در حالیکه علی رغم تداوم کشتار و محاصره انسانی در غزه، طی روزهای اخیر شمار عملیاتهای مقاومتی رزمندگان مقاومت علیه نظامیان صهیونیستی سیر صعودی داشته و شمار تلفات ارتش صهیونی افزایش محسوسی پیدا کرده است، اخیراً دونالد ترامپ مدعی شده که تلآویو با آتشبس 60 روزه در غزه موافقت کرده است و بر همین اساس، هیئتی از نمایندگان سیاسی و امنیتی تلآویو به دوحه رفتهاند تا درباره مفاد آتشبس احتمالی گفتگو کنند.
برخی رسانههای آمریکایی و عبری جزئیاتی در مورد پیشنهاد جدید برای آتشبس غزه را فاش و اعلام کردند که در جریان این آتشبس ۶۰روزه اسرای اسرائیلی در ازای تعدادی از اسرای فلسطینی آزاد میشوند اما پایان جنگ در آن تضمین نشده و مذاکرات ادامه مییابد.
در این زمینه شبکه 10 تلویزیون صهیونیستی به نقل از دو دیپلمات ناشناس گزارش داد که در چارچوب این توافق 8 اسیر زنده صهیونی در روز اول آزاد خواهند شد و دو اسیر زنده دیگر در روز پنجاهم توافق آزاد میشوند، جسد 18 اسیر مرده اسرائیلی هم در سه مرحله آزاد میشود.
بر اساس این گزارش، در روز اول و بعد از تحویل 8 اسیر زنده، عقبنشینی ارتش از شمال غزه آغاز خواهد شد و در روز هفتم بعد از تحویل جسد 5 اسیر مرده، ارتش صهیونیستی از محور موراگ در جنوب غزه عقبنشینی خواهد کرد البته هنوز مرزهای عقبنشینی ارتش صهیونیستی تعیین نشده است. این رسانه عبری گزارش داد که طبق توافق پیشنهادی جدید، جریان کمکها به غزه افزایش خواهد یافت.
منابع صهیونیستی اعلام کردند: بر اساس این طرح از حماس خواسته خواهد شد از برگزاری هرگونه مراسم تصویربرداری شده برای آزادی اسیران مشابه مراسمی که در زمان آزادی اسیران طی آتشبس پیشین امسال برگزار شد، خودداری کند.
همچنین، در مرحله بعدی مذاکرات در مورد آتشبس دائمی آغاز خواهد شد. نقش میانجیها هم ارائه تضمینهایی برای مذاکرات جدی جهت پایان دادن به جنگ در طول دوره آتشبس خواهد بود و اگر در مدت 60 روز توافق برای پایان جنگ حاصل نشود، میتوان این مدت را تمدید کرد.
منابع آگاه از مذاکرات آتشبس میگویند که پیشرفت قابلتوجهی در رسیدن به توافق حاصل شده است اما هنوز اختلافنظرهایی در مورد شرایط توقف جنگ و دامنه عقبنشینی نظامی رژیم صهیونیستی وجود دارد. اما یک منبع صهیونیستی در این زمینه اعلام کرد که تلآویو با مفاد چند پیشنهاد جدید که حول جدول زمانی و تضمینهای پایان جنگ، یعنی همان نکات مهم و مورد اختلاف در مذاکرات قبلی میچرخد، موافقت نکرده است.
براساس گزارش یدیعوت آحارنوت، نتانیاهو در جلسه کابینه مدعی شده که از هدف نابودی حماس کوتاه نمیآید. این روزنامه عبری تاکید کرد:درصورت برقراری آتشبس، ارتش در طول مدت آتش بس در دایره امنیتی در داخل نوار غزه که پیشتر اعلام کرده است، باقی میماند.
وبسایت آی24 نیوز رژیم صهیونیستی نیز گزارش داد که رژیم صهیونیستی متعهد به پایان جنگ نشده، بلکه متعهد به گفتگو در مورد پایان جنگ شده و مذاکرات در مورد دامنه عقبنشینی نظامی از غزه و استقرار نیروهای آن در آینده همچنان ادامه دارد.
بیاعتمادی فلسطینیان به واشینگتن و تلآویو
با وجود پاسخ مثبت حماس به طرح اولیه آتشبس، محتوای پیشنهاد آمریکا آشکارا در راستای منافع استراتژیک رژیم صهیونیستی طراحی شده است. این جهتگیری یکجانبه، موجب بیاعتمادی عمیق گروههای مقاومت به پایبندی طرف مقابل به تداوم آتشبس پس از دستیابی به اسرا شده است.
در تحلیل وضعیت کنونی آتشبس غزه علیرغم اعلام موافقت اولیه رژیم صهیونیستی با پیشنهاد آتشبس ۶۰ روزه، بیاعتمادی عمیق فلسطینیان به ویژه حماس به دلایل متقنی استوار است که ریشه در تجربیات تاریخی و مفاد فعلی توافق دارد.
مفاد پیشنهادی آتشبس فاقد ضمانتهای بینالمللی برای توقف دائمی تجاوزات تلآویو است. مقاومت فلسطین تصریح کرده که هر توافقی باید شامل خروج کامل نیروهای اشغالگر از غزه، بازگشایی دائم گذرگاهها برای کمکهای بشردوستانه، و پایان محاصره باشد اما پیشنهاد فعلی صرفاً به عقبنشینی موقت نظامیان اشغالگر به منطقه حائل اکتفا کرده و هیچ مکانیسم نظارتی برای اجرای تعهدات دشمن صهیونیستی پیشبینی نکرده است.
