شنبه ؛ 20 ارديبهشت 1404
14 ارديبهشت 1404 - 13:24

بحران سه‌گانه ارتش صهیونیستی: تلفات سنگین، کمبود نیرو و فروپاشی روانی

در شرایطی که رسانه‌های صهیونیستی از کمبود سربازان ذخیره به عنوان چالش بزرگ خبر می‌دهند، همزمان افزایش تلفات در میان سربازان حاضر در جنگ مزید بر علت شده تا کمبود نیروی انسانی توان ادامه جنگ را سختر کند.
کد خبر : 18905

تبیین:

 
 
 

 جنگ علیه نوار غزه که از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شده، همچنان ادامه دارد و با ورود به سال دوم، ارتش رژیم صهیونیستی با کمبود نیروی انسانی مواجه شده است.

در حالی که عملیات نظامی بدون وقفه در جریان است و نتانیاهو در سودای اشغال مجدد نظامی غزه برآمده، ارتش اشغالگر با بحران شدید در جذب سربازان روبه‌روست، به‌ویژه در شرایطی که بحث‌های داغی درباره خدمت اجباری یهودیان افراطی مذهبی معروف به «حَرِیدیم» در جریان است.

روزنامه هاآرتص در این زمینه فاش کرد که ارتش اسرائیل بین ژوئیه ۲۰۲۴ و آوریل ۲۰۲۵ حدود ده هزار احضاریه برای جوانان حریدیم صادر کرده، اما تنها ۲۰۵ نفر از آنها پاسخ مثبت داده و عملاً به خدمت گرفته شده‌اند.

این رسانه مطرح صهیونیستی به نیاز فوری این رژیم به افزایش تعداد سربازان اشاره کرده و تأکید نموده که هدف اصلی عملیات در غزه، بازپسگیری اسرا، اعمال فشار نظامی برای پیشبرد فرآیند مذاکرات و تضعیف جنبش مقاومت اسلامی (حماس) است. یک منبع نظامی که شبکه ۱۲ رژیم صهیونیستی از او نقل کرده، تأکید کرد که ارتش با کمبود حدود ده هزار سرباز مواجه است و سال ۲۰۲۵ سالی سرنوشت‌ساز خواهد بود.

موسسه امنیت ملی رژیم صهیونیستی: تیپ "جولانی" بیشترین تلفات را در جنگ غزه متحمل شد

در شرایطی که رسانه‌های صهوینیستی از کمبود سربازان ذخیره به عنوان چالش بزرگ خبر می‌دهند، همزمان افزایش تلفات در میان سربازان حاضر در جنگ مزید بر علت شده تا کمبود نیروی انسانی توان ادامه جنگ را سختر کند.

در این رابطه موسسه امنیت ملی رژیم صهیونیستی امروز (چهارشنبه) در گزارشی اعلام کرد که تیپ "جولانی" به عنوان یکی از یگانهای نخبه و پرآوازه ارتش صهیونیستی، که همواره به عنوان "تیپ پیشرو در فرماندهی و نبرد" معرفی می‌شود، با ۱۰۹ کشته، بالاترین میزان تلفات و بیشترین ضربه را در این جنگ خورده است.

جزئیات تلفات سنگین تیپ جولانی:

بر اساس آمار اعلامی در این گزارش:

  • ۷۳ نفر از نیروهای این تیپ در روز اول جنگ (۷ اکتبر ۲۰۲۳) و در جریان استقرار گردانهای ۱۳ و ۵۱ در نوار غزه کشته شدند.
  • بر اساس این گزارش، دو سوم کشته‌های اسرائیلی در این جنگ از نیروهای نظامی رسمی و مابقی از سربازان ذخیره بوده‌اند.

آمار تلفات یگان‌های دیگر ارتش رژیم صهیونیستی:

  • تیپ جفعاتی: ۶۸ کشته
  • تیپ نحال: ۶۳ کشته
  • تیپ چتربازان: ۴۶ کشته
  • یگان کماندو: ۴۳ کشته
  • تیپ زرهی ۷: ۲۹ کشته (۱۹ نفر تنها در روز اول جنگ و عمدتاً از گردان ۷۷ که در محاصره غزه مستقر بود)
  • تیپ ذخیره ۲۶۱: ۲۲ کشته (۱۹ نفر در یک حادثه واحد)
  • تیپ ذخیره ۵۵۱: ۲۰ کشته

آمار کلی تلفات نظامی رژیم صهیونیستی:

بر اساس آخرین به‌روزرسانی ارتش اشغالگر، تعداد کشته‌های نظامی این رژیم از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون (در عملیات‌های زمینی در غزه و لبنان) به ۸۵۰ نفر رسیده است.

هرچند در این آمار نیز با توجه به سابقه گسترده سانسور میزان تلفات و خسارات جنگ از سوی ارتش بسیار مورد تردید است. گفتنی است سانسور نظامی؛ واحدی در اداره اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل است که یک مقام نظامی منصوب وزیر دفاع اسرائیل بوده و وظیفه انجام سانسور پیشگیرانه در داخل سرزمین‌های اشغالی در مورد انتشار اطلاعاتی که ممکن است برای امنیت ملی آسیب‌زا باشد را دارد.

