یعقوب مهدی زاده کارشناس علوم قرآنی درباره دعای روز شانزدهم ماه مبارک رمضان گفت: دعا گنجینهای ارزنده است که برکات فردی و اجتماعی فراوانی را در لایههای خود به همراه دارد از این رو خداوند متعال افراد را به دعا در ماه مبارک رمضان دعوت کرده در این مسیر بزرگان دینی نیز از ظرفیت این نعمت بهره برده و همگان را توصیه به دعا هم برای دنیا و هم برای آخرت و کل جامعه بشری دانستهاند. در دعای روز شانزدهم ماه مبارک رمضان نیز معارفی همچون سازش با نیکان و دوری از رفاقت با بدان و پناه بردن به رحمت و آرامش خدادادی مطرحشده است.
وی به مضامین دعای روز شانزدهم ماه مبارک رمضان اشاره و بیان کرد: در این دعا بندگان از خداوند متعال درخواست دارند تا «اللَّهُمَّ وَفِّقْنِی فِیْهِ لِمُوافَقَةِ الاَبْرارِ، وَجَنِّبْنِی فِیهِ مُرافَقَةَ الاَشْرارِ، وَآوِنِی فِیْهِ بِرَحْمَتِکَ إِلى دارِ القَرارِ، بِإِلهِیَّتِکَ یا ألهَ العالَمِینَ. خدایا توفیقم ده در آن به سازش کردن نیکان، و دورم دار در آن از رفاقت بدان، و جایم ده در آن با مهرت به سوی خانه آرامش به خدایی خودت،ای معبـود جهانیان.» ارائه کند.
مهدی زاده افزود:، زیرا همنشینی با نیکان، انسان را خوشبخت کرده و معاشرت با بدان انسان را بدبخت میکند، از این رو بهترین راه شناخت شخصیت پیچیده انسان، همنشینان او هستند، همانگونه که امام (ع) در حدیثی میفرمایند: «اگر حال کسى بر شما مشتبه شد و دین او را نشناختید به همنشینان او نگاه کنید». پیامبر اسلام (ص) در حدیث معروفى میفرمایند: «انسان بر همان دینى است که دوست و رفیقش دارد». همین امر سبب میشود که بهترین راه براى شناخت شخصیت انسانى پیچیده و ناشناخته، نگاه به همنشینان او باشد، همانگونه که در حدیث حضرت علی (ع) است که میفرمایند: «اگر حال کسى بر شما مشتبه شد و دین او را نشناختید به همنشینان او نگاه کنید؛ اگر [همنشینان او]اهل دین الهى باشند او هم بر دین خداست و اگر بر غیر دین الهى باشند او نیز بهرهای از دین ندارد.
وی تاکید قرآن کریم بر انتخاب همنشین را موردبررسی قرارداد و بیان کرد: خداوند متعال در آیه ۲۷ الی ۲۹ سوره فرقان فرمودند: ««وَ یَوْمَ یَعَضُّ الظّالِمُ عَلَى یَدَیْهِ یَقُولُ یا لَیْتَنِى اتَّخَذْتُ مَعَ الرَّسُولِ سَبِیلاً * یا وَیْلَتَى لَیْتَنِى لَمْ أَتَّخِذْ فُلَاناً خَلِیلاً * لَقَدْ أَضَلَّنِى عَنِ الذِّکْرِ بَعْدَ إِذْ جاءَنِى وَ کانَ الشَّیْطانُ لِلْإِنْسانِ خَذُولاً، به یادآور روزى را که ستمکار دست خود را [از شدّت حسرت]به دندان مىگزد و میگوید: اى کاش با رسول [خدا]راهى برگزیده بودم * اى واى بر من، کاش فلان [شخص گمراه]را به دوستى انتخاب نکرده بودم او مرا از یادآورى [حق]گمراه ساخت بعد از آنکه [یاد حق]به سراغ من آمده بود و شیطان همیشه انسان را تنها و بییاور میگذارد). این آیات دقیقا نشان میدهد که همنشین خوب میتواند انسان را در مسیر سعادت راهنمایی کند؛ بنابراین دعا برای حضور و همراهی با نیکان در دعای روز شانزدهم گنجاندهشده است.
این کارشناس علوم قرآنی به فراز دیگر دعا و آرامش انسان در کنار خداوند متعال پرداخت و تاکید کرد: در کتاب تحف العقول روایتی از امام صادق (ص) وجود دارد که میفرمایند: «سه چیز است که همه مردم به آنها نیاز دارند: امنیت، عدالت و آسایش.» که این آرامش و آسایش تنها در سایه ایمان و تقوا انسان به خداوند متعال فراهم میشود توکل به خداوند به معنی آرامش فرد است در کتاب «من لا یحضر الفقیه» جلد سه صفحه ۵۶۸ روایتی از حضرت فاطمه (س) وجود دارد که میفرمایند: «خداوند ایمان را براى پاکى از شرک... و عدل و داد را براى آرامش دلها واجب نمود.» در آیه ۲۳ سوره زمر خداوند تاکید ویژه بر اطمینان دادن خداوند و آرامش بندگان دارد. حتی زمانی که حضرت عیسی متولدشده حضرت مریم بسیار نگران و ناراحت از حرف مردم بود و خداوند به او آرامش دادند و برایش آب و خرما فراهم کردند. پس خدا زمانی که بخواهد به بندگان نیکوکار خود کمک کرده و به آنان نعمتی ارزنده به نام آرامش عطا میکند نکتهای که جامعه امروز به خاطر وجود دغدغههای فراوانی خالی شده است.
ارسال نظرات