همچنین درحالی که دور اول مذاکرات جدید برای آتشبس غزه در دوحه بدون نتیجه قطعی پایان یافته است، منابع مقاومت فلسطین بر مواضع اصولی مقاومت در هر توافقی تأکید و اعلام کردند: آتشبس باید واقعی و دائمی باشد نه موقت و شکننده.
افزون بر مفاد آتشبس که به نفع صهیونیستها طراحی شده است، نقشههای شوم دیگری نیز از سوی آمریکا در شرف اجراست که هر گونه اعتماد به دولت ترامپ را تضعیف میکند.
در این باره دفتر اطلاعرسانی دولتی در غزه اعلام کرد که براساس تحقیق مهمی که روزنامه فایننشال تایمز منتشر کرده است گروه مشاورهای بوستون (BCG)، یکی از بزرگترین شرکتهای مشاوره در جهان در تهیه یک مدل مالی برای کوچاندن ساکنان غزه و تخلیه جمعیتی آن دست داشته است.
دفتر اطلاع رسانی دولتی غزه افزود: این طرح محرمانه با نام «اورورا» شناخته میشود و شامل کوچاندن بیش از نیم میلیون فلسطینی در ازای «بستههای مهاجرتی» است که توسط نهادهای خارجی تأمین مالی میشود.
این تحقیق تأکید کرده که مؤسسه توزیع کمکها در غزه موسوم به «مؤسسه انساندوستانه غزه» (GHF) که بر «تلههای مرگ» در غزه نظارت دارد و با حمایت آمریکا و اسرائیل تأسیس شده است چهره اجرایی این طرح به شمار میرود.
براساس تحقیق مذکور، این نهاد مدعی ارائه کمکهای بشردوستانه بوده اما در عمل تاکنون باعث شهادت ۷۵۱ غیرنظامی، زخمی شدن چهار هزار و 931 نفر دیگر و ناپدید شدن ۳۹ تن شده است. این درحالی است که ۱۳۰ سازمان بینالمللی بشردوستانه از همکاری با این مؤسسه خودداری کرده و آنرا «پوششی برای اهداف نظامی اسرائیل» دانستهاند.
دفتر اطلاع رسانی دولتی در غزه نسبت به تداوم این پروژههای جنایتکارانه که تلاش میکنند جنایت کوچ اجباری را بهعنوان یک «راهحل انسانی» جلوه دهند، هشدار داد.
بنابراین، در چنین فضایی که آمریکا در خفا در راستای اجرایی کردن نقشههای شوم رژیم اشغالگر گام برمیدارد، هر گونه اعتماد کردن به سردمداران کاخ سفید، افتادن در تله دشمن خواهد بود.
از اینروبه نظر میرسد تضمینهای ترامپ برای آتشبس موقت، بیشتر در راستای ایجاد فضایی برای عادیسازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی است تا پایان واقعی جنگ. حتی احتمال اعلام آتشبس توسط ترامپ، نه بر پایه اعتماد، بلکه برای کاهش فشار افکار عمومی جهانی مطرح شده است.
از نگاه فلسطینیان، ادامه جنگ پس از دو ماه آتشبس موقت، تأییدی بر این ادعاست که رژیم صهیونیستی با کمک آمریکا به دنبال «تغییر نقشه خاورمیانه» و حذف هرگونه ساختار حکومتی مرتبط با مقاومت است که سران تلآویو و واشینگتن نیز به صراحت آنرا اعلام کردهاند.
علاوهبراین، نتانیاهو نیز آتشبس را نه برای صلح، بلکه به دلایل تاکتیکی میپذیرد تا از زیر بار فشارهای داخلی برای آزادی اسرا خلاص شود و همانگونه که خودش ادعا کرده از هدف نابودی حماس کوتاه نخواهد آمد.
این درحالی است که حفظ دستاوردهای نظامی از جمله "خلع سلاح حماس" به معنای نادیده گرفتن حق دفاع مشروع فلسطینیان است که گروههای مقاومت بارها هشدار دادهاند که این مسئله خط قرمز است و در این مورد تسلیم دشمن نخواهند شد.
از سوی دیگر، تاریخچه آتشبسهای موقت پیشین نشان میدهد اسرائیل از این فرصتها برای تجدید قوا و تشدید حملات پس از پایان مهلت استفاده کرده است و بعید نیست که پس از پایان دوره 60 روزه نیز جنایتهای خود در غزه را ادامه دهد و وزرای افراطی نیز هر گونه ادامه همکاری در ائتلاف کابینه را به تداوم جنگ علیه فلسطینیان منوط کردهاند.
اسناد توافقات اخیر غزه و لبنان نشان میدهد واشینگتن و تلآویو مفاد را به گونهای طراحی میکنند که سلطه امنیتی رژیم صهیونیستی تثبیت، حقوق فلسطینیان و لبنانیها نادیده گرفته شود و راه برای ازسرگیری جنگ هموار بماند.
با این وجود، اعتماد فلسطینیان نه تنها با وعدههای تحقق نیافته گذشته، بلکه با تناقضهای کنونی در گفتار و اقدامات سران تلآویو و واشینگتن تخریب شده است و تا زمانی که تضمینهای عملی برای پایان دائمی اشغالگری و بازسازی غزه ارائه نشود، هر طرح آتشبس محکوم به شکست است.
ارسال نظرات