در این شرایط ناتوانی ارتش در آزادسازی اسرا علی‌رغم ویران کردن کامل غزه و کشتار بی‌رحمانه غیرنظامیان فلسطینی، در کنار بالا رفتن میزان تلفات که ناشی از تداوم عملیات‌های مقاومتی رزمندگان مقاومت در حماس می‌باشد روحیه نظامیان را به شدت تضعیف و جامعه را نسبت به دستاوردهای ادامه جنگ ناامید کرده است. موضوعی که تأثیرات خود را در دومینوی طومارهای اعتراضی در بخش‌های مختلف ارتش و افزایش تمرد افسران از پذیرش دستورات کاملاً عیان کرده است.

در واقع این آمار نه‌تنها نشان‌دهنده تلفات سنگین نیروهای نظامی رژیم صهیونیستی است، بلکه شکاف میان تبلیغات رسانه‌ای و واقعیت میدان نبرد را نیز برجسته می‌کند. ادامه این روند می‌تواند به افزایش فشارهای داخلی بر دولت نتانیاهو و تردید در راهبردهای نظامی این رژیم بینجامد.

نیاز امنیتی فوری و خسارات اقتصادی هنگفت

کمبود شدید نیروی انسانی نه تنها بر بخش نظامی، بلکه به وضوح بر اقتصاد اسرائیل نیز تأثیر گذاشته که در سایه اصرار دولت بر ادامه جنگ گسترده علیه مردم غزه، به رکود شتابانی دچار شده است.

بر اساس گزارشی که روزنامه «کالکالیست» منتشر کرده، میزان خسارات اقتصادی واردشده به اسرائیل در سال ۲۰۲۴ به دلیل هزینه‌های نظامی سنگین و شکست در جذب حریدیم به خدمت سربازی، مستند شده است. این گزارش نشان می‌دهد که ارزش خسارات به حدود ۸.۵ میلیارد شیکل (معادل ۶٪ از کل هزینه‌های نظامی در همان سال) رسیده است. هزینه اعزام نیروهای ذخیره به تنهایی ۲.۹ میلیارد شیکل بوده، درحالیکه اقتصاد اسرائیل به دلیل کاهش تولید ناخالص داخلی، حدود ۳.۵ میلیارد شیکل دیگر متضرر شده است.

تأثیر غیبت طولانیمدت سربازان ذخیره بر بازار کار

غیبت طولانیمدت سربازان ذخیره از بازار کار نیز به تشدید آسیب‌های اقتصادی دامن زده است. گزارش یادشده نشان می‌دهد که هزینه هر روز خدمت سرباز ذخیره ۲۵۰۰ شیکل است، درحالیکه هزینه سرباز عادی از جامعه حریدیم تنها ۷۰۰ شیکل برآورد می‌شود. «حن هرتزوگ»، اقتصاددان ارشد شرکت «بی‌دی‌او»، خاطرنشان کرده که گسترش دایره خدمت اجباری به جامعه حریدیم میتواند حدود ۷۰٪ از هزینه‌های وابستگی به نیروهای ذخیره را کاهش دهد.

این گزارش اضافه می‌کند که اگر ۲۷ هزار جوان از دانشآموزان مؤسسات مذهبی - که دیگر از حق تأخیر در خدمت معاف نیستند - جذب می‌شدند، خسارات اقتصادی به طور قابل توجهی کاهش می‌یافت.

مقامات وزارت دارایی اسرائیل نیز هشدار داده‌اند که اگر سطح مشارکت حریدیم در بازار کار همچنان پایین بماند، تا سال ۲۰۳۰ سرانه تولید ناخالص داخلی ۳٪ کاهش خواهد یافت و این رقم تا سال ۲۰۶۰ ممکن است به ۱۳٪ برسد. «کفیر بطات»، معاون مدیر بخش بودجه این وزارتخانه، تأکید کرده که ادغام مردان حریدیم و زنان عرب در بازار کار میتواند سطح رفاه را حدود ۲۰٪ افزایش دهد.

هشدار درباره تشدید بحران اقتصادی

برخی گزارشهای اقتصادی دیگر در اسرائیل نیز هشدار دادهاند که این بحران در حال عمیقتر شدن است. روزنامه کالکالیست وضعیت کنونی را «تله بدهی» توصیف کرده، چراکه کسری بودجه روزبهروز افزایش می‌یابد،

هزینه‌های استقراض بالا رفته و در مقابل، شاخص‌های ریسک و نرخ بهره افزایش یافته و رشد بهره‌وری کاهش پیدا کرده است. این گزارش نتیجه‌گیری می‌کند که چنین شرایطی به افزایش سریع بدهی عمومی نسبت به تولید ناخالص داخلی منجر شده و فشار بر وضعیت مالی دولت را دوچندان می‌کند، به‌گونه‌ای که بار خدمت به این بدهی‌ها در آینده سنگین‌تر خواهد شد.

