واقعیت روابط عربستان و آمریکا بدون روتوش
دولتهای مختلف آمریکا به دلایل سیاسی و منافع فروش تسلحیات و لابی عربستان در آمریکا از انعکاس تاثیر عربستان در حوادث تروریستی آمریکا خودداری میکنند
پایگاه رهنما :
پس از حمله تروریستی یک افسر تبعه عربستانی در پایگاه نظامی پنساکولای فلوردیدا، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا گفت: ملک سلمان، پادشاه عربستان در یک تماس تلفنی تاکید کرده که: «این فرد (مهاجم) به هیچ وجه نماینده احساسات مردم عربستان نیست که عاشق مردم آمریکا هستند.» با توجه به سوابق حملات تروریستی عربستان علیه سایر کشورها به خصوص آمریکا، به نظر میرسد این ادعای ملک سلمان بیشتر شبیه کنایه و تمسخرترامپ و مردم آمریکا باشد تا یک تسلیت واقعی.
حملههای تروریستی عربستان در خاک آمریکا
نقش عربستان در بزرگترین حادثه تروریستی تاریخ آمریکا در ۱۱ سپتامبر به میزانی گسترده بود که با وجود افشای بخشهای مهمی از آن، هنوز ابعاد زیادی از اقدام تروریستی سعودیها در گزارش ۲۸ صفحهای سند موسوم به «فایل» توسط دولتهای مختلف آمریکا پنهان مانده است. از ۱۹ نفر هواپیما ربا ۱۵ نفر آنها تبعه عربستان سعودی بودند. طبق اعترافات زکریا موسی یکی از بازداشت شدگان حادثه ۱۱ سپتامبر، کمک کنندگان مالی حادثه یازده سپتامبر افرادی نظیر «ترکی فیصل» مدیر وقت سرویس جاسوسی عربستان، «امیر بندر بن سلطان» سفیر عربستان در آمریکا و همچنین «ولید بن طلال» شاهزاده ثروتمند عربستانی و تعداد زیادی از شخصیتهای دینی عربستان بوده اند.
حملات تروریستی وابسته به عربستان در خاک آمریکا بعد از ۱۱ سپتامبر نیز همچنان ادامه داشته است. براساس گزارشی که دفتر مسئولیت پذیری دولت آمریکا Government Accountability Office درسال ۲۰۱۷ منتشر نمود، پس از حملات ۱۱ سپتامبر تا کنون از بین ۲۲۴ کشته شده طی ۱۵ سال تعداد کشتهها توسط تروریستهای تکفیری ۱۰۹ نفر بوده است. از هر ۴ نفر مهاجم تروریستی سه نفرآنها تبعه خارجی بوده اند. اکثر حملات تروریستی که توسط تکفیریها صورت گرفته توسط تبعههای عربستانی یا وابسته به این حکومت بوده، ایدئولوژی آنها نیز عموما ایدئولوژیهای افراطی مذهبی بوده که توسط دولت عربستان منتشر و آموزش داده میشود.
چند ماه پس از ۱۱ سپتامبر فردی با نام «ریچارد رید» تلاش کرد با بمبی که در کفش خود جاسازی کرده بود در فرودگاه میامی ایالت فلوریدا حمله انتحاری انجام دهد. این فرد در کمپهای آموزشی عربستان در پاکستان و افغانستان تحت آموزش ایدئولوژیهای افراطی قرار گرفته بود. تک تیراندازی به نام «جان آلن محمد» که طی سه هفته ۱۰ نفرا را کشته و سه نفر را زخمی کرده بود در اعترافات خود، تاثیر پذیری از ایدئولوژی وهابیت را انگیزه انجام حملات تروریستی اعلام کرد.
از سال ۲۰۰۲ تا کنون بیش از ۱۹ حادثه تروریستی موفق یا ناموفق که با ماهیت تکفیری در آمریکا رخ داده به وسیله تبعههای کشورهای مختلف، اما وابسته به ایدئولوژی افراطی عربستان بوده اند، یا قبل از این حملات با روحانیون وابسته به سعودی در مساجد آمریکا در ارتباط داشته اند.
بر اساس تحقیقات مجلس سنای آمریکا که در گزارش وب سایت «أوراسیا ریویو» منعکس شده است: «عربستان بین سالهای ۱۹۸۰ تا ۲۰۰۰ بالغ بر ۸۷ میلیارد دلار برای تقویت تفکر وهابی در سراسر دنیا و تأمین مالی لازم برای ساخت و مدیریت ۲۱۰ مرکز اسلامی، ۱۵۰۰ مسجد و ۲۰۲ مؤسسه دینی هزینه کرده است.» سال گذشته روزنامه ایتالیایی «ایل جورناله» در گزراشی نوشت: «عربستان سعودی به حمایت مالی گروههای تروریستی و افراطی سنی در خارج از مرزهای خود ادامه میدهد، موضوعی که ادعای ترامپ در مورد سعودیها را تکذیب میکند.» طبق گزارش روزنامه گاردین «برآوردهای سال ۲۰۰۷ نشان میدهد عربستان سعودی سالانه دست کم دو میلیارد دلار برای ترویج وهابی گری، در سراسر جهان هزینه میکند. این حمایت مالی تا سال ۲۰۱۵ دوبرابر شده است.»
