پرداخت مطالبات گندمکاران همواره از موضوعاتی بوده که مورد توجه دولتمردان است و تاخیر در پرداخت آن یکی از چالشهای اساسی بخش کشاورزی است؛ این موضوع در شرایطی رخ میدهد که کشاورزان با وجود تمام مشکلات و هزینههای تولید، محصول خود را به دولت تحویل میدهند تا سهم خود را در تأمین امنیت غذایی کشور ایفا کنند.
وضعیت کنونی پرداخت مطالبات گندمکاران نشان میدهد اگرچه بخشی از بدهیها تسویه شده، اما هنوز تعداد قابل توجهی از کشاورزان در انتظار دریافت کامل مطالبات خود هستند.
این تأخیرها در حالی است که کشاورزان برای تأمین نهادههای تولید از جمله بذر، کود و سموم، نیازمند منابع مالی هستند و معمولاً از طریق دریافت تسهیلات بانکی این هزینهها را تأمین میکنند.
در همین راستا علیقلی ایمانی، مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران، در گفتوگو با میزان، به تشریح آخرین وضعیت پرداخت مطالبات گندمکاران پرداخت و گفت: تاکنون حدود ۴۳ هزار میلیارد تومان از مطالبات گندمکاران پرداخت شده است.
وی ادامه داد: کشاورزانی که در فروردین امسال گندم خود را تحویل دولت دادهاند، حدود ۷۵ درصد از مطالبات خود را دریافت کردهاند. همچنین، کشاورزانی که از فروردین تا ۲۵ خرداد ۱۴۰۴ گندم تحویل دادهاند، ۵۰ درصد از مطالباتشان تسویه شده است.
ایمانی در توضیح رقم مطالبات باقیمانده گندمکاران اظهار کرد: کل مطالبات گندمکاران حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان است که تا امروز حدود ۳۶ هزار میلیارد تومان از این مبلغ باقیمانده و پرداخت نشده است.
وی تاکید کرد: این رقم روزانه در حال تغییر است، زیرا برداشت گندم در برخی مناطق سردسیر تا شهریور ادامه دارد.
مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران با اشاره به عدم قطعیت در زمان پرداخت باقیمانده مطالبات گفت: هنوز هیچ برنامه مشخصی برای پرداخت مطالبات کشاورزانی که پس از ۲۵ خرداد گندم تحویل دادهاند، اعلام نشده است.
وی ادامه داد: حتی برخی از کشاورزانی که از ۵ فروردین گندم خود را تحویل دادهاند، هنوز مطالباتشان بهطور کامل تسویه نشده است.
ایمانی با اشاره به چالشهای مالی پیشروی کشاورزان اظهار کرد: کشاورزان معمولاً با وام بانکی با سود ۲۳ درصد، خرید نهادههای کشاورزی مانند کود و سم، و هزینههای برداشت (کمباین و حملونقل) را انجام میدهد که در صورت تاخیر در پرداخت تسهیلات سود آن تا ۲۹ درصد اضافه میشود.
به گفته مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران تأخیر در پرداخت مطالبات، فشار مالی مضاعفی به کشاورزان وارد میکند، درحالی که آنان محصول خود را به جای فروش به بازار آزاد و دلالان، به دولت تحویل دادهاند تا ذخایر گندم کشور تأمین شود.
وی با تأکید بر ضرورت حمایت از کشاورزان داخلی گفت: به جای صرف ارز برای واردات گندم، باید با پرداخت بهموقع مطالبات، از تولیدکنندگان داخلی حمایت کرد. این اقدام از مهاجرت روستاییان به شهرها جلوگیری میکند و باعث پایداری شغل کشاورزی و امنیت غذایی کشور را تضمین میکند.
ایمانی در ادامه به کاهش تولید گندم در سال ۱۴۰۴ اشاره کرد و افزود: اگرچه سطح زیر کشت کاهش نیافته، اما عملکرد در برخی استانها ۳۰ تا ۵۰ درصد و در کل کشور ۲۵ تا ۳۰ درصد کاهش یافته است.
وی عوامل این کاهش را شامل خشکسالی ابتدای فصل، سرمای نابههنگام، کمبود بارندگی، تأخیر در تأمین کود و گرانی سموم دانست و اظهار کرد: حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد کشاورزان به دلیل قیمت بالای سموم، نتوانستند مبارزه مؤثر با آفات و علفهای هرز را انجام دهند.
مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران گفت: در سال گذشته ۱۲.۵ میلیون تن گندم خریداری شد، اما پیشبینی میشود امسال این مقدار به ۸.۵ تا ۹ میلیون تن برسد.
ارسال نظرات