آمار هشداردهنده افزایش اختلالات روانی

از بعدی دیگر جنگ کنونی تأثیرات عمیقی بر جامعه اسرائیل گذاشته است؛ تأثیراتی که تنها به ابعاد انسانی و اقتصادی محدود نمی‌شود، نه حتی به نگرانیهای صهیونیست‌ها درباره آینده رژیم، بلکه سلامت روان آنها را نیز به شدت تحت تأثیر قرار داده است.

بر اساس گزارشی که مرکز اطلاعات جبهه داخلی (وابسته به بخش اطلاعات نظامی) و وزارت اقتصاد رژیم صهیونیستی منتشر کرده و سایت «تایم اسرائیل» آن را بازنشر داده، جنگ کنونی آسیبهای گسترده‌ای به سلامت روان شهروندان صهیونی وارد کرده و تأثیرات مخرب روانی بر بخش بزرگی از جامعه داشته است.

به نوشته «تایم اسرائیل»، این گزارش نشان می‌دهد که جنگ به وضعیتی بی‌سابقه منجر شده که در آن درصد بالایی از جمعیت در معرض خطر ابتلا به اختلالات روانی مختلفی از جمله اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، اضطراب، افسردگی و اعتیاد قرار گرفته‌اند. در واقع، اکثر ساکنان اراضی اشغالی درجاتی از پریشانی روانی را تجربه می‌کنند از جمله:

  • افزایش ۹۰۰ درصدی مراجعه به مراکز خدمات سلامت روانی پس از شروع جنگ نسبت به دوره قبل از آن.
  • افزایش ۱۰۰ درصدی تعداد افرادی که به دنبال کمکهای روانشناختی فردی، خانوادگی و گروهی بودهاند.
  • تعداد ارجاعات به مرکز «ناتال» (مرکز حمایت از قربانیان تروماهای ملی) در ماه‌های اول جنگ ۱۵ برابر شده است. در سال ۲۰۲۲، حدود ۱۵۴۰ نفر به این مرکز مراجعه کرده بودند، اما از شروع جنگ تا ژوئن ۲۰۲۴ (ظرف ۹ ماه)، ۴۳ هزار نفر (۲۶ هزار مرد و ۱۷ هزار زن) از خدمات آن استفاده کردند. جالب توجه آنکه ۳۹٪ مراجعه‌کنندگان به مرکز «ناتال» سربازان ذخیره بوده‌اند (۱۰ برابر سهم آنها در جمعیت). بر اساس داده‌های وزارت جنگ اسرائیل، از اکتبر ۲۰۲۳ تا آگوست ۲۰۲۴، ۱۰۰۵۶ سرباز ذخیره و نیروی امنیتی زخمی شده‌اند که یک سوم آنها دچار عوارض روانی هستند.
  • افزایش ۹۵۰ درصدی درخواست‌های مشاوره به انجمن «آران» در مورد اضطراب، تروما و سوگ.
  • شمار بیماران جدید در مراکز درمانی دولتی از ۱۵۰۰ نفر در هر ۶ ماه قبل از جنگ به ۸۷۰۰ نفر از شروع جنگ تا آوریل ۲۰۲۴ رسیده است.

وضعیت نگران‌کننده در نظرسنجی‌ها

در همین راستا به گزارش الجزیره، نظرسنجی صندوق بیمه «مکابی» در مارس ۲۰۲۴ نشان داد:۳۰٪ صهیونیست‌ها از وضعیت روانی «متوسط تا بد» رنج می‌برند؛ ۵۵٪ زنان و ۳۱٪ مردان اعلام کردند که سلامت روانشان بدتر شده است؛ ۶۲٪ زنان و ۳۸٪ مردان کاهش کیفیت خواب را گزارش کرده‌اند و ۵۵٪ صهیونیست‌ها درجاتی از اضطراب را تجربه می‌کنند (در مقایسه با ۱۱٪ قبل از جنگ) و ۲۳٪ نیز از اضطراب «متوسط تا شدید» رنج می‌برند.

همچنی نظرسنجی دانشگاه حیفا و مرکز روبین نشان داد ۷۵٪ صهیونیست‌ها از «فرسودگی عاطفی» رنج میبرند.

بر اساس مطالعات دانشگاه آریئل نیز حدود نیمی از اسرائیلی‌ها در هفته‌های اول جنگ علائم افسردگی، کاهش انگیزه و کاهش بهره‌وری را تجربه کردند.

پیشبینی‌ها نیز معتقد است که در صورت ادامه جنگ بین ۱۳ هزار تا ۶۰ هزار نفر در بلندمدت دچار اختلال استرس پس از سانحه خواهند شد. علاوه بر این، شمار زیادی نیز با اضطراب، افسردگی و سایر اختلالات روانی دست و پنجه نرم خواهند کرد.

منبع: الوقت

ارسال نظرات