای انتخاباتی در آمریکا را دنبال میکنند. برخی از رسانهها و افراد در شبکههای اجتماعی از این اتفاق به عنوان «شگفتی اکتبر» یاد میکنند؛ چرا که چنین خبری میتواند برای روزهای پیاپی در در صدر رسانههای آمریکایی و جهان باشد. و از طرف دیگر از موج انتقادات انتخاباتی علیه ترامپ بکاهد. ترامپ سپس میتواند پس از بهبودی از کرونا، ژست پیروز و قهرمان به خود گیرد و بگوید که همانگونه که خودش کرونا را پشت سر گذاشت، آمریکا نیز از سد این ویروس عبور خواهد کرد.
اما نقطه مقابل این تحلیل نیز وجود دارد. عدهای با اشاره به تبعات جدی این خبر معتقدند که ابتلای ترامپ میتواند واقعی و جدی باشد.
بر اساس گزارش واشنگتن پست، ترامپ در 34 مقطع گفته است که کرونا از بین خواهد رفت. او در مناظره اول خود هم در خصوص بهتر شدن اوضاع سخن گفت. اینکه او الان مبتلا به کرونا شود، میتواند استدلال خودش را تضعیف کند و به عبارتی، رایدهندگان دیگر به وعدههای او به خوبی اعتماد نخواهد کرد.
نکته دیگر این است که جبهه دموکرات سعی میکند از ترامپ چهرهای غیرمنطقی و غیرمدبر ارائه کند که شایستگی رهبری آمریکا در زمان بحران را ندارد. ماسک نزدن ترامپ بارها سوژه رسانهها و مقامات دموکرات بوده است. این موضوع در مناظره اول هم مطرح شد، به همین دلیل ترامپ ماسک را در حین مناظره از جیب خود در آورد و نشان داد که او هم ماسک دارد و قائل به مراقبتهای توصیه شده است. اما ابتلای ترامپ به کرونا، دوباره این گمانه را در افکار عمومی تقویت میکند که رئیس جمهوری در مقابله شخصی و ملی با بحران کرونا سهل انگاری میکند و ابتلای شخص او نشان میدهد که او این پاندمی را جدی نگرفته است. این استدلال در نقطه مقابل گمانه ساختگی بودن ابتلای ترامپ به کرونا قرار دارد.
علاوه بر این مشاوران کمپین انتخاباتی ترامپ میگویند که آنها در خصوص برنامههای مربوط به رقابتهای انتخاباتی، جذب حمایتهای مالی در حال تجدید نظر و بازتنظیم هستند و ابتلای ترامپ به کرونا بسیاری از برنامهها را تحت الشعاع قرار داده است.
ترامپ پس از مبتلا شدن به کرونا و انتقال به بیمارستان، در سکوت بوده است و این موضوع کارکنان کاخ سفید و کارکنان کمپین انتخاباتی او را در سردرگمی برده است. چنین سردرگمی آن هم در آستانه برگزاری انتخابات به نفع تیم ترامپ به نظر نمیرسد.
البته گروه اول که در مورد صحت خبر تشکیک میکنند، معتقدند که برای باور پذیر بودن شوک، شرایط باید واقعی باشد.
اما اگر ترامپ مبتلا به کرونا باشد، یا چند روز تحت مراقبت خواهد بود و بعد به صورت آنلاین ارتباط برقرار خواهد کرد. در غیر این صورت و در صورت طولانی تر شدن مراقبتهای ویژه از وی، مایک پنس، معاون او هدایت امور را به عهده خواهد گرفت.
در آمریکا هر اتفاقی برای رئیس جمهور بیفتد، معاون او جایگزین او شده و به جای رئیس جمهور ایفای نقش میکند تا خود رئیس جمهور بهبود پیدا کند یا اینکه انتخاباتی آتی در موعد خود برگزار شود.
هر چند که مرگ ترامپ به دلیل برخورداری او از بالاترین امکانات پزشکی و شدیدترین مراقبتهای ممکن، احتمال بالایی ندارد، اما این گزینه بعید هم نیست. مرگ ترامپ به واسطه سن - 74 سال - اضافه وزن و جنسیت تا حدود کمی محتمل است. بر اساس آمار مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای واگیردار آمریکا، حدود 8 درصد از افراد 65 تا 74 ساله بر اثر کرونا جان خود را از دست میدهند. در فاصله سنی 75 تا 84 این عدد بالاتر و حدود 18 درصد است. در این میان مردان، نسبت به زنان و همچنین افراد دارای اضافه وزن شانس بالاتری برای انتقال به مراقبتهای ویژه و از دست دادن جان خود دارند.
بر اساس گزارش رسانههای آمریکایی، ترامپ معمولا ورزش نمیکند و برعکس سبزیجات، علاقه زیادی به خوردن فست فود دارد. به همین دلیل او از پیش زمینه خوبی برای مواجهه با کرونا برخوردار نیست.
موارد فوق نشان میدهد که آمریکا در این روزها، شرایط حساسی را سپری میکند. چه ابتلای ترامپ صحت داشته باشد یا نداشته باشد، میتواند تاثیری مهم بر شرایط جاری در این کشور بگذارد؛ از این جهت که به ترامپ کمک کند، یا بهانهای برای او به منظور به تعویق انداختن یا مسئلهدار کردن روند برگزاری انتخابات شود.
اگر هم ابتلای او به کرونا واقعی باشد، آینده سلامت او و تاثیر غیبت یکی دو هفتهایش میتواند تاثیر خود را داشته باشد. ابتلای ترامپ حتی میتواند تاثیرات فراملی داشته باشد و او پس از بهبودی احتمالی، احتمالا سیاست تندتری را در قبال چین اتخاذ خواهد کرد؛ چرا که او در آستانه انتخابات، سیاست چینستیزی خود را پررنگتر کرده است.
ارسال نظرات