خشم مردم و رسانههای آمریکا
دولتهای مختلف آمریکا به دلایل سیاسی و منافع فروش تسلحیات و لابی عربستان در آمریکا از انعکاس تاثیر عربستان در حوادث تروریستی آمریکا خودداری میکنند. با این حال نقش عربستان از دید برخی مقامات ایالتی و رسانهها پنهان نمانده است. زیرا قربانیان اصلی حملات تروریستی سعودیها درخاک آمریکا مردم هستند. براساس گزارش پایگاه خبری «پیکس ۱۱» در سال ۲۰۱۷ خانوادههای ۸۰۰ نفر از قربانیان حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر به دلیل اینکه دولت عربستان به مهاجمین کمک کرده است، از ریاض شکایت کردهاند.
پس از حادثه روزجمعه «ران دسانتیس» فرماندار فلوریدا گفت: «واضح است که دولت عربستان باید برای جبران خسارات به قربانیان این تیراندازی اقدام کند. آنها به این افراد بدهکارند چرا که مهاجم یکی از افسران عربستان بوده است.» اگر چه اوباما نیز مانند بوش تلاش میکرد اسناد دخالتهای تروریستی عربستان در آمریکا را پنهان کند، اما در مصاحبهای که سال ۲۰۱۴ با «جفری گلدبرگ» سردبیرآتلانیتک انجام داد ناچار شد به برخی از واقعیتها اعتراف کند. او دراین مصاحبه گفت: «این (بنیادگرایی) قرائتی خشن، رادیکال، خشک و پوچ گرایانه از اسلام است و توسط بخش بسیار کوچکی از مسلمانان تبلیغ میشود.» به نوشته گلدبرگ، اوباما معتقد است درگیریهای سالهای اخیر در جهان اسلام از سوی کشورهایی تشویق شده است که دوستان آمریکا به شمار میآیند.
«جرالدو ریورا» کارشناس و مجری با سابقه آمریکایی در شبکه «فاکس نیوز» سال گذشته در مصاحبهای گفت: «ما در خاورمیانه دشمنمان را عوضی گرفتهایم و دشمن واقعی ما در منطقه عربستان است.» اسناد حمایت مالی عربستان از عملیات تروریستی در کشورهای مختلف و آمریکا باعث نگرانی بسیاری از کارشناسان شده است. «بنیاد خانه آزادی واشنگتن» در گزارشی که سال ۲۰۱۸ منتشر نمود، نوشت: «پشتیبانی مالی و لجستیک عربستان از افراد و مؤسسات و گروههای تروریستی در دنیا، نقش تعیین کنندهای در ترویج فرهنگ کینه توزی و نفرت پیروان سلفی، تکفیری و وهابیت علیه دیگران داشته است.» در این گزارش تاکید شده است: «همه اسنادی که در تهیه گزارشهای خود پیرامون عربستان و اقدامات این کشور برای انتشار فرهنگ کینه توزی و نفرت از آنها استفاده کرده است توسط نهادهای رسمی این کشور یا سفارت خانههای عربستان و یا نهادهای مذهبی رسمی این کشور و مساجد و مدارس دینی آن تهیه و توزیع شده است.»
اتباع آمریکا در خاورمیانه، عراق و عربستان نیز از حملات تروریستی سعودیها در امان نبوده اند. سال ۲۰۰۴ کنسولگری آمریکا در جده مورد حمله قرار گرفت که طی آن نه نفر کشته شدند. چندماه پس از آن سه تن از افسران نیروی دریایی آمریکا در بخش ساحلی شمال شرقی جده با شلیک گلولههای یک سعودی مجروح شدند. در همان سالها خودروی مجهز به مواد منفجره در برابر ساختمان گارد ملی عربستان منفجر شد و پنج آمریکایی کشته شدند. تمامی این شواهد نشان میدهد که نه تنها مردم عربستان بلکه حتی بخشهایی از دولت سعودی نیز در ضربه زدن به منافع آمریکا بسیار نقش آفرین بوده اند و دوستی که ترامپ از آن صحبت میکند در واقعیت محلی از اعراب ندارد.
ارسال نظرات