تکینگی هوش مصنوعی فرضیهای است که بازگو کننده این مطلب است که هوش مصنوعی در چند دهه آتی از هوش بشری پیشی میگیرد و این که میتواند هوش مصنوعی تغییرات شگرفی در دنیا ایجاد میکند که حتی میتواند به تمدن بشری پایان دهد.
با توجه به تحقیقات صورت گرفته پیش بینی میشود تا سالهای ۲۰۴۰ یا ۲۰۴۵ هوش مصنوعی از هوش بشری پیشی بگیرد. در آن زمان هوش مصنوعی برای ارتقا خود دیگر نیازی به هوش بشری ندارد. به مرحله میرسد که دیگر نیاز ندارد کسی برنامه ریزی اش کند، خود را برنامه ریزی میکند و برای خود اهداف تعریف و جهت گیری میکند. هوش مصنوعی انتخابها و کارهای انسان را محدود میکند و انتخابهایی که توسط انسان گرفته میشود با اعمال تواناییهایی توسط هوش مصنوعی محدود شود. بزرگترین مشکل در تکینگی هوش مصنوعی این است فضای مسئلهای ایجاد میکند که هیچ انسانی توانایی حل آن را نداشته باشد. مشکلاتی که توسط هوش مصنوعی انتخاب میشوند، بعد توسط خود هوش مصنوعی راه حل آن ارائه میشود که میتواند تاثیرات زیادی روی جامعه انسانی بگذارد.
برای درک بهتر این موضوع که هوش مصنوعی چگونه سبک زندگی را تغییر میدهد میتواند به تغییرهایی در دانشگاهها با به وجود آمدن دانشگاههای مجازی و آموزش از راه دور، رادیو و تلویزیون با شبکههای خانگی، آژانسهای محله با وجود آمدن اسنپ به وجود آمده اشاره کرد. تغییراتی که اگر چند دهه قبل میگفتیم ممکن بود حتی به آن سحر نیز میگفتند. حال خیلی از تغییراتی که در آینده به وجود میآید برای ما قابل درک نیست. کشورهای، چون امریکا و چین در راس کار و دیگر کشورها در مراحل بعدی به دنبال به ارتقا رساندن هوش مصنوعی هستند با این که ممکن است مشکلاتی توسط هوش مصنوعی در آینده جهانی و حکومتها به وجود آورد. این کشورها به دنبال کنترل و محدود کردن دیگر کشورها و حکومتها هستند که به اصطلاح به آن تله کراسی (حاکمیت از راه دور) میگویند.
برای مقابله با این وضعیت دیگر محدود کردن افراد جوابگو نیست، چون مسائل و پدیدههای که قرار است پیش بیاید دیگر اپیدمی (فراگیر) نیست و ما با یک پاندمی (همه گیر) هستند. یعنی طوری برنامه ریزی شده است که افراد را مجبور نمیکنند تا به آن بپیوندند بلکه اگر کسی به آن ملحق نشود همچون جا ماندهای میماند که باید خود را به این پروتکلها برساند.
حال اصلیترین پرسش در دوران تکینگی این است که کدام ملت پاسخی خواهد داشت؟
برنامه ایران در برای تکینگی هوش مصنوعی چیست؟.
مقام معظم رهبری (مدظله العالی) نیز همچون گذشته با هوش وافر و خردمندانه مسئله پرداختن به هوش مصنوعی را مطرح کردند، ایشان در دیدار با هیات دولت چهاردهم در تاریخ ۰۶/۰۶/۱۴۰۳ فرمودند: «امروز هوش مصنوعی با یک شتاب حیرتدهندهای [دارد پیش میرود]؛ یعنی انسان متحیّر میشود از شتابی که این فنّاوری عجیب در دنیا پیدا کرده و دارد پیش میرود. خب الان دستگاههای مختلف ما ــ نظامی و غیر نظامی ــ از هوش مصنوعی دارند استفاده میکنند، بهرهبرداری میکنند، امّا این ما را فریب ندهد. در مسئلهی هوش مصنوعی، بهرهبردار بودن امتیاز نیست؛ این فنّاوری لایههای عمیقی دارد که باید بر آن لایهها مسلّط شد؛ آن لایهها دست دیگران است. اگر شما نتوانید لایههای عمیق و متنوّع این فنّاوری هوش مصنوعی را تأمین کنید، فردا اینها یک ایستگاهی مثل آژانس اتمی درست میکنند برای هوش مصنوعی ــ که الان دارند مقدّماتش را فراهم میکنند ــ که اگر چنانچه به آن ایستگاه رسیدید، باید اجازه بگیرید که در فلان بخش از هوش مصنوعی استفاده کنید، در فلان بخشِ دیگر حق ندارید استفاده کنید! اینجوری است؛ زرنگهای دنیا، فرصتطلبها و قدرتطلبهای دنیا دنبال این چیزها هستند. یک آژانس هوش مصنوعی هم به وجود میآید، آنوقت اجازه نمیدهند که شما از این منطقه عبور کنید. خودتان باید برسید به فنّاوریهای عمیق و ژرف این مسئله و لایههای زیرساختی هوش مصنوعی را باید در کشور دنبال کنید. آن کسانی که مسئول این مسائل هستند انشاءالله اینها را دنبال کنند. البتّه زمان دولت سیزدهم یک سازمانی تشکیل شد به نام «سازمان ملّی هوش منصوعی»
علی احمدی
ارسال نظرات